Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz #40553216 #12388 üzenetére

Az i7-2720QM még ma is egy kellően erős proci (4 mag, 8 szál, sok cache, ez még a legújabb 10. genes mobil Intel procikkal is felveszi a versenyt, annyi, hogy nagyobb fogyasztás és melegedés mellett), azon a legújabb verzió is simán elmegy, hogy nem érzed lassúnak, akkor is, ha azóta 100× bloat lett. Én ilyen lassan muzeális, mert retró gépekről beszéltem, mint a P4, AthlonXP, esetleg már az egy magos Athlon64 is ide tartozik (és a régebbiek, pl. P3, stb.), ezeken 1 mag, 1-2 szál, kicsi cache, kicsi RAM sávszélesség, stb. amiken az újabb rendszerek ha futnak is, csiga lassúsággal, ilyenekre tökéletes egy systemd-mentes, régi X.org-ot, régebbi kernelt használó, de még támogatott LTS disztró.

Természetesen az ilyen régi gépekre lehetne valami régi kerneles Gentoo-t forgatni, de mivel a szóban forgó gépek lassúak, ezért egy örökkévalóság, és nem biztos, hogy érdemes. Vagy pl. Void, amit mindennapos felhasználásra nem ajánlanék, de ilyen retró gépen jó lehet, épp a Redit-en láttam egy screenshotot, hogy az i686-os változatás van, aki Pentium 3-on futtatja, és a rendszer idle-ben, pálcika WM-mel eszik 100 MB-ot.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés