Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
Aktív témák
-
up
senior tag
Hát ez a topic még él? :))
-
The Thing
tag
Egyébként nekem is lenne egypár megfigyelésem.
Először is bizonyitani szeretném hogy tényleg az elekromágneses mező vonza őket mivel a Tv képernyője előtt igen sokszor láttam keringeni legyet.
Másrészt meg szerintem a legyek nem képesek érzékelni a lassú mozgásokat ezt azzal indoklom hogy mikor el akarunk kapni egy legyet és nekünk viszonylag gyors mozdásnak tünő technikával le akarunk rá sujtani akkor elszalad de ha szép lassan kezünkkel megközelitjük azt nem veszi észre csak ha már nagyon közel van a kezünk. Ezt vagy a közellátásával lehet magyarázni vagy hogy a lassu mozgás által keltett légmozgást nem érzékelik.
Egyébként ha meg nem a fény miatt köröznek a szoba közepén akkor miért hatásos(már amennyire) a fénycsapda. -
beeboy
addikt
Rájöttem!!! :DD :DD :DD
-
rudi
nagyúr
Azért azt ne felejtsük el hogy a légy nem gondolkodik, szóval nem szoftverből hanem hardverből repül (ezért is olyan gyors). Van egy fénymérő (mozaikszem), egy mozgásérzékelő (szőrök + szem), hőérzékelő (szőrök), egy nagyon komoly helikopterszerű szárny meg egy randomize algoritmus és pár irányelv. Az egészhez jön még egy jó kis 10km hatótávú szaglás ezért találja meg az embert/állatot.
1. Arra megyünk amerre a legvilágosabb van.
2. Normál esetben arra nem megyünk ahol mozgás van.
3. Ha kaja kell mozgás + meleg felé megyünk.
4. Ha 1-3 nem jön be akkor randomize repülünk, fordulunk.
Hozzá kell tenni hogy nagyon primitív a jószág szóval a hardver is hibázik (amikor lecsapjuk, belerepül a tűzbe, szétkenődik az ablakon stb.).
problémák:
miét csillár alatt?
megfelelően közel a fényhez de megfelelően távol a tereptárgyaktól.
miért neki az ablaknak?
míg nem ér elég közel a ''hideg'' ablakhoz addig nem tudja semmien szenzor érzékelni.
miért szarik a cd-r?
szarik az mindenhova csak a cd-n jobban észreveszed. Nekem a szigorlatos tételeimet (fehér lapok) szarják össze.
reagál egyes hangokra.
veszi az érzékelőszőre, ezen az elven működnek az állat/rovar-riaszto sípok amit autóra lehet szerelni.
az hogy reagál a mágnesen térre talán az idegi elektromosság miatt lehet. -
ISZOLE
senior tag
Ez igen egyszerű: keresik a légyfogót ami a csillárról szokot lelógni.:)
-
Nimrod
addikt
Imádom amikor a lámpa körül röpködnek, mert előbb utóbb leszállnak a forró búrára (bekapcsolt lámpára gondolok), onnan már csak annyi, hogy pl. egy hosszú vonalzóval (hogy távol legyek :) ) odakell nyomni csak egy pillanatra, utána részeg módba kapcsol és könnyű lecsapni. De nézni is jó :DDD
-
rezlabos
csendes tag
a csillar altal generalt meleglevegobol kepzodo termikus felaramlasokat kihasznalva ami ugyi spiral alakba dzsal felfele termikelnek mint a sikloernyosok. Meg gyakoroljak a kotelekrepulest aug20ra.
-
Marcus
aktív tag
És amíg nem volt csillár, addig hol repkedtek?
:DD :DD :DD -
Dufresne
addikt
Ők is a fényre gyűlnek, hasonlóan az össze ízeltlábúhoz.
-
westlake
félisten
OFF
miert van az hogy minel regebben vertek egy fempenzermet, annal fenyesebb?
hamar ilyen kerdeseket boncolgatunk:)
ON -
-
Overmind
aktív tag
Az hagyján, hogy miért keringenek a csillár alatt, de:
MIÉRT KERINGENEK A LEGYEK A CSILLÁR FÖLÖTT!?
A csillárnak van egy vízszintes lapja, e fölött vannak az ízzók, és a legyek is e fölött keringenek. Ez még midnig hagyján.
2. csavar: belehalnak! Annyi döglött légy (és egyéb rovar) pusztult már bele, hogy csak na. Mindig nekizúgnak az villanykörtének, és közben kicsit sülnek is. Párszázadik kamikaze repülés után meg megpusztulnak és ráesnek a csillár lapjára. Egy egész kis temető van fent. Miért csinálják ezt? Megunták az unalmas légyéletüket?
Na látjátok ezt hívom én gyilkos csillárnak! -
HeartBeat
csendes tag
Na igen,de ha a csillár a padlón van ,a tv meg a kanapé a mennyezeten,akkor a legyeknek háton kell repülni,vagy honnan tudják hogy ez nem átverés?:))
__Hogy kell alulra azt a dőlt betűs izét beszúrni,regisztrálásnál nem írtam semmit.--:( -
Als
tag
Megvan a megoldás!
Arra nem gondolt senki, hogy a szoba mértani közepénél szokott lenni a csillár?
Biztosan ezért repülnek ott!!
????????????????????? -
-
BobMaster
senior tag
Szerintem azok a berángások az íven: pihenések. Egyszerűen összecsukja a szárnyait, mint bizonyos kis testű madarak repülés közben, mert tudja jól, hogy a belmagasság minimum 220 cm, a csillár meg a plafonon van, ezért nyugodtan zuhanhat egy keveset, úgysem kenődik a padlóra.
A plafonra ragadást meg szerintem úgy csinálják, hogy izomból nekivágják magukat háttal a plafonnak, és még mielőtt lábtávolságnál messzebb esnének, gyorsan megfordulnak, és megkapaszkodnak jól.
És azt megfigyeltétek már, hogy ha a légynek kitépik a szárnyát, akkor megsüketül? Nem reagál a ''repülj!'' felszólításra. -
e-biza
őstag
bakteriologus kerestetik.. vagy az a vasutas? :))
-
Gaius
tag
fémdög zöldlégy....
fémlégy dögzöld....
Bocs. Fáradt vagyok... :) -
ehh
csendes tag
ez megint egy értelmes hozzászólás egy értelmes témához!:DD
-
westlake
félisten
rajottem! a legyek ura:)
-
james
aktív tag
A légy probléma érdekesebb, mint aminek látszik. Kár, hogy nem igen lehet megoldani. :) A csillár keringés stimmel és a szaggatott pályakövető mozgás is. Olyan mintha, valami erőteret követne. Valaki megjegyezte, hogy kikapcsolt állapotban nincs erőtere a vezetéknek. Ez csak részben igaz, mert vezető lévén, mint antenna és térerősség befolyásoló tényező továbbra is szerepet játszik. Ezenkívül, lehet bármi más, ismeretlen erőtér is.
A legyek különben szeretnek gyakran megpihenni repülés közben, ezért is szoktak rászálni a légypapírra, különösen, ha ott már több társuk is sziesztázik...
Ez annyiban magyarázná a csilláreffektust, hogy az is egy belógó pihenőpont lenne, ahol időközönként leszálnának. Ez ellen szól viszont, hogy általában a csillárok alatt repkednek 40-70 cm-el.
Különben, a legtöbb csillár nem a szoba közepén van. Vagy ha mégis, a bútorozás nem szimetrikus. :)
A szúgyog tényleg csip álatokat is. Nálunk a kutyákat szokták, és azoknak is a gyenge pontjaikat támadják, orr környéke, láb vége, ahol vékonyabb a szőrzet.
A keringő mozgás egyébként a szúnyogokra is jellemző. Szabad területen megfigyelhető alkonyatkor a csoportokba verődésük. Ilyenkor hasonló keringő szaggatott mozgást végeznek, mint a legyek a csillár körül. Ezek zömmel hím szúnyogok. Ha valakinek van kedve megfigyelni, érdekes, hogy bizonyos hangokra reagálnak, pl. hosszan ejtett Ú, Ó, SZ, stb. Ilyenkor az egész csapat forcsa mozgásba kezd. Előfordul, hogy követik a megfigyelőt 1-2 méteres magasságban, de nem támadnak, him szunyogok lévén ez nem is várható, de érdekes. -
westlake
félisten
tok jo, amikor le akarok csapni egy legyet, es kozelitek fele a ujsaggal, probalom hatulrol lecsapni, o meg mindig arra fordul amerrol az ujsag erkezik.
olyan aranyos:t -
zrubi
senior tag
Ha már így belementünk a legyek lelki világába, engem mindig is az érdekelt, hogy hogyan szállnak le a plafonra a legyek? :DD
-
westlake
félisten
válasz
dr. rozmark #51 üzenetére
ja, meg he le akarsz csapni egy legyet, egybol gyorsabban repul.
miert nem repul mindig gyorsan?:) -
dr. rozmark
tag
Meglep, hogy másokat is ugyanazok az örök kérdések foglalkoztatnak, mint engem!!!
Néhány megfigyelés:
1. A legyek röppályája - legalábbis nálam- nem kör alakú, hanem idegbeteg rángásokkal tarkított. De ezek a rángós fordulók a pálya nagyjából azonos részein történnek, és minden légynél ugyanott.
2. Ha a légy mindig azért fordulna, mert közeledik a fal, hosszúkás szobában ellipszis alakú pályán kellene mozogjanak, de ezt eddig nem tapasztaltam.
Ha még valaki filozofálgatni akar, talán segít ez a két korszakalkotó megfigyelés! -
Mazlee
aktív tag
Hi!
Nekem is lenne a kérdésem:
a hülye rovar aki ugye csápokkal meg légmozgással tájékozódik mi a faxért repül állandoan neki az üvegnek amikor az ablak nyitva?
tolja tolja de nem nyilik neki. nincs benne elég kraft :) há miért nem kerüli ki? -
Gaius
tag
Én azért azt hiszem, hogy légytípustól függ a dolog. Mert ugye vannak a nagyobb (átlagos) legyek, amik rárepülnek a fejedre, a lábadra, a füledbe zümmögnek és mászkálnak rajtad, no meg a kaján is.
A csillár körül röpködők meg kisebbek és fürgébbek, repülésük összevissza.
A harmadik most nem érdekes, ezeket zöldes-kékes színben mindenféle kulán lehet látni.
Az is lehet, hogy a csilláros legyek még kicsik, és onnan mérik fel a terepet. -
tomcs
őstag
en meg azt nem ertem hogy a muslicak mi az istennyilat szeretnek a redonyomon.. a teraszon mar vagy 3-4 feszket irtottam ki kek raid-el de gondolom meg jonnek... eleg erdekesen nez ki amikor kiaramolnak a doboz lemezei kozul a szpre hatasara :) aztan persze hullanak mint a legyek :)
-
access_denied
senior tag
Milyen az, amikor a legyek szétszarják a cd-t? ez komolyan érdekel. Nincs valami kép erről? És miért teszik?
-
Sub-S
senior tag
A válasz ennél sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb: hát azé me' csak!!!!
-
westlake
félisten
olyan szuklatokoruek vagytok!
arra meg nem gondoltatok, hogy a bogaraka mindig is ott voltak, a csillart meg folejuk raktak??:) -
Hory
aktív tag
Vagy lehet, hogy megtanultak sok-sok generacio alatt, hogy ahol feny van, ott gyulekeznek a ketlabu elestarak is, ahol jokat lehet zabalni... :)
-
ftc
nagyúr
Megmondom a választ:
nincs más dolguk:DD:DD:DD -
EnginEEr
tag
na elolvastam amit irtatok, bennem is megfogalmazódott még tegnap este az a gondolat amit regenade mond hogy 1xüen ot a közepe a szobának :))
ezzel ellentétben ha jól elméxem tapasztaltam olyat amikor 1 osztályterembe a neonok alatt nyomultak mégse volt az épp ott a közepe a teremnek.
vki irta hogy a fényre mennek ill a mágneses teret kedvelik, szerintem ez sem jo mert ha nincs felkapcsolva a lámpa akkor nincs fény mégis ottvannak a rohadtak, valamint a kapcsoló a fázist szakitja meg szal villamos/mágneses teret se hozhat létre a drót.
Polesz: a csillár felett is van hely, mert ugye lelóg, de mégis alatta keringenek
szúnyog: a nőstény szúnyogok is a véremet akarják :)) :)) :)) :)) :)) -
esteban
senior tag
Csak egy kis javitas: a lany szunyog az a pici a fiu meg a nagy .. egyebkent meg nem tok mindegy ?
ja es a feny fele mennek a legyek. Ez alapjan mukodik a higienikus wc afrikaban:
a pottyantoba eloszeretettel beszallnak, viszont az emesztobol van egy cso amin keresztul a feny bearamlik. Na ezt meglatja a legy - amelyik a sz@rszagra berepult es elkezd felfele repulni a csoben, csak a cso tetejen fem halo van, amin nem tud kimeni. De lefele sotet van arra nem megy >>> igy megpusztul. -
steveetm
őstag
Hali!
Csak kis javítás. A lány szúnyog az a bazinagy a fiuszúnyog meg az a kicsi ami szíjja a véred. Egyébként tényleg nem csak embervért szivnak.
Egyébként a légy vs fény vitához szeretnék még visszakanyarodni egy cseppnyit.
Szal az a szitu, hogy van a szobában két fényforrás. Ha az egyik ég ahhoz mennek ha a másik akkor ahhoz. Ha mindkettő ég akkor jáccik szerepet a közép tényező, DE!
és itt jön a lényeg, ha én is ottvagyok vmelyik lámpánál akkor tuti hogy engem választanak és a fejem körül repkednek, míg le nem b....öööö:) míg nem ártalmatlanítom őket. Egyébként több lámpa van az utcán mint a házban, és mégis betalálnak a szobába a 40W os ki szar izzőhoz az 1*1 cm lyukon ami az ablaknál van. Kérdem én ha nem égne a szobában a lámpa akkor a utcán hol találnák meg az utca közepét?:)
Üdv.: Steveetm -
gmishi
tag
egyébbként szerintem azért van ez a felettébb különös biológiai jelenség nert hát ugye ESTE MEG 1 KIS PANORÁMAVILÁGÍTÁS:minden második nőnek a romantika jut az eszébe és úgy néz ki hogy ezalól a légynők sem képeznek kivételt. tehát a légynők kergetik a légypasikat nem kicsit felajzva és a légyfiúk mit is tehetnének MENEKÜLNEK. s mivel sötétben veszéjes a repülés ezért a lámpa körüli térség marad egyedüli alternatíva, vagy a hagyd magad előbb szabadulsz de ez már 1 egészen más téma......!?
bocsi a fáradt szövegért de most csak erre futotta -
MLaca
őstag
Ó Istenem... :(
-
GuMipOkE
senior tag
Irni kéne egy olyan programot, amely legyet keringtet a monitorunk közepén. :DDD Persze a mozgásukat megfelelően szimulálva, sőt indőnként sz*rhat is egyet... én se vagyok fáradt mi? :t
-
renegade
aktív tag
tudja szívni az állatok vérét is. Nyilván állat a válogatja (perzsamacskák stb előnyben, pl. patkány szívott), de ugye téged is megcsíp pl pólón keresztül. Pontosan nem tudom mi az amit már nem tud átcsípni, de a legtöbb állatot simán bevállalja.
Szal lényeg, hogy állatokon prímán eléldegélnek. Az ember csak a desszert :) -
gmishi
tag
ha ez az állítás igaz hogy a rovarok sötétben a fényre gerjednek akkor nagyon elkúrták a csillagközi invázió című film forgatókönyvét : a sok szétmarcangolt amerikai honpolgár mutogatása helyett csak 1-2 reflektorra kötött szupermegagiga fegyvert kellett volna lekamerázni és az érdeklődő közönség elé tárni. (szegény polgárok) csakhát lehet hogy nem kerestek volna 1 lyukas garast sem ezen az amúgy is egetrengetően gagyi sztorin
-
renegade
aktív tag
jajj, szálljatok már le a csillár-témáról. Tessék megfigyelni, fényes nappal, CSILLÁR NÉLKÜLI szobában is pont középen fognak körözni. Este jó hogy a fényre mennek a rovarok, de erről senki sem beszél itt.
-
MaUser
addikt
[L]http://esr.elte.hu/~noemi/labor/polari/vidpol.html#a_mehek[/L]
Jó böngészést! -
Netmaster
tag
Ehhez nem kell biológusnak lenni. :)), amikor meg nincs ez utóbbi, viszont van lámpa, akkor abba a tévedésbe esnek, hogy az a nap. Ennyi a nagy titok.
-
Hequila
őstag
Na még egy kicsit elvisszük a témát enyhén más irányba;
Foglalkozzunk a szúnyogokkal! :))
Tehát amit én nem értek:
Van ugye a fiúszúnyog meg a lányszúnyog.
A fiúszúnyogot onnan lehet felismerni, hogy akár 3-4 cm-esre is megnőhet, meg biztos van pöcse is (bár én még nem láttam :DDD). Ez a fiúszúnyog növényi nedvekkel meg hasonló nem embernek való dolgokkal táplálkozik.
A lányszúnyog pedig max 1 cm körül van, meg nincs pöcse. Namármost ez a lányszúnyog szíjja az ember vérét a petéi érleléséhez. És itt jön a baki, hogy mivel az állatok elég szőrösek, így a lányszúnyog csak az ember vérét tudja szívni. Tehát hogy a qurva annyába van annyi szúnyog embertől mentes környékeken is??? Mert enni még csak-csak tud egy kis fűvizet meg hasonlókat, de ott nincs ember --> nem tudnak vérhez jutni --> nem fejlődnek ki a petéi --> kipusztulnak. Biztosan van valami tudományos válasz is, ha valaki tudja, ossza meg velem! -
Hequila
őstag
És azt észre vettétek már, hogy mindig a cd-kre sz@rnak? Nekem a kifüggesztett elírt CD-im mindig légysz@rosak nyáron. Lehet, hogy tényleg a fény is benne van a dologban, mivel a cédékről is verődik vissza fény elég jó hatásfokkal.
-
J.J. András
őstag
-
gesuz
senior tag
kakis a lámpátok:(
-
renegade
aktív tag
Szerintem nem pontos a megfigyelésed. Ugyanis nem a csillárt pécézik ki maguknak, hanem a szoba közepét (bár legtöbbször ott lóg a csillár, ez okozza a téves következtetést, hogy arra gajdulnak. de nem. Lényeg hogy a szoba közepén keringjenek.) Ez valamivel logikusabb rögtön, bár a megfejtéshez még nem elég.
Talán relatíve ott érzik magukat a legszabadabbnak.
Ja. Mondjuk haladnának, de érzékelik, hogy előre felé van a legközelebbi fal. fordulnak. egy idő után uez a helyzet. és így tovább.
Ezt most találtam ki, de elég logikusnak hangzik. Azért ha valaki tud jobbat, szóljon. -
probesz
csendes tag
Ez egy jó kérdés...
Már én is gondolkodtam rajta...
Ha csak akkor repkednének ott amikor világít, akkor OK.
DE NEEEM!!!! Mindig ott vannak.... -
Cathfaern
nagyúr
Hát én behalok :))
-
EnginEEr
tag
nos, biztos ti is megfigyeltétek eme furcsaságot. miért pont a csillár alatt köröznek...
(fáradt vagyok ismét :)) )
Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest