Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:53:32

LOGOUT.hu

OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16251) Fiery válasza VirsLee (#16250) üzenetére


Fiery
veterán

A Sony es a Microsoft elozoleg sem mozogtak azonos palyan. Csak veletlen, hogy most epp egyarant AMD es egyarant x86 procit hasznalnak. De me'g ha feltetelezzuk is, hogy az azonos architektura es/vagy az azonos CPU szallito hasznos 2, egymastol teljesen fuggetlen konzol gyarto szamara, akkor is boven lehet talalni az ARM-piacon olyan gyartot, aki tud franko SoC-ot kesziteni, akár egyszerre mindket konzol gyarto szamara is. Ha pedig visszanezzuk az eddigi konzol procikat, nem az latszodik, hogy annyira nagyon ragaszkodnanak az architekturahoz.

Mindentol fuggetlenul termeszetesen elkepzelheto, hogy pont az AMD fogja szallitani a kovetkezo generacios konzol procikat, de en akkor is tobb eselyt adnek az ARM-nak, mint az x86-nak. AMD ARMv8 magokhoz is lehet Polaris iGPU-t tarsitani ;)

(#16252) stratova válasza Fiery (#16241) üzenetére


stratova
veterán

Ebben a tekintetben az a kérdés, mekkora piaca lenne egy Xeon E5-2640 v3 (8/16, 2,6-3,4 GHz) kaliberű <100 W-os processzoroknak. 2U rack-es szervereket azért árulnak vele, de ott E5-2699 v3 a plafon [145 W] (HP / Dell).
Ezen a szinten Intel órajel helyett inkább a magszámot emelgeti (pl E5-2640 v4 10/20 2,4/? GHz)

Ha tényleg 95 W TDP-be kell beleférnie az első Zen-nek akkor ott ezt lényegesen meghaladó órajelek nem lesznek (22 nm FinFET vs 14 nm FinFet ide vagy oda).
Ha mázlijuk van esetleg kijöhet ekkora TDP-ből egy 2.8-3.5 GHz-es 8/16-os lapka (ami rögtön össze lehetne vetni az Opteron 6370P-vel bár nyilván nem ez lesz akkor a mérce és a fehér holló HP DL385p-t is lehetett konfigurálni 115 W-os 6376-tal [2,3/3,2 GHz 115 W]).

[ Szerkesztve ]

(#16253) Fiery válasza stratova (#16252) üzenetére


Fiery
veterán

Senki sem mondta, hogy a szerver Opteronok is max. 95W TDP-vel jonnek :) Raadasul, a nyakamat ra, hogy a Samsung/GF-fele 14 nano is jobban mukodik alacsonyabb orajeleken. Egy sokmagos (16-32 mag), de (a TDP-limit miatt) szuksegszeruen alacsonyabb orajelen uzemelo Opteront siman lehet, hogy konnyebb lesz legyartani, mint egy Summit Ridge-et.

[ Szerkesztve ]

(#16254) VirsLee válasza Fiery (#16251) üzenetére


VirsLee
őstag

Tényleg az érdekelne, hogy szerinted ennek milyen előnye lenne? Mit tud nyújtani egy ARM a zen vagy skylake x86 maghoz képest.

(#16255) Fiery válasza VirsLee (#16254) üzenetére


Fiery
veterán

Pontosan azt, amit egy Jaguar mag nyujt jelenleg is egy Haswellel vagy Bulldozerrel szemben. Sokmagos kiepitesben sokkal jobb teljesitmeny/fogyasztas arány. A Zen es a Skylake sem konzolba valo architekturak, arra inkabb a K12 meg a Goldmont lenne alkalmas. Megjegyzem, az sem veletlen, hogy az Intel HPC vonalon is inkabb a low-power architekturat alkalmazza (Knights Landing = 72 db Silvermont x86 mag).

[ Szerkesztve ]

(#16256) Oliverda válasza Fiery (#16249) üzenetére


Oliverda
félisten

A PC-piac szűkülése nem fog a végtelenségig tartani, megfelelő termékekkel pedig még sokáig profitábilis lesz.

"De mi az esely arra, hogy trendfordito legyen ezeken a piacokon az AMD, a Zennel meg Polarisszal egyutt is?"

Varázsgömb híján erre per pillanat nem tudok válaszolni.

"En inkabb egy olyan forgatokonyvet tartanek realisnak, hogy 1-2 eves tavlatban +10%-ot tudna hozni mindket piacon az AMD, ezzel pedig hellyel-kozzel nullara futna minden negyedev vegen."

Az NV cirka egy év alatt 20%-ot hozott az AMD-n legutóbb:[link]

A konzol biznisz miért esne ki? A konzolos chipeknél amúgy is IGP a döntő, ezen a téren pedig továbbra is az AMD vagy Nvidia jöhet szóba, ergo legfeljebb az NV lehet opció. Ha pedig annyival jobb konzolba a kis mag, akkor még akár Puma+ is kerülhet a következő generációba.

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#16257) Malibutomi válasza Fiery (#16249) üzenetére


Malibutomi
nagyúr

De mi az esely arra, hogy trendfordito legyen ezeken a piacokon az AMD, a Zennel meg Polarisszal egyutt is?

A Polarisnak elegge a kezere jatszanak most az esemenyek, pont mielott jonnek az uj kartyak erosodik a visszhang hogy az AMD sokkal erosebb DX12 alatt, raadasul az NV elegge ugy fest eddig hogy valamit toketlenkedik, de majd biztosat akkor tudunk ha be is jelentenek (vagy mutatnak vegre) valamit. Megforditani nem fogja a piacot, de ha jol jon ki a lepes, siman meg iden visszaterhet az AMD a 2014-es reszesedesre.

Zen-el kapcsolatban meg...bizakodjunk :)

(#16258) Fiery válasza Oliverda (#16256) üzenetére


Fiery
veterán

"Az NV cirka egy év alatt 20%-ot hozott az AMD-n legutóbb"

Es gondolod, hogy a Pascal annyira gyenge lesz, hogy egy ilyen merteku forditasra komoly eselye legyen az AMD-nek? :) Gondolod, hogy vegre epesszel belatjak az AMD fejesei, hogy presztizs termekek (ld. Titan csalad) nelkul nem fognak tudni forditani? En erre keves eselyt latok. Mar a 10%-os trendforditas is nagy dolog lenne toluk SZVSZ.

"A konzol biznisz miért esne ki?"

Mert 7-8 evente a konzolokat ugy ahogy van cserelik a gyartok. Alaplap, CPU, GPU, mindenbol uj kerul belejuk. A mostani konzol biznisz 2013-ban indult, tehat realisan 2020-2021 korul csere. Addigra (pontosabban ha jol sejtem, kb. 2-3 evvel elotte) kellene letennie az asztalra az AMD-nek a konkret terveket arra, hogy mivel csereli a mostani APU-kat.

"A konzolos chipeknél amúgy is IGP a döntő, ezen a téren pedig továbbra is az AMD vagy Nvidia jöhet szóba"

Egy Snapdragon vagy Exynos miert nem? Azokban nincs iGPU? Azok nem SVM-esek? Ezek mar nem azok az idok, amikor csak az AMD-nek meg az nVIDIA-nak volt SVM-kepes SoC-a.

"akkor még akár Puma+ is kerülhet a következő generációba."

Az a Puma+, aminek a fejlesztese mar 1 eve be lett fejezve? Es amire terv sincs, hogy tovabb lenne vive, barmilyen formabana? Erdekes otlet :)

(#16259) Fiery válasza Malibutomi (#16257) üzenetére


Fiery
veterán

"erosodik a visszhang hogy az AMD sokkal erosebb DX12 alatt"

Pletyka.

"raadasul az NV elegge ugy fest eddig hogy valamit toketlenkedik"

Ez is pletyka.

"de majd biztosat akkor tudunk ha be is jelentenek (vagy mutatnak vegre) valamit"

Igy van. Addig nagyjabol en 50-50-re vennem az allast. Azaz, latatlanban azt mondom, az egyelore nem igazan letezo DX12 jatekok alatt hasonlo teljesitmenyu lesz a 2 architektura. Ha pedig ez a helyzet, az nem trendfordito, az nem huzza ki az AMD-t a sz*rbol (a dGPU piacon).

(#16260) Malibutomi válasza Fiery (#16259) üzenetére


Malibutomi
nagyúr

Nem is azt mondtam hogy az erkezo achitekturak kozott mi lesz a kulonbseg, hanem a mostaniak kozott mi.
Ha meg a megjelenes elott jon meg par jatek, ahol az NV-t hasonloan szorongatja vagy elveri az AMD mint az AotS vagy a Hitman, akkor eleg sok ember azt ugy erzekeli hogy jon a DX12 es az AMD abban jobb.
Pletyka vagy sem, kirivo eset vagy sem, mikor kijon egy jatek mint a Hitman, mit elso igazi DX12-es kiadas, es az egyszeri joska azt latja hogy a 100k-s 390 agyba fobe veri a 150k-s 980-at, a 140k-s 390X meg utoleri a 200k-s 980Ti-t, es kozben nagy villogo DX12 feliratok pulzalnak felette akkor lehet elgondolkodik mit vegyen a kovetkezo sorozatbol is.

Persze az NV-nek meg ott az Apple szintu marketingje (es vasarlobazisa) amire nyugodtan alapozhat.

NV toketlenkedesrol nekem nem kell pletyka csak nezem a hireket, az AMD decemberben jatekot futtat a Polarison, NV meg egy honappal utana meg Maxwell chipet lobal hangoztatva hogy az Pascal. Ez mar onmagaban toketlenkedes.

Nem is mondtam hogy trendforditas lenne, az uj generacio, de az AMD a "fujfuj atnevezett-kazan-fosregi" 3XX sorozattal is visszaszedett kb 4%-ot egy fel ev alatt ha jol remlik a Q4 osszefoglalo. Most meg tiszta lappal indul mindket ceg, oszinten nem hiszem hogy az NV megint annyival jobb fogyasztas tudna produkalni mint a 9XX sorozattal.

Na jo ennyi eleg a Polarisrol, ez vegulis CPU topic lenne.

(#16261) leviske válasza Fiery (#16258) üzenetére


leviske
veterán

2017-18 környékén, ha minden jól megy, az AMD részéről már lesz látszata a fast forward projektnek, míg ezzel szemben az Intelnek ott lesz egy nem grafikára kigyúrt KL, az nVidia pedig addigra jó eséllyel kiadja a Parker-t. Ráadásul fontos, hogy amennyiben tényleg AMD-re alapoz az új Nintendo is, akkor a Tegra K1-et nem találták meggyőzőnek ahhoz, hogy rábízzák az nVidia-ra a SoC elkészítését. Ennek hosszabb távon is lehet üzenete.

Egyik nagy konzolgyártó részéről sem tűnik kimondottan értelmes lépésnek az AMD lecserélése, mert ők azok, akik leginkább előre dolgoznak és nem az aktualitásoknak.

(#16260) Malibutomi: Nem egyszer ment már le ez a "igazi DX1x játék" mizéria. Szóval érdemes lehet azért óvatosan várni a megváltó játékokat.

[ Szerkesztve ]

(#16262) Petykemano válasza Malibutomi (#16260) üzenetére


Petykemano
veterán

Egyetértek Fieryvel.
A marketing percepció, az pillanat érzékelésének uralása. Amit te írtál, hogy megnézi a dx12 tesztet és mit gondol. Ez is percepció, és marketing.
Ennek egy elég erőteljes eszköze a királytermék. Csak egy példa a te példádra: az amd marketing akkor sikeres, ha azt tudja veled elhitetni, h a kártyája olyan erős és mégis olyan egyszerű, hogy ugyanazt a teljesítményt 25%-kal olcsóbban tudja adni. (Lásd Maxwell) vagy épp ellenkezőleg, ha csak azt tudja veled elhitetni, hogy azért, hogy őt válaszd, 25%-kal olcsóbban kell adnia.
Azért hogy előbbi meggyőző legyen , kell egy termék, ami nem csak olcsóbb (egyszerűbb) , hanem erősebb is.

Ugyanez érvényes a zenre is.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#16263) Fiery válasza leviske (#16261) üzenetére


Fiery
veterán

"Egyik nagy konzolgyártó részéről sem tűnik kimondottan értelmes lépésnek az AMD lecserélése, mert ők azok, akik leginkább előre dolgoznak és nem az aktualitásoknak."

A mult esemenyei nem ezt vetitik elore. Eddig minden konzol generacio valtasnal kuka volt az elozo CPU/APU szallito. Miert pont most lenne (majd) maskepp?

(#16264) TESCO-Zsömle válasza Fiery (#16263) üzenetére


TESCO-Zsömle
félisten

M$ maradt az AMD GPU-nál, Sony kényszerből szakított a Cell-lel, mert hátrányt jelentett nekik a multiplatform címeknél a nehézkes optimalizálás, az exkluzívoknál meg tökmindegy mire optimalizálnak jobban ott az idő hozza ki a különbséget.

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#16265) Fiery válasza TESCO-Zsömle (#16264) üzenetére


Fiery
veterán

Es az elozo generaciok? :)

Xbox: Pentium III CPU + nVIDIA GPU
Xbox 360: PPC CPU + ATI GPU
Xbox One: AMD APU

PS2: MIPS CPU + GS GPU
PS3: Cell CPU + nVIDIA GPU
PS4: AMD APU

Nekem ez folyamatos varialasnak tunik inkabb, mint barmilyen szintu konzisztencianak. Az AMD ellen szolna -- ha ma lenne a dontes -- az is, hogy teljesen bizonytalan a ceg jovoje. De majd meglatjuk, mit hoz a jovo.

(#16266) Thrawn válasza Fiery (#16265) üzenetére


Thrawn
félisten

Az okok elég egyértelműek miért cserélődtek az alkatrészek a konzolokon belül, ezért nem merném kijelenteni, hogy ez a jövőben is így lesz. Jelenleg csak a Zen-en múlik (illetve addigra már a Zen+-on) hogy kikerülnek a konzolokból vagy sem.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#16267) leviske válasza Fiery (#16263) üzenetére


leviske
veterán

A Microsoft részéről egyfajta paradigmaváltás látszik kibontakozni az Xbox kapcsán. Nem volna meglepő, ha a következő generáció már egyfajta moduláris számítógép lenne és a Surface mintájára egyfajta iránymutatást igyekezne vele tolni a MS a gamer PC-k területén. Amekkora mélységekbe jutott a brand a PlayStation ellenében, nem sokat veszítenének. Erre pedig aktuálisan csak az AMD és az Intel tudna a partnerük lenni.

A Sony részéről meglepne, ha bemernének újabb 3-4 évnyi küszködést vállalni, míg kiismerik a hardvert, miközben ennek a 3 évnek is csak a DX11 adott lehetőséget a PC mellett. 2020-21 környékére valószínűleg már tényleg lehet majd általánosan DX12 és Vulkan játékokról beszélni, abba a környezetbe pedig a Sony nem dobhat majd be egy alapjaiban új, de költséghatékony hardvert anélkül, hogy ne érződne gyengének az optimalizálatlan játékok miatt. Így is kapják az oltást a MS-al együtt.

A Nintendo kapcsán meg mint említettem, most is meglett volna a lehetőség az nVidia választására, hiszen a XO teljesítményét az nV valószínűleg össze tudta volna hozni a K1 nyomdokain haladva.

MOD: Kicsit visszakanyarítva a témát, de nem konkrétan rákérdezve a dologra: Szerinted vannak már olyan emberek a gyártók dolgozóin túl, akik fogtak AM4-es alaplapot a kezükben? Vagy ilyesmire nem számítanál Q2-ig?

[ Szerkesztve ]

(#16268) Oliverda válasza Fiery (#16258) üzenetére


Oliverda
félisten

Nem gondolok semmit, de megtörténhet, két-három éve arra sem sokan fogadtak volna, hogy mostanra 80% körüli lesz az NV részesedése. Mivel per pillanat sem a Polarisról, sem pedig a Pascalról nem lehet tudni kvázi semmit a gyártástechnológián kívül, ezért elég nehéz még jóslatokba is bocsátkozni.

Azt viszont le merem fogadni, hogy nem kell 2020-ig várni új konzolra, 2018-ig jó ha kihúzzák a mostaniak, lassan elő kell rukkolni egy 4K ready géppel, nincs mese.

"Egy Snapdragon vagy Exynos miert nem? Azokban nincs iGPU?"

Ultramobilban ezek jók, de vannak fenntartásaim, hogy olyan jól skálázódnak feljebb, mint amilyen könnyű azt elképzelni. Ezen felül egyik cégnek sincs semmiféle tapasztalata ilyen téren, és azt is kétlem, hogy csak a konzolok kedvéért vágnának bele ilyen irányú fejlesztésekbe.

"Az a Puma+, aminek a fejlesztese mar 1 eve be lett fejezve?"

Gyenge magnak meg fog felelni 2 év múlva is, ha pedig erősebb kell, akkor ott lesz a Zen, aminek darabja L2-vel valószínűleg nem lesz nagyobb 8-9mm²-nél, kisebb csíkszélességen (10nm) pedig ennél értelemszerűen kisebb lesz, ha négy mag kijön 40-50mm²-ből, akkor az simán elférhet egy konzol APU-ban az aktuális legújabb GPU architektúrával és HBM-mel.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#16269) derive


derive
senior tag

Erdekes, hogy az AMD 2017re tolta a HBM2es VEGA kiadasat. Ebbol mar megint csuszas lesz...

(#16270) Oliverda válasza derive (#16269) üzenetére


Oliverda
félisten

Q4-ben jön elvileg. Előbb nem lesz normális "minőségben" HBM2. Másrészt a GDDR5X mellett továbbra is csak a csúcskártyánál lesz értelme HBM-et használni.

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#16271) Fücsök007 válasza derive (#16269) üzenetére


Fücsök007
őstag

Ebben nincs semmi meglepő, hisz Nvidia oldalon is a GTX 1080-ig csak GDDR5X lesz, és csak a csúcs GPU-n lesz HBM2. A most megjelenő kártyákhoz az abszolút csúcs GPU-kat kivéve elég a GDDR5X lapkák által kínált sávszélesség, és a HBM-hez szükséges interposer-ek drágák, és szűkösen tudnak belőlük gyártani még sok hónapig. A rákövetkező generációnál már a középkategóriás kártyáknak is kelleni fog a HBM2 nyújtotta sávszélesség. Egyébként nem is tudnának idén max. HBM1-gyel szerelt mainstream kártyákat csinálni nagyobb tételben, de akkor meg túl drága lenne a kártya.

[ Szerkesztve ]

(#16272) mzso válasza Fücsök007 (#16146) üzenetére


mzso
veterán

Amíg marketinggel el tudják adni 0-5%-os teljesítmény növekedést is úgy tök fölösleges bármi újat piacra dobni.
Az itt a kapitalizmus, csak a pénz számít, az utolsó bőrt is le kell húzni mindenről.

Szerintem az utolsó években már csak ugyanazt fogják adni átcímkézve. És lesz aki megveszi.

(#16273) mzso válasza Fiery (#16148) üzenetére


mzso
veterán

Adná az ég, hogy valamelyik kidobna valamit ami ugrana egy jó nagyot a szilíciumhoz képest.
Szépen letarolhatná a megáporodott alig fejlődő processzor piacot.

(#16274) dezz


dezz
nagyúr

Ezen a slide-on van egy olyan, hogy "DDR3/DDR4 Compatibility". Ezen azt kell érteni, hogy jöhetnek majd AM4 lapok DDR3 slotokkal is, vagy esetleg a Bristol Ridge-ből jöhet FM2+ tokos is?

[ Szerkesztve ]

(#16275) lezso6 válasza dezz (#16274) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ez fura, ha tényleg így lesz, mert én nem látom semmi értelmét a DDR3 támogatásnak a jelenlegi DDR4 árak mellett, fél-egy év múlva meg főleg. :F

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#16276) Oliverda válasza lezso6 (#16275) üzenetére


Oliverda
félisten

Mobilban lesz csak kompatibilitás, opcionálisan.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#16277) stratova válasza dezz (#16274) üzenetére


stratova
veterán

Szvsz ez a dián az FP4 és nem AM4 foglalat miatt szerepel így. FP4-et használ Carrizo (6. generáció) és Carrizo-L is, viszont pl. a notebookgyártóknak olcsóbb egy DDR3-as kivitel, ahol a kereslet (haha..) függvényében eldönthetik, hogy modulos APU kerül a lapba vagy macskásodik (Beema csak DDR3-mat támogat).
BristolRidge kb. steppingváltás Carrozihoz képest kár lenne (az OEM-ek szempontjából) bukni miatta ezt a lehetőséget (anélkül is elég kevés gép készül AMD-s APU-val Intelhez mérten).

[ Szerkesztve ]

(#16278) Fiery


Fiery
veterán

Intel in discussions with AMD to license graphics, Bloomberg says

Off-ba raktam, mert csak felig relevans itt :) Lehet, hogy most kene AMD reszvenyt venni :F :U :Y

(#16279) Oliverda


Oliverda
félisten

Szerver Zen ES

Fiery: Ez csak patentekről szólna:[link]

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#16280) Goose-T válasza Fiery (#16278) üzenetére


Goose-T
veterán

Szerintem csak megijedtek az Intelnél, hogy idő előtt csődbe megy az AMD, és rácsavartak még egy kis oxigént a lélegeztegőgépre. :D Ezt minden gonoszság nélkül írom, sőt, nagyon várom a Zent, főleg a Raven Ridge-et.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#16281) Yutani válasza Oliverda (#16279) üzenetére


Yutani
nagyúr

For a long time I actually like what I see. I´d say as long as the consumer Zen parts can reach high enough clocks (min. 3.5GHz), everything will be pretty good

Bárcsak... :K

#tarcsad

(#16282) letepem válasza Oliverda (#16279) üzenetére


letepem
aktív tag

"For a long time I actually like what I see. I´d say as long as the consumer Zen parts can reach high enough clocks (min. 3.5GHz), everything will be pretty good "

*finger crossed*

látok, hallok, érzek és gondolkodom.

(#16283) Malibutomi válasza Fiery (#16278) üzenetére


Malibutomi
nagyúr

Aki 2$ alatt vett, az mar most 30% pluszban van :)

(#16284) Fiery válasza Oliverda (#16279) üzenetére


Fiery
veterán

"Ez csak patentekről szólna"

Ahhoz kepest szepen meglokte az AMD reszveny arfolyamat :)

[ Szerkesztve ]

(#16285) Fiery válasza Malibutomi (#16283) üzenetére


Fiery
veterán

Jaja: Sell Intel And Buy AMD Today

[ Szerkesztve ]

(#16286) Goose-T válasza Fiery (#16284) üzenetére


Goose-T
veterán

A GPU IP azért egy kicsit több a "hagyományos" patenteknél szerintem.

Szerk.: értsd: nem éppen lekerekített négyzet szintű dolog, hanem olyan cucc, aminek a levédetése nem tartozik a szabadalmi trollkodás kategóriájába.

[ Szerkesztve ]

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#16287) Fiery válasza Goose-T (#16286) üzenetére


Fiery
veterán

Eleg sok lehetoseg lenne egy GPU-val kapcsolatosan szorosabb AMD-Intel egyuttmukodesre. Ha az Intel nem lat maga elott realis lehetoseget arra, hogy a sajat, zsakutcava valt GPU technologiajat tovabbvigye, a MIC alapu megoldas pedig a gyakorlatban nem muzsikal jol; mindekozben pedig a VR be akarja rugni az ajtot; akkor lehet, hogy egyszerubb lenne GCN-re valtaniuk. Me'g az is lehet, hogy az RTG levalasztasaval ezt keszitette elo az AMD.

Az egyebkent egy elegans lepes lenne az Inteltol, ha a PCIe x16 hasznalatat me'g nehany evre megkaphatna az AMD es az nVIDIA is, csereben a patentekert vagy ugy altalaban a Radeon felhasznalasaert.

[ Szerkesztve ]

(#16288) dezz válasza Oliverda (#16276) üzenetére


dezz
nagyúr

A chip ugyanaz, innentől csak döntés kérdése. Lesz is rá igény, öklüket rázó AMD tulajok képében :D , akik most vettek új FM2+ lapot... (Főleg, hogy a Carrizo is megérkezett, bár letiltott IGP-vel.) Valószínűleg a vadi új AM3+ laposok is követelik majd, bár nekik kisebb az esélyük erre.

(#16289) FireKeeper válasza dezz (#16288) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

ami a foglalatokat illeti én azt gondolom az AMD tulajok már így sokkal jobb helyzetben vannak mint az intelesek, ahol ugye 2-3 családonként váltás, plusz mainstreamnek és HEDT-nek külön foglalat, ehhez képest ami az AMD-nél van/volt, maga a kánaán. sztem nem fog szarakodni az AMD emiatt.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#16290) Oliverda válasza Goose-T (#16286) üzenetére


Oliverda
félisten

Szó sincs IP-ről, és amíg az AMD APU-kban gondolkozik, addig elég nagy öngól lenne a közvetlen riválisnak odaadni az IP-t, hacsak nem egy korábbi verzióról lenne szó. Mondjuk még a GCN1-2 is lényegesen jobb mint az Intel jelenlegi megoldásai, de ismerve az Intel politikáját, nem tartom valószínűnek az IP licencelését.

Fiery:

"Me'g az is lehet, hogy az RTG levalasztasaval ezt keszitette elo az AMD."

Nem leválasztották, hanem külön divízióba szervezték.

"Az egyebkent egy elegans lepes lenne az Inteltol, ha a PCIe x16 hasznalatat me'g nehany evre megkaphatna az AMD es az nVIDIA is"

Amíg az AMD létezik addig kizárt, hogy az Intel komolyan elgondolkodjon a PCIe x16 kvázi tiltásáról. Ennek jelen helyzetben nem lenne semmi értelme.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#16291) joysefke válasza Fiery (#16278) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Van arra nézve valami nagyságrendileg (kettes számrendszerben) helyes elképzelés, hogy chipenként mennyit érhet az AMD számára egy ilyen szabadalmi megállapodás?

[ Szerkesztve ]

(#16292) Fiery válasza joysefke (#16291) üzenetére


Fiery
veterán

Fogalmam sincs. MSRP 5%-a peldaul? :) Vannak 50 dollaros meg 400+ dollaros, iGPU-val szerelt Intel procik is, igy egy fix USD per CPU nem hiszem, hogy celszeru lenne. Sot, talan egy eves egyosszegu licenc dij lehetne a legjobb megoldas, egy folyamatosan szukulo PC-piacon. 100-200 millio USD per ev? Esetleg 500 millio. Annal biztos nem tobb, annyit szerintem nem er az Intelnek a buli, akarmilyen jo is lesz a Zen.

(#16293) dezz válasza FireKeeper (#16289) üzenetére


dezz
nagyúr

Ez igaz, de aki a következő hónapokban vesz újonnan kijött alaplapokat, nyilván szeretne majd prociból is újabbat. Ha már Zen alapú nem megy, legalább a Bristol Ridge-ből. Ami azt illeti, kicsit furcsa is (lenne), hogy néhány kicsivel feljebb tornázott órajelű korábbi típus miatt hoznak ki vadi új lapokat, alig valamivel az új platform megjelenése előtt. Az AMD-nek amúgy is szokása "megtenni, amit lehet", lásd AM2+/AM3. Persze nem akarok hiú reményeket ébreszteni, de azért csodálkoznék.

(#16279) Oliverda: Akkor nyilván egy (17-)32-magos van nála, ha MCM és valószínűsíthetően nem a max. 8-magos PC-s vonalon alkalmazott chipen (die-on) alapul. De akkor miért csodálkozik az alacsony órajelen? És ha nem érdemes rajta benchmarkokat vagy más effélét futtatni, mi alapján mondja, hogy tetszik neki? :F

(#16294) Goose-T válasza Oliverda (#16290) üzenetére


Goose-T
veterán

Pont az általad linkelt hírben írják, hogy 2017 Q1-ben jár le az Intel-nVidia keresztlicenc-szerződés, ami eddig az nVidia IP-jének a használatára jogosította fel az Intelt. Szerintem nem véletlen ez az utalás.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#16295) leviske válasza Fiery (#16284) üzenetére


leviske
veterán

Miután ezzel beismerné az Intel, hogy aktuálisan esélyük sincs beérni a saját megoldásaikkal a konkurenciát, ami jelen állás szerint desktopon csak az AMD formájában létezik, ez annyira nem meglepő.

(#16287): A Zen-nel a spájzban, biztosra veszem, hogy az AMD arra nem volna vevő, hogy csak azért odaadják a GCN-t, hogy az Intel procik mellé a továbbiakban is pakolható legyen diszkrét Radeon. Ez így ebben a formában totál hülyeségnek hangzik. Az nVidia ilyesmire sokkal inkább vevő lehetne, hiszen Ők vannak a legnagyobb veszélyben.

(#16290) Oliverda: Az RTG-ben valószínűleg már van egy elképzelés arról, hogy mi jön a GCN után, szóval ez nekem annyira nem tűnik földtől elrugaszkodott dolognak. Pláne, ha ezzel szereznének egy erős szövetségest az nVidia ellenében + esélyessé válna, hogy az Intel nyisson a HSA felé pl.

(#16289) FireKeeper: Kánaán? FMx vonalon a Llano óta lapkánként volt új foglalat, ahogy az Intelnél is. Az AM3+ vonalon meg az elmúlt 4 évben egyáltalán nem lehetett nagy teher tartani ugyanazt a foglalatot.

(#16293) dezz: Egyelőre még az AM4 foglalat startja is egy nagy kérdőjel, miután még pletyka szinten se lehetett ilyen foglalatú lapokról olvasni az AMD referencia lapján túl. Ha végül csak a Computex-en kerülnek bemutatása, akkor az azért már egy negyedév az USB3.1-es lapok után. Az meg már az aktuálisan piacon lévő termékeik versenyképességét csökkentette volna tovább. Plusz az AM3+ még a Raven érkezéséig megmaradhat befoltozandó a Bristol és Summit közti teljesítménybeli és árbeli rést.

[ Szerkesztve ]

(#16296) Oliverda válasza Goose-T (#16294) üzenetére


Oliverda
félisten

Rossz értelmezés, szabadalmakat használhatnak, nem pedig komplett mikroarchitektúrát vagy dizájnt:[link]

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#16297) Thrawn válasza dezz (#16288) üzenetére


Thrawn
félisten

A chip nem ugyanaz, külön terveztek asztali és szerverprocit ha lehet hinni ennek a friss infónak.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#16298) dezz válasza Thrawn (#16297) üzenetére


dezz
nagyúr

Az FP4-es és AM4-es Bristol Ridge (új steppinges, magasabb órejelű Carrizo) ugyanaz, valószínűleg.

(#16295) leviske: Kétféle variációt lehet hallani: a. még tavasszal jön az AM4 a Bristol Ridge-dzsel; b. Q4-ben jön a Summit Ridge-dzsel (mert nem akarnak középkat. procival indítani egy új platformot). Az elsőnél azért lenne ésszerű kihozni a BR-t FM2+-ra is, mert kevesen vennék az új FM2+ lapokat az AM4+BR páros mellett, úgy viszont megveheti, aki nem akarja leváltani a DDR3-as ramjait. A második esetben pedig azért, hogy addig is legyen a Godavarinál jobb ajánlat APU vonalon.

(#16299) leviske válasza dezz (#16298) üzenetére


leviske
veterán

Nem tudom, hogy mennyi értelme volna kiadni ugyanazt a lapkát egy 1300 és egy 900 pin-es foglalatra is az FP4 mellett. Pláne csak pár alsókategóriás FM2+ lap miatt. Az AM3+ vonalra több új lap jött.

Amennyiben meg az AM4 a pár hónappal ezelőtti ütemtervvel ellentétben a Summit-tal mutatkozna be, abban az esetben szerintem rengeteg embert elvesztene a cég a potenciális vásárlói bázisból. Mert valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki a Bristol > Raven és Skylake/Broadwell(eDRAM miatt) fejlesztési utak közt tépődik. Az pedig elég könnyen az Intelek oldalára döntené, ha a Bristol gyakorlatilag kimaradna.

(#16300) dezz válasza leviske (#16299) üzenetére


dezz
nagyúr

Hát, ha vissza akarják tartani annak a rengeteg embernek egy részét... Honnan lehet tudni, hogy olyan sok pines lesz az AM4? Nem lesz az sok középkat. termékek esetén?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.