Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #9051 üzenetére

Igaz, hogy régi, de ez nem olyan rossz kis laptop még. A proci kicsit gyenge benne, de 4 giga RAM, 120 gigás SSD, GMA4500-as GPU, azért még egész használható, ezen bármelyik disztrónak normálisan kéne mennie. Tegyél újra próbád a Manjaróval, felületből egyéni ízlés szerint választva. Egyedül a Cinmanó legyen száműzve, hogy haladj a korral :D

Ettől én használtam gyengébb lapost, T1400-as dual celerongy, 2 giga RAM, GMA3000-es GPU (965-ös grafikus mag), 5400 rpm HDD, és még azon is ment minden disztró normálisan, még a Ubuntu is Unityvel meg a KDE-s disztrók is, nem volt működésképtelen hardver. 64 bites, nagyobb DE-kkel kicsit komótos volt, de nem tarkón lövés lassúságban.

Vagy amikor Atom N2600-ról nyomtam, 1 giga RAM, bármelyik OS által támogatatlan GMA3600-as PowerVR GPU, 5400 rpm HDD. Erre eleve csakis Archot tettem, de kompozitált Openbox, LXDE, Xfce, i3wm elmegyegetett rajta. Egyedül a böngészés volt kínos, mert még Pale Moonnal is rendszeresen kiszaladtam a RAM-ból. Meg a tearinget nem lehetett teljesen megszüntetni hardveres DRI vsync hiányában, igaz a kompozitor csökkentette a jelenséget kb. 99%-kal, persze a legdurvább Mesa Gallium LLVMpipe szoftverrender OpenGL-es, mókolós, legagresszívebb vsynces beállítások kellettek hozzá Comptonban. De ez nem a disztró vagy a Linux hibája volt, mert ez a GPU hivatalosan csak Win7 alatt volt támogatva, de az alatt is szarul ment, ott is volt minimális tearing, meg egy 3D alkalmazás sem futott azalatt sem. Ahhoz képest, hogy mekkora hulladék kis netbook volt, még Linuxszal lehetett belőle a legtöbb mindent kihozni.

Én bármire már csak Archot teszek. Lehet adott hardveregyüttesnél először szívok a driverekkel, míg ki nem tapasztalom, utána nem nyomozok, hogy melyik optimális rá, de még sokszor ez is könnyebb, mint 20-30 féle disztrót rápróbálgatni, hátha majd valamelyik out of the box visz mindent, csak épp azt nem fogod tudni, hogy az az egy kivételes disztró hogy oldja meg, és ha az is frissül a jövőben, akkor egyszer csak nem fog menni. Igen, az Arch elsőre nem valami felhasználóbarát, de ha egyszer kiismered, onnantól fog menni bármin, és nem leszel többé semmilyen más disztróra rászorulva, semmilyen furmányos LTS meg hasonló kiadásra.

Új hozzászólás Aktív témák