Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Amúgy ez is addig tűnik bonyolultnak, amíg ki nem tapasztalja az ember.
Ez valóban ilyen, sok Winről betévedő user nyekereg, hogy milyen már ez és elfelejti, hogy amikor először telepített/használt Wint, akkor is kellett tapasztalatot szeretnie a készségszintű alkalmazásához.
Parancssoros majd, abba is el kéne mélyedni, hogy tudjak vele flexelni
Ez is olyan, hogy elkezded kíváncsiságból az egyszerűbb monitorozó,, info parancssorokkal és aztán kipróbálsz mondjuk egy upgrade-et parancssorral és megtetszik! Anno például sok időt el tudtam molyolni egy adott frissítés különböző végrehajtási metodikáján. Terminalba kiadtam ezeket:
sudo aptitude update && sudo aptitude upgradesudo apt-get update && sudo apt-get upgradesudo apt update && sudo apt upgradeés próbáltam értelmezni a különböző végrehajtási kimeneteket.
Sokan most is rácsodálkoznak, ha a
sudo apt update && sudo apt upgradesudo nala update && sudo nala upgradeközött komoly különbség van a kimenetben.
Debian is tök egyszerű, ha már kicsit ismered az alapokat, ahogy anno is említettem, ott oda kell figyelni egy installnál, míg a Linux Mint-et csak feltelepíted pikkpakk, szinte next next finish módon.
Valszeg kicsit vénebb vagyok mint ubyegon2 kolléga.
Az a négy év tényleg nem sok, főleg ha onnan nézzük, hogy lassan 20 éve, hogy először nyugger lettem!
4 év múlva leszek újra az. 
Majd firkálok valamit, de nem ér röhögni rajta

Nem marháskodásból írtam, tényleg sehol nem láttam még egy totál laikusnak hasznos egyszerű írást, ha Linuxon játszani akarna, hogyan fogjon hozzá. Ez sem olyan egyszerű, hogy na jó felrakok egy gémet és lőtézek kicsit.

Hardinfo2 felment, működik rendben.
Na ugye, alakul ez, mivel ez egy külső csomag, nem is olyan egyszerű felrakni, mint egy tárolóból két kattal! -
válasz
Rowon
üzenetére
Mondjuk ezek a sokszálas szörnyek nem a legjobbak játékra, meg nem is arra valók, de maradjunk annyiban, hogy azokat is elviszik, mert miért ne vinnék el?
Nekem aztán mondhatod!
Annyit tudok erről a CPU-ról, hogy 5 vagy 6 ilyennel szerelt gép volt pár éve összekapcsolva 3D renderelésre és ez annak az utólsó darabjából van, mivel már csak egy gép végzi a feladatod és nem is a CPU dolgozik, hanem a VGA.Egy haszna biztos, hogy van a sokszálú prociknak, mégpedig a nala csomagkezelőnél jön ez ki, mivel az már sokszálat tud kezelni rendszerfrissítéskor!
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mondjuk egy autoremove meg nálad mehetne még oda.

Jogos, de azt szerintem elfelejtem mostanában, de boot tuán egyből lefuttattam a
sudo nala update && sudo nala upgradeparancsot és az csinál autoremove-ot, de nem talált semmit. Mármint a nala.Super a Garuda, szerencsére a YT lejátszása alatt nem néztem, csak hallottam, hogy fut, egyébként a szemem hamar kiugrik minden verziójától!
Már átállítottam normál KDE kinézetre, amennyire hirtelen sikerült, de az tény, hogy rettenet a default kinézete. Viszont csinált majd két giga upgrade-et, reboot után még mindig fut, lehet szereti a gép ezt a 6.17.1-zen1-1-zen kernelt. -
az összes Samba, non-free firmware, gvfs, fuse, stb. csomagot kézzel tegye fel...
Most az LMDE7-ről említed ezt? Samba nincs fenn, de tárolóban ott van, ahogy látom, a non-free fw-ek telepítve vannak és a gvfs-fuse is. Épp most raktam fel, teljesen friss, két parancs futott le eddig, többi gyári.Ha a Debianról írtad, ott se nyűgösebb már ez, nem kell külön non-free repot felrakni, de az azért nem konyhakész, az tény. Például nVidia driver felrakása talán manualis, de kezdőknek én se javasolnám Trixie-t, kivéve, ha tanulni, ismerkedni akar a Linux alapjaival.
sudo apt install nala htop gparted synapticsudo nala update && sudo nala upgrade
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ja, köszi, nem gond, ha marad pár config töredék, semmi olyanra nem használom a Zbookot, ami miatt kéne a gyári nVidia driver, szóval ez így marad. Amúgy normál helyzetben a nala csomagkezelőt használom, de konzolnál inkább az apt-tal csináltam, nehogy emiatt nyekeregjen a rendszer.
Nagyon kezdőknek is jobb lenne a nala packagemanager, mert nem gyűlne össze náluk sok régi kernel, mert nem futtatnak külön autoremove-ot. Amúgy az apt 3.x verziója tényleg áttekinthetőbb az eddiginél.
Szerk.: a ph színez, nem én.
Tudom! Mobilappon amúgy jól láthatóak ezek a sorok fekete háttéren piros a szöveg!
-
válasz
Necronom
üzenetére
Nekem soha nem volt ellenseg a terminal...
Ööö...azért volt egy rohadt erős sugallat, ami miatt azt hihette az ember, hogy a Tibik nem terminal-imádók, mer'ugye ezt is tőled olvashattuk:
"Azert GUI mert meg kezdo vagyok es a terminalozas helyett inkabb megcsinalnam grafikus feluleten a dolgokat..."
No de így még jobb, tényleg az van, hogy ha akár kezdők vagy homeuserek is egyszer kényszerből rácuppannak a terminalra, onnantól kezdve már látják, hogy nem is annyira ördögtől való az. Nekem totál laikusként az volt a szerencsém, hogy az elején felraktam egy Debiant és ott még inkább érdemes terminalozni, 10+ éve meg főleg így volt.
Sajna ma már lusta vagyok, minap is fel akartam rakni egy Debiant, hogy megnézzem az új apt csomagkezelőt, de nem a Trixie-t raktam fel, hanem a stable-t és valamit elbarkácsoltam az a stable-testing upgrade-nél, de inkább felraktam a Trixie-t, mint hogy megpróbáljam helyrepofozni a dolgot. A Trixie meg persze nem volt hajlandó frissülni, mert a sources.list üres volt, írta is a weboldal, hogy irkáld be magadnak a repokat, ha frissíteni akarsz.
Amúgy nem is bántam, mert legalább ezt se felejtem el teljesen. No de az apt csomagkezelő tényleg kicsit ráncfelvarrottabb lett...
Most látom itt írnak is róla. Ha nem szoktam volna át a nala-ra, maradhatna az apt 3.0 is, jóval áttekinthetőbb lett valóban.
-
válasz
csixy
üzenetére
Az érdekes, mert a nala configban is van kernel eltávolítással kapcsolatos beállítás. Nálad ez már volt nemrég, valami kutyulást sejtek...akkor az volt, hogy az autoremove se szedte le őket. Ezek hivatalos tárolóban lévő kernelek, gondolom és nem külön raktad fel őket.
Mi van, ha a fenti screenshothoz hasonlóan minden bejelölést visszavonsz és úgy futtatod a nala-?
-
válasz
csixy
üzenetére
Fura, mondjuk én nem pipáltam be, de épp tegnap véletlenül az apt rendszerfrissítést futtattam le, volt új kernel, felrakta és ezután kíváncsi voltam, mit csinál a nala, lefutott a
sudo nala update && sudo nala upgradenem volt mit frissíteni, de egy kernelt autoremove-olt. (a nala frissítő sor egyébként még várakoztatta az új kernelt)
Látod, felrakja a 60-ast és leszedi az 58-ast, marad az 59-es végű:Start-Date: 2025-05-19 10:51:43Commandline: /usr/bin/apt upgradeRequested-By: ubyegon (1000)Install: linux-modules-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-image-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-headers-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-tools-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-tools-6.8.0-60:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-modules-extra-6.8.0-60-generic:amd64 (6.8.0-60.63, automatic), linux-headers-6.8.0-60:amd64 (6.8.0-60.63, automatic)Upgrade: linux-headers-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63), linux-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63), linux-image-generic:amd64 (6.8.0-59.61, 6.8.0-60.63)End-Date: 2025-05-19 10:52:06Start-Date: 2025-05-19 10:53:51Requested-By: ubyegon (1000)Remove: linux-image-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60+1), linux-headers-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-modules-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-tools-6.8.0-58:amd64 (6.8.0-58.60), linux-headers-6.8.0-58:amd64 (6.8.0-58.60), linux-tools-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60), linux-modules-extra-6.8.0-58-generic:amd64 (6.8.0-58.60)End-Date: 2025-05-19 10:53:59 -
-
válasz
Rimuru
üzenetére
Nincs is olyan hogy "A linux csomagkezeloje".
Ezt nem is írta senki, nyilván ha a Linux Mint volt a téma, akkor értelemszerűen az apt csomagkezelőre gondoltunk. Elég régóta használom ezt is meg a frontendjeit, kb ismerem az eltérő működését is az apt, apt-get, aptitude és nala, synaptic és GUI-s comagkezelőnek. A függőségeket, hivatalos tárolós csomagok frissítését mind biztonságosan kezeli, a csomagok időbeni visszatartásában vannak ugyan különbözőségek, de ez a normális működést nem befolyásolja.
Ha most azt írod, hol a dpkg, akkor lehet eret vágok valakin...
-
válasz
Warton
üzenetére
Végülis 2027-ig jó ez a 21.3, úgyhogy szerintem befejeztem az ezzel való bűvészkedést.
Nagyon nem vesztesz semmit, volt pár új dolog a 22-nél, de amúgy ugyanaz a kettő.
Az előbb meg kellett néznem inxi-ben, melyik rendszer fut éppen két napja, annyira nincs különbség.Most stabilnak tűnik a töltése a notinak, gondoltam csak teszek egy próbát, de megint hiányolta a Timeshift mentést, ami már van kettő is. Ráküldtem a nala upgrade-et, no azt nem kellett volna, de sajna kíváncsi voltam.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azért egy reboot-ot is néztem, hát ez nem OK így, el is köszöntem tőle Gparted-ben.
-
válasz
Warton
üzenetére
Megnéztem friss 21.3 to 22-re upgrade-et, az még megvan, hogy nem enged már az elején tovább, ha nincs Timeshift mentésed, de csináltam egyet neki, így már tovább engedett. Sajna az épp aktuális repoból nem tudta letölteni a Firefox csomagokat és nem is ment tovább...viszont mivel már eljutott a csomagok tényleges letöltéséig, a sources.list már frissítve lett...
Running check '2. fázis: tervezés és letöltés'=================APT Repositories:=================Repos:No active apt repos in: /etc/apt/sources.listActive apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list1: deb https://mirror.alwyzon.net/linuxmint virginia main upstream import backport2: deb http://ubuntu.anexia.at/ubuntu jammy main restricted universe multiverse3: deb http://ubuntu.anexia.at/ubuntu jammy-updates main restricted universe multiverse4: deb http://ubuntu.anexia.at/ubuntu jammy-backports main restricted universe multiverse5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security main restricted universe multiverse=================Running check 'Csomagtárolók'Switching https://mirror.alwyzon.net/linuxmint to wilmaSwitching http://ubuntu.anexia.at/ubuntu to nobleSwitching http://ubuntu.anexia.at/ubuntu to noble-updatesSwitching http://ubuntu.anexia.at/ubuntu to noble-backportsSwitching http://security.ubuntu.com/ubuntu/ to noble-securityCheck succeeded: CsomagtárolókLefuttatta a szimulációt, az alapján bekategorizálta a csomagműveleteket, szóval ha nem lett volna nem letölthető csomag, akkor simán lefut az upgrade. Így viszont ezzel vissza is dobta a műveletet:
Fetched 1264 MB in 2min 1s (10.4 MB/s)E: Failed to fetch https://mirror.alwyzon.net/linuxmint/pool/upstream/f/firefox/firefox_135.0.1%2blinuxmint2%2bxia_amd64.deb 404 Not Found [IP: 46.102.157.26 443]E: Failed to fetch https://mirror.alwyzon.net/linuxmint/pool/upstream/f/firefox/firefox-locale-en_135.0.1%2blinuxmint2%2bxia_amd64.deb 404 Not Found [IP: 46.102.157.26 443]E: Failed to fetch https://mirror.alwyzon.net/linuxmint/pool/upstream/f/firefox/firefox-locale-hu_135.0.1%2blinuxmint2%2bxia_amd64.deb 404 Not Found [IP: 46.102.157.26 443]E: Some files failed to downloadError - Return code: 100Most már viszont a
sudo nala update && sudo nala upgrade
is az új repokból akarna frissíteni! Ezt most szívesen kipróbálnám, mert érdekel, hogyan oldja meg, sajna szerintem több lépéses lenne és nem merem elkezdeni a folyamatot. (nem stabil a notebook töltőöble, azért csak tartalék gép már ez, normál notim most érkezik vissza be se kapcsol jelzéssel)
Asudo apt update && sudo apt upgradeitt is eléggé eltérő frissítési módot használna egyébként:1118 frissített, 67 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 701 nem frissített.Letöltendő adatmennyiség: 81,0 MB/1.090 MB.A művelet után 36,0 MB lemezterület szabadul fel.Folytatni akarja? [I/n]
Ezzel a 21. to 22 upgrade teszttel meg kell várnom az üzemképes Dell Latidude notit...
Amúgy a mintupgrade.log egész jól dokumentálja az egész upgrade-et. -
válasz
csixy
üzenetére
Épp most próbálom csekkolni, működik-e a 21.3 to 22 upgrade, de most cigiszünetben megnéztem él-e még az extension ls bizony él.
Viszont az embedded Nemo terminal sosem volt default, mindig fel kellett telepíteni, aztán Nemo reboot és F4 bekapcsolja és úgy állítgatod utána, ahogy jól esik. (21.3 alatt csináltam)
sudo nala install nemo-terminal
de megnézhetjük LMDE6 alatt is...
-
válasz
csixy
üzenetére
az autoremove nem szed ki kernelt a nala-ban sem.
Sajna ezt nem tudtam lecsekkolni, mivel egy kernel van talonban install/upgrade után. Amiket kézzel rakok fel, arra meg nem érvényes, hogy leszedi az autoremove az egynél többet.
A nala.conf ugyanaz LMDE6-ban is, mint a Linux Mint 22-ben.
# Set to false to disable auto auto-removingauto_remove = trueA Frissítéskezelő is egyértelmű szerintem:

-
válasz
csixy
üzenetére
No most kíváncsivá tettél, fel is rakom hétvégén és megnézzük mit szól a nala autoremove-ja a régebbi kernelekhez. Linux Mint alól kiszedte mindig, egy előző maradt csak. De lehet beállítás függvénye ez LMDE-nél, Ubuntu alapunál a Frissítéskezelőben állítható opció, hogy mennyi régebbi került őrizzen meg, ha jól rémlik...
Amúgy nálad az autoremove nem szedett le régi kerneleket?
-
válasz
urandom0
üzenetére
csak ezek azok "vissza lesznek tartva" típusú csomagok
Nincsenek a visszatartottak között sem! Direkt ezt néztem, hogy sem a nala, sem az apt sem az aptitude nem mutatta ezeket, utóbbi nem is tartott vissza semmit... Kizárólag a Frissítéskezelőben jelentek meg a 25.04-es csomagok.Semmilyen plusz repot nem rakok fel már régóta a Mint-re, ez a rendszer amúgy is kb felkerült a notira májusban és pár nap múlva el is raktam a gépet az új notira cuppantam rá.
Upgrade-eltem 21.1-re, ennyi történt vele kb.
Ennyi a list:
deb https://mirror.niif.hu/linuxmint xia main upstream import backportdeb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble main restricted universe multiversedeb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble-updates main restricted universe multiversedeb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble-backports main restricted universe multiversedeb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ noble-security main restricted universe multiverse -
válasz
urandom0
üzenetére
Próbáltam utalni arra, hogy rohadtul gépfüggő ez a dolog, meglepne, ha a kimaxolt Latitude 5520-on észrevenném ezt a világon leggyorsabb csomagkezelést az apt terhére. Linux Mint Cinnamonon is rohadt gyors 32gigával a csomagkezelő, nyilván apt helyett nala-t használva.
Meg az egész rendszer úgy en bloc nagyon gyors.
Erre már inkább nem is írom le ugyanazt. Maradjunk annyiban, hogy egy rohadt gyors hardveren nincs ilyen különbség. Sokan írják, hogy gyorsabb a PCIe 4.0 NVMe SSD a PCIe 3.0-nál, de az a helyzet, hogy egy közepes DRAMless PCIe 3.0 semmivel nem gyorsabb egy jó Sata3-as Samsung 860 EVO-nál, desktopban össze tudtam hasonlítani bőven őket! Nyilván nem a szekvenciális írás/másolásra gondoltam.
Az meg jó poen, mikor egy püré Archon negyedannyi csomag van és gyorsabb picit egy fullosan megpakolt Linux Mint Cinnamonnál. Mekkora meglepetés már!
De ezt se fogom érezni egy rohadt gyors gépen egyébként. Hacsak be nem beszélem magamnak. 
Szóval előző Dell Latitude notim 3x gyorsabb, mint ez a Latitude 7400, akkor most valid az, hogy a Linux Mint Cinnamon 3x gyorsabb a Linux Mint Cinnamonnál? Pedig ez volt.
-
válasz
Warton
üzenetére
Jobb lenne a Synapticból eltávolítani a fentieket és azt a
hwegeneric verziót felrakni, amit a képen mutattam, az 2027-ig támogatott.
De ha rákattintasz a legfelső sorban, akkor nem lesz aktív a telepítő gomb? Igazából eltávolítani nem is kell semmit, mert egy előzőt őriz meg a rendszer. De lehet csak a nala csomagkezelő szedi le a felesleges kerneleket automatikusan, az apt az nem. -
válasz
Petya XT
üzenetére
De, ha ezt a parancsot összefűzve adod ki, akkor a Cinnamon applets is frissül:
sudo nala update && sudo nala upgrade && cinnamon-spice-updater --update-allvagy az apt -tal, ha nem nala van:
sudo apt update && sudo apt upgrade && cinnamon-spice-updater --update-allcinnamon-spice-updater --update-allkülön is működik.Flatpak upgrade-ről nincs tippem se.

-
válasz
Balerik
üzenetére
Resolving the Error “The following packages have been kept back”
Ezt most nem raktam be fordítóba:
Internally apt package manager has these upgrade modes:
Plain upgrade. Refuse to install new packages and delete existing. Nala by default uses this mode. Note that this mode is hidden from user in apt command line frontend but is available for apt-get upgrade. The apt-get utility is a separate frontend for APT package manager.
Upgrade with installing new packages. This mode is not available for Nala but available via apt upgrade.
Upgrade with installing new packages, deleting obsolete/conflicting packages. This is what full-upgrade does for Nala and apt.Basically different apt frontends use different modes for upgrade command but for full-upgrade everything remains to be same.
Fentiek jól láthatóak is a két kimenet alapján:
apt
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-6.8.0-47 linux-headers-6.8.0-47-generic linux-image-6.8.0-47-generic
linux-modules-6.8.0-47-generic linux-modules-extra-6.8.0-47-generic linux-tools-6.8.0-47
linux-tools-6.8.0-47-generic linux-tools-common python3-feedparser python3-html2text
python3-sgmllib3k
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
linux-generic linux-headers-generic linux-image-generic mint-common
4 frissített, 11 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 190 MB.
A művelet után 300 MB lemezterület kerül felhasználásra.nala
Fetched 0 Bytes in 0s (0 bytes/s)
All packages are up to date.
ubyegon@Latitude-5520:~$ nala list --upgradable
linux-generic 6.8.0-38.38 [local]
├── is installed and upgradable to 6.8.0-47.47
└── Complete Generic Linux kernel and headers
linux-headers-generic 6.8.0-38.38 [local]
└── Generic Linux kernel headers
linux-image-generic 6.8.0-38.38 [local]
└── Generic Linux kernel image
mint-common 2.3.7 [local]
├── is installed and upgradable to 2.3.9
└── Common scripts and resources for Linux Mint -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Igazán nincs mit!
Jó ha könnyen elő lehet hívni a terminal parancsokat, mert egy
sudo nala update && sudo nala upgradeparancsot is hosszadalmasabb begépelni, mint mondjuk a felfelé nyilat használni, de akár csinálhatjuk azt is, hogy csak a megszokott és mindig szükséges parancsokat hagyjuk meg és ha van 5 állandóan használt parancs, azokat a historyban lévő sorszámuk alapján is előhívhatjuk.1 htop2 watch -n1 sensors3 sudo nala update && sudo nala upgrade4 history5 sudo rebootMondjuk ez az 5 parancs kell gyakran, akkor ha frissíteni akarom a rendszert, elég beírnom terminalba a !3 karaktereket + Enter és be is jött a harmadik parancs a history fájl sorrendje alapján.
ubyegon@Latitude-5520:~$ !3sudo nala update && sudo nala upgrade[sudo] ubyegon jelszava:Ctrl+R kombó is gyorskeres, itt mondjuk beírunk pár karaktert, legyen az upg és ugyanúgy bejön a
parancs, ha több parancs tartalmazza a fenti három betűt, akkor több parancs is bejöhet nyilván, szóval akkor több karakter kell. -
-
válasz
Balerik
üzenetére
Én is nala-t használok apt helyett, de sudoval nyilván ezt is.
Amit el akar telepítéskor távolítani, azzal nem okoz gondot. Itt csak annyi történik, hogy nem kell külön parancsot használni erre, mint apt esetén, gyakorlatilag a
sudo apt autoremoveparancsot futtatja a nala. -
válasz
üzenetére
Ohó, hogy így!? Köszi, mivel sose raktam még fel Flatpakot vagy csak ezeréve próbaképpen, így simán terminalos parancsot használtam, de sudo nala remove vlc* sem használt! Még a flatpak nevű csomagot is leszedtem, de ezek szerint az a csomagkezelője!
Megmentettél! 
Vagy mégse...mindent visszaraktam, a linkben lévő parancsok eltávolították a vlc-t, a szemetet viszont nem, szóval bakfitty. Amit rühellek, az mindig is szivat, már megszoktam.
-
válasz
mobilizmo
üzenetére
Lehet, én se értem, mit akar ez jelenteni és főleg csinálni!?
Azért vannak még opciók, itt van például, ami először ugrott be, adnék ennek is esélyt... [link]
Nem zárható ki, hogy a Manjaro nem meghajtóra, hanem particióra tette a GRUB-ot, úgy viszont nem fog más OS-sel foglalkozni. Alapesetben mindig csekkold le, hogy mondjuk sdc legyen a GRUB-nak kijelölt helye és ne sdc1.
Szokott néhány disztró azon is nyekeregni, hogy nem elég a hely neki az adott EFI partición. Ha van az sdc-n(ill ahol a Manjaro települ) EFI partició, akkor azt add meg installkor. Ha ugyanis a GRUB újratelepítése nem jár sikerrel, akkor sokkal egyszerűbb, gyorsabb újratelepíteni a helyes EFI partició és GRUB helyének kijelölésével.
Ha amúgy úgysem használod a Manjarot, tényleg jobb lenne egy Linux Mint 22 Cinnamont feltenned. Azon biztosan van os-prober, Ami a további OS-ek bootfolyamatba való bevonásáról gondoskodik.
Ha viszont a meglévő Manjaroval rakod fel a GRUB-ot, utána mindenképpen ellenőrizd, hogy van-e os-prober. Legegyszerűbb, ha feltelepíted, ha fenn van, úgyis jelzi.

ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo nala install os-prober[sudo] ubyegon jelszava:os-prober is already at the latest version 1.81ubuntu4Ha semmi nem fog menni, addigra javasolnak valamit fórumtársak is, akik ismerik a Manjarot és az UEFI-t is. De jó eséllyel menni fog ez.
Köszi, remélem sikerül a neki szánt gépet megműködtetni hétvégére... Amúgy egész jól megmaradt pár dolog az emlékeimben az EndeavourOS-ről, engem is meglepett kicsit!

-
válasz
peterattila
üzenetére
Valami keveredést okozhattál az LMDE6-ban, lehet felraktál valami külső, nem saját repós csomagot vagy a repókkal kutyultál.
Amúgy kell egyáltalán a -dev verzió neked, mert a normál verzió az fenn van default:libgstreamer-plugins-bad1.0-0 is already at the latest version 1.22.0-4+deb12u5Jelenleg az LMDE6 mai frissítési állapotában simán telepítené az általad említett csomagot:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libdw-dev : Függ ettől: libelf-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libdw1 (= 0.188-2.1) de csak 0.191-1~bpo12+1 telepíthetőlibdw-dev
libdw-dev 0.188-2.1 311 KB
libelf-dev
libelf-dev 0.188-2.1 73 KBlibdw1
ez már telepítve van alapból
libdw1 is already at the latest version 0.188-2.1sources.list friss rendszeren
/etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.listdeb https://mirror.alwyzon.net/linuxmint faye main upstream import backport
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm main contrib non-free non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware
deb http://security.debian.org/ bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmwareubyegon@lmde:~$ sudo nala install libgstreamer-plugins-bad1.0-dev
[sudo] ubyegon jelszava:
================================================================================
Installing
================================================================================
Package: Version: Size:
gdal-data 3.6.2+dfsg-1 518 KB
gdal-plugins 3.6.2+dfsg-1+b2 312 KB
gir1.2-gst-plugins-bad-… 1.22.0-4+deb12u5 195 KB
ibverbs-providers 44.0-2 335 KB
........
.......
libdw-dev 0.188-2.1 311 KB
libelf-dev 0.188-2.1 73 KB
.......
Summary
Install 181 Packages
Total download size 122.3 MB
Disk space required 612.9 MB -
válasz
tvamos
üzenetére
Telepítsd akkor terminalból, de egyébként amit írsz, annak se füle se farka.
...a software manager grubot akar minden aron frissiteni, en meg nem. Nem engedem neki a grub frissitest.
A GRUB frissítés akkor fut le, amikor muszáj lefutnia, például új kernel felrakása, ha nem frissül a GRUB, akkor semmi értelme az egésznek. Viszont ez a GRUB tartalmát frissíti, nem a beáálításaidba fog belenyúlni. Ezt amúgy nem lehet kivenni szerintem a frissítési folyamatból, pont az előbbiek miatt.
Látod, semmi mást nem csinál, csak felrakja a solaar-t:
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo nala install solaar
[sudo] ubyegon jelszava:
==============================================================================================================================================================
Installing
==============================================================================================================================================================
python3-evdev 1.7.0+dfsg-1build1 42 KB
solaar 1.1.11+dfsg-2 334 KB
Suggested, Will Not Be Installed
python-evdev-doc 1.7.0+dfsg-1build1 63 KB
Summary
Install 2 Packages
Total download size 376 KB
Disk space required 1.9 MB
Do you want to continue? [Y/n] -
válasz
urandom0
üzenetére
No ezt például még sose olvastam, köszi az infót! Azt hittem, minden nagy packages manager csoportnak van ilyen. Maga a Fedora teljesen kimaradt nálam a hopperkedésemből, ill egyszer próbáltam és még ATI VGA-s gépem volt, totál sötét képernyővel indult. Akkor jött a Debian, az legalább adott képet, mégha napokig kellett is szenvednem, mire az ATI kártyához felszenvedtem az fglrx drivert, nem lett volna ez ennyire bonyolult, de akkoriban jöttem Win7-ről, totál fogalmam sem volt ezekről a VGA driverekről Linux alatt. Most se nagyon van, mert 99%-ban integrált VGA-s gépeket használok.
(#97702) májkimiki
Nala-t próbáltad már az apt helyett? Sokkal jobb.
-
válasz
urandom0
üzenetére
10 Things to Do First in Linux Mint 22 Cinnamon
Ezen a listán éppen végigmehetsz, de sok egetrengető nincs benne, max laikusoknak.
A Frissítéskezelőt célszerű átböngészni, vagy beállítod úgy, hogy ne kelljen indítani vagy néha futtatod, például a cinnamon-spices miatt, azokat itt lehet frissíteni.
A jobb oldali sávban lévő címeket is átböngészheted, kifejezetten érdekes dolgok vannak, amik nem jutnak az ember eszébe.
Az apt helyett érdemes felrakni a nala csomagkezelőt, egyrészt több szálon tölti le a frissítendő csomagokat, másrészt kicsit áttekinthetőbb az apt-nál és az
autoremove-ot is futtatja, nem kell külön foglalkozni ezzel is. A Nemo-t érdemes még állítgani, mondjuk kétpaneles indulásra.Túl sok mindent nem kell csinálni, ha Ubuntuhoz vagy szokva, ez kicsit meglepő lehet.

-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ráadásul egy smplayer az nem egy olyan csomag, aminek érdemi kihatása lenne a disztró stabilitására. Na a használhatóságára már annál inkább.
Jól rámhoztad a frászt most! Gyorsan rááldoztam 30 másodpercet, hogy lecsekkoljam, használható-e még a Linux Mint Cinnamonom, mer' eddig 10 év alatt nem tűnt fel, hogy úgy használtam, hogy nem használható.
Fenti helyzet lehet annak köszönhető, hogy nem használtam smplayert? No mindegy, megnéztem, a tárolóban 21.1-es verzió van, azt azért mégse...hiszen megtudtuk, hogy az úgy nem lesz jó, böngirnyóba rákerestem, weboldaláról kiválasztottam a PPA-s megoldást, nyomtam egy nala installt és hopp ott a 24.5.0-1 smplayer.
Azért engem megnyugtatott, hogy különösebb nehézségek nélkül 30s alatt már használható is lett a disztróm. Szóval csak megkérdem azért, mi hat ki egy disztró használhatóságára?

Ezzel a kijelentéseddel simán beelőzted Tibikomám novellisztikus nyekergését!

ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo nala install smplayer
smplayer is already at the latest version 24.5.0-1~jammy1Fura, hogy Tibikomám elhatározza, 6 év után felrak egy disztrót és az egész topikon elhatalmasodik az érzés, hogy jaj ezek a Debian alapú disztrók nem is használhatók, jajjjjatyauristen, mi lesz velünk!?
Rollert gyorsan a nyugger nagymama alá is! (gyorsan el is kezdtem tölteni vagy hat rolleres disztrót, nehogy így maradjak további 10 évre is) -
-
válasz
szaki58
üzenetére
Ennek az lsb csomagnak még nincs 24.04 verziója eszerint: https://packages.ubuntu.com/search?keywords=lsb
Ha ez kell, akkor egyelőre meg vagy lőve a friss Ubuntuval.
Nem feltétlenül ehhez kapcsolódik, de ha ilyet látsz, akkor valami más használja/lockolja a csomagkezelőt:
E: /var/lib/dpkg/lock-frontend zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
Mondjuk Synaptic meg van nyitva, akkor más telepítő nem fog működni.
apt-get install lsb
Érdemesebb a apt install verziót használni jó ideje, de még jobb a nala, informatívabb, automatikusan remove is van, például a régi kernelt leszedi és gyorsabb, mivel több szálon tölti le a csomagokat.
apt-get install lsb
apt install lsb
nala install lsb -
válasz
rup1u5
üzenetére
Én ilyen rendes fórumozó vagyok, hogy az összefoglaló kiolvasásával kezdem és csak utána kommentelek.
Oppa! Ez tényleg ritka.
Az Összefoglaló is érdekes hely amúgy nem? Könnyen használható amúgy a PoP OS, de azt nem írták ugyanitt, hogy könnyen telepíthető.
Kapitány is tegnap szembesült azzal, hogy ebben nincs GRUB se! No majd csak frissíti az Összefoglalót...rendes Radeon drivert nem sikerült föltennem eddig
Nem is tudtam, hogy ilyen is létezik, AMD-nél mindig működik a kernelben lévő amdgpu driver, de ilyen esetekben marad az, hogy megpróbálod a gyártó oldaláról leszedni a 22.04-hez való drivert.
Szerintem ezt próbáld először: Radeon™ Software for Linux® version 23.40.1 for Ubuntu 22.04.4
Corectrl meg PPA-ban van, de csak azt rakd fel, mert van a PPA-ban más is, ami nem 22.04-hez való, például mesa csomag.No ez jó hír, már saját tárolóban is benne van! Akkor csak fel kell raknod.

sudo apt install corectrlvagy még jobb asudo nala install corectrlde előtte
sudo apt install nala -
De, azt látunk, viszont szerintem értetted, mire utaltam.
Azoknak lehet jó a nala, akik idegenkednek a terminaltól alapból, mert vannak ilyenek is, ami nekik is átláthatóbb. Legjobb lenne, ha Tibikomám kipróbálná, mert abszolut autentikus forrás lenne, mint 20év Linux userkedés terminalutálattal megáldott topiklakó.Más kekeckednivalód nincs? fy Ennyire nincs semmi Arch vonalon?

Amúgy meg jobban megnézve, nem terminalos upgrade-et látunk, ha pontosak akarunk lenni, hanem egy terminalos remove-ot látunk. Nem kéne már neked szemüge?
-
válasz
üzenetére
Egy ideje használom nala-t, először rátalálva azt hittem valami bloat apt-helper, de nem. Egész jól áttekinthetőek a műveletek, igaz nekem az apt is teljesen az volt, de aki nem szereti a terminalos upgrade-et, annak ez jó lehet. Plusz nemrég emlékezetből írtam, hogy autoremove-ot is csinál, ha lát például felesleges kernelt...most látom is, hogy megcsinálja valóba. Ez is jól jön home usereknek, tekintve Tibikomám pár nappal ezelőtti bénázását.
imhol
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
OK, eszerint két napot ügyeskedtél és meg se nézted, mi az a rendszer, no mindegy. Többen megdícsértek már ma, ha neked úgy jó, hogy ugyan rendkívüli bénázások sorozata a történet, de a rendszer lőtte lábon magát, nekem úgy is jó.

Ha még mennek hozzád más komák, elmondok egy tippet, 10 éve 15GB-ot adtam az OS-nek, most 40GB-ot adok neki, de minimum lenne a 30GB. A desktop Linuxok is használják már jó ideje a helyet is és a fizikai memóriát is.
Nekem a belakott rendszer, a 21.2 /-je 10GB körüli amúgy....

Nálad imént kiderült, hogy 20GB helyre is elfért 22,5GB kb...gyakorlatilag lehet mégis inkább ügyesek vagytok.
pár parancsot azért, hátha nem jut mindig eszedbe:
ja és a nala csomagot rakd fel, ha jól láttam, az egy frissítéskor autoremove-ot is csinál!
sudo nala autoremove
sudo nala install összeskernelafaluban
sudo nala clean/autocleanutóbbi azért jó, mert van néha a cache-ben is elég sok régi csomag.
kép rólaHa
nalavan a parancsban, akkor nem kell azapt, nehogy rákérdezz!De tényleg jobb neked, ha azt hiszed, hogy a rendszer a hibás?

-
válasz
5leteseN
üzenetére
Ezt lefordíthatnád, mert nem értem...egy adott disztró csomagkezelője ugyanúgy működik újaknak is meg nem újaknak is. Max a nokedlik GUI-s csomagkezelőt használnak, de mindig terminalból leginformatívabb.
A terminalos
apthelyett picit könnyebben átlátható analamondjuk. Ha jól látom, megoldja az autoremove-ot is, nem kell külön lefuttatni. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
deb [arch=amd64] https://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable mainEgy .deb csomagot kézzel felrakva az nem fog frissülni és x idővel később valószínűleg működni sem, ha nem frissíted kézzel.
Csak akkor célszerű .deb csomagból kézzel telepíteni valamit, ha nincs más megoldás...
A goggle hivatalos oldaláról letöltött
.deb verzióberakja magát a Cinnamon csomagtárolójába és frissül rendesen, most tűnt fel a Synaptic-ot nézegetve ls eszembe jutott amit írtál nemrég. Szóval a külön letöltött .deb fájl is frissül fenti körülmények között. Nálam a spotify.deb, steam.deb is benne van a további csomagtárolókban....Ott vigyorog nala-ban szépen a chrome-stable:
-
Erről az apt apt-get aptitude synaptic install módszerekről ugrott be, volt pár meghajtó/notebook csere utóbbi héten, családtag gyerek steam-en játszani akart...lényegtelen. Szóval frissíteném a rendszert és meghökkenve tapasztalom, hogy ilyen kép fogad terminalban, ill ilyenebb, mert voltak frissítenivaló csomagok bőven és szépen áttekinthetően kiírt mindent, még azt is, miket fog eltávolítabi az autoremove-val:
Aztán csak beugrott, hogy nemrég pont erre a meghajtóra/disztróra tettem fel a nala csomagot, ami szintén az apt-ot használja, de kicsit automatizál és áttekinthetőbbek a végrehajtandó dolgok.
Előbb meg találtam DW-n ezt a disztrót, egyből online ki is lehet próbálni! Érdekes, volt anno egy weboldal, ahol sok disztrót lehetett online tesztelni, de disztró saját weboldalán ilyent még nem láttam... BigLinux DW
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem kicsi 21GB?
Fő rendszernek már kicsi lenne, az nekem is 40GB és év eleje óta 20.15GB fel is lett használva. A többi az tartalék, hátha valakinek kedve szottyanna új disztrókat kipróbálni.
Meg van valami SD card is 32GB mérettel, de az 1terás SSD-t kezdem kinőni, át kell lassan költöznöm a bivalyölő Dell notiba, abban 3 különböző SSD is elfér, de a tapipadja nem szerette a borral locsolgatást.
Mára meg már annyira megszoktam a HP 8570p-n a tapipadozást, hogy nincs kedvem mással szórakozni. Praktikus, mivel bárhová megyek, kidobom a táskából az asztalra és kezelem. (csak neked elárulom, hogy a Dell masinán van egy jól elrejtett SSD, amin egyszerűen ott egy Win7! tesómé volt, elvan ott) ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
meg a nyuves snap, csak az maga 7,5 G nalam
No ez még nálam a Windows kategória, simán kibírtam eddig, hogy ne használjam.

Frissitesre KDE Discovert hasznalok, roppant latvanyos guija van.
Biztosan szép!
De egyszer nézd meg, van-e különbség terminalhoz képest, mint az (#79284) ubyegon2-ben! Én inkább részleteiben szeretem látni a csomagokat, nem fantázianévvel. Igaz már jó ideje nem is értem a dolgokat, de ez berögződés. -
válasz
Neil Watts
üzenetére
Erre mondom, hogy nalam kb. mindenki nagyobb Arch es Manjaro szakerto itt, de azert erdekelnenek a hibak... majd visszaolvasok.
Nagyon szórtak a hibák, elég hardverfüggő Manjaronál, milyen bugok vannak.
Nekem Manjaro KDE-n általános az iwlwifi felismerésének problémája, minden OK vele, csak első alkalommal negyedóra, mire feláll a kapcsolat, utána is 1-2 perc a wifi kapcsolat, ez rohadt zavaró ám.
Ha van fenn Debian/Ubuntu alapú disztród is, akkor tuti kernel panic, most már nálam alapból az lett, pedig nem volt Ubuntu vonalon GRUB frissítés!
Manjaro KDE alatt néhány napja lehetetlen volt a tapipad beállítása, hiába állítom be és mentem el, a Rendszerbeállítások bezárása után ugyanúgy visszaáll minden.
A tálcára lemenő programok esetén nincs ikon a tálcán, amivel megnyitom az adott programot, ha meg van is, akkor sem nyílik egykattintással fel az adott app.
(csak percekre szoktam átbootolni Manjarora, így nem sok bugot találtam még)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Linux haladóknak
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- 3D nyomtatás
- Tényleg nem változik semmit a Samsung Galaxy S26+?
- Vicces képek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Google Pixel Buds 2a és Pixel Buds Pro 2 összehasonlító gyorsteszt
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Macbook Air M3 15" 16GB 256GB 100%
- Asus Zenbook 13 laptop Oled kijelző!
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600K 16GB DDR4 512B SSD RTX 2060 Super 8GB Chieftec HC-10B-OP Zalman 850W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3905, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3932, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
4 év múlva leszek újra az. 

Annyit tudok erről a CPU-ról, hogy 5 vagy 6 ilyennel szerelt gép volt pár éve összekapcsolva 3D renderelésre és ez annak az utólsó darabjából van, mivel már csak egy gép végzi a feladatod és nem is a CPU dolgozik, hanem a VGA.

Amúgy a mintupgrade.log egész jól dokumentálja az egész upgrade-et.

Azoknak lehet jó a nala, akik idegenkednek a terminaltól alapból, mert vannak ilyenek is, ami nekik is átláthatóbb. Legjobb lenne, ha Tibikomám kipróbálná, mert abszolut autentikus forrás lenne, mint 20év Linux userkedés terminalutálattal megáldott topiklakó.

De egyszer nézd meg, van-e különbség terminalhoz képest, mint az (#79284) ubyegon2-ben! Én inkább részleteiben szeretem látni a csomagokat, nem fantázianévvel. Igaz már jó ideje nem is értem a dolgokat, de ez berögződés.