Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• aktív tag

válasz Zolifarkas #106440 üzenetére

Szerintem bármilyen modern OS-nek jár az SSD, de ha a HDD az adott, akkor az van.

A régi gép hobbinak jól hangzik, de muszájból játékok futtatásához szerintem csak nagyon speciális esetekben szükséges. A DOS-os játékok mennek DOSBoxszal vagy ScummVM-mel, a régi pre-NT (XP) windowsos játékokhoz kellhetne, de a nagyobb nevek közül elég sok futott annak idején XP-n is, ha máshogy nem, patchek után. Ettől persze még újabb OS-eken lehetne probléma, de az évek alatt elég sok minden felkerült GOG-ra és Steamre, ezek működni szoktak. Másokból jöttek remasterek. Inkább elfelejtett/kevésbé ismert játékokat érinthet a téma, illetve azok, melyek licencpokolba kerültek (mondjuk, ebben az NFS-ek érintettek, bár az említett Carbon kevésbé régi, amit én próbáltam, az pedig ment annak idején XP-n is). De a (kult)klasszikusok esetében általában ilyenkor van lelkes közösségi okosság, ahogy alább is linkeltem nyílt forráskódú megoldásokat. Ezeknek jellemzően szokott lenni natív linuxos és windowsos változatuk is (illetve gyakran macOS-es is, de az ugye nem merült fel).

Nincs garancia arra, hogy minden működni fog, de én nem szoktam falba ütközni. Így, hogy nem nyűgösebb klieneseket használó játékokat akarsz futtatni, és a modern multis játékok egy részére jellemző kernelszintű anti-cheat sem érint, sok lehetséges problémát leve elkerülsz.

Hozzáteszem, az alábbi próbáim mind az online GOG-os verzióval mentek, mert az a legkényelmesebb, az installereket nem teszteltem, de eddig installerek futtatása sem okozott sok gondot, a Heroichoz, Steamhez, Lutrishoz behúzhatók új játékként (első körben nem nyúlnék normál Wine-hoz vagy Bottleshoz játékokhoz, sosem volt még szükségem erre), és ha végigmegy a telepítés (esetleg Proton-verzió váltása szükséges lehet, ami általában is igaz, de a nálam alapértelmezett Proton Experimentalon kívül ritkán váltok másra), utána a kívánt exét kell megadni futtatáshoz.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés