Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ricshard444: Iphone 17 Pro Max - Kedves téglám
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- sparks: 15 év droid után iPhone tapasztalat, 7 nap alatt
- MasterDeeJay: MSI H110M PRO és i3-8350K (coffeetime mod)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- N€T0X|N: EP2 -> FK2
- Pajac: PassMark - Intel Atom D2700
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. szeptember
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
BB9000 #104711 üzenetére
Nem akarok tiszteletlen lenni de nem úgy nézem, hogy értitek/elolvastátok miről írok. Ill. a szokásos ágyúval verébre érzésem van mint oly sok szaktopic esetén...
1. Azt írtam nem akarok érdemi területbeli növekedést. Most is van a lakás minden pontján lefedettség, ahogy írtam, kb. 1200-300Mbps közötti. 90nm. Nem akarok további 90, vagy +50nm-t lefedni ahol l*sz sincs, lefedettség helyett.
2. Nem írtam, de nem tudok kábeles mesh-t telepíteni. Azt írod, hogy 1-2 fallal elbírnak. Pont ezt írtam én is, ezt szeretném, lehet, hogy egy kicsit optimálisabb lenne 2 router - több esetben lenne 1 falas átvitel - de ahol a minimumokat mérem ott pont ugyanez lenne a felállás: 2 fal, csak a 2 router között (biztos ez is jobb, mint kliens-router között, de nem tudom mennyivel).
Viszont a fontosabb, hogy lásd 1. pont: most sem szar a helyzet, írtam, hogy csak két vékony falról van szó, nem födémet, egyebeket kell átvinni.
3. Az igényeket direkt írtam, hogy nincs több és tudom, hogy milyen extrák lehetnek drágább routereknél. Nekem kizárólag az érdekes, hogy ha erősebb a wifi jel/lefedettség.
Azzal pedig tisztában vagyok, hogy itt nem csodát lehet várni, nem 2-3x erősebb (és főleg nem 2-3 nagyobb terület lesz lefedve exponenciális jelerősség-igénnyel) lesz, de azért a másik végletet is túlzásnak érzem, hogy nincs különbség a routerek között. Fizikailag csak kell, hogy legyen ha mondjuk egyik-másik nem olyan erősségű jelet ad, más az antennák száma (nyeresége?).
Én magam is írtam, hogy az AX73-on jóval erősebb volt a jel ugyanitt. Rákeresve neten ugyanezt találom, van különbség pl. az AX58U és AX73 között. Szóval nem teljesen értem akkor miért húzunk egyenlőségjelet közéjük és mehetünk csak mesh irányba.Amúgy megtaláltam a tesztet:
5GHz, 2 fal. Nyilván minden környezet más, de a lényeg, hogy itt is van különbség... ahogy pl. egy 3m-es direkt rálátásos tesztben meg kb. nincs ezek között a routerek között.TLDR, rövidre vágva a kérdésem:
1. Máshol is olvastam, hogy az AX58U gyengébb 5GHz-en kicsit, mint a többi. Lásd ábra, de innen is vártam volna esetleges tapasztalatokat, hogy ne 1 képből induljak ki. AX73-nál én is ezt láttam, de Asus-t szeretnék.
2. Ennyit különbséget várok, nem többet. Ennyi elég, csak ez a része érdekel és nem vmi jóval nagyobb lefedettség, betonfödém átvitele, extrák, stb... a routerek is nagyon hasonlóak, árban/hw-ben is, ez tényleg nem ezen múlik csak kis jelerősség-különbségen esetleg meg antennákon - gondolom. Ezért is érné meg a csere kis előrelépéssel is, kis csere, kis haszon.Ennyi a történet.
Bocs, ha hosszú voltam. Már kezdetben is azt hittem, de ott igyekeztem röviden viszont minden releváns dolgot leírni, pont azért mert félrevihet ha vki más gondol: vasbeton panelbe kell, 200 lakás közé, 200nm-t akarok lefedni, stb, stb...szerk: Közben látom más is írta, hogy lehet/van különbség. Köszönöm a megerősítést.
-
válasz
BB9000 #104711 üzenetére
"A meglévő, modernnek számító, AX-es WiFi routered újabb AX-es routerre cserélésével a lefedett terület nagysága érdemben nem fog nőni! Ennek hátterét már sokszor kiveséztük itt a fórumon is. Ha érdekel olvass vissza."
Az én tapasztalataim mások -- és éppen itt le is írtam azokat. Kifejezetten jelentős lefedettségi eltérést tapasztaltam Asus GT-AX6000 - RT-AX86s - RT-AX58 - RT-AX53 vonalon (ebben a sorrendben gyengülve), hogy a Mikrotik hAP AX3-ról ne is beszéljünk. Egy három és egy két szintes házban méricskéltem, és ahol a GT az egész házat és környékét lazán ellátta wifivel, az AX53 már nagyon nem szerette a poroszsüveges födémet és a válaszfalakat, a Mikrotik pedig gyakorlatilag csak egy légtéren belül volt használható.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hálózati / IP kamera
- BMW topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Építő/felújító topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3589
- HIBÁTLAN iPhone XS 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3587, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone X 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3586, 100% Akkumulátor
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3580, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2048, 96% Akksi
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3370,94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3506, 92% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest