Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• draff

aktív tag

válasz Irmscher 353 #14364 üzenetére

Ámbárák!

Hát nem lenne egyszerűbb egy "stabkocka alkalmazása?
    A háromlábú egyik felén a 12 V bemegy, a másikon meg az aktuális kocka tápfesz-érték kijön.
    Nekem jó pár ventim van 9 V-os LM7809 vagy hasonló stabkockával "leredukálva".
    Előnyei:
    Halkabb üzem, lassúbb forgás, kevesebb por, kisebb fogyasztás.

Bár ez utóbbi számít itt a legkevésbé.

• Algol

senior tag

válasz Irmscher 353 #14364 üzenetére

Ezt már a #14261-ben is megkérdezted. Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy #14272-ben már válaszoltam rá.

Az RC24P resistor cable képe alapján a két csatlakozó között egy ellenállás van. A színkódja szerint:

piros - sárga - fekete - arany: 24 ohm 5%-os tűréssel.

(Az első színgyűrű piros voltában ránézés alapján nem lennék biztos, felőlem barna is lehetne, miáltal az ellenállás értéke 14 ohm +-5% lenne. Csakhogy az 5%-os tűrésű E24 szabványos sorban nincs 14 ohmos érték, 24 viszont van.)

Az ellenállás terhelhetőségét legegyszerűbben úgy kapod meg, ha megnézed a ventilátoron feltüntetett áramfelvételt, jelöljük ezt I-vel. Ekkor az ellenálláson kevesebb, mint

P = I x I x R teljesítmény disszipálódik, hisz I áram csak az ellenállás beiktatása nélkül folyhat át a ventilátoron.

Például, ha a ventilátor 0,2 A áramot vesz fel, akkor az ellenálláson
    P = 0,2 A x 0,2 A x 24 ohm = 0.96 wattnál kevesebb teljesítmény alakul hővé.
    Biztos ami biztos alapon ide azért én 1 wattnál nagyobb terhelhetőségű ellenállást raknék, mondjuk 2 wattosat. Ha ez nem kapható, vagy méretre túl nagy lenne, akkor két 12 ohm 1 wattos ellenállás sorba kötésével is célba érhetünk.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés