Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sphe

senior tag

válasz Parci #21948 üzenetére

Nekem is ugyanez a tapasztalatom az oly rawokkal lightroomban, ez volt az egyik fő válóokom anno az e-pl1-emtől.
    pl a Nikonkámmal anno annak idején, amikor még canonoztam, és a Sigma dp2s-emmel egész szép színeket produkál.

• madgie

titán

válasz Parci #21948 üzenetére

Úgy vettem észre, hogy ez a profilozás olyan, hogy bizonyos esetben jó, bizonyos esetben pedig a gyárinál sokkal rosszabb eredményt (!) ad. Sok mindentől függhet ez, ugye a fény spektrális összetétele, meg gyári demosaic varázslatok... vagy egy hónapig próbáltam lecsórni a ColorChecker segítségével az Oly színeket, mindhiába (pedig volt, hogy másfél órán át folyamatosan pipettáztam, gammát állítottam, kontrasztot, csatornánként HSL-t, mindent... a végén egy kész képen meg szép sávos lett minden :D)

Igazából nem is lenne ez akkora gond, de Oly-nál annyira jó a gyári szín (idealizált ugyan, köze nincs a ColorChecker-hez, de szvsz nagyon eltalált) és annyira nem jó ahhoz képest a gyári ACR, hogy baromi nagy a kontraszt. GF1/GH1-nél például nem volt ilyen, ott a gyári jpg motor elég ótvar volt, ahhoz képest az ACR-t választja az ember (G3-nál már árnyaltabb a kép, szép meleg, "emészthető" költéri tónusokat hoz, nyári esküvőn volt olyan, hogy bizony jpg-ből dolgoztam ki a képeket LR-ban, mert nagy varázslat nem kellett, kicsi igazításhoz meg elég jó volt a jpg is).

szerk: ja, el is adtam a ColorChecker-t a végén, beleuntam :D Fujinál is van még profilom, éjszakai képeknél néha jól is jön, de ott is sokszor borzasztó végeredményt ad egy egyszerű kültéri képen az elvileg kimért profil.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés