Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
- Pitterix: Gyógytorna
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- 
			  LOGOUT Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel 
Új hozzászólás Aktív témák
- 

anorche1 őstag Nem szoktam gepen jatszani, de regi haverokkal kocsma helyett ossze szoktunk ulni sorozni + nem rohog minecraftozni. Ezt tlaucnher -t hasznaljuk. 
 Eddig mindig atbootoltam win ala, de most kiprobaltam linux alatt.
 Sajnos eleg gyatran fut itt, annyira megeszi a gepet, hogy bongeszni sem lehet mellette, akad a gorgetes, most is gepeleskor kessessel jelennek meg a betuk. Win -en siman fut a jatek is, meg mellette minden mas is.
 Barmi otlet, javaslat, hogy ugy menjen mint win alatt?Arch + kde 
 dell e6440, i7-4800mq, hd4600, 16GB ram, ssd
- 

anorche1 őstag Arch -ot probalok manjaro kde alatt virtualboxban telepiteni. De szamomra elkepeszto modon, a pacman -S xorg-server parancsara nem csak a virtualbox, de az egesz rendszerem megfagy. Az eger mozog, a zene szol tovabb, de semmire nem tudok kattintani, semmelyik gyorsbillentyu nem mukodik. Eroszakos restart utan meg kezdhetem elorol az arch telepitest, mert nem indul el. Mar masodszor jatsza ezt el, ez tuti nem veletlen. Azt tudnam, hogy egyszeru telepitesi parancs miert nyirja ki a fo rendszert? 
- 

anorche1 őstag Most vettem eszre, hogy a libre office nem hajaldno megnyitni egy fajlt, ha annak az eleresi utjaban ekezet talalhato. 
 En nem hasznalok sehol ekezetet, de sajnos neha olyan fajlt kuldenek, amiben van. Hogy lehetne ravenni, hogy atnevezes nelkul is megnyissa?
- 

anorche1 őstag válasz  #63718632

üzenetére #63718632

üzenetéreManjaro kde. (#75743) májkimiki 
 Holnap megnezem, mara elfaradtam.
 Az elobb feldobtam virtualboxban egy manjaro -t, csak a frissiteseket, a yay -t, es yay -jel a teamviewer -t raktam fel. Ott hibatlanul megy, bejelentkezve is. Szoval nalam lesz a gond.
 Mondjuk a system tray -en itt sincs ikonja, de ez a legkevesebb.Koszonom az eddigi segitseget  
- 

üzenetére #63718632

üzenetérePassz. az se biztos, hogy jo iranyban indultam el. Csak ugye ha en startolom a service -t akkor jo, ha enable miatt automatikusan indul, akkor nem. Raneztem az arch package hozzaszolasokra. Probaltam vissza kovetni, hogy megis milyen hibara van ott ez a tipp, de nem talalom. tnx @dumblob, yes, it's all about session type. You cannot change it from dbus, but, you can set it type initially. From PAM config. Add "type=x11" to /etc/pam.d/system-login: -session optional pam_systemd.so type=x11 And that crapware will run without DM afterwards. And don't forget to add your user to video group (usermod -a -G video username) for /dev/fb access. Mindenesetre megcsinaltam, de nem segitett. 
- 

üzenetére #63718632

üzenetére[anorche@E6440 ~]$ systemctl status teamviewerd.service
 ● teamviewerd.service - TeamViewer remote control daemon
 Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/teamviewerd.service; enabled; vendor preset:>
 Active: active (running) since Wed 2020-11-11 22:49:59 CET; 39s ago
 Process: 1014 ExecStart=/opt/teamviewer/tv_bin/teamviewerd -d (code=exited, status=0/>
 Main PID: 1035 (teamviewerd)
 Tasks: 21 (limit: 19077)
 Memory: 15.5M
 CGroup: /system.slice/teamviewerd.service
 └─1035 /opt/teamviewer/tv_bin/teamviewerd -d
 Nov 11 22:49:58 E6440 systemd[1]: Starting TeamViewer remote control daemon...
 Nov 11 22:49:59 E6440 systemd[1]: teamviewerd.service: Can't open PID file /run/teamviewe>
 Nov 11 22:49:59 E6440 systemd[1]: Started TeamViewer remote control daemon.Az elso restartnal jo. Utana mar rossz. Eloszor azt hittem, hogy csak akkor, ha a teamviewer automatikusan indul. Vagy mert be van allitva a session visszaallitas, es ha futott a teamviewer, akkor elinditja. De nem. Ha en inditom el, akkor is rossz. De az elso restart utan jo volt. A fenti az elso restart utani kimenet, ez pedig 3. vagy 4. restart utani: [anorche@E6440 ~]$ systemctl status teamviewerd.service
 ● teamviewerd.service - TeamViewer remote control daemon
 Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/teamviewerd.service; enabled; vendor preset:>
 Active: active (running) since Wed 2020-11-11 22:53:51 CET; 2min 15s ago
 Process: 1015 ExecStart=/opt/teamviewer/tv_bin/teamviewerd -d (code=exited, status=0/>
 Main PID: 1028 (teamviewerd)
 Tasks: 22 (limit: 19077)
 Memory: 16.1M
 CGroup: /system.slice/teamviewerd.service
 └─1028 /opt/teamviewer/tv_bin/teamviewerd -d
 Nov 11 22:53:51 E6440 systemd[1]: Starting TeamViewer remote control daemon...
 Nov 11 22:53:51 E6440 systemd[1]: teamviewerd.service: Can't open PID file /run/teamviewe>
 Nov 11 22:53:51 E6440 systemd[1]: Started TeamViewer remote control daemon.Nem tudom, nem jo idoben indtana el a service -t? Neztem a fajl tartalmat, megvan adva mi utan induljon: [Unit]
 Description = TeamViewer remote control daemon
 After = network.target network-online.target dbus.service
 Wants = network-online.target
 Requires = dbus.service
 [Service]
 Type = forking
 PIDFile = /var/run/teamviewerd.pid
 ExecStart = /opt/teamviewer/tv_bin/teamviewerd -d
 Restart = on-abort
 StartLimitInterval = 60
 StartLimitBurst = 10
 [Install]
 WantedBy = multi-user.target
- 

üzenetére #63718632

üzenetéreNincs hiba, a szolgaltatas el is indul szepen. Ha nem indulna el, akkor teamviewer indulaskor hiba uzenetet dobna. 
 Elindul az, csak valahogy valahol valami nem jo.Egyebkent ez: Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/teamviewerd.service → /usr/lib/systemd/system/teamviewerd.service.
- 

anorche1 őstag válasz  anorche1

üzenetére anorche1

üzenetéreA temviewerd service automatikus indulasaval lesz valami. Ha 
 systemctl stop teamviewerd.service paranccsal leallitom, majd a starttal el, akkor jol mukodik.systemctl enable teamviewerd.service parancs helyett valami mast kellene hasznalni automatikus indulashoz, es szerintem jo lenne. 
- 

anorche1 őstag 
- 

anorche1 őstag válasz  _Dumber_

üzenetére _Dumber_

üzenetéreKoszi szepen. Kozben csinaltam egy vadonatuj felhasznalot, es ott is rossz volt. 
 Felhasznalo valtasnal nekem is feltunt, hogy most mar nem tukorzi, hanem kiterjeszti. Akkor tenyleg ettol hulyul meg. Koszi a tippet A fejlesztok ezekszerint nem olyan hatekonyak homeoffice -ban, mert a legutobbi frissites ota a teamviewer system tray ikonja is eltunt  (#74695) Laszlo733 
 Koszi, de nem szeretnek waylandet hasznalni 
- 

anorche1 őstag válasz  Laszlo733

üzenetére Laszlo733

üzenetéreIlyenkor olyan szintem meg van hulyulve, hogy nem tudom beallitani. Kipapalom, alkalmazom, majd ha ujra megnyitom a beallitasokat, ugyanugy nem az. /.local/share/kscreen mappa tartalmazza a beallitasokat, toroltem, ujrainditottam. Es tok szepen megjelenitett mindent. Annyi, hogy a monitort alapbol a jobb oldalra rakta. Atraktam a baloldalra, beallitottam, hogy legyen a primary, es minden jo volt. 
 De restart utan ugyanugy kapufa.Alapbol testing branch -en vagyok, most atmentem unstable -re, hatha csak valami bug, amit javitottak, de nem segitett. 
 Stable vissza rakhatnam, es pacman -S $(pacman -Qqen) paranccsal minden csomagot ujrarakhatnek, de hiszem hogy jo otlet lenne mindenbol regebbi verziora vissza allni, biztos lenne valahol valamiben galiba.
- 

anorche1 őstag Jo par napja gep bekapcsolasakor ez var:  Bal oldalt, ahol fekete csik van alul, ott gondolhatna az ember, hogy ott van a kisebb felbontasu kijelzo. De nem. Pont ott van a nagyobb. Es ott van szepen a fekete csikos kep, amibe bele log felig a nagy felbontasu kep. 
 Jobb oldalt, a nagyobb felbontasu monitor reszen meg ott van a jobb sarokban a kisebbik monitor kepe.
 Biztos rossz a display setting. De nem: Itt kell 2-3x atrendezgetnem ossze vissza, hogy vegre ezhez terjen. De utana sem oke minden. Akkor ma vittem magammal a laptopot. Bekapcsolom. Es sehol egy panel. Gondolom kepzeletben o azt egy masik, a gepre nem radugott monitoron jelenithette meg. Hol vannak ezek a config fajlok, amik a plasma paneljait es a kepernyok elrendezeset tarolja? Torolnem, hogy hozza oket ujra letre, mert most hasznalhatatlan szar az egesz. 
- 

üzenetére anorche1

üzenetéreMondom akkor csavarjuk meg a dolgot: virtualboxban futo windowson fogom hasznalni a vmware horizonben futo tavoli virtualis gepet. Alom az alomban. 
 De sajna vboxos windows10 alatt sem sikerult elernem, hogy mukodjon a mikrofon.
 Maradt az ssd bovites, es melo alatt annak a szutyok rendszernek kell futnia.
- 

anorche1 őstag Manjaro kde Vmware horizon alatti tavoli virtualis gepen nem mukodik a mikorfonom. Sem a laptop mikrofonja, sem a (jack -es) fejhallgato mikrofonja. 
 A virtualis gep egy windows 7, annak a hangbeallitasaban a felvevo resznel van egy eszkoz, de ott sem erzekel semmit.Manjaro kde alatt ha egy alkalmazas hasznalja a mikrofont, akkor megjelenik a talcan egy ikon errol, hogy valami hasznalja a mikrofont. Ez vmware haszanalatkor nem tortenik meg. Valakinek otlet? Tavmunka miatt muszaj lenne megoldanom. Kulonben windowszal kellene a fo rendszeren is kinlodnom. 
- 

anorche1 őstag Mi lehet a legegyszerubb modja annak, hogy a fejhallgatoban vissza halljam magam? Kozel 0delayjel? 
- 

anorche1 őstag válasz  CPT.Pirk

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreSemmi hiba. 
 A sotet temaval van gondja. Ha atallitom a gtk3 temat vilagosra egybol jo.
 Egyszeruen csak a sotet hatterhez valo feher betuket alkalmazza, de a hatter marad vilagos.
 Az kellene nekem, hogy globalisan minden gtk app dark temat hasznaljon, kiveve a vmware-view.
- 

anorche1 őstag Manjaro, kde Kikapcsolaskor/ujrainditaskor 1.5 percet var erre: 
 A stop job is running for Session 2 of user anrocheDe en 2-es sessiont tudtommal nem inditottam. Hogy tudnam kideriteni, hogy miert indul el? Vagy az is jo lenne, ha nem varna ennyit a kilovesevel. 
- 

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreDe eddig az osszes keprol csinalt thumbnailt, majd egyszercsak nem. De mind1, megoldva. Manjaron unstable branch -en toltheto 80 -as firefox. 
 Youtube on probaltam kikapcsolt es bekapcsolt h264ify addonnal, es be es kikapcsolt vaapi -val, de en nem nagyon lattam kulonbseget cpu hasznalatban.
 Dell e6440, i7-4800mq, hd4600
 Lehet egy frisebb gpu -val, ami hardveresen tudje dekodolni a vp9 -et, ott mas lesz a helyzet.
- 

üzenetére anorche1

üzenetéreMegoldva. 
 Mindig a windowst szoktak szidni, hogy 1 frissites utan megvaltozik valami beallitas (pl. vissza kapcsolja a gyorsinditast), de most nekem a dolphinban lett a kep thumbnail -eknek beallitva egy par MB -os korlat. Pedig en biztosan nem nyultam hozza. Unlimitedre allitva ujra jo.
- 

anorche1 őstag Mi vegzi kde dolphin alatt a thumbnail -ek kezeleset? 
 Neha nalam meghulyul, es nem toli be dolphinban a kis kepeket. Restart megoldja, de kenyelmesebb lenne csak a processzt ujrainditani (vagy elinditani, ha nem fut), mint a teljes gepet.
- 

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreHaaat... 
 A dell e6440 laposom tenyleg fenyevekkel szemben szol winen a dell maxaudio drivereivel. Linuxon halk, es valallhatatlan. Tudom, hogy ez nem a rendszerhibaja, hanem hianyossag a gyarto reszerol, es hogy egy kulso hangkartyaval meg draga hifi szettel jobb hangzas erheto el mint win alatt, de ez engem nem vigasztal 
- 

anorche1 őstag Valahogy fixen ki tudom kapcsolni, hogy a rendszer lemezgyorsitotarat hasznaljon, legalabb az usb -s pendrive oknal? 
 Rohadt idegesito, hogy ramasolok valamit, ami egy pillanat alatt rakerul, majd meg 2-3 percig nem tudom levasztani, mert a sync parancs nem fut le, mert hatterben irja ra az adatokat.
 Ennek egy igy szerintem semmi ertelme, haszna nincs.
- 

anorche1 őstag Firefoxban be lehet valahogy allitani, hogy a fajl tallozonak a dolphint hasznalja? 
 Vagyis a kdialog -ot.
- 

üzenetére anorche1

üzenetéreMegoldva. 
 A rendszer egy frissites utan halt le, valszeg a kernelek frissitese nem sikerult megfeleloen, ezert nem latta a grub azokat telepiteskor.
 Biztos ami biztos alapon az osszes csomagot ujratelepitettem (pacman -S $(pacman -Qqen)), utana jo lett.Egy kerdesem lenne. Mountolaskor kb. minden leirast mast ir. A manjaro wiki szerint mount -t proc proc /mnt/proc
 mount -t sysfs sys /mnt/sys
 mount -o bind /dev /mnt/dev
 mount -t devpts pts /mnt/dev/pts/Az arch wiki szerint: # mount -t proc /proc proc/
 # mount --rbind /sys sys/
 # mount --rbind /dev dev/Az osszefoglalo szerint: # mount -t proc /proc proc/
 # mount --rbind /sys sys/
 # mount --rbind /dev dev/
 # mount --rbind /run run/Van atfedes, mint a -t kapcsoloval a proc 
 De pl a sys az maskepp nez ki a manjaro es masik 2 -hoz kepest. Miert, mi a kulonbseg?
 Az arch wiki szerint a run az opcinalis, mikor van ra szukseg?
- 

üzenetére anorche1

üzenetéreKiprobaltam az Alternative method -od is, de a vegeredmeny ugyanaz. 
 Ha bootloader-id -t atirom, akkor a bootkor tenyleg mas lesz a neve, de ugyanugy a grub konsolt kapom, a valaszthato rendszerek helyett. Ott kellene meg ugyeskednem valamit?Mar reges-regen ujratelepithettem volna a rendszert, de eddig mindig azt csinaltam. Most mar szeretnem 1x a nehez utat vegigjarni, de ez tenyleg nehez ut. Meg gondolom az update-grub parancs kiadasara elkezdi keresni a telepitett rendszereket, tehet a windows particiot is csatolnom kellene. Azt mind1, hogy hova? 
- 

anorche1 őstag válasz  Rimuru

üzenetére Rimuru

üzenetéreMost van idom ujra vele foglalkozni, de nem megy. 
 Leirom, hogy mit csinalok, de a manjaro leirasat kovetem: [link]Live manjaro kde -t pendriverol elinditom. Nyitok egy terminalt, majd su.
 mount /dev/sda7 /mnt
 mount /dev/sda6 /mnt/boot/efi
 cd /mnt
 mount -t proc proc /mnt/proc
 mount -t sysfs sys /mnt/sys
 mount -o bind /dev /mnt/dev
 mount -t devpts pts /mnt/dev/pts/
 chroot /mnt
 grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheckEredmeny: Installing for x86_64-efi platform.
 EFI variables are not supported on this system.
 EFI variables are not supported on this system.
 grub=install: error: efibootmgr failed to register the boot entry: No such file or directory.Tovabb kovetve a leirast: exit
 pacmnan -S efibootmgr, dosfstools, grub
 grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheckes ugyanaz a hiba. Utana exit
 modprobe efivarfs
 chroot /mnt
 grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheckInstalling for x86_64-efi platform.
 Installation finished. No error reported.update-grubGenerating grub configuration file ...
 Found theme: /usr/share/grub/themes/manjaro/theme.txt
 grub-probe: error: cannot find a GRUB drive for /dev/sdb1. Check your device.map.
 grub-probe: error: cannot find a GRUB drive for /dev/sdb1. Check your device.map.
 Found memtest86+ image: /boot/memtext86+/memtest.bin
 done.Szerk.: a /dev/sdb1 a pendrive, amirol a live rendszer fut. Ezutan restart, boot opciok listazasa, manjaro kivalasztasa, es bejon a gnu grub, es varja a parancsaimat. 
- 

anorche1 őstag Sikerult a tartalek laptopomon (x220) kinyirni a grub -ot. Hogyan tudom egy live usb -vel es chroot -tal megmenteni a rendszereket (win10 es manajro kde)? /dev/sda7 -en van / es /dev/sda6 -on az EFI mappa. Tehat uefis telepites, nem legacy, es pont emiatt szivok vele. 
- 

anorche1 őstag Az 5.6 -os kernelbe meg nem kerultek be az uj exfat driverek, igaz? 
- 

anorche1 őstag Azt hiszem osx -en talalkozta milyen funkcioval, amire most nekem szuksegem lenne: 
 Dolphinban lehet valahogy egy jegyzek szinet atallitani? Vagy mas, szemlelteto modon megjelolni (nem atnevezessel vagy athelyezessel).
 Jobb klikkel elojon egy lehetoseg, hogy Assign tags majd azon belul create new, de mar tobb ilyet is letrehoztam, es semmi valtozas. Illetve mindig csak a create new -ot dobja fel, a korabban letrehozotakat nem.
- 

anorche1 őstag A 75os firefoxban ha a cimsorba kattintok egybol kijeloli a szoveget. Korabbi verzioknal nem, es ez nekem tetszett is. Valahol ezt vissza lehet allitani? 
- 

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreVlc. Es talan a qbittorent, de az nem biztos, mert a kovi rendszer inditaskor nem indult el. (csak akkor indul a rendszerrel, ha leallitaskor is futott, de az eroszakos kikapcsolas miatt nem tudom). De leirom a teljes sztorit, hogy mit csinalt a geppel az elott, hogy ez a problema elojott: Korabban is jeleztem, hogy van egy olyan problemam, hogy merevlemezre masolaskor a 80-90MB/s rol 3-4-5-6-ra lassul. Ilyenkor az olvasas is dog lassu, jegyzekek megnyitasakor mp -eket kell varni. 
 Ha a sync parancsot kiadom, akkor percekig tokol.
 HDD sentinel szerint 100/100 a winyo, ext4 fajlrendszerrel. Fajlrendszer hiba keresest csinaltam, semmi talalt.
 Mondom nem baj, lementem a tartalmat, es ujraparticionalom, hatha segit valamit. Illetve a tartalma mentesekor azt is teszteltem, hogy nem e odd helyen levo hdd cady szarakodik, ezert oda egy masik winyot tettem, es lementeskor es visszamasolaskor kulso hdd -kent hasznaltam.
 Minden rendben ment, vissza masolaskor is tartotta a sebesseget.Utana viszont tobbszor csak ugy megfagyott a gepem. 10-20 perc varakozas utan ujra elindult, mintha mi sem tortent volna. 
 Volt frissites ezutan, es ujrainditas is. De ennek ellenere este lefagyott, orak alatt sem jott helyre. De cserebe szerintem a procit vegig maxon terhelte, had melegedjen.Most egy wine -os aida64 streszt tesztet elinditottam, de nem fagyott meg (csak akadt az eger. Az eger mozgas igazan mehetne realtime prioritassal) 
- 

anorche1 őstag Ki lehet deriteni utolag, hogy mitol fagyott le a gep? 
 Tegnap este filmnezes kozben lefagyott. Mondom akkor jo, megyek aludni, reggelre helyre all. De nem.
 Es ez nem a windowsos lefagyas, mikor a rendszer nem tud lefagyni, egy feladatkezelot barmikor lehet nyitni.
 Itt meg az eger se mukodik. De ha kihuzom a laptop toltot, arra kiadja a hangot.
- 

anorche1 őstag Manjaro kde, dell e6440 A laptopom beepitett mikrofonja, es jack -es fejhallgatom mikrofonja is zug. Vagyis csak linux alatt csak zugnak, semmilyen mas hangot nem vesznek fel. 
 Tobb programmal is probaltam.Windows alatt jo. Hol induljak el? Biztos, hogy mar volt amikor jo volt. 
- 

anorche1 őstag Miert kell rendszergazda jog, ha terminalbol kezzel akarok mountolni, es miert nem, ha fajlkezelobol teszem ugyanezt? 
- 

anorche1 őstag válasz  Sinkapeter

üzenetére Sinkapeter

üzenetéreTudom, a talcarol zarom be. Az ikonja el is tunik, de process tetlenul ugyan, de tovabbfut. 
- 

anorche1 őstag Manjaro kde Kerdesem tovabbra is el, hogy hogy lehet kideriteni miert nem zarolja le neha magat altataskor. Masik kerdesem, hogy mit tudnek azzal kezdeni, hogy ha a vlc -t es qbittorrent -et bezarom, akkor task managerben ugyanugy ott maradnak. qbittorentnek raadasul beallitottam, hogy hasznalhat 4GB memoriat cache -nek, es bezaras utan ugyanugy foglalja. 
- 

anorche1 őstag Manjaro kde alvo allapotbol ebresztes utan random nem ker jelszot. 90%ban ker, de neha valamiert elfelejt. 
 Hogy lehetne kideriteni, hogy miert csinalja ezt?
- 

anorche1 őstag En getdataback nevu sajnos fizetos programmal alitottam vissza egy veletlenul formazott ext4 particioroo fajlokat. 
 Linuxos toolokkal is probalkoztam, de nem jartam sikerrel.
 De lehet neked sikerul linux alaol vissza allitani, de azert ez leirtam, hogy legyen egy B terved is.
- 

anorche1 őstag válasz  st3v3np3t3r

üzenetére st3v3np3t3r

üzenetéreHdsentinel. 
 linuxra ugyan nincs gui, cserebe ingyenes.
- 

anorche1 őstag Ha bugos a kde felulet, melyik paranccsal tudom ujrainditani, anelkul hogy ki-be kellene jelentkeznem (vagy ujrainditani a gepet)? 
- 

anorche1 őstag válasz  Neil Watts

üzenetére Neil Watts

üzenetéreEz melyik program? 
- 

üzenetére Sinkapeter

üzenetére
- 

üzenetére Sinkapeter

üzenetére
- 

anorche1 őstag Kde alatt hol lehet az bealltani, hogy az aksi 5% -ra merul, akkor mit csinaljon? Alapbeallitas szerint hibernalja magat. Csak mivel a gepemben van eleg ram, ezert nem hoztam letre swap particiot/fajlt, ezert nem tud hibernalni. Elkezdi a muveletet, fekete lesz a kepernyo, majd rajon, hogy hoppa, nincs hova, ezert vegul vissza kapom a gepet. 
- 

üzenetére anorche1

üzenetéreMegvan a megoldas. System Settings/Workspace Behavior/Desktop Effects/Resize Window Ha ez be van kapcsolva, akkor nem tudod atmeretezni a pip ablakot, mert ahogy elengeded, ossze esik a minimum meretre. 
 Viszont ha ez nincs bekapcsolva, akkor zavaroan akadozos az ablak atmeretezes, kozel sem olyan fluid, mint pl. windowson. Szoval inkabb nem hasznalom a pipet, csak folyekony rendszerem legyen, ne mult szazadi felhasznaloi elmenyt nyujtson.
- 

anorche1 őstag A 72 -es firefoxba bekerult a videok picture in picture modban lejatszasa. 
 Ez nalatok jol mukodik?Nalam a video ablak atmeretezesevel vannak gondok. Megfogom a sarkat, a kivant meretre huzom, es elengedem. Majd elkezd folyamatosan csokkeni a merete, amig 1x vagy 2x bele nem kattintok (van amikor eleg 1, van amikor 2 kattintas kell). Manjaro kde. 
- 

anorche1 őstag Mikor win10 -rol linuxra valtottam, akkor nekem is voltak gondjaim a gorgetessel. Winen en barmilyen furcsa, az edge -et hasznaltam, es ott hihetetlen smooth es gyors volt a gorgetes. 
 Linuxon firefoxban ezekkel az ertekekkel sikerult valamennyire azt az elmenyt megkozeliteni:general.autoScroll;truegeneral.smoothScroll.mouseWheel.durationMaxMS;0general.smoothScroll.mouseWheel.durationMinMS;0general.smoothScroll.msdPhysics.enabled;truegeneral.smoothScroll.msdPhysics.motionBeginSpringConstant;8000general.smoothScroll.msdPhysics.regularSpringConstant;8000mousewheel.min_line_scroll_amount;50
- 

anorche1 őstag Kde alatt be lehet allitani valahogy a night modra shortcutot? 
- 

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreNem, figyelembe veszi ha kesobb csatlakoztatom. 
 Csak a rendszer ujratelepites utan a teljes home konyvtaramat vissza masoltam, azt a mappat is, amibe csatolom.
 Fstab -ban kikommenteltem a sort, restart utan toroltem a mappat, toroltem a # -t, restart, csatlakoztattam a meghajtot, letrehozta a mappat, es fel is csatolta szepen. Valszeg a mappa jogaival volt valami.
 De a lenyeg, hogy sikerul.
 A udev szabalyt mar korabban is nezegettem, hogy ha kesobb dugom ra automatikusan csatlakoztassa, ne kelljen nekem kezzel, de inkabb skippeltem. Majd talan 1x.
- 

anorche1 őstag Bocsi a duplaert fstab -ban benne van, hogy uuid alapjan bootkor csatolja fel a kulso hdd -m a home konyvtaram ala. Ezt szepen meg is teszi. 
 De ha a kulso hdd nelkul bootolok, majd utana csatlakoztatom, akkor /run/media/user/uuid ala csatolja. Korabban ez jol mukodott, csak miota ujraraktam a rendszert nem.
- 

anorche1 őstag válasz  Rimuru

üzenetére Rimuru

üzenetéreEzt a varsz eleget visszater technikat tobbszor probaltam, de egy kajalasnyi ido sem eleg neki. Nem lehet ezt valahogy aggresszivebbre allitani? Jobban orulnek, ha program inditaskor kiirni, hogy bocsi, nem lehet, nincs eleg szabad memoria. Vagy csak kilone valami mast, vagy barmi. (#69482) samujózsi 
 Koszi, utananezek 
- 

anorche1 őstag Vegre megtalaltam mitol akad allandoan a gepem, ha 4.19-nel frisebb kernelt hasznalok. 
 Valamiert folyamatosan swapolt, akkor is, ha 8bol 6GB szabad. Eloszor a swapiness -t allitottam 10 -re majd 0 -ra, de nem segitett. A teljes kikapcsolas viszont igen.
 Swapparticiot hasznalok (hasznaltam), ami a 850 pro ssd -n volt.8GB ram visszont keves, kepszerkesztessel, virtualisgeppel konnyu kifutni belole. Ha meg elfogy a memoria, akkor windowszal ellentetben lefagy a rendszer, es semmire nem reagal, itt nincs ctrl alt del sem. Ugyhogy most kiprobalom a zram -ot. 
 Kesobb meg bovitem a gepet.
- 

üzenetére anorche1

üzenetéreHdsentinel szerint az ssd health: 93% (22.13TB iras), perfomrance: 100% 
 A hdd 100/100dd if=/dev/zero of=...test bs=10G paranccsal kiprobaltam mind az ssd -t, mind a hdd -t, es mind2 nel jelen van az eger akadozas. De az ssd -nel jobban. 
 Kiprobalom egy pendriverol inditott rendszer alol. Remelem nem a felhasznaloi profilmban lesz a gond, nem szeretnem ujra belakni a rendszert.
- 

anorche1 őstag Egy ideje fajlmuveleteknel akad eler erosen a gepem, az eger sem folyamatosan, meg-megall. 
 Ha mondanom kene rgy idopontot, hogy ez miota all fen, akkor azt mondanam, hogy miota ujra sima manjaro kernelt hasznalom, a ck-patches helyett.
 Arra is gondoltam, hogy valamit elallitottak a rendszerben, mert az io schedulert allitottam. De a config fajl torlese nem segitett.
 Most ujraraktam a rendszert, a home konyvtaram vissza masolasaval. Most importalok virtualboxban egy gepet, es borzasztoan akad az eger, hasznalhatatlan a gep.
 Manjaro kde, legfrisebb, 5.3 as kernel.
 dell e6440, i7-4800mq, 8GB ram, 850pro ssd, meg talan hitachi 1tb hdd.
 Cpu hasznalat az importalas kozben 50% alatt, ram hasznalat 1GB alatt. A gep nem melegszik tul, nem veszi vissza a teljesitmenyt.Mi lehet a gond? 
- 

anorche1 őstag Manjaro kde Hogy tudom azt megcsinalni, hogy ha egy bizonyos (tehat nem az osszes) usb -s hddt a gepre dugok, akkor azt egybol csatolja fel? 
 Fstab -ban benne van, tehat a gep indulaskor szepen felcsatolja. De nekem az is kellene, hogy ha bootkor nem volt jelen a hdd, csak kesobb kotottem ra, akkor ne kelljen kezzel mountolnom.
- 

anorche1 őstag Sajnos szuksegem lett windowsra (es nem csak azert, mert linuxos a gimp hasznalhatatlan). Jelenleg egy 120as ssd -n van a manjaro. Holnap viszont ezt kicserelem egy 250 -esre, aminek az egyik felere felmegy a windows. A masik felere pedig ra szeretnem klonozni a jelenlegi rendszeremet. Ha jol sejtem, akkor ezt a clonezillaval meg tudom csinalni, egyedul valszeg a grub -bal lesznek gondjaim. 
 UEFI modban hasznalom a gepet. Hogyan tudom majd mukodesre birni? Gondolom kell egy live manjaro, es hogyan tovabb?manjaro kde, dell e6440 Szerk.: 
 Olyan technikai kerdesem lenne, hogy emlekeim szerint a windows alapbol letrehoz egy par 100MB -os fat32 particiot, ami tudtommal az efis boothoz kell. A grub ugyanerre a particiora kerul? Vagy kell neki kulon?
 Ugye a jelenlegi rendszeremen 3 particio van, egy /boot/efi, egy / es egy swap. A /boot/efi -t is klonoznom kell? Vagy egy live manjaro alol kell feltelepitenem a grubot a windows altal letrehozott particiora?
- 

anorche1 őstag Gimpet nem lehet valahogy kicsit felgyorsitani? Mar a zoom is tetu lassu, de szinek allitgatasa is masodpercet vesz igybe. Virtualboxban futo windows10 -en is joval gyorsabban mukodik, ugyanezen gepen. 
 A beallitasokban az opencl -t bepipaltam.Manjaro kde. 
 Dell e6440
 i7-4800mq, 8GB ram, 850 pro ssd.
- 

anorche1 őstag Lett egy 21:9 keparanyu monitorom. Vlc -t hasznalok, es a jovoben is ezt szeretnem hasznalni video lejatszasra. A 16:9 -es videokat ugy jeleniti meg, ahogy kell (jobb es bal oldalt fekete sav), de a 21:9 -et nem:  Valahogy a 21:9 -es kepernyobol levag egy 16:9 -es reszt, es azon belul jeleniti meg a videot, ennek eredemnyekepp nem csak oldalt vannak fekete savok, de alul es felul is. 
 Zoom, aspect ratio, crop, minden defaulton. Cropban nincs 21:9 lehetoseg.Valakinek otlet? 
- 

anorche1 őstag Passz. 
 Mas felhasznalo nem hasznalja a gepet, nekem meg kezre esik, hogy a home mappabol erem el a hdd -t.De sikerult megoldanom, a plex usert adtam hozza a sajat csoportomhoz, nem a sajat felhasznalomat a plex csoporthoz. Meg annyit azert megcsinaltam, hogy a movies es series jegyzeken kivul minden jogat 700 -ra visszaraktam. 
- 

anorche1 őstag Picit atrendeztem a szobamat, ezert megint szuksegesse valt a plex media server hasznalata. 
 Legutobb feladtam, most mar nem fogom.A plex media server a plex nevu felhasznalo jogkorevel fut, ez oke. 
 Alapbol a home jegyzekemen 700 -es jog van beallitva, ezert a plex felhasznalo nem lathat bele.A plex nevu csoportba felvettem a sajat felhasznalomat, a plex alapbol benen volt. Rekurzivan beallitottam a home jegyzekem, es annak teljes tartalmara a 750 -es jogot, vagyis a csoport tagjai tudnak olvasni a futtatni. De a plex megsem latja a home jegyzekem tartalmat. 705 -re allitva mar igen, de azt meg nem nagyon szeretnem. Lehet inkabb azt csinalom, hogy a hdd, amin a filmek talalhatoak, azt nem a home jegyzekembe csatolom, hanem mashova, es max egy szimbolikus linket beteszek a home -ba. Vagy van valakinek otlete, hogyan tudnam maskent megoldani? 
- 

anorche1 őstag 
- 

anorche1 őstag Manjaro kde stable, minden update fent. 
 Dell e6440, legfrissebb bios.
 8GB ram, i7-4800mqA sata3 -as porton egy samsung 850 pro ssd van, 128GB -os meretben, ezen a van a rendszer. 
 Az odd helyen, sata 2 -es porton egy 1TB ot hitachi hdd, 100/100 -as.A problema: Ha ssd -rol masolok fajlokat, akkor egy ido utan nagyon lelassul. Jelenleg 2 es 7MiB/s kozott valtozik a sebesseg. Ez borzasztoan lassu. Most ahogy ezt irom 1MiB/s ala is beugrott. Ugyanerre a HDD -re torrenttel 80MiB/s korul toltok. Windows -sal sosem volt ilyen gond. Ha hdd -rol masolok ssd -re akkor sincs gond. Mind2 -n ext4 -van, titkositas es egyeb buveszkedesek nelkul. Raadasul ha vege a masolasnak, utana sem gyorsul fel. A HDD jegyzekeiben valo maszkalas is tetu lassu lesz. 
 Leallitas sem megy neki, 1.5 percet varakozik a hdd -re.Mi lehet a gond? Szerk.: Azt irtam, hogy hdd -rol ssd -re masolaskor nincs gond. Ez normal esetben van igy. Ha masoltam valamit ssd-rol hdd -re, akkor vissza fele is lelassul. Jelenelg 600KiB/s -al masolok. 
- 

anorche1 őstag Egy luks -szal titkositott usb -s hdd -t hogyan tudok fstab -ban automountolni? 
 A /dev/mapper/luks-2aa... /home/XY/HDD ... nem jo. Valahogy ugy kene, hogy bootolas kor keje a jelszavat, mint mikor a rendszer is titkositva van.
 Sot, azt esetleg meg lehet oldani, hogy ha tobb hdd is titkositva van ugyanazzal a jelszova, akkor csak 1x kelljen beirni, es mindet felcsatolja?
- 

anorche1 őstag Manjaro kde, dell e6440 A hazban van az emeleten, es foldszinten is wifis router. Az iphone -om hibatlanul kezeli oket, azt hasznalja, amelyiknek erosebba vetel. A gep meg mindig az utoljara porbalt halozatot probalja eroltetni. Nem szamit, hogy olyan gyenge a jel, hogy pingelni sem lehet, O akkor is arra megy fel. Ezen lehet valahogy allitani, okositani, hogy ne az utoljara hasznaltat eroltesse, ne nekem kellen kezzel a masikra csatlakozni, hanem ezt megtegye magatol? 
- 

anorche1 őstag Heif supportrio van valakinek infoja? Ha jol latom tovabbra is csak a gimp tudja megnyitni, meg konvertalni lehet. Mi lehet az oka, hogy linux alatt tovabbra sem megoldhato az ilyen tipus kepek megnyitasa annak ellenere, hogy iphone -ok mar evek ota ezt a formatumot hasznaljak. 
- 

anorche1 őstag Fstab -ban beallitottam, hogy a kulso winyomat inditasnal csatolja fel a home konyvtaramba. Ez hibatlanul is mukodik. 
 A gond akkor van, amikor ez a winyo nincs bedugva a gepbe, es ugy kapcsolom be. Ilyenkor masfel percig var a hdd -re, majd emergency modba lep a boot (innen hogy jutok tovabb? keri a root jelszot, es kapok egy root promptot. Hogyan tovabb?)
 Hogy tudnam megoldani, hogy ha nincs csatlakoztatva a hdd, akkor csak skippelje a dolgot, ne essen panikba, ne varjon masfel percet?Szerk.: manjaro kde 
- 

anorche1 őstag Valahogy meg lehet tudni, hogy egy adott jegyzeket melyik program hozta letre? 
 A home konyvtaramban mindig csinal valami egy System Volume Information jegyzeket, ami tok ures. Ilyen jegyzek ntfs fajlrendszerek szokott lenni, de en ext4 -et hasznalok 
- 

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreWifi. Érdekességként, hogy a win10 neha, mondjuk 1-2 havonta 1x kekhalalt dobott, network driverre hivatkozva. A manjaro telepítője, a live rendszer gyorsan indul, akkor nincs vele gond. Hardveres kapcsoloval kikapcsoltam a wifit, majd ujrainditottam a gepet. A boot ido igy majdnem 4 perc lett. 
 dmesg kimenet ugyanaz, csak tobb varakozassal: [link]Atmegyek a thinkpad topicba, hatha van ott valakinek x220 -szal linuxos tapasztalata. 
- 

üzenetére anorche1

üzenetéreBocsi a duplaert. 
 /etc/default/grub -ban a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= reszbol toroltem a quiet -et, majd update-grub, restart, es mar irta, hogy epp mit csinal.
 De igy sem lett okosabb, nem szamol vissza sehol, mindenhol zold OK.
 Az utolso sor a Started TLP system startup/shutdown, de mellette ott a zold OK, tehat sikeresen elindult.
 Es itt var, 1perc + par masodpercet. De mire? Utana mar nem ir ki uj dolgot, csak bejon bejelentkezo kepernyo.4.19 -es kernellel es 5.0 -as ck patches kernellel is csinalja. A gepben nincs dedikalt gpu. 
- 

anorche1 őstag Anya gepere vegre felkerul egy manjaro kde, egyelore csak a win10 melle, hogy baratkozzon vele. 
 A gep egy x220, i5-2520M cpu, 4GB ram egy 120ssd tarsasagaban.
 Minden remekul mukodik, csak a boot nem.
 1 perc 20 masodperc kell neki, hogy bekapcsoljon. A 7. mp -ben jelenik meg a grub, es az 1 perc 15. mp -ben a kde bejelentkezo kepernyoje.A manjaro egy ideje bekapcsolaskor nem irja ki a systemd uzenetetit, hogy epp mit csinal, csak uefi boot kepernyot (az e6440 -em eseteben dell logo, x220 eseten semmit, tok fekete a kepernyo), igy nem latom, hogy min tokol ennyit. Valoszinuleg var valamire, es vissza szamol egy lepesnel, csak nem tudom, hogy minel. 
 systemd-analyze parancsra ezt kapom:Startup finished in 2.471s (kernel) + 2.880s (userspace) = 5.352s
 graphical.target reached after 2.501s in userspaceVagy arra lenne szuksegem, hogy be tudjam kapcsolni, hogy boot kozben irja, hogy epp mit csinal, vagy mas egyeb paranccsal megnezni, hogy mi az, ami miatt ennyit tokol. 
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Path of Exile (ARPG)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Új Asus 16 ROG WUXGA IPS 165Hz G-Sync i9-14900HX 32GB 1TB Nvidia RTX 4070 8GB 140W Win11 Beszámítás
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest