Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beniii06
addikt
válasz Kicsirics77 #18802 üzenetére
Mikrotiken lehet nem szabványos frekvenciát(csatornát) is megadni, így ha olyanra állítottad, előfordulhat, hogy nem látja, de van sok más beállítási lehetőség(ország beállítás), ami okozhatja még. Külön interface-t kell neki létrehozni és javasolt a külön SSID is 2.4/5GHz-nek.
Látatlanban a konfig nélkül kb. ennyit lehet általánosságban mondani.
Droid probléma nélkül látja pl. 5180 MHz-et, próbáld azzal.
"Got any other secret weapons?"
-
Lenry
félisten
válasz Kicsirics77 #18802 üzenetére
más eszköz se látja?
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
addikt
válasz Kicsirics77 #18807 üzenetére
CEEE van beállítva?
DFS nem megy esetleg?
802.11
Ap-bridge van beállítva?
Nézd meg hogy mi a statusza a wireless interface-nek.Háha az egyik ezek küzül hibás
-
yodee_
őstag
válasz Kicsirics77 #20087 üzenetére
Elég pontosan kell megadni a csatolmányt és ha nem jó akkor minden hibajelzés nélkül szimplán nem fut le. Sokat szívtam vele én is anno.
Honor Magic 6 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M920s
-
yodee_
őstag
válasz Kicsirics77 #20089 üzenetére
Pontosan!
-
privatposta
tag
válasz Kicsirics77 #20087 üzenetére
Ha érdekel, oda tudom adni a működő szkriptet.
Nekem csak a fiók bejelentkezéssel volt gond, de az alkalmazásjelszó megoldotta -
dombila
senior tag
válasz Kicsirics77 #21395 üzenetére
Én végignéztem őket, szerintem jók, hasznosak. Kezdő Mikrotikos-ként sok hasznát vettem. De a havi/éves előfizetés nem túl jó megoldás. Ha egyszer végignézte az ember, akkor igazából arra lenne szükség, hogy alkalomadtán - 2-3 havonta - megnézzen benne valamit, amit elfelejtett. Ezért fenntartani a havi előfizetést nem gazdaságos. Viszont ha lemondod, csak korlátozottan lehet újra előfizetni. Kellene valami ad hoc elérési megoldás is.
-
válasz Kicsirics77 #21440 üzenetére
Asus az előző routere volt, most xiaoMI-ja van csak gondolom, azt hitte, hogy xiaoMikrotik
Konkrét topik nekem elsőre nem udrott fel a keresőn, ami AX9000-es, de itt hátha tudnak segíteni[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
válasz Kicsirics77 #21442 üzenetére
Most ahhoz képest, hogy egyeseknek el kellene végezni a "Hogyan különböztessük meg a hardvert a szoftvertől" című képzést végül is nem tévedt el annyira. Nem tudatja mindenki, hogy a Mi nem a Mikrotik rövidítése
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
kammler
senior tag
válasz Kicsirics77 #21513 üzenetére
vissza mire?
-
kammler
senior tag
válasz Kicsirics77 #21515 üzenetére
6-osra csak akkor tudsz visszamenni, ha gyárilag is volt rajt 6-os. Ha újabb fajta, és 7-essel jött ki, akkor is csak a gyári 7-es verzióig tudsz visszamenni. Le kell tölteni a megfelelő csomagot, winboxra ráhúzni, aztán a downgrade gomb. Sima újraindítással semmit se csinál. Ha még ekkor se megy lejebb, a log-ban pirossal írja mi a kínja.
-
kammler
senior tag
válasz Kicsirics77 #21517 üzenetére
Hát akkor próbáld újra, mert ott írja a logban, mi nem jó neki. Utána tudod orvosolni. Meghát miféle cucc az?
[ Szerkesztve ]
-
yodee_
őstag
válasz Kicsirics77 #21517 üzenetére
Nekem úgy sikerült hogy először az összes külön csomagot töröltem, mivel ezek a korábbi verziókban még nem léteztek. Töröld a wireless-t és ha van még más is, és amikor már csak a Routeros van akkor mehet a downgrade
-
kammler
senior tag
válasz Kicsirics77 #21519 üzenetére
A tiedre nem megy a wifiwave2 az biztos. Így az nem lehet gond. Ahhoz kell 256 RAM. A 7.13-tól külön wifi csomagok lettek. Többek közt, hogy beleférjenek a 16MB flash-be. Van az AC-seknek wifi-qcom-ac, (min 256mb RAM) van wifi-qcom-ax az AX-eseknek, meg lett külön wireless csomag. Ez a régi driver, viszont régen ez nem külön volt. Most van külön, azt másold mellé az extra csomagok közül, aztán downgrad-eli azt is. Innen is downgrad-elhetsz, viszont 7.13-nál lejjebb nincs külön wireless csomag, ott mindenképp töröld downgrade előtt.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz Kicsirics77 #21533 üzenetére
Mennyi ido utan fordul elo? Nekem akkor szokott ilyet csinalni, amikor frissitik a telekom routert. Ilyenkor a hiba nem a mikrotikben van, mert akarmit csinalok, ujrainditom, stb. semmi valtozas. De ha a telekom ont-ot inditom ujra, akkor rogton helyreall.
[ Szerkesztve ]
-
mrzed
senior tag
válasz Kicsirics77 #21533 üzenetére
Az mtu-t nem kell manuálisan állítani, már jó ideje lekezeli a létrehozott pppoe kliens, csak régen kellett ezzel foglalkozni. A szolgáltató eszközét bridge módba tetted?
-
hoffman_
nagyúr
válasz Kicsirics77 #21550 üzenetére
köszönöm a választ újfent. mielőtt elolvastam, délelőtt nekiestem és sikerült továbblépni. 7.13.4 ROS került fel, illetve wifi-qcom-7.13.4-arm64 package (ha jól láttam van WifiWave2 csomag is). az alap konfigurálást elvégeztem, elsősorban Skori útmutatója alapján - köszönöm újfent - sok mindenben még mindig naprakész. beraktam onnan a legtöbb tűzfalszabályt is, ezek nyilván nem rám vannak szabva, vagy csinálok újat (amihez még ismerkednem kell sok mindennel), vagy az ott deklarált portokat használom, ha kell valamire. azt nem igazán tudom megnézni, hogy az régi TP-Linken mit takart a tűzfal bekapcsolása.
esetleg tudtok mondani olyan cikket, doksit, ami a tűzfalbeállításban segítene elmélyülni? nem vagyok rendszergazda és Mikrotik képzésre sem megyek (bár egy CCNA-t lehet, hogy megpróbálok ősszel), jó lenne némi támpont, de nem nagyon találtam.
egy régi TP-Link Archer C7 v2-t fog váltani (ha a NAS-t is hozzá tudom majd lőni), ami idén lesz 10 éves. meglepett, hogy ezzel az alapkonfiggal a LAN sebesség 900Mbit/s körül van az ax2-n, a C7 pedid 990 felett hozott. ez nem tudom, hogy a több futó tűzfalszabály miatt lehet-e (VPN és WireGuard még sehol nincs). azt tudom, hogy WiFi-ben gyengébb, de szerintem ott sem kerek valami. 10 méterre vasajtó mögött 80Mbit/s a C7 és 120Mbit/s az ax2 --> 5GHz-en, viszont közvetlenül az eszköznél a C7 550-et hozott, míg az ax2 290-et. utóbbinak hoznia kellett volna a gigabitet, azt gondolom.
#21551, gF
ez bizonyos, de szeretnék jobban elmélyülni benne. nem szenvedés az, ha érdekel, de nyilván döcögősebb lesz. olvasok, meg kérdezek, ha nem utáltok ki : )))"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
kammler
senior tag
válasz Kicsirics77 #21559 üzenetére
time.kfki.hu központi fizikai kutatóintézeté tök jó. Hasad az atom!
-
mcll
senior tag
válasz Kicsirics77 #22728 üzenetére
Ugyanazok a beállítások vannak itt is mint a régi routerben.
"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."
-
mcll
senior tag
válasz Kicsirics77 #22730 üzenetére
igen én is erre tippelek, de pontról pontra hasonlítom össze a régi routerrel és minden ugyanaz.
-
mcll
senior tag
válasz Kicsirics77 #22732 üzenetére
Köszi ez segített. Eredetileg 4 masquerade szabályom volt. Töröltem az AX3-ból mind a 4-et és a hEX alapján egyesével vittem fel. Már az elsőnél elindult a net. 3 szépen fel is ment a negyediket nem fogadja.
Ezek vannak most:[admin@MCLL-MikroTik-AX3] /ip/firewall/nat> print
Flags: X - disabled, I - invalid; D - dynamic
0 chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.1.0/24 out-interface=pppoe-out-DIGI log=no log-prefix=""
1 chain=srcnat action=masquerade protocol=tcp src-address=192.168.1.0/24 dst-address=192.168.1.250 out-interface=bridge1 log=no
log-prefix=""
2 chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.1.0/24 out-interface=WAN log=no log-prefix=""
A negyedik ez lenne:
chain=srcnat action=masquerade dst-address=82.144.1xx.xxx out-interface=WA
És erre ezt a hibát dobja nekem:
"Couldn't add New NAT Rule - incoming interface matching not possible in output and postrouting chains (6)."
Most megy a net a gépeken, de nem tudom így mennyire marad működöképes (biztonságos) a MAC cím szűrésem.
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI P65 Creator 9SD notebook - i7 9750H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1660TI MAX Q 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest