- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dezike
tag
válasz
DonThomasino #11219 üzenetére
500Ohm minimum 4Watt.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11192 üzenetére
"Egy 40W os 24V os izzóval terhelem.
29,8V Terhelés nélkül
28.4V a feszültség az izzóval terhelve"Izzónak a kb. valós teljesítménye: 28.4V/24V*40W=47W (elvileg négyzetes az összefüggés, de a melegebb izzószál ellenállása megnő, ami korlátozza az áramot.)
Szekunder áram:
47W/28.4V=1.65ATerhelés ellenállása=28.4V/1.65A=17.21 ohm
Szek. tekercs belső ellenállása=(29.8V-28.4V)/1.65A=0.85 ohm24V/50W-os pákával:
Páka ellenállása=24V^2/50W=11.52 ohmSzükséges ellenállás:
29.8V*11.52ohm/(11.52ohm+0.85ohm+Rsz)=24V
egyenlet átrendezve:
Rsz=29.8V*11.52ohm/24V-11.52ohm-0.85ohm= 1.934ohm ~2ohmEllenállás teljesítménye:
P=(29.8V*2ohm/(11.52ohm+0.85ohm+2ohm))^2/2ohm=8.6WA primer oldalon:
Rp=(230V/29.8V)^2*2ohm=119 ohm ~120ohm
A teljesítmény ugyanannyi, vagyis 8.6WEz kell a 2. trafódhoz.
-
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #11194 üzenetére
Ott van már mind a kettőhöz.
1,25Ohm-os (minimum) 5W
2,2Ohm-os és (minimum) 8,8WFejben számoltam, de jónak tűnik. Megadtam a képleteket is, így magad is utánaszámolhatsz.
Igen, ezek a 24V-os ágra mennek.
Ha a 230V-os ágra szeretnél rakni akkor is használhatóak lennének a képletek, csak akkor számolni kéne az áttétellel. -
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #11192 üzenetére
Mind a kettőt az 50W-os pákához?
P=U*I
Innen meg van adva a P (50W) és az U(24V) amiből az I kijön (2A).
Ha tudod az I-t és azt, hogy az ellenállásokkal 2,5V-ot és 4,4V-ot szeretnél ejteni, akkor az R=U/I képletbe beírod a két feszültséget és a 2A áramot, és kijön, hogy az első esetben egy 1,25Ohm-os (minimum) 5Wos ellenállás kell a második esetben egy 2,2Ohm-os és (minimum) 8,8W-os ellenállás kell. -
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #11186 üzenetére
Nem támadó jelleggel írtam és nem nézlek le azért, mert nincs tapasztalatod a témában, hiszen Te is biztos tudsz olyat amit én nem és azt én kérdezem meg Tőled.
De 2 oldalon keresztül lassan ugyan azt írjuk és nem olvasod el elég figyelmesen.Akkor most összefoglalom:
2 megoldás van:
a) 230V-ot csökkented 220V-ra, így a trafó áttétele miatt a másik oldalon 28 helyett 27V fog megjelenni (feltéve, hogy jól mértél). Így a páka még mindig többet kap 24V-nál, de így sem lesz semmi baja.
Ha elég nagy ellenállást raksz a 230V-os oldalra, akkor lecsökken a 230V és a trafó áttétele miatt megjelenik a másik oldalon a 24V.
Ha az általad mért értékekre támaszkodunk (28V), akkor 200V-ra kéne csökkenteni a 230V-ot.Ez a megoldás nagyon veszélyes, nem ajánlom.
b) a 24V-os oldalon csökkented a 28V-ot 24V-ra egy ellenállással. Én ezt ajánlom.
Fejszámolás után nekem ide egy 2Ohm/8W-os ellenálás jött ki, de ennek remélhetőleg mindjárt utánaszámol valaki.mr_ricsi:
"24V os ágon 1 ellenállással nem lehet megoldani?"
Dehogynem, ha az egy 0,56-0,75 ohm/5W-os darab.Erre gondoltam. Ha ezt sorosan kötöd a pákával az nem jó szerintem.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11183 üzenetére
"Szerinted nem lenne célravezetőbb a 24V ágat piszkálni?"
Szerintem az egésznek nincs semmi értelme, mert a 27V-től sem lesz baja a pákának. Leégni nem tud, hiszen adott hőfoknál úgyis kikapcsol. -
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #11183 üzenetére
Eddig mindenki azt mondta, hogy NE játssz a hálózati fesszel és a 24V-os ágra rakj egy ellenállást.
Erősködtél, ezért kiszámolták neked, hogy a 230V-os ágra mekkora ellenállás kell. De már 3-szor minimum leírták, hogy a 24V-osra mennyi kell...A 24Vos ágra rakj egy szerencsétlen 0,56-0,75 ohm/5W ellenállást (remélem mr_ricsi nem számolta el, nem számoltam utána) és készen is vagy. Hagyd békén a 230V-os ágat, mert az eddigi kérdezgetéseid alapján nincs elég tapasztalatod, és meg fogod ölni magad.
mr_ricsi:
Gyors fejszámolással nekem a 24V-os ára 2Ohm 8W jött ki.
Biztos jól számoltál? Lehet én rontottam el, de nem ártana ha valaki utánaszámolna.
28V-ból akarunk csinálni 24-et, nem? -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11181 üzenetére
Amikor hidegen bekapcsolod a pákát, jó eséllyel lesz 19-20 db kiégett búzaszem izzód...
"24V os ágon 1 ellenállással nem lehet megoldani?"
Dehogynem, ha az egy 0,56-0,75 ohm/5W-os darab. -
Petzval
senior tag
válasz
DonThomasino #11179 üzenetére
A fojtó egy vasmagos tekercs amin átmegy az áram és az indukció miatt fojtódik.A higanygőz lámpák egy része is fojtóval megy.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11177 üzenetére
Egy nem elég. 14 db kellene sorba kötve.
(Bolti új áron úgy 15-20 ezer Ft.)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11174 üzenetére
"Egy 20W os kevésbé melegedne?"
Igen.
De az 5W-ot is én már eleve duplán túlméreteztem. -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11164 üzenetére
"Pont ezért porcelánból nem lenne szerencsésebb?"
Egy 5W-os ellenállás milyen más formában létezik szerinted? Huzalellenállás van a belsejében, és kívülről valami kerámia burkolja.Ha 5W-os helyett 20W-ost veszel, az a kiterjedésében is nagyobb. Be fog férni a trafó mellé?
-
Petzval
senior tag
válasz
Nekem gyanús hogy ez huzalellenállás. Az első ellenállás alját nézd nagyítva a recésség az huzal. Ott a dróton nincs bevonat azért lehet a bilinccsel állítva változtatni az ellenállást
-
Petzval
senior tag
válasz
A porcellán csak hordozóanyag az ellenállás fémréteg.A huzalellenállás a jobb.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11160 üzenetére
"Ha túl melegszik akkor az elég?"
Láttam olyat, ami hónapokig ment vörösen izzva. -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11142 üzenetére
"Van itthon egy ellenállásom 15ohm 20W 5% és elég bikának tűnik.
Zöld henger alakú kerámia.
Ez jó lehet?"
227V lesz vele a 230-ból, és szinte semmi csökkenést sem fogsz tapasztalni a szekunder oldalon."Beszéltünk az ellenállás melegedéséről"
Igen."érdemes vagy kell ezt hűteni esetleg?"
Nem. Ha túl meleg, akkor nagyobb teljesítményű kell belőle."Kb hány fokra fog melegedni?"
Ki tudhassa aztatMég meg sincs, nem tudható az értéke, meg hogy a házban hogyan szellőzik.
-
Petzval
senior tag
válasz
DonThomasino #11151 üzenetére
Be kell futtatni cinnel az összes véget a vezetékét és az ellenállásét is és utána lehet összeforrasztani, ez alap a forrasztásoknál.
-
Petzval
senior tag
válasz
DonThomasino #11146 üzenetére
Először futtasd be cinnel az összes véget külön.Utána lehet összeforrasztani. Nem kell zsír a huzalcinek gyantásak ami osxidmentesít.
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #11142 üzenetére
Kevés az ellenállása. 47 ohm kellene legalább.
Wind-Storm: Kis gyakorlással kenőcs nélkül is menni fog. -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11138 üzenetére
"Lehet akár huzalos potméter is ami 100OHM 5W os?"
5W-osban nemigen fogsz mást találni, csak huzalosat.
A 100 ohmoson 20V esik, és 4-4,5 W-ot fűt el, ezért nagyon meleg lesz. Biztosítani kell, hogy megfelelően szellőzzön, és ne érjen hozzá a ház műanyag részeihez."Biztos jó lesz ez így nem fog elégni vagy ilyesmi?"
Azért írtam 47ohm/5W-ost, mert azt csak 2 W fűti, ezért nem lenne annyira forró. De lehet még 56ohm/5W is."Ez akár a 230V os vezetéken is lehet sorosan a trafó előtt?"
Szigorúan a próba idejére: igen."47ohm/ 5W mindegy milyen típusu ellenállás?"
Miből lehet választani -
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #11136 üzenetére
Elvileg lehet, de gondoskodni kell az érintés védelemről.
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #11135 üzenetére
Ez akár a 230V os vezetéken is lehet sorosan a trafó előtt?
47ohm/ 5W mindegy milyen típusu ellenállás? -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11133 üzenetére
Ez így együtt jónak tűnik.
Mivel félted a pákát, -gondolom- a trafót terhelés nélkül mérted. Ha úgy volt 27-28V, akkor nem kellene aggódnod, mert amikor megterheli a páka, le fog ez esni.
De ha mindenáron csökkenteni akarod a feszt, akkor egy 47ohm/5W ellenállást forrassz be sorosan a primer oldalra. Feltéve, hogy van helye a trafó házában. Ha nem fér el, akkor én nem foglalkoznék vele.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11130 üzenetére
Ez a trafó egy gyári pákatrafó, és pontosan hozzávaló pákát vettél?
ugyanis ha egy egyszerű trafó hajtja, akkor a pákában kell lennie a hőfokszabályzásnak, méghozzá valami bimetall formában.
-
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #11130 üzenetére
Amenynibeben 230V-ról 28-at ad, akkor igen.
Fentebb megtalálod a kulcsot is a rejtélyhez: "És nem is kellhet másnak rajtad kívül, mert ez csak 5% fesz emelkedés, miközben a hálózat +10...-15% tűréssel szokott megadva lenni." -
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #11128 üzenetére
De értsd meg, ha 230V-al 28-at ad, akkor 220-al ~27-et adna.
-
Petzval
senior tag
válasz
DonThomasino #11116 üzenetére
Tulajdonképpen van állítható áttételű trafó de az horribilis össszegbe kerül.
-
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #11124 üzenetére
Én még mindig azt nem értem, hogy minek?
1V a különbség szekunder oldalon a 220V és a 230V között nagyjából. Ezt az a szerencsétlen páka mindenféle gond nélkül eltűri.
-
Kvazár
őstag
válasz
DonThomasino #11124 üzenetére
Ki!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
"Biztos hogy nincs ilyen bolti forgalomban ? 230-V>220V"
Biztos.
És nem is kellhet másnak rajtad kívül, mert ez csak 5% fesz emelkedés, miközben a hálózat +10...-15% tűréssel szokott megadva lenni. -
dudika10
veterán
válasz
Az a 230-220V 1 volt eltérést okoz kb.
Ha terhelten 28V akkor az 220V-al sem 24V volt hanem 27 nagyjából.
Tökéletesen kéne működnie így is.
Ha mindenképp meg akarod változtatni, akkor a már említett megoldások: szekunder körbe egy 0,5Ohm @2W ellenállás, vagy egy stabIC-s megoldás és kész is van. De szerintem teljesen felesleges.
Pont írni akartam, hogy a fentebb említett, nem lesz jó, de látom Kvazár is javította magát. -
Kvazár
őstag
válasz
DonThomasino #11113 üzenetére
Ha a kimeneti feszed 28 V, akkor tegyél be a kimenet és a páka közé egy 7824-es fesz.stab IC-t (+ pár kicsi elkót), és máris kész a stabil 24 V-os kimenet! És ha ezt az áramkört bárhol megérinted szigetleletlenül, akkor sem lesz semmi bajod!!!
-
Kvazár
őstag
válasz
DonThomasino #11106 üzenetére
Vigyázz, nehogy megrázó élményben legyen részed!
Nem értem minek kell a hálózatifesszel játszani, ha lenne rá jóval biztonságosabb megoldás is!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11098 üzenetére
"Ha segítenél nagyon hálás lennék."
Hány wattos a páka? -
Petzval
senior tag
válasz
DonThomasino #11098 üzenetére
Veszel egy 200- 1kOhmos huzalos potenciométert azzal mérve le tudod sorosan ejteni a feszültséget a 220-as ágban csak szigetelj!
-
Petzval
senior tag
válasz
DonThomasino #11090 üzenetére
Ha 220V feszültség lemegy 24-re az 9,16-os áttétel a 230-at oszd el 9,16-al ennyi lesz az emelt feszültség. 28V 256V bemenő fesznél lesz
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11088 üzenetére
"Nincs ötleted hol lehetne ilyet készen venni?"
Számolj ki egy soros ellenállást a primerkörbe, amin esik 10V.
Nehogy végül a NASA-nál terveztess megoldás, és a Siemensszel tekercseltess trafót, amikor egy pár wattos ellenállás is megoldja. -
Kvazár
őstag
válasz
Mérd meg terhelve is! A trafók terheletlen és terhelt kimenete igencsak eltérő!
Petzval: Uhhh... Biztos nagyon fáradt vagyok, mert egy szavadat sem értem!
-
Petzval
senior tag
válasz
Ilyen trafó nem létezik.De nem lesz a pákának semmi baja ennyi túlfeszültségtől.A 30 év elötti berendezések is simán mennek és nem tönkre.Amúgy az áttétel szerint nem értem hogy lesz 28V belőle?
-
Petzval
senior tag
válasz
DonThomasino #11069 üzenetére
Mondjuk nem értem minek akardod na hálózati feszt 10V-al csökkenteni? Az amperigény mennyi?
-
Kvazár
őstag
válasz
DonThomasino #11073 üzenetére
Ezt hívják feszültségosztónak, de akkor is fölösleges szerintem.
És különben is, a hálózati fesszel játszani életveszélyes!!! Én nem tenném! -
Kvazár
őstag
válasz
DonThomasino #11069 üzenetére
Nem, de szerintem felesleges is.
kmisi99: A kondicserés tápokkal én vigyáznék, mert nem mindegyik rossz kondin látszik, hogy rossz. Ezért egy kapacitásmérő nem árt ha van.
Az meg a másik fele, hogy egy tápjavítás után azt le is kell tesztelni, és nem elég multiméterrel rámérni. Célszerű műterheléssel leterhelni, miközben szkóppal nézed a kimeneti fesz stabilitását.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen TV-t vegyek?
- BestBuy topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Tudományos Pandémia Klub
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- OLCSÓ MONITOROK
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged