Hirdetés
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Hiányzik a gamer érzés
- Mára elég volt a reklámokból
- Szólánc.
- Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Biztonságosabb SSH
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz Szkeptik #5091 üzenetére
Én ezt veszem most 15 500 -ért : Gigabyte MA69G-S3H AMD-hez. Ebbe majd Phenomot is lehet majd tenni, igaz csak HT 1.0 mellet. Tuningolni is lehet vele, ATX méret, integrált ATI 1250-el (HD gyorsítás is), Cross-Fire támogatás, HDMI csatival, Firevire, Gigabit LAN, RAID, amik annyira nem alapok. 15ÉSfélért szerintem nagyon megéri.
Ha tényleg nem kell tuning, meg semmi extra, akkor: Abit - NF-M2S (10 500 - a4team) mATX forma 6100 int. vidkarival, GigabitLAN , persze ebbe is tehetsz PCI-E vidkarit. ViszontPhenom nem fog belemenni később. Ennél olcsóbban nem nagyon lesz max. Asrock
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Aprósólyom #5529 üzenetére
na, most nézem, hogy hónapos hsz.-re sikerült reagálni. Remélem azért hasznos volt valakinek.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz mynames #5532 üzenetére
De van benne int. videókari. Gigabyte honlapja szerint: [link] Ezt az ATI 690G chipje szolgáltatja, ez ott van az Aqua oldalán is. ATI 690 series: [link]
Teszt az integrált videókártya teljesítményéről: [link]Jó deszka. A4team-nél a borároson, még 1 ezressel olcsóbb is.
Ajánlom a topicját: [link][ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Dagaddt #5533 üzenetére
Miért baj, hogy van rajta? PCI-E videókártyát tehetsz bele, és letiltod. Szerintem inkább azért ilyen olcsó, mert nem foglalkoztak vele sokat a tervezőasztalon, ezért valszeg nem egy sebességrekorker. De olcsó. De ebben az árkategóriába, ha nem gondolunk tuningra, bármi jó.
Ez lap "csupasz". Hangkártyán, és LAN-on kívül nincs rajta más "extra". Ennyi. Még azon gondolkodta, lehet, hogy nincs rá Abit 3 év gar., hanem csak 1? De ezt már nem tudhatom.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
Én egyenlőre még nem mélyedtem el a tuningban, a hardveres lehetőségeim miatt. Az összeállításból gyanítom, hogy sz ésszerű lehetőleg ár/teljesítmény arányra mész, és játszani akarsz. Mások válaszoljanak a felvetésemre. Biztos, hogy egy ilyen konfighoz, ésszerű 40-es procit tuningolni? Nem lenne ésszerűbb egy 20-as kategória? Olyan Intelt is szép eredményekre szokták húzni. Mai játéknál tudtommal kevésbé számít a Proci mint a VGA.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
Ha nem felttel a tuning, vagy csak minimálisan, akkor tök mindegy milyen mATX lapot veszel, a felszereltség amit nézzél, hogy neked mi kell, az árat nézzed, a márkát, és a garanciát. Ez a lap: MSI K9AGM3-F ugyanott ahol nézted, csak 12 400,- 3 év garral. Tökéletes választás lehet. Integrált videó viszont nincs benne. In. videóval 13 800 ért adják. (MSI K9AGM3-FD)
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
Szerintem az asusért kifizetendő plusz 3k nem éri meg, mert a gigabyte is tökéletes. A gigabyte-ba akár két ATI vga-t(CF)is tehetsz, vagy 1 bármilyen, az asusba meg csak 1-et. ugyan heatpipos az asus, de azért mert a nforce melegszik is rendesen(tudtommal). gigabyteon meg alapból passzívon van. Van benne int vga, videókari csere idejére, és a HDMI-jét meg DVI-os monitorcsatolóként is lehet használni. Gigabyte-ba a Phenom is elemegy majd, igaz csak 1000MHz-es HT-vel. Én most vettem ilyet, csak ajánlani tudom. 16-17 között 2-3 év garral adják, sajna nem vettem észre én 15,5 -ért 1év garosat kaptam. És van hozzá egy Xpres recovery 2 nevezetű backup progi, ami az oprendszer felinstalálása után, meg persze azokkal a programokkal amik kellenek, elmenti merevlemez egy rejtett partíciójára, majd azt bámilyen rendszersérülés után visszaállíthatod. Előnye, hogy a helyfoglalása az installált adatmennyiség, és nem a partíció mérete. (bár ez lehet, hogy ma már alap egy baskup proginál)
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
MSI ről hallot rosszakról kíváncsi lennék. Szerintem nincs azzal gáz. Én azokért a szolgáltatásokért ajánlottam amiket fentebb írtam. (#5592) perempe a másikat ajánlotta, mert hogy msi is 3év gar. De a gigabyte UltraDurable kialakítása, jót tesz a tartósságnak, tuning esetén is jobban bírja a dolgokat, mert olyan alkatrésekből rakják össze. Persze nem jár rosszul az MSI-vel sem, de ha azok amiket írtam neked értéket képeznek, akkor jól jársz majd vele. Nekem nagyon megtetszett a recovery, már mentettem is az oprendszert, mert utálok állandóan installálgatni, ha valami miatt gajra megy az op rendszer.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz sp3333boy #5593 üzenetére
Itt van a táphoz megfelelő topic: [link]
Szerintem, ha olcsón akarod megúszni, akkor 350Wattos FSP-t 6600 körül lehet kapni, viszont ez a PH!-s tesztből ítélve nem lenne elég. a 400Wattos FPS-k már 10k körül vannak. középkategóriás vagy erősebb VGA-val talán egy 400Wattos elég, de ezt kérdezd meg inkább a fentebb linkelt topicban.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
--Ramokról nem merek nyilatkozni, mert nagy tapasztalatom nincs velük még tuningban. Ha meg nincs tuning akkor az ár számítson, általában árban a Kingmaxok a nyerők, most az 1066-ost nagyon jó áron kapni, mellett az olcsóságához mérten, nem is rosszak az idősítései.
--A videókari olyan középkategória.. Én is ilyet vennék vagy 2600XT, mert elég jók, de nem olyan drágák mint a nagyok.
--A Bluestorm még gyenge tápos tapasztalataim mellett is azt mondom, hogy elég kellene legyen.
--Proci: Ha tuningolsz akkor 3800+-t vennék (de ezt megkellen kérdezni, hogy a mai példányok mennyire tuninghajlandóak: [link] ) Ez kb 14k körül van boxban. és ha meghajtod egy rendes hűtővel, akkor szépen mehet legalább 2600MHz de inkább nagyobb teljesítményen. tuning nélkül meg mondjuk egy 4600+ v. 4800+ vennék. Előző ~18k az utóbbi ~21k[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
Sziasztok! A véleményeteket akarom kérni AM3+ alaplappal kapcsolatban. Tuningolnék is. Asrock 970 extreme3 deszkát néztem ki. Ezzel milyen hatásfokkal tuningolhatok majd? Esetleg hasonló áron jobbat tudtok ajánlani? Előre is respect!
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz tranceplanet #32099 üzenetére
Még talán belefér a hasonló árba nekem. ASUS M5A97 típus jobb lenne az 970 Extreme3-nál? Órajelgenerátor melyikben jobb?
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz tranceplanet #32105 üzenetére
Az baj ha a tápomon csak 4 pines CPU 12V csatim van? Vagy kell neki két külön fázisról külön-külön 12V-12V, azért kell a 8 pines? Most vettem a tápomat cserélhetem le? Tegyük fel, hogy az ASUS-t veszem, akkor...
Előre is köszi.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz tranceplanet #32108 üzenetére
Pedig lesz ám minden. Fesz emelés is. Mondjuk, áganként akár 13A-is terhelhető a Chieftec 400W-os tápom, szóval majd szerzek egy átalakítót. A lényeg az árameloszlásban rejlik szerintem. Véleményem szeirnt stabilan bírnia kellene a Chieftecnek mondjuk egy 110W-os fogyasztást is akár.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz tranceplanet #32105 üzenetére
GA-970A-UD3
Ehhez mit szóltok? Most akkor az Asus M5A97-es deszkán vagy ezen a Gigabyte-on gondolkodom. Egy Cseh oldalon a Gigával magasabb órajeleket (Asus: 4050MHz, Giga: 4100) tudtak elérni ugyanazzal a procival. Vagy a Giga nem annyira megízható lesz hosszú távon? Bár nagyon azt hirdetik a weblapjukon, hogy bőven tartós.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz tranceplanet #32129 üzenetére
Giga csak azért nem, mert neked rossz tapasztalatod volt, vagy azért, mert tényleg van valami egyéb, komoly alapja?
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
Melyik platform lehet időtállóbb, és jobban fejleszthetőbb, hogy minél tovább kihúzza az alaplap:
AM3+
vagy
FM2Fő csapásirány a géppel kapcsolatban:
Irodai alkalmazások
WEB-es alkalmazások
HD filmek nézéseMind a kettő platformból egyformán jót tudnék összeállítani, hasonló árakon, viszont ilyen szempontból akkor az lenne erősebb indok, hogy melyiket futtatja majd hosszabban az AMD.
Előre is köszi.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz tranceplanet #39728 üzenetére
Köszi a választ!
Akkor egyértelműen az FM2-t fogom választani. Annyi fáj, hogy prociban most jelenleg jóval erősebb az AM3+.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
Mit gondoltok, hogy az érkező Intel B660 alaplapok milyen ársávba érkeznek majd? Megmarad a jelenlegi B560 árszínvonal vagy ott is kilőnek az árak, mint a rakéta?
Az érkező i5-12400 nagyon jó ajánlatnak tűnik, csak nem kellene elcseszni az alaplapok árazásával/felszereltségével.
Z590->Z690 lapoknál azt látni, hogy legalább 20-25k-val magasabb áron nyitottak az új genes lapok.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz izsak74 #101705 üzenetére
PCX youtube csatornáján láttad már a számítógép összeszerelős videót?
Az sem maradéktalanul részletes, de ha azt megnézed, akkor talán már el tudod dönteni, hogy bevállalod-e a te magad vagy inkább segítséget kérsz.
Mivel tényleges szerelésről van szó, szerintem látni is kell akitől tanulunk, nem elég elméletben átadni a tudást. De itt csak ennyit írok, mert mert ez nem az a topik és rengeteg off születne ebből.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz sonkauram #101710 üzenetére
Azon a Gigabyte alaplapon jó a hangchip és valószínű az alaplapi design is elég jó.
Nekem volt hasonló korszakból, ellenben egy Z370 Giga lapom ugyan ezzel a hangchippel. Ránézésre az SMD és beültetett alkatrészek tekintetében hasonlót felépítést mutat, mint amit én is használtam. Valószínű a NYÁK belsejében is hasonló tervezésre törekedtek a mérnökök.
Fülest is nagyon szépen meghajtja. Nem lesz rajta hallható alapzaj sem. (Ha mégis, akkor máshol kell keresni a hibát...)
Viszont, ha külső hangrendszerre juttatod a hangot line-outon keresztül, akkor a jel minősége erősen függ a kábel (keresztmetszet, hosszúság, vezetőminőség) és csatlakozók minőségétől is, nem csak az alaplapi hangrendszertől és amin meg fog szólalni.
Minden esetre a lényeg, hogy nem az alaplapon fog múlni.Továbbá... a VRM elég lesz a R5 3600-hoz, de nagyobbhoz is.
Hogy milyen RAM-ot vegyél hozzá, azt ebben a topikban meg tudod kérdezni.
PCIe: Ezen a Giga lapon az egyik M.2 4GB/sec a másik 2GB/sec elméleti max.-ra képes.
Gaming szempontok szerint itt egy teszt PCIe 3.0 és PCIe 4.0 között: PCIe 4.0 vs. PCIe 3.0 GPU Benchmark | TechSpot
Radeon RX 6600-nál érdekes kérdés lehet, mert ott maga a VGA is csak x8 csatolóval rendelkezik a jellemző x16-hoz képest, ezért hiába illesztenéd egy x16 széles csatolóban, akkor is csak x8 sávszélességet használ a kommunikációra. Játéktól függően egy PCIe 3.0 busznál tapasztalhatsz teljesítményvesztést ennél a Radeon kártyánál. Nem mindig és nem feltétlen sokat, de lehet. Ha nem veszel ilyen VGA-t később, akkor nem fogsz érzékelhető sebességhátrányt szenvedni. Ha pedig igen, akkor oda a 3600-is kevés lesz. Viszont akkor már válthatnál egy teljes platformot és ezzel irrelevánssá is válik a kérdés.
Ha pedig GPU intenzív munkára is használod a PC-t, akkor pedig az adott szoftver készítőit érdemes leinformálni, ha nem találsz róla tesztet.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz kozika1988 #101715 üzenetére
Ehhez már nem nagyon kapni boltból...
Használtan esetleg itt: Intel H370/Z370/Z390 lapok eladók! - HardverApró (hardverapro.hu)
Vagy újonnan egyetlen értelmes ajánlatot találtam: Vásárlás: ASUS TUF Z390M-PRO GAMING Alaplap - Árukereső.hu (arukereso.hu) (Értelmes: értsd. ránézésre OK VRM, Intel LAN, ALC1200 hang vagy jobb)Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz kozika1988 #101719 üzenetére
WTF? Itt tanácsolták? Atya! Úr! Isten!
Egész pontosan hogy történt? Lehetséges, hogy a 3080 mellé javasolták? (Mert, gondolom nem egyben vetted meg.)
Egyébként én azt csinálnám a helyedben, hogyha most nagyon kell a gép és nem tudsz várni 1-2 hónapot, hogy vennék valami MOBO-CPU-RAM félgépet használtan, nagyon low budget áron, amiből kis veszteséggel ki tudsz szállni kb. 1-2 hónap múlva.
Hogy miért?
Mert 1-2 hónap múlva piacra kerülhetnek az i5-12400 procik. Az sokkal jobb lesz majd neked a 3080 mellé. Forrás (Igorslab)
Lehet látni, hogy az i5-12400 várhatóan jobban fog teljesíteni, mint egy i5-11600k, és hasonlóan vagy jobban teljesít mint R5-5600X. Érdemes végignyálaznod a cikket. Készítettek ezzel a mesterséges i5-12400-gyel egy másik tesztet, ahol munkafolyamatokat tesztelnek vele. Ott is nagyon szép eredményeket ért el a 12600k-ból downgradelt i5-12400: forrás.
Szerintem érdemes megfontolnod, hogy a 12. gen intelbe ugorj bele hosszabb távra. Érkeznek lassan az olcsóbb B660 alaplapok is.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Beast007 #101730 üzenetére
Gigabyte B560M PRO vagy MSi Z590-A PRO.
Mind2 2.5G Intel LAN-t tartalmaz és jó VRM-jük van.De ezekkel is szemezhettek (csak nem tartom annyira jó ajánlatnak őket annyira, mint a felső kettőt):
ASRock B560 Pro4 / ASRock B560M Pro4 (Még elégséges VRM 11600kf alá és Intel LAN, de csak 1G)
ASUS TUF GAMING B560M-PLUS / ASUS TUF GAMING B560M-PLUS WIFI (ezeknek még egész jó VRM-jük van, viszont nem Inteles LAN van rajtuk.)Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz palfitom #101728 üzenetére
"Általánosságban 2 ram modul használata javasolt, szóval nincs igazán jelentősége 4 slotnak."
Ha 2db modult használsz, akkor magasabb RAM OC-t lehet elérni. Viszont jó eséllyel 2db 1Rankos modult fogunk használni az alaplapban.
Ha 4db modult teszünk az alaplapba, akkor pedig legalább 4 RANk-kal fog gazdálkodni az ICM. Sok alkalmazás és játék profitál belőle.Forrás: 4x4GB vs. 2x8GB, Intel & AMD Dual-Channel Gaming Benchmark - YouTube
[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz kozika1988 #101735 üzenetére
i5-11400F MSRP-ja 150-160 USD körül van emlékeim szerint. Valamivel e fölé lehet várni.
Egy B660 deszkára én meg B560árak + 10-15%-t árat mondanék. De ez csak spekuláció. Alaplap+CPU-val 110-120k körül kalkulálhatsz szerintem.
OFF: Milyen csoda játék az, ahol csak 90-100fps van és az is kevés? vagy 16K felbontáson játszol?Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz palfitom #101742 üzenetére
Nem értem miért azt az Asus deszkát javasoljátok?! Fentebb ugyan ezt tette codec is.
Egyetlen egy darab 1000 forinttal többért megveheti az MSI Z590-A PRO-t. A főbb specifikációk szerint mindenben jobb mint az Asus. A Realtek 2.5G LAN-ról több felé lehet olvasni hibás működést a neten szerte szét. Persze az is lehet, hogy noob userek és nem tudják kideríteni, hogy a szolgáltatói nettel van-e vaj vagy a realtek chipek között vannak-e hibásak. De tesztelgesse a franc.. mikor ennyi pénzt kikölt az ember és órákat szerelgetjük a gépet, hogy meg legyen a platform váltás.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz xxxpepe #101743 üzenetére
MSI Z590A-Pro sokkal jobb alaplap. Az is igaz, hogy a 11400 mellé nem számít annyira, de amíg megkapod 50-ért azt válaszd.
Ha csábítana egy olcsóbb büdzsé és nem ragaszkodsz az ATX mérethez és nem fogsz beletenni jóval erősebb CPU-t később, akkor ezt is megnézheted, mert kb 12K-val olcsóbban kijönnél: Asrock B560M Pro4
Viszont az alacsonyabb áráhzoz mérten számolnod kell a következőkkel: Intel LAN-ja van, ami csak 1G az MSI 2.5G-hez kéepst. Hátlapján kevesebb csati, úgyhogy ellenőrizd le, elég-e. VRM-je jóval gyengébb, mint az MSI, de a 11400-hoz is elégséges, még akkor is, ha esetleg valamiért hosszabban renderelnél és nem csak az említett feladatokra használnád. (Azért a megfelelő ház szellőztetés elengedhetetlen, persze.)
Viszont az mATX deszkákra jellemzően a PCIe x16 csatoló az első foglalat a CPU alatt, míg a teljes ATX-eknél jellemzően a 2-ik. Ebben az esetben egy nagyobb CPU hűtő körül kisebb lesz a légtér a GPU felett, mATX esetén. Nehezebb mozgatni a GPU és CPU körüli meleg levegőt, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a felmelegedő levegő ventilálására."Tényleg a 4 slot ramnak nem felesleges 2x8gb elvileg elég mindenre??
Nem akarok videokat szerkeszteni semmi komolyabbat .
Internetezés ,filmnézés, és persze játékra.
Előre is köszönöm szépen."Játéktól függ, hogy feleslegesen sok-e a 2x8GB. Ha erre gondolsz. De mivel a RAM igény az idővel növekedni szokott. Plusz a felhasználói szokások is befolyásolják (pl, játék alatt nyitva van egy böngésző pár füllel, és még megy a voice chat is discorddal, stb...), ezért, ma már legalább 16GB ramot kell javasolni. Internetre, filmre elég lenne 8GB is. Kis túlzással 4Gb is...
Amiben gondolkozhatsz még, hogy 2x8Gb helyett 4x4GB-t szerzel be, ha már úgyis cserélnél. A több RANK (4db rank, a 2 helyett) kiépítése bizonyos játékokban további fps adhat.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Kowi84 #101747 üzenetére
Ha fontosnak érzed a PCIe 4.0-t (pl. bitang jó high-end VGA-d van vagy lesz lesz a jövőbn, esetleg Radeon 6600 kártyád van, iszonyat gyors SSD esetén: 4GB/sec felett), akkor B560
Az a Giga lap egyébként jó lap.Ezt a forrást megnézheted:
PCIe 4.0 vs. PCIe 3.0 GPU Benchmark | TechSpotHa hasonló áron van a Gigabyte Z490i aorus ultra és VGA/SSD szempontból megfelel a PCIe 3.0 akkor az is nagyon jó alternatíva, ha neked szempont a jó hang. Azon az ITX lapon ALC 1220 hang van, ami sokkal jobb, minta belépő hangok.
Ha hasonló áron van, akkor én pl. az ITX lapot választanám, mert nálam az ALC1220-nak nagy előnye van. És az AX wifi sem rossz. Bluetooth is tud, így könnyen csatlakoztatható hozzá BT hangfal.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Nippon #101796 üzenetére
Haha... Gigabyte szereti eltitkolni mostanság a hangcipek pontos típusát. Vagy mert nem tudja, hogy melyikből fog tudni beszerezni eleget a gyártáshoz és változhat a hangchip típusa a gyártás dátumának függvényében?! Több változatot is el tudok képzelni...
Akartam B560-t venni és a kutakodásaim alatt rájöttem, hogy ahol nincs feltüntetve, ott szinte biztos, hogy a belépő ALC-ket szerelik fel és nem az ALC1200/ALC1220 chipeket és nem is az új ALC 40**-ket.
Ha a jobb hangchipekkel lenne szerelve, akkor hidd el, hogy büszkélkednének vele az oldalon és megtalálnád a típusát.
Arra már rájöttem, hogy egy ideje beléptek abba a tendenciába az alaplapgyártók, hogy a jobb integrált hangchipeknek a felára erősen közelít egy jobb diszkrét hangkártya árához.
Ezért is inkább tartogatom a jó kis B460-om, ahelyett, hogy vegyek egy "vékony hangú" alaplapot drágábban.
Szóval hidd el, hogy szinte 100%, hogy valamelyik belépő ALC van rajta.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Nippon #101798 üzenetére
Most ránéztem mindkettő overview lapjára és "Direct Digital VRM Design" szegmensre.
A VRM-en is látszódik, hogy a Giga magasabbra pozícionálja a full ATX méretű lapját a mATX variánshoz képest.
Ilyet ma már látni, hogy mATX és ATX nem csak méretbeli alternatívája egymásnak.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz air76 #101804 üzenetére
Ha standard felhasználó vagy, akkor nem feltétlen. Bár ha egyszer időt szánsz rá, akkor csökkentheted az üresjárati fogyasztást/hőmérsékletet és mindenféle intel energia és boost szabályozások mellett optimalizálhatod a terheléses fogyasztást/teljesítményt.
Magyarul nem kell agyatlanul fix órajelen tuningolni, hanem maradhat hűs light-load alatt és nyerhetsz egy kis plusz teljesítményt, akár többletfogyasztás nélkül is.
Mit jelent nálad a standard felhasználás? Böngészés? 4k ultra gaming? 3D CAD/Render?
Z590 és H570 között emlékeim szerint csak az a különbség, hogy Z590-ben a CPU-t is tuningolhatod, a H570-ben csak a RAM-ot.
Realtek 2.5G-ről én is olvastam, de nehéz megítélni távolról, hogy valós probléma-e vagy egyedi vagy user/egyéb hardver error. Ennek ellenére én is úgy állnék hozzá, mint te. Jobb félni, mint megijedni. Pont ezért én is inkább Intel LAN-t néznék.
De ha már nem tartod fontosnak a tuningot, akkor akár B560 kategóriát is nyugodtan nézheted. Itt még mindig mehet a RAM XMP/OC.A kiszemelted alternatívájaklént nézd meg ezt főbb szempontok szerint mindenben jobb (mint pl. VRM, Intel LAN, és az új ALC4080 hang, ami valahol az ALC1200 és az ALC1220 közöttre pozícionálható, igorlslab tesztelte): GIGABYTE B560 AORUS PRO AX
Vagy mATX formában ez: ASUS ROG STRIX B560-G GAMING WIFI (intel LAN, ALC1220A, Ez jobb ajánlatnak tűnik számomra, mint az általad említett TUF. Ellenben más ATX form. Nem tudom számít-e neked.) Side note: H570 alaplap már csak azért sem lesz jó ár/érték arányban, mert a gyártók is inkább B560-nal és Z590-nel szórták meg a piacot. Ez jól látható a B560/H570/Z590 lapok kínálatban.
De ha van még szufla a büdzsében, akkor érdemes lehet megnézni kb. 10-sel többért Non-plus ultrának ezt: Z590 AORUS ULTRA
Ha esetleg nem lenne fontos a prémium hangchip, nézd meg ezt, mert az egyik legjobb ajánlat ár/értékben: MSI Z590-A PRO (jó VRM, Intel LAN)
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Andor22 #101807 üzenetére
Hogy drágább a lé, mint a hús.
Egyébként milyen preferenciák alapján lenne szükséges véleményezni??VRM szempontból pl. tök mindegy melyik alaplapot veszed 12700K mellé. A legolcsóbb 70 ezrestől a legdrágább 200+ ezresig is van olyan jó a VRM, hogy bőséggel elfuttatják a 12700K-t. Igazából mindent eldönthetsz egyéni preferencia alapján, hogy milyen csatlakozókat szeretnél, milyen Hang és LAN chipet és milyen ár/érték arányban, milyen színben stb.
De a RAMból sem azt vettem volna. Annyi pénzért, amennyibe kerül az a KIT, már ballistix maxot kaptál volna. Na de elég volt a véleményekből. Ide érvek kellenek.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Nippon #101822 üzenetére
Akkor a hangchip is fontos neked ezek szerint. Nálam is ez a helyzet.
Viszont sajna azt a tendeciát látom, hogy a felső kategóriás hangchipeket egyre inkább magasabb árkategóriába pozícionálják. bő 1 éve 45 körül lehetett venni olyan *4** inteles deszkát amin volt legalább ALC1200 vagy jobb.
Ma, 1 évvel később *5** chipsetes deszkában ez a kategória 15 000 forinttal több.
1 kivétel van a Biostar. De az meg.... *4** alaplapos tesztekben emlékeim szerint siralmas teljesítményt biztosított.Szándékosan csinálják szerintem a gyártók, mert látják hogy egy Sound Blaster Z 30 000 forintos nagyságrend, akkor hülyék lesznek 5000-10000 forintos feláron adni jobb alaplapokat. Miközben inkább a Sound Blaster kicsit túlárazott.... szvsz.
Ha nem sürgős neked én is várnék a B660-ra. Ellenben annyira alamuszinak is el tudom képzelni a agyártókat és lehet a félvezető hiány is közrejátszhat majd benne, hogy szélsőséges esetben lehet b660-on nem lesz majd prémium hangchip vagy ha igen, annyiért kapsz majd Z deszkát. Mint ahogy most is az *5** sorozatú deszkáknál, hogy a jobb B vagy H deszkák ára nagyon megközelíti a Z deszkák árát.
De az idő majd megmondja. Azok vannak előnyben, akik kicsit tudnak várni a gépépítéssel.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Handemour #101823 üzenetére
Ha minden igaz, lesz még ZEN3 3D V-cache frissített architechtúrával AM4-be, ami további teljesítményt ad majd.
Most vennék valami szükség megoldás olcsó procit használtan az 5800x helyett, míg pár hónapon belül meg nem jelennek az új CPU-k és még jó árban el tudod adni az 5800x-t. Vagy ha csak tervezted, akkor ne vedd meg.
Ha pár hónapon belül megjelennek az új frissíttett ZEN3-ak, akkor hirtelen nagyot fog esni az 5800X ára. Viszont ha addig elvagy egy olcsó CPU-val, azzal kisebb bukóval ki fogsz tudni szállni és pár hónapon belül megvan az utolsó proc az AM4-be így évekig el leszel és már csak platformcserével fogsz tudni upgradelni valamikor nagyon sokára.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
AM4-ben való ZEN 3-ról szó.
Keress csak rá a ZEN 3 3D V-cache-re....
AMD Zen 3 processors with 3D V-Cache in early 2022, then Zen 4 later that year with PCIe 5.0 and DDR5. (guru3d.com)[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz MaCS_70 #101836 üzenetére
Lehet nagy hülyeséget mondok, mert eddig csak érintettem a témát, de nem csak főleg vPRO procikban vagy azok chipsetjébe van integrált TPM chip meg 1-2 kivételes esetben?
Egyébként meg egy külön modul.
A BIOSban csak aktiválni tudod, ha van modulod. Az alaplapon van egy erre kialakított foglalat, amibe venni kell egy tpm modult.Az alaplapod. Bals alsó sarok. Csatlakozók. Alulról a harmadik csatlakozó a TPM foglalat, SPI_TPM néven.
d579776c_5.png (1000×1000) (gigabyte.com)[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz starwarsf1 #101850 üzenetére
ASUS Prime messze-messze nem ROG kvalitát. Mitől lenne akkor a PC "ROG"? Egy matricától?
80+ minősítés nem egyenlő a tervezési és gyártási minőséggel. 80+ Gold táp még lehet szar is.
Van tápos topik, ahol megmondják neked márka, típus alapján, hogy megfelelő minőség-e.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz air76 #101868 üzenetére
Biztos jól jársz vele. Nekem jó tapasztalatom van a Gigával is.
A 8. genes lapom volt Giga. Az egyik legolcsóbb Z lap volt a kínálatból. Ennek fényében gyenge volt a VRM-je, viszont 8350k-val mindegy. (A drágább gigáknak már jó VRM-jük volt.) Ezt leszámítva tökéletes lap volt. Hang részét is hallhatóan rendben volt a 1220 hangchippel.
Vannak hangok a neten, akik egy-egy márkára esküsznek, hogy etalon vagy hogy kerülni kell. Ezeket a szélsőséges hangokat nyugodtan lehet negligálni, mert az ilyen vélemények mögött irreális és elfogult konklúziók vannak.
Pl. Most MSI lapom van (10. gen), ami gyári hibásan jött meg, de ennek ellenére, megvártam a cserét és jé, jó lett és hibátlanul, jól üzemel. Kevés negatív tapasztalatból mások meg végletes véleményt alkotnak akár Pro akár Kontra.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
Az utolsó procik jönnek AM4-be, amik csak 3D cache frissítést kapnak. Ha van lap, ami támogatja a a 3***/5*** procikat, akkor jó eséllyel, ezek a frissített Zen 3-ak is menni fognak, egy minimális BIOS update után. Milyen további támogatásra gondolsz? Már nem jön több proci AM 4-be.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz ProEvoFan #101869 üzenetére
Ha játék a fő szempont és számít 5-10e forint, akkor miért pont 5800x? Kicsit értetlenül állok előtte. Javasolta valaki vagy te döntöttél így?
kb. 3% avg és 5% low fps előnye van az 5600x-szel szemben flagship VGA esetén, (Ha harware unboxed benhmarkot nézem.) miközben jó 20%-kal drágább. Szerintem inkább a "pénzkeresős alkalmazásokra" (pl. blender, stb...) érdemes venni a számítási teljesítménye miatt. Jövőállóság (gaming perspektívában) szempontjából felesleges, mert mire kevés lesz az 5600X, addigra jobban jársz majd a platform cserével szvsz.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz ProEvoFan #101875 üzenetére
"de ha biztosra akarok menni, akkor az 5800x lehet a jobb vétel, a 8 mag miatt"
Intel 8. gen./Ryzen korszak óta vagyok újra asztali PC-s + mániám bámulni a teszteket. A 6/12 sokáig elég lesz.
Ameddigre nem lesz elég, addigra nem a szálak száma lesz a szűk keresztmetszet, hanem az architechtúra. Mire a "jövőállóság" beérne, addigra elvaul a design. Hidd el. Ez akkor lenne igaz, ha még mindig abban az intel/AMD korszakban élnék, mikor az intelnek nem kellett megeröltetnie magát.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz kolopele #101878 üzenetére
Sőt tovább megyek. GPU-tól függő persze, de 4 maggal is el lehet lenni, mert
a játék motorjától is függ. Van olyan gém, ami hiába pörgeti 100%-on a procit, nem fog váratlan stuttert okozni, legfeljebb jobban megnő a frametime, de nem okoz kiugró stuttert.
Ez igaz pl. a warzonre is, ami kihasznál akár kb. 10-12 szálat is, de 4 szálon se tragédia, csak valamelyest csökken a low/avg. fps, de full fluent.
Viszont egyre több játékra lesz ez igaz. de a 6/12 nagyon sokáig jó lesz még.Jevons paradox
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Nintendo Switch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest