Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibaimp
nagyúr
Nem!
A 3,5-es HDD-nek nagyobb az áramfelvétele, a külső 3,5 colos házak is külön 230V-os tápot kapnak, a 2,5 colos meg USB csatlakozik, onnan vesz föl áramot. A régi USB 2.0 időkben 2 db USB csatival oldották meg ezt, 1 db az adatkábel, 1 db a táp kábel volt. Most, a USB 3.0 miatt már ez egy kábelen is megoldható.
Én például nem láttam 3,5 colos HDD házat, aminek ne lett volna külön 230-as tápcsatija, emiatt is gondolom.De majd válaszolnak mások is, de szerintem nem megoldható.
-
net91
senior tag
Sziasztok,
Aktív a fórum, ezért itt tennék fel egy kérdést, ha megengeditek.
Van egy ilyen merevlemez csatlakozóm:
Meg lehet oldani azt, hogy a 2,5 merevlemez mellett a 3,5 merevlemezt is tudjam használni vele, mivel jelenleg a 3,5-t nem kezeli.
(ha túl off, akkor töröljétek a beírást) -
omfgk
veterán
Halihó.
HDD-t keresek (milyen meglepő
) és ehhez kérnék egy kis segítséget.
4TB-os legyen legalább (esetleg 6TB).
Valami alacsonyabb fordulatszámos példány kéne, hogy halk legyen.
Csak adattárolásra lenne használva, semmilyen program miegymás nem kerülne rá, csak képek, filmek, főleg nagyobb mkv-k.Vagy továbbra is a Purple az ajánlott?
-
Hauptmann
veterán
Illetve, az újabb Ultrastar DC HC sorozatnál mi van a parkolással?
-
Hauptmann
veterán
A WD40PURZ ugye nem parkol? A Gold-okkal mi a helyzet, pl- a WD4003FRYZ? Az sem parkol?
-
allein
addikt
Sziasztok. A HDD parkolást ki lehet kapcsolni? Vagy ez egy olyan dolog ami gyári és nem lehet mit csinálni vele. WD 100EFAX, Synology Nas-ban van jelenleg 2 darab.
#67591zs198
Az éjjel vége lett a Konzisztencia folyamatnak és amikor a mai napon csatlakoztam a nasra akkor hallottam hogy felpörögnek a merevlemezek. -
tlac
nagyúr
válasz
King Unique #67587 üzenetére
ami biztos, hogy hangosabb
meg ahogy említettem ennek valami zizije lehet, mert ha gumirögzítőkön van vagy akár megfogom a kezemben is, de mellette kicsit az ujjbegyemmel a közepénél lefogom a tetejét, akkor halkabb lesz valamennyivel (de még úgy is hangosabb)
igen, én is azt gondoltam, hogy a 3,5-ösnél halkabbnak kell lennie
ezen nincs rajta a recertified felirat
-
King Unique
titán
Nem mindegy, hogy csak érzésre, vagy ténylegesen is.
De mint említve volt, szerintem annyira nem hangos ez a sorozat, legalábbis nálam a 4 TB-osok külső házban használva nem, meg egy 2,5"-os HDD általában valamivel halkabb szokott lenni a 3,5"-osoknál.
Aha, a tied tehát a képen lévő OEM feliratos és nem ilyen, az előbbit pl. itt úgy hirdetik, hogy recertified. Lehet buik és retail kiszerelés, de az más, illetve ilyen OEM feliratos Seagate HDD-t még a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekbe sem feltétlen raknak (példa), érdekes. -
tlac
nagyúr
válasz
King Unique #67585 üzenetére
egy WD30EFRX-hez képest érzésre dupla olyan hangos
csak a Seagate gyárt olyan 4 és 5 TB-os HDD-ket, amik önállóan forgalmazva is megvásárolhatók.
ez meg a másik, hogy oem feliratosat adott az alza
(hdd sold as component of oem solution and not for resale. The product warranty does not cover hdd if removed from oem solution) -
King Unique
titán
Mihez képest, meg kinek mi a hangos? Nálam annyira, amennyire egy 4-5 db lemeztányéros mobil merevlemez hangos szokott lenni, vagyis szerintem nem vészes és halkabb, mint egy 3,5"-os, + én külső merevlemezként használom ezeket. Az alap működési zaj mellett még az olvasófej pozicionálásánál szoktak olykor észrevehető hangot kiadni, de az szintén nem olyan vészes. Az meg hogy esetedben nem volt teljesen 0-s, vagyis volt rajta pár GB írás, meg pár indítás/leállás, az lehet gyári tesztelés miatt is.
Ha számodra annyira nem felel meg, akkor online rendelésnél könnyen elállhatsz a vételtől és visszaküldheted. Viszont 2,5"-osban más alternatíva jelenleg nincsen, csak a Seagate gyárt olyan 4 és 5 TB-os HDD-ket, amik önállóan forgalmazva is megvásárolhatók. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dany007 #67580 üzenetére
Én WD Gold HDD vennék erre a célra. Mostanában elég jó áron kapható, 7200-as, vagyis kb. olyan a sebessége, mint a WD Black-nek, de a Gold esetében meg van határozva a gyártó által az 550TB/év írástűrés, szintén 5 év gar, illetve 2 millió óra MTBF, mivel ez Enterpise szintű HDD.
A WD Black esetében, érdekes módon, ilyen paramétereket én nem találtam, vagy jól titkolják, vagy nem adják ki, vagy passz
...
szerk: a Gold 4TB (WD4003FRYZ) ~54-56e Ft körül van, vagyis pont a kettő között, amit írtál.
-
tlac
nagyúr
válasz
King Unique #67522 üzenetére
Amúgy szvsz a Seagate is elmegy, nekem is van több olyan 4 TB-os (ST4000LM024) és eddig oké
neked mennyire hangos?
vettem egy 5TB-osat belőle, de hangosabb, mint egy régi 3,5"-os vinyóm
ráadásul valahogy berezegteti is magát, hiába van gumibakokon
ha egy nagyon kicsit megnyomom az ujjammal a közepénél, akkor jóval halkabb lesz -
Dany007
veterán
Üdv.
Vinyós kérdésem lenne. Nem tudom eldönteni, hogy munkára jó lenne-e a WD RED vagy mindenképpen maradjak WD Black-nél?
A helyzet az, hogy a gépet 3D látványtervezésre használom.
Ami azt jelenti, hogy sok az írás - olvasás. Napi szinten 15-20 több GB-os projektfileokat olvasok be és mentek el. A kisebb méretű file művelet olyan napi 100-150 körül lehet saccra.Most egy 2TB-os WD black-em van, a rendszer pedig SSD-n. Minden szuper, de kezd betelni... Kinéztem egy WD Red Pro-t 4TB-ost. Ismerem a színjelzéseket a WD-nél és tudom, hogy a RED inkább olvasásra fókuszál és a nas-ba való. És tudom, hogy black lenne az igazi az én felhasználásomra.
A kérdésem az lenne, hogy a WD Red pro bírná ezt? Jó, maximum pár tizedmásodperccel lassabb lenne a mentési folyamat, az nem gond. Csak nem akarom, hogy emiatt előbb haljon, vagy hogy jelentősen csökkentse a teljesítményt.
Mert a red pro most 45 ezer, ugyanez black-ben már 62. És az a 20k különbség már picit fájó.De ha azt mondjátok, hogy a Red is bírja ugyanúgy az igénybevételt, mint mondjuk a black, max kicsit lassabban ír, akkor az nem gond nekem.
Köszönöm!
-
Dzsekó
addikt
válasz
Moonwolf #67577 üzenetére
Toshiba P300 régebbi szériája 1-2-3TB-os CMR-es, míg a Barracuda az 1TB-ost kivéve mind SMR-es, tehát inkább a régebbi P300 ajánlott. Pontos típusok az összefoglalóban.
-
-
Moonwolf
senior tag
Sziasztok!
A Toshiba P300 és a Seagate Barracuda sorozat között van valami eltérés megbízhatóságban, tartósságban és minőségben?
-
Dzsekó
addikt
válasz
Marci112233 #67575 üzenetére
WD40EFZX picit olcsóbb, azt is veheted...
-
Marci112233
addikt
válasz
Dzsekó #67573 üzenetére
Az ember így igazodjon ki a dolgokból. Végül is mindegy, legalábbis nekem, mert ugyan tervbe vettem a 2 darab 8TB-os HDD-t, de kell másra is pénz és mivel van még 1 üres hely a NAS-ban és hogy ne maradjon használhatatlan terület ha nagyobbat teszek be mint 4 TB, így egy WD40EFRX lett a befutó így lesz 4x4TB-om SHR-ben tehát 12 TB használható területem.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Marci112233 #67569 üzenetére
Ez a pdf sajnos már nem aktuális. Betettem az összefoglalóba a HDD típusok fölé a RED Plus és Purple adatlapok linkjét. Mert bazi nehezen találtam meg. És ami 1 hónapja még jó link volt, ott már nincs semmi. WD a RED Plus és Purple szériát nagyon változtatja mostanában. És a linkeket is módosítja. Ezek a legfrissebb 2021 januári listák.
8TB-tól felfelé a RED Plus még mindig 7200RPM-es, de az új EFZX széria 6TB-ig maradt 5xxxRPM-es, 64MB cache növekedett 128MB-ra és a 6TB-osnál az 5700RPM picit csökkent 5640RPM-re.
Ugyanez a változás megfigyelhető a 6TB-os Purple esetén is WD60PURZ->WD62PURZ, de ami jó hír, hogy újra van 8TB-os 5xxxRPM-es Purple HDD WD84PURZ személyében.
WD RED Plus
WD Purple -
Wayne
aktív tag
Tudom írtátok, hogy mediatárnak felesleges a 7200es. Akkor sem, ha a PLEX transzkódol? Hangban amúgy mekkora a különbség 5400 vs 7200?
-
Marci112233
addikt
-
Wayne
aktív tag
válasz
Marci112233 #67569 üzenetére
Visszaolvasva az EFAX-t nem ajánlják a szakik NAS-ba. Egy 3 és egy 6 terrás EFRX van most benne, bármiféle raid nélkül... ha ez számítana
-
Wayne
aktív tag
Nas-ba szeretnék HDD-t. Néztem az összefoglalót... tényleg csak 8Terrás a maximum az 5400-ből? Mármint az ajánlottak közül.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Hauptmann #67561 üzenetére
Újabb op rendszer és technikai kütyü (TV, okos eszközök, NAS, stb.) esetén mindegy. Régebbi op. rendszerek és technikai kütyü pl. XP, régebbi TV, NAS, stb. esetén 512e javasolt, mert a 4K fizikai szektorokat kifelé 512 bájtnak mutatja/emulálja (e). 512n már szerintem nem igazán kapható, régi 2010 előtti HDD-k voltak 512 bájt natívak (n). Advanced format óta már 4Kbájtot használnak a HDD-k.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
SunMount3r #67565 üzenetére
Maga a HDD. Nekem is volt/van Toshiba HDD-m 3TB-os jó pár darab. Már külső tárban használom őket 2. mentésnek. Itt egy régebbi teszt, az egyikről, ez még a LGA2011-es 3960x-el készült:
Hasonló a Te eredményedhez (az alsó két sor fel van cserélve, ha jól látom még itt).
szerk:
Illetve a WD Black HDD a maguk nemében eléggé gyorsak. Én itt Total Commanderben láttam már pár elképesztő kb/sec másolási sebességet! -
SunMount3r
nagyúr
válasz
tibaimp #67564 üzenetére
Hát ez amúgy is több, de 4K-ban meg kétszerese az enyémnek. Nyilván a te lapod SATA 3-as, meg sokkal jobb (újabb) proci van benne. De gondoltam volna, hogy a winyó sebességének a kimaxolásához a SATA 2 és a Dual Core 2.5GHz-es procim is simán elég... Mert nem hiszem, hogy alapból (pl. ugyan abban a gépben) ekkora nagy különbség lenne a két winyó között... Mi akkor a szűk keresztmetszet nálam?
-
tibaimp
nagyúr
válasz
SunMount3r #67560 üzenetére
-
tibaimp
nagyúr
válasz
SunMount3r #67560 üzenetére
Jó értékek HDD-hez mérten, persze.
Lefuttatok én is egy tesztet. -
Marci112233
addikt
Még volna egy kérdésem.
A merevlemezek ára fog emelkedni a közeljövőben, mint sok más egyéb dolognak?
Vacillálok a WD80EFAX és a WD101EFAX közt. WD80 -a 74870-ért míg a WD101-est 98200-ért venném az Aqua-nál.(Azért ott mert ott van egy másik tétel amit csak ott találtam meg és így egyszerre venném meg.) Ugye árban most is van differencia, de nem tudom megéri-e most a plusz árat, mert ha ezeknek is felszalad az áruk akkor úgy tartom valószínűnek hogy a WD101 jobb választás lenne, de ha nem akkor a WD80 is megfelel, mert azzal is gyakorlatilag a mostani tárhelyem duplázódni fog. -
Hauptmann
veterán
Az mitől függ, hogy 512e, 512n, vagy 4Kn HDD-t válasszunk?:
-
Dzsekó
addikt
válasz
Marci112233 #67558 üzenetére
8TB-tól felfelé CMR, de elég hangosak is. Seek zajra panaszkodnak.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Marci112233 #67556 üzenetére
-
Dzsekó
addikt
válasz
Marci112233 #67554 üzenetére
Természetesen vehető a 7200RPM is, de a nagyobb zajjal és nagyobb melegedéssel számolj.
-
Marci112233
addikt
válasz
Dzsekó #67553 üzenetére
Ezekkel tisztában vagyok. Pont az EFAX az amit ki akarok venni és betenni most már inkább 8TB-osakat. A Kivett EFAX meg mehet az asztali PC-be adattárnak. Viszont ha ismét betelik a tárterület akkor fokozatosan akarom kikoptatni a 4TB-osokat, mert ahogy néztem ha most a 2x4 mellé bevágok 2x8-at akkor később akár 1 db 4 TB-osat is kikaphatok és a helyére betéve egy 8-ast már nőtt is a tárhely, és nem lesz használaton kívüli tárhely sem. ha pedig az is megtelik cserélem az utolsó 4-est is 8-ra.(igaz ha most beruházok 2x8-ra akkor egy darabig elég lesz a hely.)
Tudom hogy a 7200-as fordulat felesleges lehet adattárnak, de azért az N300-as is elég jó áron kapható. Viszont ragaszkodnék a bolthoz, mert egy analóg kamerát is hozzácsapnék, és hetek óta pont ott van a legkedvezőbb áron és ott is találtam hozzá rövid 5 méteres készre szerelt kábelt is ami kellene hozzá.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Marci112233 #67552 üzenetére
Javasolt lenne azt az EFAX-ot kivenni a képletből. Nem szerencsés SMR-t összeházasítani a CMR HDD-kel.
Így szükséged lenne 2db 6-8TB-os CMR HDD-re. Én azt mondom 5xxxRPM elég, mert az egy dolog, hogy csendes, de nem is melegszik annyira és olcsóbb is. Médiatárnak meg felesleges 7200RPM-es HDD, főleg, hogy a másik kettő 5400RPM-es úgyis visszahúzza sebességben. Amit vehetsz 6TB-osban: EFRX RED, 60PURZ-62PURZ Purple, Seagate Ironwolf.
8TB-osban eddig nem volt 5xxxRPM-es HDD, de most megjelent a WD84PURZ Purple, ez vehető nyugodtan. A fenti HDD-kre mind 3 év gari van, érdemes olyan boltban venni, ahol ezt meg is adják. -
Marci112233
addikt
Az EFAX kb 1 éves a másik kettő EFRX pedig kicsivel több mint 2 éves.
Viszont az IronWolf-ból csak 1 van készleten a 8TB-osból, így tovább nézelődtem. Ránéztem a Toshibára és rátaláltam erre. Ez is jó választás lenne. Az tudom hogy ez is NAS-ba való, és van is egy Toshiba P300-as HDD-m ami kiválóan teszi dolgát immárom 3 éve az saztali gépben, és ezért is néztem rá a márkára.
-
válasz
Marci112233 #67550 üzenetére
A korábbi redek mind cmr rendszerben rögzítettek, igaz nem írtad mikori a vinyód.
Igen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Yettel topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hatalmas kijelzőt és saját fejlesztésű processzort kapott a Xiaomi Pad 7 Ultra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Tanks - MMO
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vírusirtó topic
- További aktív témák...
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- (új, bontatlan) ADATA Ultimate SU650 120GB (Foxpost:+1400Ft)
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Eladó GARANCIÁLIS KINGSTON 1TB KC3000 M.2 PCIe M.2
- (új, bontatlan) 500GB Kingston NV3 PCIe 4.0 NVMe M.2 (Foxpost:+1400Ft)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Samsung Galaxy A54 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest