- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
Aktív témák
-
klepto
addikt
-
launcser
senior tag
hát nemtom én a megfigyelésem szerint amikor 2 naponta alapos szellőztetés után feltolom a konvektort maxra 1-2 órára akkor kint az elején szokott csak meleg eltávozni utána nem közben..
és mivel napközben csinálom akkor kattog, ezért lefekvésnél már bőven nem :)
én gázbojlerrel szopok, állandóan elalszik pedig van levegő neki elég 10m3 a fürdőszoba és mindig nyitva van az ajtó a konyha felé.. meg szellőztetők is vannak betelepítve
így havonta 2-3K a 25m2-es lakás fűtése, de szerintem ilyen enyhe tél mellett <2000 Ft de mivel mostmár gázbojler is van saccolni nehezebb.. -
vallas
őstag
Hali!
Már aszt hittem ,hogy rég bezárták a topicot, de most visszatévedtem, és látom milyen sokan válaszoltatok THX!!! :C:C:C
Már lassan kezdem megszokni a dolgot, és nem is zavar annyira. -
klepto
addikt
Én nagyon állmodozom arról, hogy Pestre költözzek vidékről, és ha Pest, akkor KIZÁRÓLAG egyedi fűtésű házba mennék. Elegem van a központi szivatásokból :O Viszont a konvektoros lakásokról az az elterjedtt vélemény, hogy a kéményes konvektor, ami közvetlenűl a konvektor háta mögött megy ki a szabadba, annál a meleg 50-60%-a is kifele távozik, és nem a lakást fűti, vagyis korszerűtlen. Aki ilyen lakásban lakik, annak mi erről a véleménye? Én azt találtam ki, hogy az ilyen konvektort kicserélném egy belső égésterűre, ami kémény nélküli, és a konvektor mögötti kéménytnyílást befalaznám. Ez javítaná a hatásfokot ugye? Már kiválasztottam a lakásom konverterét is, ami FÉG gyártmány ;] [L]http://www.feg.hu/termekek/konvektorok/konvektorok.php?termek=zeusz&lang=hu[/L]
Szerk: közben megtaláltam az árát is 70625.-+parapet ( a kéményes 69750.-)
Mi az a Parapet, és milyen időközönként kell cserélni, ill. mennyibe kerül?
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Tudomásom szerint a házon kívülről veszik a konvektorok a levegőt, kivéve a kéménynélküli , iletve nyíltlángos rendszert.
simonzé:nekem 0 a számlám, ezek az adatok szüleimtől vannak.
A lakásban 3 konvektor van összesen.
2 a két szobában,1 a konyhában.Most lesz egy kéménynélküli gázbojler a fürdőszobában, na az tényleg benntről veszi ki a toxigént...
Jahm és a nyári gázszámla eddig 300-500 ft. között mozog:)
[Szerkesztve] -
simonzé
addikt
Engem jobban zavar egy kutya monoton éjszakai ugatása, mint egy konvektor. Szerencsére most panelben lakom, ahol távfűtés van, ami nem kattog. viszont 17e a téli fűtésszámla, 5-6e a nyári. Szóvel ez sem jobb.
Kezdem irigyelni Tildyt, mert neki csak 12e. Bár ő biztos nem otthon lakik, azért ennyi. :)) -
szepe
csendes tag
Felhívnám figyelmeteket arra a tényre, hogy nem csak a konvektor kattog, hanem bizonyos radiátorok is. A ''kazánlemezből'' készült, általában fehérre festett radiátor (leggyakoribb előfordulási helye pl. korházak, általános iskolák, stb.) nem kattognak, viszont a '80-as évek elején divatba jövő un. lemezradiátorok annál inkább. Szintén, a föntebb már említett ok (hőtágulás) miatt.
-
Hequila
őstag
Ebbe a gazdasságoság vitába én is beszállnék...
Nálunk is központi (radiátoros) fűtés van, ami szerintem jobb mind hatásfokilag, mint konfortilag a konvektoroknál. Mivel viszonylag új kiépítésű a rendszer (kb. 3 éves), így nem lehet elmondani róla, hogy pazarló lenne. Sok múlik a kazánon. Ahol ezelőtt laktunk, ott fele ekkora alapterület mellett kifizettünk ugyan akkora gázszámlát, mint most. Pedig ott is közponi fűtés volt.
És nem is kattog.
És hogy az utolsó szobában hideg van? Újabb kiépítésben már párhuzamosan vannak a csövek. Bár lehet, hogy a régebbiekben is. Újabb radiátorokon pedig van egy tekerő akármi, amivel szabályozni lehet a beöméőcső keresztmeccetét. Ezzel precízen lehet minden szobában állítani a hőt, mert ugye ha több víz folyik át, akkor több hőt képes átadni...
És engem mondjuk kurvára nyugtalanítana az, hogy alváskor a fejem mellett 1 méterre van egy doboz, amiben a külvilággal érintkező láng van, ami persze a külvilággal érintkezhető gázból táplálkozik. Nem véletlen az, hogy egy bizonyos alapterület alatt nem is engedélyezettt a gézkonvektor elhelyezése. A benti levegőből szívja el a neki szükséges oxigént.
Szerintem, aki lakást épít bvagy felújít, annak mindenképp érdemesebb a központi fűtést kiépítenie. Persze ez saját vélemény. -
nilrem
aktív tag
Ha netan kattogna, akkor a lecserelesen kivul van valami megoldas?
-
tildy
nagyúr
válasz
master bud #29 üzenetére
Talán a gázszerelő mester, aki fél alsószentgyörgynek beszerelte, ért hozzá.:D
Természetesen többszintes házba nem éri meg konvektor, de ilyenbe , mit a miénk igen.az meg , hogy 80%-a kitávozna, nem hinném, álltam már full maxra vett konvektor előtt, és a kivezetés mögött, a kivezetésnél épp csak langyos levegő jött ki.
Jahm egyébként ez vályogház, a másik , az tégla volt:U -
master bud
tag
Ezt azért így nem lehet összehasonlítani. Csak akkor, ha pontos adataid vannak:
-a házak fekvéséről
-belső térfogat köbméterben
-padló hőátbocsátási tényezője
-plafon hőátbocsátási tényezője
-falak hőátbocsátási tényezője
-esetleges hőhidak (tervezési hiba)
-plussz amiről még nem tudok :)
Ja és mérések. Nem egy darab, és lehetőleg reprodukálhatóak.
Addig csak AMD vs. Intel :)
Amúgy én is konvektor mellett nőttem fel, szerettem nagyon, de gazdaságosnak nem nevezném. Most szerintem az egyik leggazdaságosabb kombó: fatüzelésű cserépkályha, csőkígyó benne, rákötve egy vegyestüzelésű kazán keringető rendszerére. A kazánnal tartasz egy elfogadható hőmérsékletet a házban (15-18) fok, a többit meg rábízod a cserépkályhára.
Nálunk ez van, és 10-12 ezer forintnyi fával áttüzeled a telet.
üdv,
mb -
tildy
nagyúr
Akkor valószínűleg régi konvektorok voltak.Új és jóféle kazán esetén kb. egálban van a kettő, de azok ilyen 180E körül vannak.másrészt ott a gázkazán hátránya, hogy -mint minden központi fűtésnél- az utolsó szoba mindig a leghidegebb.Mondom ezt úgy, hogy vidéken több, nagyjából egyforma háztartást vettünk alapul.
[Szerkesztve] -
ArchElf
addikt
Én csak azt mondtam, hogy nála lehet, hogy a konvektor nem 20e-be, hanem 25-30e-be lenne...
Persze teszt hiányában ez csak felesleges szócséplés. Mindenestre én meg azt tudom elmondani, hogy a nagyszüleimnél konvektor vol, és amikor kazánra váltottak kb. fele lett a gázszámla.
AE
[Szerkesztve] -
ArchElf
addikt
Egyészen más, ha valaki a ház szélén lakik, vagy a közepén (legalábbis ezt vettem ki a leveledből), meg az sem mmindegy, hogy milyen a szigetelés... Az tény, hogy neked olcsóbb a fűtés, de ennek is számos oka lehet. Amúgy pedig a konvektor a legkevésbé gazdaságos fűtési mód, mivel a meleg (az azonnal kiáramló meleg levegővel) kb 60-80%-a egyszerűen az utcát fűti...
AE -
tildy
nagyúr
válasz
Charlie Gordon #19 üzenetére
Nem a leggazdaságosabb?
Már hogyne lenne az?
70nmes házunk van, és a legnagyobb télben is csak 10-12E forint /hó a fűtés.SZomszédoknál ismerősöknél ugyanekkore ház , kazánfűtés 20E, és ráadásul az utsó szoba iszonyta hideg....
SZóval , szerintem ze jobban megéri... -
G@b
csendes tag
Hali!
Nekem is konvektorom van,amikor beköltöztem kattogott mint az állat.
De be lehet állítani,hogy mekkora legyen a lángja mikor bekapcsol.
Ha túl nagy akkor pattog a leghangosabban, mivel hirtelen kapja a meleget.
Nálam kissebbre lett véve és ritkán lehet hallani tök halkan néha pattan eggyet.
Jobban beszabályozza a hőmérsékletet.
Üdv!
G@b -
acer_
aktív tag
Nálunk is kattog, de nem akárhogy! A régi, 15éves fégnek olyan hangja van (melegszik, hül), mint amikor arra a kis piros patronra rávágnak kalapáccsal.. Az ominózus darab a konyhában van, és simán hallani a szobában. A konyhában meg mindmáig felugrok, ha durran, ugy rámilyeszt (mondom, ez nem kattanás), pedig már 6éve lakunk itt.. de nem tom mexokni.
Az ujabb (3éves) fég, na, az már csak szép szolidan kattog. Észre se venni a másik mellett (pedig ennél van az a jelenség, am a topiknyitót zavarja...) :) -
mormota
senior tag
szintén családi ház/konvektor...
egy baja van kicsit öreg már szegényke, és nem igazán tartja a hőfokot...
ha kinyitjuk szellőztetni ablakot, felfűt, de úgy, mint a zistennyila:)
kattogni ez is kattog, de megszokható..
én megszoktam már ezt is, és már a toronyóra sem zavar, pedig ottvan mellettünk a templom, és ugyebár minden órába legalább 2x üt:) -
VÁMpír
aktív tag
Valóban, a FÉG-eknek nem semmi hangjuk van. Az én szobámban bezzeg egy ősrégi Onix van, az nem csináli ilyet.
-
tildy
nagyúr
hehh.
Nálunk alig pattog, pedig fég.
Vagy csak én szoktam már meg?
A topicindítónak:
én imádom a konvektort, egyedileg be tudod állítani melyik szobában milyen meleg/hideg legyen, és szerintem ez a legfrankóbb fűtési mód.
Egyébként egy esetleges megoldás:stabilan 3ason tartjuk a hőfokot, és nem is kapcsolgat túl gyakran.
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Ez nem hiba, hanem ficsör. Ah, a konvektor romantikus pattogása... mit nekem kandalló! Kezdetben engem is zavart kicsit, néha akkorákat durran mint egy pisztolylövés, jó öreg, vacak készülék, de igy pár év után már hiányozna ha elalvás közben nem pattogna és durrogna a háttérből.
-
ArchElf
addikt
Ja, szarul avn összerakva, és az illesztéseknél és csavaroknál pattog amikor melegszik, hűl...
Egyébként ha hallagatod egyes monitorok háza is ad ki hangokat, amikor hűl...
AE -
simonzé
addikt
A régi fajta német konvektorok nem kattogtak... A Féges gagyi konvektorok visznt nem hagyják abba. Elég idegölő. Ismerek olyat, aki lecserélte a cuccot, és rakott fel helyette újat, ami még dögöen is néz ki. Igaz, hogy 80-90e volt.
-
vallas
őstag
Köszi a válszokat, akkor bizony szokni kell a dolgot, lehet hogy egy hónap múlva már észre sem veszem.
A topic zárható! -
Cardinella
aktív tag
Csatlakozom az előttem szólókhoz;( és engem is zavar félálomban az elalvás pillanataiban...)
És az mitől van, hogy valamelyik hangosabban, másik halkabban kattog??
Másfajta lemezből van, vagy sz@rul van összerakva??:U -
vallas
őstag
Sziasztok!
Most költöztünk egy egyedi fűtéses lakásba, ahol konvektorok vannak, nos ezek a konvektorok kattognak amikor feltekerem a hőfokszabályozót, és persze akkor is kattognak amikor aludni mennék, ha elaludtam utánna már nem zavar.
Na a kérdés mitől kattog a konvektor, és lehet e vele valamit csinálni?:DD
Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Spórolós topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest