Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ariadne
    őstag

Nem várom el, hogy elfogadd a véleményemet, és pláne nem azért, ami a szakmám. Én érveltem, meg leírtam tényeket, viszont te nem olvasol, az élettársi kapcsolat jogi szabályozására már vagy harmadjára kérdezel, pedig rég leírtam... A valóságtartalmukban pedig ha nem hiszel, keress utána magad, várom a cáfolatokat, mivel természetesen tévedhetek is dolgokban.

Tessék, itt egy link az Alkotmányhoz link.
    Miről kívánsz még linket? Az élettársi kapcsolatról leírtakat ha elolvastad, akkor érted, hogy ott nincs mit linkelni...

mod: És mellékesen rég offtopic vagyunk...

• Ariadne
    őstag

Mondom, hogy _nincs_, többször leírtam. Jelenleg hatályos szabályok szerint nincs megkülönböztetés ilyen szempontból. Te írtad az előbb, hogy csak az számít, ami most van, hát most ez van. :P De most már tényleg térjünk vissza a lényegre.

Igen, házasodjanak, ha szeretnének, vagy ha a társadalom ellenkezése túl nagy, legyen más neve a dolognak, úgyis a tartalma számít. :)

• Ariadne
    őstag

Azt hiszem, ennek a vitának így nem sok értelme van. Olyan dolgokra kérdezel rá újra és újra, amelyekre már válaszoltam. És pont azt teszed, amiről beszéltem, próbálod a magad módján értelmezni a dolgot akkor is, ha egyértelmű, és olyan dolgokról nyilatkozol, amit nem ismerhetsz, csak ha jogász vagy. Ha ilyen járatos vagy, az Alkotmány adott szakaszát gond nélkül megtalálod, egyébként a gugliból vagy wikipédiából másodpercek alatt megszerezhető.

Nyilván jobban ismered az ítélkezési gyakorlatot, hiszen az (sajnos) nem hozzáférhető, csak jogászok/jogtár/BH lap előfizetők számára... Ne haragudj, de más a hírekből ismerni, és más tankönyvekből, meg részben gyakorlatból, angolszász precedensjogot szintén (bár a Deed bíró sorozat egész jól átadott egyes dolgokat, angolszász jogász ismerős szerint is :) ).

A jogértelmezés többrétűsége kapcsán meg ne bonyolódjunk itt vitába, nem ez a helye. Még a TTKs végzettségű barátom, akivel sokat beszéltünk erről, ő is nehezen fogadja el, hogy lehetetlen mindenki számára egyértelmű szabályokat alkotni, az értelmezés mindig többféle lesz, ez nem olyan, mint a matematika, ahol 1+1 mindig 2 lesz.

A házasság és megkülönböztetés kapcsán pedig kiragadsz részeket abból, amit írtam, ahelyett, hogy egyben olvasnád, kérlek, olvasd végig még egyszer egészében.

Élettársi kapcsolatról szólva pedig már leírtam itt pár hszszel feljebb a tényleges jogi hátterét a dolognak, lásd #1603.

Szerintem térjünk vissza a topic szorosan vett témájára. ;)

• oxox
    addikt

erre azt hiszem már nem kell válaszolnom (elsőre sem értettem vele egyett, és valótlannak találtam, de úgy voltam vele, nem megyek bele egy olyan vitába amihez nem tudok érveket (ez esetben törvényt) felhozni...ergo nem értek a joghoz, s nem is teszek úgy mintha értenék)

Finest: Szerintem marhaság, hogy tovább élnek a házas férfiak....bár a biológiai szempontra pont nem gondoltam, hogy felhozod...Nyílván ha az ember boldog, akkor tovább él, de a boldogság nem a házasságtól függ. Én nem az egészségi állapotom miatt fogom elvenni a párom.....és azt hiszem ezzel mindenki így van....pl Nagybátyámnak jópár évet elvett az életéből, a "boldog" házas évek utánni 10-15év (mikor a gyerekek miatt éltek már csak együtt), és képesek voltak összeveszni (ordibálni) bármin..igaz viccesek voltak :)) .

Más érv (mert ez bizony gyengécske) ?

• Ariadne
    őstag

Ja még egy, erre elfelejtettem válaszolni.

A törvény bünteti a kiskorúakkal folytatott nemi kapcsolatot. Az itt alkalmazott életkori határokról írtam,

Én is erről írtam, és ebben nincs megkülönböztetés. Volt, de már nincs. És egyáltalán, hogy jönnek ide a kiskorúak?

mod: monstre: :)

• Ariadne
    őstag

Ne haragudj, de nekem ez a szakmám, tehát valószínűleg jobban ismerem a szabályokat, mint te... ;) Nem akartam ezzel előhozakodni, de látszik, hogy másképp nem megy.

Az Alkotmány természetesen felhozható bármikor, hiszen minden jogszabálynak meg kell felelnie az Alkotmánynak, az Alkotmánybíróság megsemmisíti azt a jogszabályt vagy rendelkezést, ami nem felel meg. Egyébként 70/A szakasz, és kérlek, ne kezdjünk bele abba, hogy a te értelmezésed szerint nem tartozik bele, jó? Elegem van abból, hogy mindenki azt hiszi, hogy tud jogszabályokat értelmezni csak úgy magától, ez is egy szakma. Azon persze aztán fel vannak háborodva itt a PH!-n az emberek, amikor a sarki gémer Pistike azt hiszi, hogy tud számítógépet szerelni, és kalapáccsal teszi helyre a videókártyát, de ti sokszor pontosan ezt teszitek, amikor "értelmeztek"... :O

Tény, hogy a házasság jelenleg csak eltérő neműek között lehetséges, ez egy "hagyományos" dolog, egyelőre az AB indokoltnak tartja a különbség megtartását. De a halálbüntetés is sokáig jogszerű volt, aztán mégis úgy döntött az AB, hogy azt követően alkotmányellenes, szóval ez nem egy állandó dolog, és az AB összetételének változásával egyáltalán nem kizárt, hogy egyszer lehetőség lesz rá. A gond az most, hogy van egy határozat, amiben kimondták egyszer, hogy házasság néven csak eltérő neműek kapcsolata lehet (jelentem, nem olvastam ezt a határozatot,de ha lesz időm, megkeresem), így hiába lenne esetleg más most a véleményük, nem egyszerű korábbinak "ellentmondani". De nem hiszem, hogy kizárná bármi most sem, hogy más néven ugyanolyan jogokat kapjanak, ahogy most ez majdnem teljeskörűen meg is fog történni a regisztrált élettársi kapcsolattal. Ami a heteróknak is nagyon jó lehetőség, és várhatóan élni is fognak vele sokan.

Tagadom azt, hogy a jogszabályok eltérően kezelnék a hetero és meleg élettársakat, könyörgöm, olvasd már el, amit az előbb írtam az élettársi kapcsolatról... Nem tudom, te honnan veszed, amit írsz, részemről a jogi egyetemen tanultam.

Szóval kösz a kioktatást. :U

• Ariadne
    őstag

No csak hogy tisztázzuk a jogi környezetet.

Ma Magyarországon tilos és alkotmányba, valamint jogszabályokba ütköző dolog valakit nemi irányultsága alapján megkülönböztetni. (Abba ne menjünk bele, miért lehet mégis kizáró ok véradásnál, ha valaki meleg. Felháborító, elég lenne az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni vagy egy Alkotmánybírósági eljárást kezdeményezni, és azonnal szétcsapnák ezt a szabályt szerintem...)

(Nem vagyok biztos a dologban, de azt hiszem, az életkori határok is eltérőek a heteroszexuális és a homoszexuális nemi kapcsolatok törvényi büntetésében.)

Természetesen nem ez a helyzet, a Btk. nem bünteti sem a heteró, sem a meleg kapcsolatot, azért kiléptünk már egy jó ideje a boszorkányégetések időszakából. Sőt, a földről is nyugodtan lehet állítani, hogy lapos, az sem bűn régóta. :U Ezen kívül nem tesz különbséget egyik bűncselekmény esetében sem aszerint, hogy az azonos vagy eltérő neműek között valósul-e meg. Korábban volt ilyen, de éppen a diszkrimináció tilalma miatt már majd' 10 éve megsemmisítették azokat.

Pl. a jelen törvények szerint (még) nem léphetnek élettársi viszonyra a melegek, ennek minden hátrányos jogi és anyagi következményével együtt - ez nem elég különbségtétel?
    Esetleg olvasd el a korábbi hszemet (#1603), ott leírtam, hogy ez sem igaz. ;)

Úgy általánosságban meg tényleg kíváncsi lennék, hogy a melegházasság/örökbefogadás ellen véleményt formálók közül hányan ismernek ténylegesen olyat, aki meleg? Mert a valóság azért erősen más, mint amit a tévében meg filmekben lát az ember. Simán lehet valaki úgy meleg, hogy soha nem mondanád meg róla, hiszen pont úgy viselkedik és él, mint bárki más. De ezt lehet sokaknak látni és tapasztalni kell, hogy elhiggyék...

• oxox
    addikt

Annyit, hogy némi fogalom zavarban vagy törvényes oldalról (vagy csak félreérthetően fogalmaztál).

A törvényhozás eddig sem tett kivételt hetero, és nem hetero személy között. A homoszekszualitás, és a homoszekszuális életforma egyenértékű a heteróval (ez a része sántít). Azért mert meleg valaki, nem érheti hátrányos megkülönböztetés (vagy mehet egyből a bíróságra, és ha ezt bizonyítani tudja nem kétséges, hogy meg is nyeri a pert). Azt, hogy a társadalom meg mit fogad el...igen képlékeny dolog. lásd lentebb említett országok társadalma.

Párokkal kapcsolatban meg:
    2009.01.01.től élettársi viszonyban lehetnek azonos neműek kishazánkban. Innen már nem olyan nagy lépés a házasság (ami egyébként Hollandiában, Dél-Afrikában, Kanadában, California államban, és még számos helyen már megengedett....).

Nem 95%-a lesz meleg az elméleted szerint hanem 5%. A mintákról a véleményem már kifejtettem...Viszont ha az 5% meleg lesz, de értékes-jó-boldog ember, akkor is jobban jár, mintha nevelőintézetbe nőne fel, és 95%, hogy a társadalom alsó szintjén élné le az életét....Megjegyzem a melegek 100% heteroktol származik (jó legyen 99,9% :DDD ) .

És egy egyszerű kérdés mindenkihez....játszon el a gondolattal, hogy gyermeke születik, viszont egy autóbalesetben fűbe harap....minek örülne fentről: ha a gyereke nevelő intézetben nőne fel, vagy ha egy meleg párnál akiket a megfelelő szervek segítenek a nevelésben???

• Miért cáfolnám? A cenzúra azt jelenti, hogy érdemi véleménye van a témában, de azt én törlöm. Ez nem történt meg. Amit töröltem, az csupa személyeskedés, önsajnálat, egyiknek benyalás, másiknak panaszkodás, tehát olyan hozzászólás volt, ami Sk8erPeter lelkéről szól, nem a topik témájáról. Minden olyan hozzászólása ott van, amit a témában írt. Itt cenzúrát emlegetni ölég nagy butaság.
    Számomra itt nem az elviselés a kérdés, hanem az, hogy amiket írt, azok teljesen felesleges és off-topic szövegek voltak, azaz Sk8erPeternek nem volt on-topic mondanivalója. Ameddig ezeket irogatta és én ezekre válaszoltam, addig a többiek nem beszélgettek.
    Ráadásul mindezekre a panaszokra és kérdésekre ott vannak a moderációs topikok, ott lehet az ilyen jellegű panaszokkal élni, nem ott, ahol valakit moderálnak.
    (Ha nagyon szabályosak volnánk, már az offolásért is mehetne az ilyen-olyan bünti, de tekintve, hogy mindenkinek igénye az offolás, erre ad módot a fórum, és ebből egy bizonyos szintig egyikünk sem csinál gondot. De offolás és offolás között is van különbség. Más, ha arról offolsz, hogy le kéne szaladni a boltba, és más, ha egy fórumtársadat vagy egy moderátort baszogatsz mártírkodva, mindenki másnak címezve a hozzászólásaidat.)
    Mindezek mellett a moderátori tevékenységekkel kapcsolatban az, hogy Te "erősen kételkedsz" valamiben, nyilván nem lehet érv.
    És ismét kérem, hogy a továbbiakban ne offoljátok szét a topikot! Ezt is írhattad volna oda, ahová való.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés