Aktív témák

• Intruder2k5

MODERÁTOR

OpenVPN szerver beállítása Tomato64 firmware-t futtató routeren

A minap gondoltam egyet, hogy kellene egy VPN szerver a routerre. Első próbálkozásom a Wireguard volt, de nálam akadtak anomáliák a működésében, így azt elengedtem, és jött inkább a jó öreg OpenVPN. Miután mindent rendben sikerült beállítani, összedobtam ezt a rövid leírást, hátha másoknak jól jön majd, ha hasonló terveik vannak.

Ami kelleni fog hozzá:
    Tomato64 firmware-t futtató router
    ● publikus WAN IP cím (CGNAT mögött nem lesz elérhető a VPN)
    ● DDNS cím, amennyiben nem rendelkezel fix IP-vel

Ha ezek megvannak, ugorjunk is neki! Nyissuk meg a router admin felületét, azon belül pedig a VPN -> OpenVPN menüt, és válasszuk a Server 1, ezen belül pedig a Basic fület, és állítsuk be az alábbi kép szerint! A port száma eltérhet, de javaslom, hogy ne az alapértelmezettet használd!

Ezt menthetjük is, majd lépjünk tovább az Advanced fülre. Itt is tegyük be a kép szerinti pipákat, a Data ciphers mezőbe pedig az alábbiak kerüljenek:

AES-128-GCM:AES-192-GCM:AES-256-GCM:CHACHA20-POLY1305

Ne felejts el hozzáadni egy felhasználónevet és egy jelszót is, ez plusz biztonságot jelent!

Mentés után léphetünk is tovább a Keys fülre, ahol le tudjuk generálni a kulcsokat, a Generate keys gombbal. Ez is hamar megvan, mentés után hátra van még a kliens konfiguráció letöltése, amit a lap alján találsz.

A szerver beállítással ezzel lényegében kész is vagyunk, ajánlott még a terhelés elosztás beállítása, amit az Advanced -> Firewall oldalon találsz, a Packet Steering részben. Ezt állítsd Enabled (all CPUs) állásba.

Ezután mehet egy router reboot, és ha minden jó, el is indul az OpenVPN szerver. Egy dolog van még hátra, a letöltött kliens konfigurációban lévő connection.ovpn file megnyitása egy szerkesztőben, ahol felül a remote sorban látható IP címet, írd át a saját DDNS címedre, és így már használhatod is a választott OpenVPN kliensben. Sikeres csatlakozás után a Status fülön látni is fogod az aktív klienseket, illetve alul ellenőrizd le azt is, hogy a DCO, vagyis a Data Channel Offload funkció aktív-e!

Sok sikert hozzá! :)

Aktív témák