- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- moongoose: Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bebe159 #18915 üzenetére
Akkor egyszerű huzalozással valóban nem megoldható, de:
A LED szalag, ha nem túl hosszú, akkor egy egyszerű FET beiktatásával megoldhatod, hogy a PWM jel a FET-et vezérelje, az pedig a LED szalagra a 12V-ot engedi (vagy épp lerángatja 0-ra típusa válogatja)
A kapcsolás bonyolultsága konvergál a nullához, ha szeretnéd, szerintem vágj bele
u.i.:
Valahol van egy elkészített elektronikám, amit innen a fórumról kért egy kolléga. Csak aztán felhúztam magam, mert jöttek a kívánságok, hogy még ez, még az, még amaz, persze mind azután, hogy egyessével megcsináltam mindent.
A lényeg, hogy abba pl rátettem egy erősítőt a PWM jelre (valami 20 ventit akart vezérelni) és erősen túlméreteztem, szóval ha azt az elektronikát használod, szerintem működne is vele a dolog. Annyi, hogy ez indokolatlanul nagy (kb 100x60x25 mm doboz)
-
Kernel
nagyúr
válasz
bebe159 #18915 üzenetére
Így nem, mert a PWM-ventilátor fix 12V-ot kap, a PWM-jel pedig csak egy gyenge vezérlőjel, ami nem terhelhető. Tehát lényegében csak információt hordoz (konkrétan a kitöltési tényező), ami alapján a ventilátor szabályozza önmagát.
A PWM-jel és a LED-szalag közé további elektronika kellene, amivel ez megoldható lenne. Egy jel tud vezérelni több áramkört is.
Sőt, felhasználható akár a ventilátorról visszajövő fordulatjel is, ha már elektronika, arra is lehet áramkört tervezni, hogy annak függvényében világítson.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
bebe159 #18869 üzenetére
Ventilátorszabályzó is van többféle, lehet PWM, lehet lineáris, utóbbi tranzisztoros, vagy szimpla potméteres is.
Eltérő sajátosságokkal, de mindkettő szabályoz LED-szalagot, ha terhelhetőség szempontjából elbírja.
Előbbivel kapcsolatban egyébként szimpla LED-ekkel számoltam (pl. 3528), de van 5050 méretű LED is, ahol egy tokban van 3 chip, 3 x 20 mA.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Home server / házi szerver építése
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- BestBuy topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Synology NAS
- Milyen videókártyát?
- Nem tetszik pár profi eSport játékosnak, hogy Intel CPU-val kell játszaniuk
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Darkflash GR12 Darkstorm Házhűtő ventilátor - 3-as csomagban
- Enermax ETS-T50 W-ARGB (Brutál hiányos+hibás alkatrésznek csakis) INGYEN FOXPOST
- ASUS ROG STRIX 850W 80 PLUS Gold moduláris tápegység 8 év garanciával
- ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB (Micro hibás) INGYEN FOXPOST
- be quiet! Pure Rock 2 INGYEN FOXPOST
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RX 6900XT 16GB Zalman Z1 Plus Chieftec 850W
- AKCIÓ! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Win11
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Új Dell 13 Inspiron 5310 FHD+ IPS i5-11300H 4.4Ghz 8GB 256GB Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Samsung Galaxy A23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest