Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Aprósólyom

addikt

válasz crocy #88734 üzenetére

Jóformán a világot felépítő fizikai törvényszerűségek miatt van így. Adott frekvenciához adott hullámhossz tartozik (fénysebesség osztva a frekvenciával, ha minden igaz). A hullámhossz és az elektromágneses hullám energiája kapcsolatban van a közegben való terjedési képességre (egyenes vonalú terjedés, elhajlás,stb...), az anyagokban történő elnyelődés (gyakorlatban jelszint csökkenés) mértékére (anyaga válogatja). De ezt nem tudom szépen elmondani, még konyhanyelven sem, nem vagyok híradástechnikai mérnök. :)

A rádiós adatátviteli frekvenciák esetében, ha jól tudom általánosságban elmondható, hogy a nagyobb hullámhossz jobb hullámterjedés eredményez. Tehát, ha kisebb frekvencia akkor nagyobb a hullámhossz. (Ez abszolút értelemben nem igaz minden elektromágneses sugárzásra, hiszen pl. a röntgennek nagyon kicsi a hullámhossza, ellenben hatalmas energiát közvetít, így nagyon jó a terjedési képessége.) Viszont, ha nagyobb a frekvencia akkor a rezgésszám determinálja a nagyobb adatátviteli képességet.
    Szóval Wifi-ből a 2.4GHz-nek a legjobb a hatótávja, mert ennek van a leghosszabb hullámhossza. A rövidebb hullámhosszú 5Ghz-nek rosszabb a terjedése képessége, ellenben nagyobb tempóra lesz képes. (Itt is érvényes, hogy mindenek van + és - oldala. :)) )
    Kerestem valami frankó összefoglalót a neten, de sajna nem találtam, de a következő címszavakra érdemes rákeresni, mint pl.: elektromágneses sugárzás, rádióhullám, hullámterjedés.

• Szaszabond

aktív tag

válasz crocy #88734 üzenetére

2,4 az lassú de nagyobb a hatótáv
    5 az gyors de kisebb a hatótáv

Új hozzászólás Aktív témák