Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz inf3rno #24607 üzenetére
Olvastam régebbi topic-okban, hogy win7 simán rámegy 60gb-ra. Na én most néztem 5év használat után, hogy 59gb-ot foglal a rendszer meghajtóm. Eből win7 32gb, programok 9gb, felhasználók/appdata 11gb, a maradék 5-10gb meg valahol elveszett az éterben, passz. Átlag felhasználónak tartom magam, nem használok ilyen extra programokat, mint archicad, meg hasonlók, mégis ennyit eszik. Játék egyáltalán nincs fent, programozni szoktam rajta. Ezek után eléggé meg vagyok lőve, hogy most 60 vagy 120 gb kell e nekem...
Hogyha veszek SSD-t, akkor jól értem, hogy a programok indulása gyorsul, mert gyorsabban olvassa be őket meghajtóról? (A boot idő kevésbé érdekel, mert alvó állapotban szoktam tenni a rendszert.) Ami még érdekelne, hogy az időtartamot olyan dolgok hogyan befolyásolják, mint az alvó állapot (gondolom ilyenkor kimenti vinyóra a rendszert), a firefox session manager plugin (ami percenként kimenti a megnyitott oldalak címét vinyóra, hogyha összeomlik, akkor a cirka 500 tab visszaállítható legyen), a torrentezés (gondolom az nem számít, ha eleve HDD-ra teszem, vagy igen?), stb... ?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ti is észrevettétek, hogy napról napra emelkedik az SSD-k ára az EU-ban? Néztem angol és német webshopokat többféle típust, és mindenhol drágul. Itthon árukeresőben, árgépnél meg sokszor még jóval olcsóbb ár van bent, mint ami a webshopban.
Erről mi a véleményetek oprendszernek? 480GB-SanDisk-Ultra-II [link]
Néztem még ezt: Crucial BX200 SSD 480GB [link] és ezt: is. A crucial sem tűnik olyan rossznak, de ha megnézzük, akkor sokkal jobban szór benchmark pontok terén, mint az ultra: [link], az ssd plus meg már átcsúszik inkább a közepes tartományba, és ő mégjobban szór: [link]. Igazából szerintem a crucial és az ultra teljesen jó lehet, az ssd plus viszont valszeg nem alkalmas oprendszernek, legalábbis nagyon alacsony neki a random i/o-ja, és gondolom oprendszernél az szempont lehet, adattárolásnál meg kevésbé.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz sarkanyolo2 #40729 üzenetére
Bírom az ilyen windows updateket rohadjon le a keze, aki írja.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz ung.mario #40720 üzenetére
Hát a defrag egy érdekes kérdés, elméletileg havonta egyszer így is úgy is lefut bármit csinálsz. [link] A cikkben említett Vadim szerint ez az NTFS meg persze a Microsoft hibája, mert retek fájlrendszert csináltak, ami nincs felkészítve az SSD-kre. A valóság nem tudom mi ezzel kapcsolatban, és az sem világos, hogy most kell e szórakozni azzal, hogy kikapcsolod a system restore-t meg a defrag-ot, vagy hogy egyáltalán van e ennek bármi értelme. Van erről bármi cikk, hogy miért rossz az nekünk, ha a ms néha csinál valami szerintük okos defrag-ot? Értem én, hogy elvileg ez kimeríti a wear leveling-et, de jó lenne egy gyakorlati példát is mutatni erre a jelenségre.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Szvsz bárhol, csak ne ott: [link]. Érdemes vásárlás előtt beleolvasni a negatív véleményekbe, meg ránézni, hogy hány csillagon áll a cég. Aqua, Magicomp, Compker, amiktől én már vásároltam. A Magicompnál pl lehet nagyon olcsó jó minőségű HDMI kábelt kapni. Igazából én a Microstore-al is elégedett voltam még egy éve, de ahogy nézem változnak az idők.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az iponnal nem az a gond, hogy mi áll a papíron, hanem ahogy viselkednek, ha gariztatni próbálsz. Privátban mesélek szívesen, itt már nagyon off lenne.
Hogy egy kicsit on-topic is legyek, mi a legolcsóbb használható SSD az 500GB körüli kategóriában?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Crucial MX200 2.5" 500GB-ról mi a véleményetek? Rendszernek kellene, találtam egy használtat 99% kondícióval.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Raymond #41058 üzenetére
35-ért adják egyébként. Szerintem megéri annyiért így, hogy 180 napot ír rá a hdsentinel meg 99% kondit. A firmware-re majd ránézek, ha megjött. Volt egy 850 evo is ennyiért, a srác azt mondta másnap küldi, aztán rá egy órára meg közölte, hogy eladta, mert nem utaltam előre, hanem utánvéttel kértem. Igazi profi üzletkötő. Mindegy, ahogy nézem ez talán jobb, mert MLC, már ha ez számít valamit, gondolom a controllere azért nincs olyan jó.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz smallmer #41111 üzenetére
Szerintem vidd vissza anélkül, hogy kinyitnád azzal, hogy sérültet kaptál. Tudom, hogy az ipon nem egy normális hely ilyen szempontból, de azért hátha visszaveszik. Ha kibontod és rossz, akkor szophatsz egy csomót a garanciával, ami az iponnál addig húzódik általában amíg nem kezdesz pereskedni velük. A fogyasztóvédelem meg valamiért rá se bagózik az ügyvitelükre, pedig már nem kevesen jelentették fel szerintem a céget, köztük én is.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz radi8tor #41116 üzenetére
Ja hát így szokott náluk menni. Nekem selejtes monitort küldtek, (az is ilyen megtaposott fajta lehetett, mint amit írsz), utána egy hónapig ment a huzavona, hogy ugyanmár cseréljék ki, aztán a végén közöltem, hogy akkor inkább elállok, mert ekkora retardáltakkal nem lehet mit csinálni. Úgyhogy kétszer szedték le rólam a szállítási költséget. Rá két hónapra kaptam meg a pénzem. Mindkettővel törvényt sértettek, de a fogyasztóvédelmet ez csöppet sem érdekelte. Hát végülis nem az ő dolguk...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Gabesz87 #41122 üzenetére
Esetleg ezt megpróbálhatod: [link]. A win egyébként úgy tűnik nekem, hogy nézi a rendelkezésre álló helyet, és ha elég van, akkor teleszórja a meghajtót a szemetével. Most pl a HDD-n 400GB-os meghajtóra felrakott magának 200GB-ot úgy, hogy még nem is szedtem le minden frissítést. Az előzőnél csak 100GB helyet adtam neki, annál olyan 50GB-ot vagy kicsit többet tett csak rá. Imho ha újabb játékokat vagy nagyobb helyet foglaló programokat akarsz telepíteni, akkor érdemes nagyobb SSD-t venni. Ha nem, akkor egy nagytakarítás mellett maradhat a mostani. Én most vettem egy 500GB-os SSD-t, mert egy mostani játék is lazán megeszik 30-60GB-ot a nagy felbontású textúrák miatt, plusz nem akarok azzal szórakozni, hogy mindig takarítok a rendszer után.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz varmi2 #41143 üzenetére
Én úgy láttam, hogy torrent-nél is be lehet állítani már, hogy memóriában tartson, amit csak tud, és nagyobb adagokban írja ki a lemezre a fájlokat. Ezek alapján talán nincs már akkora veszélye az SSD-re, mint régebben...
Nekem mondjuk külön szerver gépre megy majd HDD-re, mert úgyis 500 megás a net, ami 62MB/s-nek felel meg. Ha maxon szedi, akkor is a HDD tud 100MB/s írni, bőven elég rá, és nem cseszteti feleslegesen a PC-t. A gyakorlat mondjuk azt mutatja, hogy 30MB/s-nél nem szokott gyorsabban letölteni semmi, csak a speed test meg a local networkon a samba fájl megosztás. Fene se érti ezt...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz radi8tor #41221 üzenetére
Köszi! Tényleg így van, sőt még olyan szabály is van, hogy csak 10k felett kötelező a jótállás, a szavatosság meg kb. olyan, hogy kitörölheted vele a hátsód, ha valami olcsóbb cikkről van szó, mert többe kerül a szakértői vélemény, mint amit visszakapsz.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Szerintetek van értelme venni Intel Series 320 160GB 100/98, Intel Pro 1500 Series 180GB 100/90, Corsair Force 120GB 100/98 használt meghajtókat? Gari már nincs rájuk, 13k-ért vesztegetik őket, de nekem valahogy az az érzésem, hogy jobban járnék, ha elmenne rá 20k, és vennék valamit 3 év garanciával. Néztem a V300-at, nekem is van egy még a lebutítás előttről, az még megy, bár alig használtam. ;-) Esetleg még valami más szóba jöhet 100GB környékén ilyen 20k alatti áron? Tulképp annyi a szempont, hogy ne HDD legyen, mert az hangos, és nem tetszene, ha 24/7 pörögne. Ubuntu server lesz rajta, file cache, meg néhány adatbázis, amiket HDD-re minden nap backupolok. Otthoni szervernek kell, nincs üzleti következménye, ha esetleg elveszik egy napi adat.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tboy93 #41746 üzenetére
Hát clonezillával át tudom klónozni a teljes rendszert egy másik SSD-re, és a V300 menne a szerverbe, az új meg maradna az asztaliban. Nekem úgy is jó, ha a jó SSD-k az asztaliban vannak, az óccsóság meg a szerverben... Néhány éven belül úgyis újrafogalmazom ezt a szerver témát, de lehet, hogy már most váltok ARM-es SBC-ről inkább valami integrált processzoros alaplapos x86-os megoldásra, mert sokkal megbízhatóbbak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Emperor_ #41748 üzenetére
Nem nagyon tűnik úgy, hogy az eladó akarna smart adatokat küldeni, látatlanba meg nem veszem meg (nem bpi vagyok). Erről van szó egyébként: [link] Én azt hiszem hagyom ezt a kérdést későbbre, ráér, még úgyis írom a szoftvert, ami a szerveren futni fog...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #42812 üzenetére
A TLC 1000 ciklust bír, szóval 1TB-nál max 1PB adat mehet rá az MLC-vel meg 3PB. Szerencsés esetben jó minőségű termékek akár ennek 3-4x-esét is elbírják mielőtt a túl sok írás miatt kipurcannak. [link] Pl itt 240-es MLC Kingston HyperX-re sikerült 2.1PB-ot felvinni, pedig csak 0.75PB-ot kellene bírnia hivatalosan. Szóval ezeket a ciklus értékeket inkább úgy kéne értelmezni, hogy annyit garantálnak, de szinte mindenhol van több-kevesebb biztonsági ráhagyás.
Ha azt vesszük, hogy én átlag torrentező vagyok, nekem 250GB-nál még nem jött le több egy hónapban, és már az is extrém volt magamhoz képest. Az 3TB lenne évente. Ilyen terheléssel több, mint 300 év teleírni a TLC-t. Nyilván ha valaki durván torrentezik és 4TB-ot produkál havonta, és nem tiltja le a szolgáltatója, akkor úgy 250 nap alatt tele lehet írni egy TLC-t, vagy 750 nap alatt egy MLC-t. De én úgy gondolom, hogy ez ritka. Az elvi határ 1000-es nettel 335TB havonta, azzal a TLC 93 nap az MLC meg 278 nap.
Én csak azt akarom ezzel mondani, hogy terheléstől függően érdemes megválasztani, hogy mit használsz. Ha átlag felhasználó vagy, néha lerántasz egy-egy filmet vagy sorozatot, akkor az 1TB-os TLC SSD is elég kell, hogy legyen, ha meg durván torrentezel, akkor meg jobb, ha HDD-re váltasz, mert azt jóval olcsóbb cserélni, és egy HDD csak 2-3000Ft-al kerül többe villanyszámlában évente, mint egy SSD.
szerk:
Ahogy nézem kicsit megkésett ez a hozzászólás.Micron M550 MTFDDAK128MAY-1AH1ZABHA -ról mik a vélemények? Most vettem kettőt aprón fél áron, RAID1-be szánom. Elvileg olyasmi, mint a Crucial M550, de kicsivel gyengébbek a benchmark eredményei.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Raymond #43084 üzenetére
M506-ot ír. Az nem tudom minek felel meg. Én customer-ként regisztráltam, úgy nem engedte. Lehet, hogy megpróbálok később valami szervizesként regisztrálni, hátha úgy le tudom tölteni. Bár szerintem kicsi az esély rá az eddigiek alapján, hogy valami publikusan regisztrálható accounttal le tudom tölteni. Tutira kell valami extra jogkör, amit nem osztanak csak úgy.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Raymond #43086 üzenetére
Azzal néztem. Közben csináltam másik accountot, mint micron team member, de azzal se lehet lerántani. Gondoltam egyébként. Kell valami adminnak jogkört adni, hogy le tudjam. Innentől ez felejtős, hacsak nincs valakinek Micron-nál vagy azt ő meghajtóikat használó cégnél dolgozó ismerőse.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Laptopba keresek valamit OS alá. Elsőre használtra gondoltam, de ahogy nézem teljesen le van rabolva a hardverapró, ami meg van az vicces áron, pl egy sok éves használt 120-as Samsungért tutira nem adnék 7-8k-t. Nézegettem az újakat is, de úgy tűnik, hogy 120 helyett jobban járok egy 240-essel, a Crucial MX500-ra gondoltam 15k-ért. Van valami ellenvélemény, vagy jobb alternatíva? Ami még érdekel, hogy van ez a "Current Pending Sector" bugja, hogy azt már javították e az elmúlt években?Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Szia! Már vettem közben egy 860 evo-t aprón 10-ért. [link] Árban ez így még talán megéri. Még nem volt Samsungom, úgyhogy kíváncsi vagyok rá. Igaz SSD-ben WD sem volt még. Ha mégse jön be, akkor a következő az lesz. Valamiért ilyen egzotikus márkák vonzanak, mint Crucial, Micron, stb. :-) Eddig nem volt még gondom velük.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Akinek Samsung SSD-je van csináljon legyen szívesen CrystalDiskMark-al egy random 4kQ8T8-at. Nálam a read van, hogy teljesen megfagyasztja a rendszert, általában csak beszaggat tőle. Ez egy 250-es 860 EVO. Mindjárt tolok rá firmware upgrade-et, de gyanítom, hogy nem azzal lesz a gond, hanem valami komolyabb gebasz van. Egyéb iránt HDS szerint 100/100.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Pyttawrx #64254 üzenetére
Köszi! Ahogy nézem ez valami széria hiba Samsung SSD-knél panaszkodnak rá páran. Az agressive link power management kikapcsolása vagy váltás AHCI-ről IDE mode-ba bizonyos esetekben megoldja. Nálam úgy tűnik nem, de még kísérletezek vele, hátha Linux alól IDE mode-ban megy. Adok rá talán 1-2% esélyt. Szerintem szimplán selejtes. Amúgy éreztem, hogyha Samsungot veszek, baj lesz.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz ubyegon2 #64261 üzenetére
Tesztelte a többit akitől vettem, 5/5 akadt Windows 10 alatt vegyesen 850, 860 EVO-k, 250-500-asok. Lehet, hogy valami Windows driver hiba. Majd a Unix teszt eldönti. Megnéztem még Kingston V300-al és Crucial MX-200-al, egyiknél sem volt ilyen probléma. A Samsung 500 felett mért, a Crucial 350, a Kingston csak 50. Arra tudok még gondolni, hogy túltelít valamit a rendszerben a sebessége miatt, és azért dobja le a Windows az ékszíjat. Majd kiderül a Unix tesztekből, hogy az OS vagy az SSD a hibás. Nem biztos, hogy van gyakorlati jelentősége. Állítólag az eladó használt ezek közül néhányat oprendszer alá, másnál viszont olvastam, hogy böngészőt és játékot is megakasztottak Windows alatt ezek az SSD-t. OIyat is olvastam, hogy a Microsoft elismert valami hasonló upgrade-es hibát, ami miatt a Samsung SSD-kkel szaggat a rendszer. Én Win7-el próbáltam, de gondolom abba is bekerülhetett az említett frissítés, vagy passz.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Mikulásbá #64290 üzenetére
Igazából megér egy utat ennyiért. Az eladóval meg kell beszélni, hogy akkor fizeted ki, ha működik. Kell egy 2.5"-os usb3-as rack egy laptop melléje, aztán kapásból ki is tudod próbálni, hogy megy e. Össze tudod kötni még valami outletes vásárlással, tropicarium, állatkert, tudomisén mi érdekel titeket, aztán ennyi.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz ubyegon2 #64259 üzenetére
No egyelőre winfos alatt beraktam egy rackbe, és bár azon a CDM jóval gyengébb értékeket mért, nem volt semmi akadás vele. Mondjuk ettől nem lettem okosabb, mert megintcsak az jön ki belőle, hogy vagy driver vagy sebesség függő, vagy mindkettő. Ugye a rack más drivert használ gondolom én. Mindjárt beteszem a FreeBSD-s gépembe, kíváncsi vagyok azzal mi lesz.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Külpolitika
- Építő/felújító topik
- Hálózati / IP kamera
- Ukrajnai háború
- Politika
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs