- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
apazaza
csendes tag
válasz
Luck Dragon #130180 üzenetére
Köszönöm, végül az Asus ProArt PA279CV mellett döntöttem.
-
jesszjessz
tag
Sziasztok!
Monitort szeretnék venni, az alábbi paraméterek alapján:
-ár: olyan 200-220 ezer körül
-felbontás: minimum 2560x1440
-átmérő: 32"
-képfrissítés: minimum 144Hz
-panel: IPS
-kialakítás: íveltet árukeresőn nem láttam IPS-ből, szóval sík
-böngészésre és játékra használnám
-videókártya: AMD RX 6950XT
-csatlakozó: display port
-HDR: nem fontos
-márka: Samsungot kerülném, eddig egy G7 volt, de a következő inkább más legyen
Valamit tudnátok ajánlani? Nézegettem, de nem tudtam dönteni, eddig amik tetszettek:
-LG UltraGear 32GP850-B
-GIGABYTE AORUS FI32Q -
Toma
tag
Sziasztok! Szeretnék egy új monitort vásárolni! Lényeges, hogy fehér színű legyen ha lehet LG márkájú, nincsenek igényeim méretben, felbontásban sem igazán. Ne kerüljön csilliárdokba, mert nem használnám ki.Egy ezer éves Samsung Syncmaster 2233-asat cserélnék le, tulajdonképpen a színe miatt csak. Tudnátok segíteni ebben egy javaslattal? Köszönöm!
-
iszoke
senior tag
A kijelentésével azt sugallta, miszerint én az ellenkezőjét mondtam annak, hogy a HDR szuper dolog. Ezért kérdeztem vissza, hogy én hol mondtam ilyet, utána pedig kiegészítettem azzal, hogy a HDR minősége erősen panelfüggő.
Azt viszont mondtam épp előtted, hogy mással keverhettem össze a BFI-t így az arra vonatkozó hozzászólásomat kihagyhatjuk.
-
Ribi
nagyúr
válasz
sztivo #130182 üzenetére
Itt részletezi, hogy miért hasznos még OLED esetén is a BFI.
iszoke: Ha vissznézed, ő sem írta, hogy rossz dolog, te írtad, hogy olyan mint a HDR. Persze ott se tudjuk mire gondoltál, de ezek szerinte arra hogy nem jó?
Vagy igazán leírhatnád, hogy milyen is a HDR meg a BFI -
iszoke
senior tag
válasz
Luck Dragon #130186 üzenetére
Igaz, főleg a paneltől függ. Mondjuk itt én kérdezném, hogy hol mondtam olyat miszerint a HDR nem jó dolog.
A BFI-t illetően pedig lehet, hogy mással kevertem össze. -
maxpayne
csendes tag
-
válasz
iszoke #130185 üzenetére
Ezt így nem jeleníteném ki egyértelműen “LCD” esetében . Mert ott sok a változó , mint a hatékonysága és hatása nagyban függ a monitor technikai jellemzőitől, például a képfrissítési ráta, a válaszidő és a panel típusától.
“OLEDnél pedig, ahogy említetted, nincs rá szükség.”
- Hol említettem ilyentVégig arról írtam , hogy szerintem miért alkalmazzák .
”Tehát ez is olyan rajtuk egy kicsit, mint a HDR ”
- Ezt sem értem igazán mire célzol . HDR egy szuper dolog . -
iszoke
senior tag
válasz
Luck Dragon #130184 üzenetére
A probléma BFI-nél inkább az, hogy Rtings-es tesztek szerint édeskeveset ér LCD monitoroknál, OLEDnél pedig, ahogy említetted, nincs rá szükség. Tehát ez is olyan rajtuk egy kicsit, mint a HDR.
-
válasz
sztivo #130182 üzenetére
Talán nem is a válaszidő javítására alkalmazzák majd , leginkabb képminőség javítására.
Lenne megint egy teóriám ezügyben . Tudom-tudom már megint ..
Na de BFI egy rövidítés ami a teljes neve ugye black frame insertion és ha minden igaz ez magyarul "fekete képkocka beszúrás" jelent. ( De ha nem így van akkor majd rákoppintasz az orromra)A BFI lényege az, hogy a monitor a képernyőn megjelenő képek közé fekete képkockákat (vagy sötét időtartamokat) szúr be. Ugye Oled esetében kikapcsolja a pixeleket Ez azt eredményezi, hogy a képkockák között egy rövid időre teljes sötétség jelenik meg. Ennek az a hatása, hogy a mozgások élesebbek és simábbak lesznek, mivel a fekete képkockák segítenek csökkenteni a következő képkocka megjelenítése közötti átfedést és elmosódást.
És ugye itt jönne a kérdés jó-jó de ezt tudja az alap Oled technológia is , ahogyan te is írtad . Akkor meg?
Szerintem a matek az, hogy a BFI technológia általában a magas képfrissítési ráta (pl. 120 Hz vagy 240 Hz) monitorokon alkalmazható hatékonyan,
((mi esetünkben ez 240Hz lesz)) ,mivel a gyorsabb frissítési ráta lehetővé teszi a fekete képkockák beszúrását a képkockák közé. Így nagy mozgásérzékenység és a sima képpontosság jön létre és sokkal szebbek lesznek az átmenetek , gondolok itt a fekete , szürke vagy más sötétebb színárnyalat esetében.Röviden; egy adott válaszidő alatt, mondjuk egy mikro szekundum alatt jobb és finomabb folyamat felrajzolása történik pontosabb automatikus pixel korrekciózás mellett.
-
sztivo
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #130181 üzenetére
De ha 0,1 ms válaszideje van az OLED-nek, akkor erre mi szükség?
-
-
apazaza
csendes tag
Sziasztok,
monitor vásárlás előtt vagyok.
Preferenciáim:
27"- 30"
USB-C kell
napi 8 órát bambulom, táblázatok, média tartalmak, vállalati rendszer, prezik...Amire NEM használom:
játék, videó szerkesztés...Sok utána olvasgatás után az alábbi 3 versenyző mellett tenném le a voksom:
[link] LG Ergo 27QN880
[link] ASUS ProArt Display PA278CV
[link] Dell UltraSharp U2722DETi melyiket ajánlanátok? Illetve ha van más javaslatotok, kérlek osszátok meg velem!
Köszönöm!
-
sztivo
Topikgazda
válasz
tokha #130177 üzenetére
Nekem van, meg még más is vett itt a fórumon belül is
144Hz és felette már sajnos jobban előjön a ghosting/smearing, amiről bővebben itt írtam, de ez sem mindenkit zavar egyébként.
FHD-ban nem is tudok nagyon javasolni ami nem '"maszatol" túlzottan, talán az AOC 25G3ZM ami új és dicsérik, illetve olcsóbban az LG 24GQ50F.
27" QHD-ban is csak íveltet, Dell S2722DGM személyében. -
tokha
csendes tag
válasz
sztivo #130161 üzenetére
Szia! csak nincs tapasztalatom velünk és ismeretségi körömben nincs Gigabyte monitorral rendelkező, talán csak innen a kétely.
Valamint még 1 kérdés a ghosthingról: említetted hogy 75Hz nem lesz vele gond, mi a helyzet 144 Hz körül, egy alacsony válaszidejű monitor esetén?
100K körüli árszegmensben találhatok-e VA paneles monitort 144-165 Hz körüli frissitéssel ami nem vagy csak ritka esetekben produkál ghostingot? -
Hauptmann
veterán
válasz
sztivo #130173 üzenetére
Én ajánlanám 27" WHQD-ban az említett Acer XB273UGX-et, vagy az Asus XG27AQM-et. 8 bit+FRC, 100 AdobeRGB színtér, az sRGB üzemmód az Asusnál kalibrálva van (bár, majd én is elviszem majd rendes kalibárcióra, ha lesz időm). Azért ezzel lehet már fotómunkázni.
Illetve, bármelyik monitort, amiben AU Optronics m270dan08.0 panel van, mint a fenti kettőben is.
-
-
sztivo
Topikgazda
Pixelhiba nem csak az LG-nél fordulhat elő
A HP-n pedig van bekapcsolható 5ms opció (szimplán Overdrive enable/disable), az már bőven elég GTA-zni. Annyi, hogy egyes felbontásokon ilyenkor kikapcsolja a PIP funkciót, de a valós 10 bit kijelzőről nem mondanék le.Fotós és játékmonitor egyben nem igazán van.
Vagy családi autód van vagy sport, esetleg sportos családi (pl. Octavia RS kombi), ami mind a kettőből egy kicsi. Remélem jól érzékelteti -
agaron
tag
válasz
Luck Dragon #130170 üzenetére
Köszi a részletes kifejtést!
-
Taci
addikt
Nem egyszerű ez a monitorkeresgélés...
Eredetileg néztem fotószerkesztéshez a HP Z27X G2-t, de 10ms, és azért játszanék is rajta, (és csak 250 nit,) szóval eh.
Aztán néztem az LG 32UN880-at, hmm, tetszetős, rákerestem itt is, aztán látom, hogy sokan írjátok, "bár ne csak 60hz-es lenne". Mást még nem próbáltam, szóval nem tudom.
Aztán rábukkantam az LG 32UN650-re, ami kb. ugyanolyan színhelyes(nek írnak), és itt is volt ajánlva, és 70-80e Ft-tal olcsóbb a másik LG-nél.
De aztán az LG-kre rákeresve itt láttam, hogy táphiba, pixelhiba, villódzás, miegymás. Persze tudom, egy fórumra nem ír az, aki teljesen elégedett, csak akinek épp valami hiba jön szembe.
Úgyhogy most vakarom a fejem, kellhet-e nekem 60Hz-nél több (max játékhoz, havi 2 GTA Online), elég-e a 27"-os über(nek tűnő) HP színhelyesség terén, de 10ms-en, vagy a 2 LG közül valamelyik, vagy valami teljesen más...
Aztán jó eséllyel megint ott leszek, mint most vagyok: vakarom a fejem tovább. (A HP ára közben megint feleződött, csak ezért került képbe.)
Hogyan lehet jó döntést hozni? -
válasz
agaron #130169 üzenetére
LG három évvel fiatalabb konstrukció .
LG javára írható a jobb színtér lefedettség , mind sRBG , DCI P3 esetén .
Fényerőben is magasabbra képes , de így is azonosak HDRVesa 400-as tanúsítvány .
Magasabb vertikális Hz rajzolása , emellett van overlock egész 180Hz- ig bár ezt nem ajánlom .
Jobb az LG esetében Sync alapú Hz alsó és felső tartomány automatikus korrekciózása.
OSD belüli szoftveres kiegészítők szolgáltatása is több.
Acer fogyasztásban , beépített hangszórókkal rendelkezik ami fel hozható javára .
Többi specifikáció inkább azonos vagy nem kiemelkedő . -
agaron
tag
válasz
Luck Dragon #130162 üzenetére
Egyebkent valoszinuleg hulye kerdes, de tobbszor lattam ajanlva a Acer XV272UPbmiiprzx monitort, biztos, hogy sok dologban, de amugy miben/mennyivel jobb egy LG 27GP850P-B az Acernel? Monitorokhoz nem igazan ertek, de lehet segitene eldonteni, hogy koltsek-e ra tobbet, vagy amugy az Acer is megfelelhet nekem.
-
-
sztivo
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #130166 üzenetére
A kevesebből könnyebb választani
-
-
Hauptmann
veterán
válasz
Az Acer XB273UGX is már kifut náluk, ha nem lesz, onantól kezdbe már csak a jóval drágább alternatívák vannak széles színterű WHQD-ban.
-
-
sztivo
Topikgazda
válasz
Az UKV végűt
-
-
válasz
RazoR #130158 üzenetére
Kinézet típus ajánlott darab.
Mind szín lefedettségben, mind játék téren, főleg hogy mind a kettő sync-et is támogatja a monitor.tokha
Giga ügyben Sztivo érintett , jobban ismeri a márkát, de szerintem jó választás lenne az is.
Amit még ajánlanék :
MSI Optix MAG251RX
MSI Optix G251F
MSI Optix MAG 245 R 2
Dell S2522HG
Lenovo Y25-25
Lenovo Y25-30
BenQ Mobiuz EX240Hozzá tenném, hogy egyes monitorok más és más sync alapú támogatottsággal rendelkeznek , ezt figyelembe véve kell eldönteni milyen VGA lesz (ténylegesen ) megvásárolva a közeljövőben .
-
tokha
csendes tag
Sziasztok!
1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?
max 110000 HUF
2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged?
24", 1920x1080, min 75Hz
3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED)
IPS, habár a VA is vonzó a nagyobb kontraszt miatt, de a "smearing" miatt tartok tőle;
(jelenleg egy TN paneles Samsung 2243NW van amit cserélnék)
4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat?
Sík
5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)
Általános, néha játék (rpg, rts, fps vegyesen), néha home office (MS Excel/Solidworks/Creo Parametric)
6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged?
jelenleg egy GTX 1650S van, később cserélném, de inkább AMD irányba
7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,MKV switch, jack 3,5mm, stb-stb)
Displayport és HDMI, USB hub előny de nem feltétel
8, Fontos számodra a HDR funkció ?
nem
9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel?
Hagyományos
10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?
mindegy, csak VESA 100x100 legyenSajnos még nem teljesen eldöntött kérdés, hogy 27" QHD, vagy elég a 24" FHD.
Ha 27" QHD lesz akkor míg kapható az Acer XV272UPbmiiprzx amit kinéztem.24" FHD ra viszont keresem az alternatívát.
A GIGABYTE G24F-2-vel szemezek, viszont nem vagyok benne biztos, hogy teljesen jó választás. Esetleg a fentiek függvényében tudtok-e ajánlani valami mást? Vagy ez is egy ajánlott típus és nem lövök mellé?Köszönöm a segítséget!
-
RazoR
veterán
Sziasztok,
Játékra és kreatív munkára keresek monitort.
21:9 képarány és hajlított mindenképpen.Ez mennyire lenne jó választás?
Feketéje mennyire van rendben és háttérvilágítás bevilágítás mennyire jellemző?
-
iszoke
senior tag
válasz
sztivo #130155 üzenetére
"A beszállítós dolgot meg kb tudja mindenki, egyazon raktár(ak)ból érkezik minden boltnak, csak az ára lesz más
"
Arra azért kiváncsi lennék, hogy akkor viszont miért van bő 130 ezer forintos különbség az eMAG és lényegében minden más bolt kínálatánál az LG 32GQ950-B modellre. Promóciónak kicsit erős. Nem mintha nagyon izgatna már, mivel átvertek az átvételi időpontokkal rendelés után, ezért nem biztos, hogy át is veszem.
-
sztivo
Topikgazda
válasz
iszoke #130154 üzenetére
"Hozzátenném, rendszeresen frissítik a webshop kínálatát, tehát nem feltétlenül szükséges rögtön felhívni őket."
Én ezzel tisztában vagyokvolt hogy felkerült egy Giga monitor 2 boltban, másnapra 14 helyen volt elérhető. Megvettem, majd még az árukereső is írta hogy van/készleten mindenhol, de a boltoknál már üres volt (webes felület). Szóval igen, a boltok sokszor gyorsabbak/naprakészebbek, mint az árukereső (vagy többször frissítenek).
Azt nem tudjuk neki mennyire sürgős, azért mondom hogy kérdezzen, mert ha pl mondanak 2 hónapot, azt már lehet nem várja meg.
A beszállítós dolgot meg kb tudja mindenki, egyazon raktár(ak)ból érkezik minden boltnak, csak az ára lesz más -
iszoke
senior tag
válasz
sztivo #130153 üzenetére
Igen, mert én is voltam már pont ebben a helyzetben, gondolkodtam azon, hogy rendeljek-e AW3423DWF-et, másnap már nem volt rendelhető, és amikor érdeklődtem náluk, akkor hivatkoztak a beszállítókra. Hozzátenném, rendszeresen frissítik a webshop kínálatát, tehát nem feltétlenül szükséges rögtön felhívni őket.
-
sztivo
Topikgazda
válasz
iszoke #130152 üzenetére
Ettől függetlenül egy telefont/e-mailt megér, hogy mikorra várható, ha már szerepel az oldalukon és "Új" (de amint látom ezt már tudja a kolléga).
sylex1
Olyat szerintem nem, ami nem szerepel náluk, de ezek már felkerültek a honlapjukra. Esetleg azt el tudom képzelni, hogy ha egy (általuk nem árusított) modellre többfelől igény van, akkor idővel majd ők is forgalmazzák. -
TheMartin03
aktív tag
válasz
stuka20 #130064 üzenetére
Hát szerintem az Alza karokon túl, minőségibb, 2 monitoros kart nehéz 35 ezerből találni... Ami azoknál jobb, azok már majdnem dupla áron vannak. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Nekem az AlzaErgo-s kar van, a 2 egymástól független, kerekített formájú. 1db 27-es, és 1db 24-es monitorral. Néha kicsit kompromisszumkötős a téma, de összességében szeretem. Szerintem budget megoldásnak nem rosszak azok se. Az elállással kipróbálhatod... Csak úgy csomagold ki, hogy ne legyen gond visszafele.
A gondom most az, hogy valószínűleg váltok 34"-es ultra-wide-ra, amit már szinte biztos, hogy nem bír el, mert itt is volt már néha határeset. Szóval jelenleg én sem tudom, hogy hova tovább. -
fcsabaa
csendes tag
Sziasztok!
Végül letettem a 4K OLED-ről, mert nincs számomra megfelelő jelenleg úgyhogy maradok a jelenleg elérhető 34"-os monitoroknál mivel egyáltalán nem rossz ez a 21:9, sőt néha jobb is, mint a sima.
Viszont nem tudom, hogy melyik modellt lenne érdemesebb megvennem 2-3 évre...
Szerintetek Alienware AW3423DW/F vagy Samsung Odyssey OLED G8 G85SB a jobb választás? Ha jól tudom a Dell az ad halott pixelekre is garanciát, a Samsungról nem találtam ilyen infót. Ha AW akkor van értelme a sima DW-t venni a DWF helyett majd 100k-val drágábban? Igaz a DWF nem igazán kapható sehol.. -
iszoke
senior tag
válasz
Luck Dragon #130141 üzenetére
Az XG27AQ egész jó, mindaddig, amíg elég a 144Hz, vagy ha nagyon kell, akkor kicsit magasabb. Bár sajnos csak 1.2 a displayport rajta, a későbbiek már 1.4-esek.
-
válasz
zharkanyi #130139 üzenetére
Hangszóróval kapcsolatban igazad van , elfelejtettem pedig olvastam .
Acer ettől függetlenül továbbra is ideális .
Árukereső sokszor csak inkább támpont mint hogy csak rendes információ kosár .
Sync-ről többet meg tudhatsz az összefoglalónkból.
Hangszórók, nos szinte elmondható , hogy csak kötelező jelleggel vannak a monitorokban és nem lesz olyan ami igazán jól szóljon .
2x2Wattos rendszerek lesznek általában ami Podcastokra jó . Persze a hangzás mindenkinek szubjektív .Na de vissza a monitorhoz .
Amit még ajánlanék :
Asus VG27AQL1A
Asus XG27AQ -
sztivo
Topikgazda
-
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Jelenleg egy Acer XV272UP monitorom van, és feljebb szerettem volna lépni 4k 28", vagy 32"-ra. De amíg azon agyaltam, hogy melyik méret lenne a jobb számomra: rájöttem, hogy kevés lesz hosszú távon a 4070Ti, így inkább maradok a 27" WQHD-n.
A lényeg: ami nekem hiányzik egy játékban az az LFC (Fel van skálázva "4k"-ra, és itt néha beesik az fps 48 alá és ilyenkor akadás tapasztalható - és még én akartam natív 4k monitort...)
Az lenne a kérdés, hogy milyen alternatíva jöhetne szóba ami előre lépés lenne? (ha egyáltalán van értelme)
1. - ár 200k-ig jó lenne ha bele férne.
2. - 27" WQHD 144Hz
3. - IPS
4. - Sik
5. - Játék, általános
6. - RTX4070Ti - Gsync. Ugye ebben a kategóriában már nincs dedikált gsync vezérlővel ellátott monitor, , így igazából g-sync compatible - re "van szükségem", de nekem az is jó ha nem hivatalos, "csak" működik...***
7. - DP1.4 (ha csak 1.2 van akkor milyen hátrány származhat belőle?), usb hub jó lenne.
8. - HDR nem érdekel
9. - Hagyományos
10.-Vesa rögzítés (100x100)*** - rögtön szembe jött a minimális "fejlesztés" lehetősége: Acer XV272UKV....
Ami ugyan már Freesync premium, így van LFC, de nincs hivatalosan tesztelve az nvidia által Gsync-re. Elvileg működik (Rtings-ről hámoztam ki), és még az LFC-re váltás is akadás mentes. Az nem tiszta, hogy ilyenkor ez működik minden monitornál, vagy csak a teszt alannyal volt szerencséjük a tesztelőknek?
Ami viszont (még) visszalépés(?) lenne, hogy az XV272UKV-ben csak DP1.2 van, míg a jelenleg 272Up-ben 1.4.
Aztán jönnek a drágább monitorok, amik egyéb területen az Rtings tesztjei alapján picit gyengébbek az XV272UKV-nél.Köszönöm előre is a segítséget!
-
r6man123
senior tag
Köszönöm az ajánlásokat, péntek óta hajtok egy LG 32gp850-b.
Egy ASUS TUF VG27AQ-t váltott, amivel régóta szenvedtem (mikrovillogások miatt leolvadt az agyam).Az LG szuper színekben, teljesen oké a kontraszt és a fényerő is. Féltem, hogy a 32-es mérethez mennyire lesz elég az 1440p, de szerencsére nem veszem észre a kisebb pixelsűrűséget még munka során sem.
Részemről ajánlott, köszi a tippeket!
-
zharkanyi
tag
válasz
Luck Dragon #130120 üzenetére
Köszi, de eleve egyik sem játszik a kettőből.
LG-n nincs hangszóró, nemhogy elfogadható, de semmilyen.
Acer nem tud G-sync-et. -
Fourzen
csendes tag
Sziasztok!
Vettem nemrég egy LG 27GP850-B monitort, de szörnyen zavar az IPS Glow egy-egy sötétebb résznél a játékokban, szóval a korábbi tapasztalataim alapján visszatérnék a VA panelhez. Minden más tetszik a LG monitorjában, esetleg tudtok ajánlani valamit?
200 alatt
27 (vagy 31,5) inch, 2K, max 165Hz
VA
mindegy
5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)
játék elsősorban
AMD, 5700XT
7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,MKV switch, jack 3,5mm, stb-stb)
min 1 HDMI és 1 DP
nem
hagyományos
10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?
állítható magasság -
válasz
Luck Dragon #130123 üzenetére
-
Kiskutya
veterán
válasz
HollywoodBoy #130125 üzenetére
Én csak akkor vennék va paneles monitort ha sokat filmezel rajta. Egyébként ips! (szubjektív)
-
HollywoodBoy
tag
válasz
Köszönöm ismét, akkor maradok a 27"-nál.
Véleményed szerint a helyzetemben a VA vagy az IPS ami ajánlottabb? Nem nagyon tudok dönteni igazából a 2 monitor között... Kinézetre az MSI tetszik jobban, de a Lenovo-nak jobbak azért kicsit a tulajdonságai - nagyobb fényerő, magasabb képfrissítés, erősebb hangszóró - bár a fényerőn kívül az esetemben a többi különbség nem nagyon számít talán.Valamint falra rögzíthető 2 karos állvány kapcsán érdeklődhetek itt esetleg? Van valami ajánlott?
-
pluto1969
aktív tag
válasz
Pontosan, és egyetértek. Én 2560*1440 felbontáson nézek full hd filmeket, és nincs olyan szép (homályosabb) mint mikor a full hd filmet, full hd monitoron néztem. Sajnos, ha nem natív felbontáson van a tartalom (film, és játékra is igaz) nem lesz olyan szép.
-
válasz
HollywoodBoy #130122 üzenetére
Nincs ajánlott , felbontás is maximum FHD lenne . Sehogyan sem lenne jó .
Gebriel
Egy 4K-s monitor ugyan olyan jól/szépen jeleniti meg az 1440p-t mint egy alapból 2K-s monior az 1440p-t?)
Egy 4K-s monitor képes megjeleníteni az 1440p felbontást, azonban a kép minősége kissé eltérő lehet, mint amit egy alapból 2K-s monitor mutatna.Az 1440p felbontás az alapból 2K-s monitor teljes felbontása, így a képnek nagyobb lehet a pixeltömege, ami azt jelenti, hogy a kép élesebb lehet, mint ugyanez a felbontás egy 4K-s monitoron. Ugyanakkor, egy 4K-s monitor nagyobb pixelekkel rendelkezik, ami miatt az 1440p felbontás kissé homályosabb lehet rajta, mivel a pixelek nem teljesen illeszkednek egymáshoz.
Összességében, egy 4K-s monitor nagyobb felbontású képek megjelenítéséhez készült, mint az 1440p, de az utóbbi felbontás még mindig szépen és tisztán jeleníthető meg rajta. Azonban, ha az 1440p a legmagasabb felbontás, amit használni fogsz, akkor talán jobb választás lehet egy alapból 2K-s monitor, mivel az élesebb képet nyújthat.
Ezért az ajánlatom egy 27”-os ,QHD felbontás lenne 144+Hz-en.
Erre ár-érték arányban amíg még lehet kapni az Acer XV272UPbmiiprzx modellje lenne . Én ezt ajánlom .
-
HollywoodBoy
tag
válasz
Luck Dragon #130120 üzenetére
Nagyon köszönöm!
32"-ban van esetleg ajánlott ebben az olcsó ársávban a helyzetemet figyelembe véve? -
Gebriel
veterán
Sziasztok,
Nem tudom még behatárólni
27" 144Hz, WQHD vagy QHD/4K
(Egy 4K-s monitor ugyan olyan jól/szépen jeleniti meg az 1440p-t mint egy alapból 2K-s monior az 1440p-t?)
Nem tudom, eddig konzoloztam tv-n. TN tuti nem
Színte mindegy
Játék
RTX 4070ti
Minél több annál jobb
Jó ha van
Hagyományos
-
válasz
HollywoodBoy #130118 üzenetére
Részemről 27” 2K javasolnék .
Így a PPI szám nagyobb lesz és előrelépés lenne .IPS fronton MSI MD271QP modelljét javasolnám .
VA területen Lenovo G27q-30zharkanyi
Alábbiakat javaslom:
LG 27GP850(P)
Acer XV272UPbmiiprzx -
zharkanyi
tag
A többi paraméter amit meghatároz, ott valami racionális vétel.
27" megfelel, sokkal nagyobb nem fér el.144Hz vagy több.
IPS
Sík
Napi 8 órát programozói/irodai. Heti 10-10 óra játék/film.
NVIDIA GeForce RTX 3070 ; G-sync
DisplayPort vagy HDMI
Igen
Hagyományos
Magasságban állítható jó ha van, de nem feltétel.Ami esetemben szempont lenne, hogy a monitor szegmensen belül relatív normális hangja legyen. Ott a füles ha rendes hangzás kell, de hangszórót nem szeretnék. Egy videó, vagy film szóljon valahogy. (Ősrégi Samsung monitorom megfelelt, de aztán mikor tönkrement és egy DELL S2721H -t sikerül gyorsan beszerezni akkor döbbentem rá, hogy a hangzás alsó szegmenseiben is nagy különbségek vannak.)
-
HollywoodBoy
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy kb. 7 éve vásárolt Asus VX279Q (27", full HD, IPS) monitort nyúzok és igazából elégedett vagyok ezzel a belépő kategóriával. Anno olyan 80k körüli áron vettem.
Szeretném lecserélni ezt az 1 monitort 2 másikra amelyeket falra szerelhető konzolra rögzítenék (tehát nem asztalra rögzítve). Ennyit bevezető gyanánt, lássuk a kérdéssort:
Darabja 60 és 100k között megkéne, hogy álljon.
27, esetleg 32". Örülnék a 2K-nak, hogy legyen egy kis fejlődés a mostani full HD-hoz képest. A képfrissítés meg lesz amilyen lesz ebben az ársávban.
IPS volt eddig, jó volt végülis ez is, de most az összefoglaló alapján szimpatizálok a VA-val is. A hátam mögött két kisebb ablak van, szóval a tükröződés problémás lehet, de igazából a mostani állapottal is elvagyok.
Sík.
Teljesen általános, valamint az egyiket befognám a munkába is a fejlesztéshez, főleg a pivot miatt jó lenne úgy használni néha az IDE-t, de semmi komoly dolog nem zajlik majd rajta (Java, DevOps).
Játékra, filmre nem lesz használva, arra a TV-t tartjuk, de hangszóró mindenképp kéne bele. Jó valami végtelenül kis teljesítményű/alap minőségű is, csak legyen.
Az egyik notebook-ban amivel használva lesz egy régebbi integrált grafikus vezérlő van - Intel HD Graphics 5500 - a másikban szintén egy integrált AMD RX Vega 10, de ez az utóbbi hamarosan cserélve lesz egy Macbook Pro 16-ra.
Nem tudom milyen "SYNC"-re van szükségem, szóval gondolom semmilyenre?
HDMI, DisplayPort. A Thunderbolt ha jól láttam ritka a belépő kategóriában, de nem is fontos annyira, megoldom HDMI-vel, esetleg átalakítóval.
8, Fontos számodra a HDR funkció?
Nem.
Hagyományos.
Pivot-ot szeretnék, és remélem az ergonómiai részét meg tudom oldani majd a 2 karos falra szerelhető konzollal - apropó ilyet tudtok esetleg ajánlani, vagy az már nagyon off?Köszönöm szépen előre is!
-
sztivo
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #130115 üzenetére
Számomra igen, még mindig kellemesebb egy ilyen CCFL monitor használata. Régi kis Samum feladta a harcot másfél éve (2043BW), már nehezen melegedett be, addig pedig villogott.
-
-
sztivo
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #130103 üzenetére
Mégis kellemesebb a használata
-
iszoke
senior tag
-
Gicz
addikt
válasz
iszoke #130107 üzenetére
Pont 1méterre van a szemem a 42c2 közepétől, és nekem játszani, nagyon kényelmes. Fps-ben főleg cod, egyébként meg pl hogwarts legacyhoz is nagyon jó volt így.
1 hete van meg, próbálom kitapasztalni, egyelőre úgy néz ki, hogy munkához közelebb húzom 15-20 centit és kikapcsolom a scalinget, hogy több dolog kiférjen, de olvasható méretű is legyen. Egyelőre így jónak tűnik.
-
-
válasz
iszoke #130107 üzenetére
Ezért az a legegyszerűbb, hogy magadnak el döntöd. Az abaj, hogy hiába mondjuk mi a saját tapasztalatot vagy akár a neten olvasott dolgokat ez egyenként változik és lehet, hogy ami másnak már nem jó az neked simán és Vica versa. Én is azt tanácsolom rendeld meg online (alza, emag) és itt él tudsz állni könnyen valamint az ügyintézés és nagyon gördülékeny náluk. Emag esetén meg 30 nap van a termék vissza küldésre, alza esetén pedig 14+14 nap.
Mivel alapból oled 4k akartál tegyél egy próbát a C2-ben, mert való igaz tv, de rengeteg ember használja monitornak és nagyon ajánlott is. -
iszoke
senior tag
válasz
Luck Dragon #130106 üzenetére
Inkább csak arról, hogy sokféle nézőpontot hallani, és nem világos melyik a jó, főleg úgy nem ha még 32" képernyőm se volt, nemhogy 42. De oké, abbahagyom a témát.
-
válasz
iszoke #130105 üzenetére
Úgy érzem ,hogy minket szeretnél meggyőzni , hogy ekkora távolságból már akár jó is lehet .
Mert ahogyan írtam is az LG C2 42”-es egy televízió, és bár lehet rá csatlakoztatni számítógépet vagy más eszközöket, általában nem javasolt monitorozásra használni. A 42 hüvelykes méretű képernyő nagyon nagy lehet 1 méterről is .
De! Azt javaslom , hogy egy olyan helyről rendeld be , ahol vissza tudod küldeni 14-30 de akár 60 nap múlva is . És meg tudsz győződni arról , hogy neked ez megfelelő lesz avagy sem . -
iszoke
senior tag
válasz
Luck Dragon #130099 üzenetére
Nos, lemértem a távolságot szalaggal, hogy tisztábban lássam a helyzetet. A szememtől kb 73-75 centire van most a 27" monitorom, de csak azért, mert majdnem pont középen van és az asztal nem elég mély, hogy közelebb toljam a falhoz. Oldalra rakva úgy, hogy merőlegesen nézem már ki tudnám tolni annyira, hogy 95 centi vagy akár 1 méter is meglegyen. Találtam egy videót youtube-on, amely szerint ennyi elvileg már elegendő lenne. https://www.youtube.com/watch?v=pEmCzfovDyc
Aztán itt van az alza saját táblázata, ott meg valamiért 0.8 méter számolnak 42" méretnél 4K felbontáson.
https://www.alza.hu/tv-ajanlott-nezesi-tavolsag
Tehát egyfelől kissé zavaros nekem, hogy akkor melyik a mérvadó, másrészt mint mondtam, sajnos csak akkor tudnék nagyobb távolságot tartani, ha átrendezem az asztalomat és oldalra teszek ki 42"-t amit aztán merőlegesen néznék, mármint a székkel felé fordulva, csak az asztalnak merőlegesen. Felteszem ez nem igazán ajánlott.
-
zorzy4
addikt
Köszönöm a választ.
-
válasz
zorzy4 #130102 üzenetére
Ohh ,pardon. Félre értettelek.
Mivel talán a régebbi technológiának nincs az a kék fény kibocsájtása?!
Ohh de! Sőt! A fénycsöves monitorok általában nagyobb kékfény-kibocsátással rendelkeznek, mint a LED háttérvilágítással rendelkező monitorok. Ez azért van, mert a fénycsövekben található foszfor réteg hatékonyabban konvertálja át az elektronok energiáját fényre, beleértve a kékfényt is.Hogyan is kell ezt elképzelni? A fénycsövek belső felületén egy vékony foszfor réteg található. Amikor a fénycsövön belül lévő gázokat ionizálják, azok elektronokat bocsátanak ki, amelyek az üvegfalakkal való ütközéskor energia átadásával gerjesztik a foszfor részecskéket. A gerjesztett foszfor rétegben az elektronok a gerjesztő energiát átadják a foszfor atomok belső elektronjainak, amelyek emiatt magasabb energiaállapotba kerülnek. Az elektronok a magasabb energiaállapotban instabilok, és rövid idő alatt visszaesnek az alacsonyabb energiaállapotba. Ez a folyamat energiát bocsát ki fény formájában, amelyet a fénycső üvegfalai kifelé sugároznak.
A foszfor réteg hatékonysága azon alapul, hogy a foszfor molekulái milyen hatékonyan tudják átadni a gerjesztési energiát fénykibocsátáskor. A kékfény kibocsátásához szükséges magasabb energiaszintű gerjesztési energia miatt a kékfoszforok hatékonyabban tudják átalakítani az elektronenergiát fénykibocsátássá, mint más színű foszforok. Ezért a fénycsövekben használt kékfoszforos réteg hatékonyan konvertálja az elektronok energiáját kékfény kibocsátására, ami a fénycsövek magasabb kékfény kibocsátásának az oka.
Ezért a fénycsöves monitorok általában nagyobb kékfény-kibocsátással rendelkeznek, amely hosszú távon káros hatással lehet a szemre, ha hosszú időn keresztül használjuk őket.(ezért is volt olyan "kevés" ideig a piacon) . Főleg ez idő alatt már mind lefutotta a tervezet működési ciklusát ami üzemi órában értendő.
Elmondható, hogy nagy általánosságban fénycsöves monitorok 30 000 - 60 000 óra közötti élettartammal rendelkeznek. Míg napjainkban egy led-es monitor megközelítőleg 100 000 órát is elérhet.Fénycsöves monitorok ahogyan öregednek, fénycső által kiadott fény mennyisége fokozatosan csökkenhet az idő múlásával. És a fentebb említett folyamatoknak köszönhetően a szemre gyakorolt hatására rosszabb lesz, hamarabb fárad.
-
zorzy4
addikt
válasz
Luck Dragon #130101 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ, de ezzel tisztába vagyok. Én kizárólag a szemfárasztás szempontjából kérdezem. Mivel talán a régebbi technológiának nincs az a kék fény kibocsájtása?!
-
válasz
zorzy4 #130100 üzenetére
Igen, van különbség a régebbi fénycsöves és az LED alapú megvilágítás között, amikor monitorokról van szó.
Kijelző megvilágítására hagyományos fénycsöveket használtak, míg az újabb monitorokban az LED (Light Emitting Diode) technológiát alkalmazzák. LED-ek jelentősen kisebb helyet foglalnak el és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos fénycsövek. Ezáltal az LED-alapú monitorok általában vékonyabbak, könnyebbek és energiatakarékosabbak, mint elődeik.
Az LED-alapú monitorok színhűsége és kontrasztaránya is általában jobb, mivel a LED-ek egyenletesebb fényt biztosítanak, mint a hagyományos fénycsövek. Emellett az LED-eket jobban lehet szabályozni, így az újabb monitorok jobban képesek kezelni a sötétebb árnyalatokat és a jobb színátmeneteket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- További aktív témák...
- Lg ultrawide 34wp500
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- LG UltraWide 35WN75C-B VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / 5ms / FreeSync
- 27% - Samsung G8 Odyssey OLED 34 Monitor! 3440x1440 / 175Hz / 0.03ms / FreeSync! BeszámítOK
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Új Gigabyte 16 Aero 4K+ OLED i7-13700H 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Studio Win11 Garancia
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !