Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2651) ingalls válasza tildy (#2648) üzenetére


ingalls
senior tag

Nincs velük nagy baj, csak érződik, hogy túl akarnak lenni a kuncsaftokon. Főleg a csóri PRK-sokon. Az, hogy nálam nem sikerült a műtét, az csak sima balszerencse.

Ma kell először vezetnem a műtét óta, és szart se látok🙈
Izgi lesz.

[ Szerkesztve ]

(#2652) tildy válasza Moleman (#2650) üzenetére


tildy
nagyúr

Ezek miota leteznek? Mar bocsanat kerdesert, de van jopar klinika Magyarorszagon akiknek mar tobb evtizedes multja van, sok -sok mutettel a hatuk mogott, sokkal inkabb visszakovetheto.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2653) Moleman válasza tildy (#2652) üzenetére


Moleman
addikt

Nem tudom. Végül csak a sasszemhez mentem vizsgálatra, ott is ragadtam. :)

(#2654) tildy válasza Moleman (#2653) üzenetére


tildy
nagyúr

Engem meggyozott, hogy nem akartak azonnal muteni. Havonta jartam vissza hozzajuk a kemeny lencse hatasa miatt, miutan azt mondtak na most mar el mernek vallalni.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2655) Moleman válasza tildy (#2654) üzenetére


Moleman
addikt

Engem is pontosan ez győzött meg. Az aszimmetrikus alakú szaruhártyám miatt fél év múlva visszahívtak újabb vizsgálatra, és azt is mondták már előre, hogy csak PRK lehet. Ezek után nem lett volna hiteles egy másik klinika, aki azonnal elvállal, főleg Femtora. :)

(#2656) CyberPunk666 válasza ingalls (#2651) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Nem keresnek kevesebbet a prk-n, mint a többin, ezért nincsen ilyen, hogy "csóri prk".
Nagyon sokan csinálják a prk-t, akiknek anyagilag beleférne a másik és nem a spórolás miatt.

De ha így lenne sem lenne ok rá, hogy így bánjanak veled.

Mondjuk nem tudom mennyire olvastál utána, de én is tervezem a műtétet és én csak a sasszem klinikára mennék az alapján, amiket találtam.

(#2657) ingalls válasza CyberPunk666 (#2656) üzenetére


ingalls
senior tag

Olvastam utána, meg ismerősöknek is voltak jó tapasztalataik velük.

(#2658) ingalls


ingalls
senior tag

Kéthetes riport

Korrigált dioptria: bal szem: -6+0.5 cilinder, jobb szem -7+0,5 cilinder
Eljárás: PRK
Állapotom: reggelente egész jól vagyok, nem tökéletes a kép, de ha olyan maradna, mint reggel, azzal már békében lennék. Pár óra után viszont elfárad a szemem, összefolynak a betűk, kettős látás jön elő és közelre és távolra is életlen a kép. Egyetlen kellemetlen dolog van a fáradó szemen és életlen látáson kívül, hogy reggelente mintha összeragadna a szemhéjam, szinte erőlködni kell, hogy kinyíljon. Ilyenkor 10-15 percig erősen fáj a szemem, mint mikor leszedték a védőlencsét a be nem zárult hámrétegről.
Ami megnyugtat, hogy azt olvastam ilyen magas kezelt dioptriánál a rehabilitáció egy hónapig is eltarthat.

A munkahelyen szerencsére toleránsak azzal, hogy max 1 órát tudok 100%-on dolgozni és sokat kell pihennem. Vezetni nappal egész tűrhetően lehet, később, sötétedés után, fáradt szemmel viszont életveszély.

(#2659) CyberPunk666 válasza ingalls (#2658) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Ez 2 dolognak hangzik, egyrészt tanulnod kell a látást, ami eltart egy ideig.
Másrészt szerintem nagyon kiszárad a szemed, kérdezd meg persze, de ha lehet, akkor kezdj el műkönnyet használni.
A műkönnyet pedig úgy lehet, hogy elmész és veszel vagy 5-6 fajtát és használod mindet pár napig. Aztán tudni fogod, hogy neked melyik a jó. Én 5-t próbáltam ki és abból 2 ami nem rossz, de csak az egyik igazán jó. Pont az, amire azt mondták, hogy a leggagyibb :)

(#2660) Moleman válasza ingalls (#2658) üzenetére


Moleman
addikt

A szemhéjleragadással én nem tudtam mit kezdeni, mindent kipróbáltam, cseppentettem lefekvés előtt, vettem Corneregelt és belekentem a szemembe, az se működött. Egyszercsak el fog múlni, addig meg ki kell bírni. :)

A kettőslátás pedig valóban el fog múlni, a nehezén már túl vagy.

[ Szerkesztve ]

(#2661) ingalls válasza Moleman (#2660) üzenetére


ingalls
senior tag

Ez a leragadás is javul már, ma nem is fájt. Egyébként azzal kezelem, hogy mielőtt kinyitnám a szemem, kívülről rácseppentek a szemhéjamra az orrom felől, ahonnan a műkönny hamar alávonja leragadó részt. Így simán ki lehet nyitni. Csak annyi kritériuma van, hogy emlékezz, hová raktad a műkönnyet este.

(#2659) CyberPunk666: Egy adag Tears Naturale cseppem van, még csak most fogyott el. Nem nagyon van szükségem műkönnyre, elég nedves a szemem magától is. Olyat próbáltam, hogy elalvás előtt jól telenyomtam a szemem, de ahogy Moleman is írta, az nem sokat segít. Ez a legkevesebb, csak lássak végre jól.

(#2662) CyberPunk666 válasza ingalls (#2661) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Ha könnyezik a szemed az is a szemszárazság egyik jele.
Biztos vagy benne, hogy nem száraz a szemed? Szinte mindenkinek az a műtét után a fórumok tanulsága szerint. Amikor először elkezd fáradni és romlani, akkor cseppents bele, ne később, és nézd meg, hogy jobb lesz-e.

[ Szerkesztve ]

(#2663) ingalls válasza CyberPunk666 (#2662) üzenetére


ingalls
senior tag

Nem lesz jobb, az élesség nem változik. Korábban, míg a hám nem zárult, addig valóban érezhetően jobb volt cseppentés után. Ma már indifferens.

(#2664) Moleman válasza ingalls (#2663) üzenetére


Moleman
addikt

Én is ugyanezt tapasztaltam.

(#2665) ingalls


ingalls
senior tag

18. napos riport

Korrigált dioptria: bal szem: -6+0.5 cilinder, jobb szem -7+0,5 cilinder
Eljárás: PRK
Klinika: Saint James

Lassan elmondhatom, hogy a távoli fókuszban elég élesen látok. Nem látom a legyet 100 méterre, de nem is hiszem, hogy kellene.
Közelre és sötétben viszont más a helyzet. Az irodában tőlem 4 méterre ülők arcát nem látom élesen. Látom, nyilván megismerem, de kicsit "zajos" a kép. A monitorral nagyon megszenvedek, 30-40 centiről látom csak élesen, távolabbról az olvashatatlanságig mosódnak a betűk. Ha műkönnyet nyomok, azzal kitisztul a kép pislogásra. Fájdalom, fényérzékenység nincs, reggeli szemragadás még van, de óvatos nyitásnál nem fáj már.

Van esély arra, hogy megoldódik ez a közeli látás?

(#2666) CyberPunk666 válasza ingalls (#2665) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

A műtét után sokaknak száraz a szeme egy fél vagy akár 1 évig is.
Amin a műkönny segít az el fog múlni valószínűleg, de még el fog tartani egy darabig.
Amit nem old meg, azt meg nem tudom.

Nekem a kontaktlencsével volt ilyen gondom, hogy sosem volt jó minden távolságra egyszerre, de később beállt és amolyan tanulási folyamat volt az agynak/szemnek.
De nem tudom ez nálad is így van-e/lesz-e.

(#2667) Plazmacucci válasza ingalls (#2665) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Majd 3 hónap múlva nyilatkozz megint.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#2668) csƵ válasza Plazmacucci (#2667) üzenetére


csƵ
őstag

Nyugodtan lehet havonta is. Legalább a hasonló eljárással műtöttek nyomon tudják követni.

(#2669) Plazmacucci válasza csƵ (#2668) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Nekem 4 hónap volt kb mire beállt véglegesre.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#2670) ingalls válasza csƵ (#2668) üzenetére


ingalls
senior tag

Plazmacucci nagyúr szerintem csak burkoltan azt üzente ezzel, hogy "fogjam már be" :D Lehet, hogy igaza van, megpróbálok elhallgatni!

(#2671) Plazmacucci válasza ingalls (#2670) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Tényleg azt gondolom, hogy még nem mérvadóak a tapasztalatok. Nekem hónapok kellettek, pedig a femtonál elméletileg gyorsabban megtörténik a "gyógyulás".

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#2672) ingalls válasza Plazmacucci (#2671) üzenetére


ingalls
senior tag

Többen számoltak be ilyen 3 hetes időszakról, amikor egyszer csak jó szemmel ébredtek fel. Csak ezért jelentettem én is. De most tényleg visszafogom magam :)

(#2673) brembo válasza Plazmacucci (#2671) üzenetére


brembo
tag

Sziasztok,
Engem egy hónapja műtöttek (Budai szemészeti kp, diamond Femto), kb a műtét után azonnal élesen láttam távolra, estére a fátyolfüggöny is eltűnt. Ami viszont azóta sem állt be, az a nagyon közeli látás (kb 30 cm-nél közelebbre nem tudok fókuszálni). Valaki tapasztalt ilyesmit? Ez mennyire normális, illetve mennyire múló állapot?

(#2674) csƵ válasza brembo (#2673) üzenetére


csƵ
őstag

El fog múlni. A szemizmodnak még rá kell állni a közeli fókuszra.

(#2675) Jannn válasza brembo (#2673) üzenetére


Jannn
senior tag

Engem április 25-én műtöttek DiamondFemtoval, és azonnal jól láttam. Aznap még néha 1-2 pislogás idejére volt h homályos lett az egyik, de a másnapi kontrollra teljesen tökéletes lett..
PRK véleményeket olvasva azt mondom h ez az eljárás minden pénzt megér :)
Nálam a közeli fókusz is okés, 10cm-nél közelebb már kezd összefolyni, de ennél közelebb nem hiszem h normál szemmel is jobban menne, mert ott már kezd az ember bebandzsítani..
A "gyógyulás" alatt az összes kellemetlenség annyi volt h az esti Flucon cseppek néha kb fél percre csípték a szemem, de ezen kívül semmi más..

(#2676) CyberPunk666 válasza Jannn (#2675) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Oké, hogy a Femto ennyivel kényelmesebb, de mi van, ha én motorozás közben egy esésnél lefejelek valamit és túlélem? Akkor ha leszakad az a kis rész, akkor buktam a látásomat?
Nem egyszerű kérdés...

(#2677) brembo válasza CyberPunk666 (#2676) üzenetére


brembo
tag

Erre mindig azt mondjak, hogy a lebeny levalasahoz akkora erohatas kell, amit nem nagyon szoktak tulelni... De egyebkent nem hallottam vagy olvastam ilyen esetrol a gyakorlatban, mindig csak elmeletben jon fel ez a kerdes, pedig mar jopar eve csinaljak a femto eljarast is.

(#2678) Jannn válasza CyberPunk666 (#2676) üzenetére


Jannn
senior tag

Leszakad?? Egyrészt gondolom idővel teljesen visszazáródik a gyógyulás következtében, másrészt meg nem teljes körben van körülvágva eredetileg sem a lebeny, szóval ha valami annyira megrántja a fejed, hogy az a negyed környi eredetileg fel nem vágott rész nem tartja meg a lebenyt --- akkor szerintem előbb szakad ki tőből a gerinced mint ahogy ez leválna :))

(#2679) Jannn válasza brembo (#2677) üzenetére


Jannn
senior tag

De a lebeny leválás mikor lehet? Csak a gyógyulási időszakban vagy évek múlva is?
Mert régebben szerettem jól megdörzsölni a szemem, most erre figyelek, de mi ha egyszer majd ezerrel újra nekiesek véletlenül (egy jó kis allergiás szezonban :) )
Ledörzsölni sokkal könnyebb lenne ha nem záródna vissza, mint egy motoros balesetben letépni...

(#2680) brembo válasza Jannn (#2679) üzenetére


brembo
tag

Azt mondjak, hogy nem mindenkinek forr ossze teljes mertekben, ezert nem zarhato ki a lebeny levalasa, elmeletileg a gyogyulast kovetoen sem. De en is nehezen tudom elkepzelni, hogy egy utkozes nagyobb hatast fejtsen ki, mint amikor direktben megdorzsolom a szemem. Ugy gondolom, hogy ha ez a lebenylevalas annyira realis veszely lenne, mar sok ilyen esetrol hallottunk volna. En szemely szerint egyelore nem hallottam ilyenrol.

(#2681) donjohnson válasza brembo (#2680) üzenetére


donjohnson
addikt

brembo, Jannn: nektek mekkora dioptriátok volt előtte és hány %-osan láttok most?
tényleg ennyire jó ez a diamond femto?

ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q

(#2682) brembo válasza donjohnson (#2681) üzenetére


brembo
tag

Nekem
bal: -2,75 + 0,75 cylinder
jobb: -4,25.
Az egyhetes kontrollon 150%-ot mondtak. Ez kb. a két szemem átlaga, mert a cylinderes szemem egy picit gyengébb lett (a 120-as sort láttam vele biztosan, a 150-est már csak neccesen).
Hogy igazából mennyivel jobb ez a diamond fantázianevű eljárás, mint a korábbi femto, nem tudom megítélni, amennyire tudom, eléggé hasonló, csak a lézer itt még pontosabb. Amit én tapasztaltam, az teljesen pozitív, a műtét utáni délután könnyezett a szemem, meg nem bírta a fényt, nyilván ezért is javasolt, hogy ilyenkor pihenjen az ember. Másnap reggel már egyedül mentem kontrollra (autóval). Azért itt még volt egy-egy bekönnyezésem, de nem volt vészes. Harmadnap már dolgoztam, a csepegtetésen kívül szinte nem is éreztem, hogy két nappal korábban műtötték.

(#2683) donjohnson válasza brembo (#2682) üzenetére


donjohnson
addikt

jól hangzik. köszi a válaszod.
nekem azért rosszabb a szemem, -6 és -5,5, szóval 100%-nak is nagyon örülnék.

ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q

(#2684) Jannn válasza donjohnson (#2681) üzenetére


Jannn
senior tag

Nekem - 5.5 volt és a 2 hetes kontrollon a legalsó 200%os sor is ment (2 szemmel, külön külön meg 150%) . Szóval én maximálisan elégedett vagyok, azóta is minden szuper. Most pénteken megyek a 2 havi kontrollra (picit előbb mint kéne de most jó az időpont nekem)

Ahogy már írtam korábban, az eredmény attól függ h milyen a retinad felvevő képessége (a műtéttel csak a fenytorest korrigaljak onnantól a retina dolga h abból mit tud hasznosítani) . Ha szemüveggel nem megy mondjuk csak a 120%os sor, akkor az a Max amit ki lehet hozni a szemedbol..

[ Szerkesztve ]

(#2685) donjohnson válasza Jannn (#2684) üzenetére


donjohnson
addikt

értem. neked is köszi, hogy válaszoltál. :R
nekem most szemüveggel alig megy a piros csík alatti részből egy pár, tehát akkor nem reménykedem ilyen szuper eredményben mint a tiétek, de azért jó olvasni ezt.

ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q

(#2686) ingalls válasza csƵ (#2260) üzenetére


ingalls
senior tag

A hivatkozott kérdéseddel kapcsolatban mik a fejlemények? Feature maradt a műkönny utáni látásélesség?

(#2687) csƵ válasza ingalls (#2686) üzenetére


csƵ
őstag

Januárban volt egy korrekciós műtét. Azóta jó a látásélességem, de a starburst nem tűnt el.

(#2688) ingalls válasza csƵ (#2687) üzenetére


ingalls
senior tag

És mekkora volt a megmaqradt dioptria/cilinder, amire vállaltak korrekciót? Bocs, csak nem ismerem a sztoridat végig. :R

(#2689) moma válasza Jannn (#2678) üzenetére


moma
őstag

Én úgy olvastam, hogy mindig gyengébb marad a vágásnál, szóval nem az van, hogy egyszer olyan lesz ott az erőssége, mint máshol. És a leváláson kívül lehet az is, hogy ha túlságosan meggyengül a szaruhártya, akkor torzulhat a szem alakja ott elöl, ami elrontja a látást és nagyon problémás vele valamit csinálni(normál kontaktlencse vagy szemüveg pl nem lesz jó). De ez is ritka.

[ Szerkesztve ]

we all deserve a bit of luck.

(#2690) csƵ válasza ingalls (#2688) üzenetére


csƵ
őstag

Így konkrét számra nem emlékszem, de minden kontrollon elmondták, hogy nem kell izgulni, mert újraműtik, ha nem tökéletes.

(#2691) whitezo88


whitezo88
nagyúr

21 év szemüveg után rávettem magam a műtétre. Kedden megyek a Sasszemhez vizsgálatra. :B FEMTO-t szeretném, van, hogy indokolt egyik a másik helyett vagy csak anyagiakon múlik? Anno olvastam hogy a LASIK-PRK közt az orvos ajánl de az más technika.

(#2692) Moleman válasza whitezo88 (#2691) üzenetére


Moleman
addikt

Leginkább az anatómián múlik, ha nem elég vastag a szaruhártyád, csak PRK lehet. De az is lehet, hogy az sem, nem mindenki alkalmas a műtétre. Sok sikert!

(#2693) whitezo88 válasza Moleman (#2692) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Amúgy azt jól értem hogy a FEMTO a LASIK újabb "fajtája"? Ott is lebeny van, nem a tetejéből égetnek le mint a PRKnál, nem egészen értem. Ahogy nézem, SMILE eljárás is van már, az megint más.

[ Szerkesztve ]

(#2694) Moleman válasza whitezo88 (#2693) üzenetére


Moleman
addikt

Igen, a FEMTO lebenyes, mint a LASIK, csak kés nélkül, lézerrel.
A SMILE-ról eddig nem hallottam, úgy látom, ott egy kis résen keresztül a szemlencsét cserélik, Magyarországon nem találkoztam még vele. Nekem ijesztőbbnek tűnik, mint az összes többi, idegen testtel a szememben élni tovább (bár nagypapámnak sok éve cseréltek szemlencsét az Uzsokiban, panaszmentes).

(#2695) g4mer


g4mer
senior tag

Sziasztok!

Voltam tegnapelőtt alkalmassági vizsgálaton.
PRK műtétet néztem ki, de vizsgálat után azt javasolta a doktornő, hogy nekem nem ajálnja a PRK-t ilyen kis dioptriával, mint az enyém (-1 ; 1,25 a pupillatágítás utáni vizsgálatnál). Szóval nekem az intralasik FEMTO-t ajánlotta.
Meg állítólag nem tudja garantálni, hogy PRK-val 0-ás dioptriáig meggyógyulna a szemem, lehet hogy csak -0,5-re, és úgy ugyan úgy rosszul látnék.

Mi a véleményetek erről? Esetleg valakinek van tapasztalata ilyen -1-es dioptriával lézeres műtétet illetően?

Sic Parvis Magna

(#2696) CyberPunk666 válasza g4mer (#2695) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Szerintem ekkora dioptriával kb értelmetlen belevágni ebbe az egészbe.
Ilyen értékekkel talán még szemüveget sem biztos, hogy hordanék... legalábbis folyamatosan biztosan nem.
Ez egészen minimális látásromlás csak.

[ Szerkesztve ]

(#2697) g4mer válasza CyberPunk666 (#2696) üzenetére


g4mer
senior tag

Igen, olyan "minimális", hogy 50cm-ről már homályosan látok mindent, és nekem is ugyan úgy kell szemüveget hordanom, mint akinek -5-ös dioptriája lenne, mert mindent elmosódva látok :(

[ Szerkesztve ]

Sic Parvis Magna

(#2698) whitezo88 válasza g4mer (#2695) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Azért nem ajánlotta mert PRKnál a hámgyógyulás miatt visszakorrigálhat valamennyit, másiknál meg ugye a gyógyulni képtelen rétegbe éget, a felsőt csak visszahajtja.

(#2699) donjohnson válasza whitezo88 (#2698) üzenetére


donjohnson
addikt

gyógyulni képtelen réteg? ez biztos?
nem úgy van, hogy csak "kevésbé" képes gyógyulni az a réteg?
bár ha neked lenne igazad (hogy teljesen képtelen), annak jobban örülnék.

[ Szerkesztve ]

ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q

(#2700) Moleman válasza donjohnson (#2699) üzenetére


Moleman
addikt

Femto után is kell csepegtetni, az a rossz látás felé történő visszagyógyulást (is) gátolja, így szerintem ebben nincs nagy különbség.
Nagyon sokat számít a szemcsepp, érezhetően gyengült a szemem a Flucon elhagyása után közvetlenül.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.