Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
tothjozsi96 #146698 üzenetére
Hogymi?
Pont fordítva van. A meleg levegő több párát tud felvenni, így annak ugyanolyan légköri víztartalom mellett magasabb a páratartalma, a hideg meg kevesebbet, abból a maradék kicsapódik. -
bandi0000
nagyúr
Ugye korábban írta valaki itt, hogy lapradiátor nem jó nyitott rendszerrel ,mert csak a felső fele melegszik fel rendesen, amit részben tapasztalok, mert ha nem 60 fokos víz kering, akkor az alsó fele érezhetően langyosabb
Most beszéltem a kazánt áruló céggel, és elég jól elmagyarázott dolgokat, szinte már már meg is inogtam
Lényeg, jelenleg nyitott rendszer van mindenhol új radiátorral
Most gondolkodok kis korszerűsítésen, szóval kazán csere mindenképp lesz. Viszont agyalok rajta, hogy lezáratom a rendszert, hátha kicsit jobb lesz a hatásfok, viszont minél többet olvasok, annál inkább nem tudom, hogy mit várjak el.
Pl most a szaki azt mondta, hogy ő biztos nem záratná le a rendszert, minden radiátorra rakassak szabályzót, és rendesen be kell állítani, ahol melegebb van ott lejebb venni és a víz ki fog egyenlítődni a rendszerbe és mindenhol ugyan olyan meleg lesz. Ez még egészen meggyőző is számomra.
Mert ha nem záratom le, akkor nem kell kidobni a gázkazánt (régi, nem nyomásfüggetlen talán? ), illetve a csöveket se kellene kicserélni, mert a szerelőm szerint nem árt, régi csöveg heggesztettek, lehet nem lenne vele baj, de ha véletlen elpattan akkor úszik a lakás
Illetve a nyitott rendszer biztonságosabbnak tűnik, legalább is nem vagyok áramhoz kötve, plusz nem kell még több cuccot venni
-
tothjozsi96
addikt
válasz
WATERDACA #146697 üzenetére
Az a baj azzal amit írsz, hogy a konyhában melegebb van, mint a konyhaszekrényben. Így értelemszerűen minél melegebb van, az adott páratartalmad alacsonyabb lesz. Épp ezért furcsa lenne hogyha a páratartalom a hidegebb részeken (konyhaszekrényedben) nem lenne magasabb..
-
válasz
tothjozsi96 #146696 üzenetére
Igazából a penészesedéstől félek emiatt, mert volt már rá példa a belső konyhabútoron.
-
válasz
WATERDACA #146558 üzenetére
Sziasztok!
Az érintett csövekre tettem filcszigetelést, elég szépen eldolgoztam a csöveken, szerintem már nem fázik. Viszont mérem a mosogató alatt a páratartalmat, 77%, a konyhában kb. 58-60%. Most már lövésem sincs, mi okozza ezt és mit tudok ellene tenni.
Az tény hogy sok minden a mosogató alatt fel van halmozva, takarítószerek, víztisztító, de nem tudom, mit tehetnék még.
Ötletek?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
totron #146692 üzenetére
Elvileg tavaly év eleji vágás, amúgy tényleg száraznak tűnt, vagy legalább is szárazabbnak, mint amit 2 éve vettünk mástól
Gondolom csak az a jó, ha száraz, én pl nem egész nap tüzelek, hanem reggel + este gyujtok be és akkor nagyjából 18+ fok van a házban egész nap
Igazából nem akartam így fát venni, erdei km3-ben szerettem volna, csak mire kiszámoltam, hogy ugyan annyi mennyiség esetéb spórolnék 50k-t -a saját időm míg feldarabolom és felhasigatom és - a gép kopás benzin, nem biztos, hogy megéri
Megint tőlük vettem, elvileg még ugyan az a vágás, így fűtési szezonra már jó 1.5-2 éves lesz
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Anyósom családi házánál vagyunk dilemmában és szeretnék segítséget kérni. A födémet tervezzük szigetelni, elsősorban fújt cellulózban gondolkodunk, bár szóba jött több anyag is. Ami kizárt, az a terített táblás üveggyapot, mivel nem egyenletes a padlástér. Betonfödémről van szó, rajta salakkal, ezért gondolkodunk a fújt technológiában.
És amiben segítséget, tanácsot szeretnék kérni, az 3 dolog:
- egyrészt a cellulóz jó választás lenne-e, vagy inkább mást ajánlanátok?- a másik, és ez a fajsúlyosabb: a tető nem tökéletes állapotú, és idővel csere lenne. A faszerkezet ok, de a (beton)cserepeken már erősen látsuik az idő vasfoga, kb. 40 évesek. Emiatt félnek attól, hogy ha szigetelésre kerül a födém és beázik valahol, akkor azt a szigetelés bánja (most semmi jele ennek, de régebben volt rá példa). A cserepeket szeretnék lecserélni idővel cserepeslemezre, ami a legjobban tetszik nekik, az a Gerard kőszórt lemezei. És a probléma: a cseréig van-e ennek tükrében értelme megcsinálni a szigetelést, vagy előbb legyen csere, aztán szigeteljünk? Ha előbb szigetelünk, akkor a szigetelőanyagra kell-e valamilyen fóliát teríteni, hogy az esetleges beázás okozta károkat minimalizálni lehessen?
-Illetve az előbb említett Gerard lemez mellett van-e olyan alternatíva, ami szóba jöhet, és hasonló minőséget nyújt kissé olcsóbban?
Köszönöm előre is
-
bandi0000
nagyúr
Köszönöm
Én is úgy gondolom, hogy lehetne benne fával tüzelni is. Hát nem tudom, árban nem sok különbség van köztük amúgy, szóval ha a 2-al kapok olyan extra dolgokat, amiket nem használok, akkor jobban megérhetnéKirály, majd ha egyszer arra jársz, megtudod mérni, hogy mekkora hosszúságú fa fér be maximum? Nyilván látom, hogy 370 a belseje, de a mostaninak pl még az ajtóba is van valamennyi helye 4-5 centi + így ha szar méretű fát kapok, se okoz gondot
-
vmk
tag
válasz
bandi0000 #146685 üzenetére
Szia.
Azt írja itt, hogy vegyes/pellet. Szerintem mehet bele a fa. A leírásában is benne van, hogy "Vegyes tüzelés esetén kihasználhatjuk a nagyméretű tüzelőajtót".
A neve meg a leírása csalóka valóban.Nekünk az első van, hagyományos gravitációs rendszerrel. Hibátlan. 65nm, 2.40m-es belmagasság. Ahogy az előző tulaj mondta: rádobsz egy gyufaszálat és lehet nekivetkőzni. (Nyilván nagyban függ az épülettől, amit fűtesz.)
Szerintem valójában ez a teljesítmény még sok is nekünk, mert puffer nélkül nehézkes a jó hőmérséklet belövése, azaz sokszor túl van fűtve a ház, miközben a kazán vize csak 50-60 fokos. -
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Fűtés korszerűsítés elött vagyunk, és kazánt keresünk.
Szerelő első körben a Celsiust mint márkát javasolta, így ott nézegettem ,szerencsére nincs is nagy választék.
Felsőnél egyértelműen jelzi, hogy fával műkszik, alsónál meg pellet és nem fás biomassza, létezik, hogy az alsőt nem lehet üzemeltetni fával?
23-25kw elég kell, hogy legyen egy 90 m2 alap területű 3m belmagassággal rendelkező házhoz ugye? Gondolom nagyobbat semmi nem indokolja, hogy vegyek
-
pityaa23
senior tag
Sziasztok!
Nem túl drága, de jó minőségű beltéri ajtókat hol érdemes nézni? olyan 100.000-et költenék 1 db-ra. Fehérben gondolkozom.
üdv: pityaa23 -
6030D
addikt
Padlásra a nem járható részekre elég az 50 gr-os geotextil, hogy ne porozzon?
-
válasz
totron #146675 üzenetére
Nem igazán derül ki sok anyagról, hogy mi. Ami nekem szemet szúrt, az a folyó mellett földbe ásott keret. Az tipikusan olyan kezelőanyagnak nézett ki, amire rá szokták írni, hogy talajjal és élővízzel nem érintkezhet. Beltérben - ha van esze - nem biocid anyagokkal kezelt, hanem olaj/viasz alapú szerekkel.
Amit hiányoltam, hogy a betonra kezeletlenül fektette a faanyagot, és nem alkalmazott megfelelő vízszigetelést a padlón a zuhanyzónál.
Ami még nekem extrém, hogy egy ennyire fa épületnél azt az egy ablak már miért fehér műanyag lett?
A másik kifogásom, hogy a cserepeslemez alól kimaradt a tetőfólia. A páralecsapódás (egy folyó mellett vagyunk) szép lesz azon a lemezen, biztos örülni fog neki a tetőszerkezet és a födém.
Az utolsóban nem vagyok biztos, mert komoly helyismeret kellhet hozzá, de ez a lemezalap ami készült ilyen közel egy folyóhoz nekem nagyon karcos.Na persze én csak fotelhuszár vagyok, mert sose fogok ilyet építeni, ha másért nem akkor mert a szabályok kötik a kezünket.
-
totron
addikt
[link] Tipikus ömlengés, rajongás a kommentekben, párolgó vegyianyagok meg 1000%-on pörögnek. A kedvenc, mikor az ömlengésbe bele képesek szőni nem kevesen, hogy akkor az ilyen építmény az természetes. Persze, egy Insta fotón, egy 14 éves tinilány szemében (sajnos nem csak). Elrettentő példa. Kíváncsi vagyok a mai építésügyi passzusok hány ilyen elemet - ragasztó, szigetelőelemek - nem engednek elhagyni.
-
csemberlen
őstag
válasz
bbsofficial #146671 üzenetére
Igen, nem szükséges engedély.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Nálam nem volt tartalék a kábelben. Plomba bontás, mert az órát kellett megbontani, elmenőnkábel ki, 30 centis kábel be és az óra alá bekerült egy kis doboz, ahol a megfelelő sorkapocsba bement az órából a rövid kábel, az elmenő hosszú és a szükséges újabb elmenő.
50k körüli összegre emlékszem 2022 nyaráról. Benne volt a kiszállás, a plombabontás, az alsó doboz, ami benne van, a rövid kábel és a kötések is.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
A villanyóra utáni rész a tulajdonosé.
Azt barkácsolsz amit akarsz. -
bbsofficial
aktív tag
válasz
csemberlen #146665 üzenetére
Köszi az infót! És az elmenő kábeleket engedély nélkül meg lehet ott szakítani mögötte és leágazni?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
föccer #146669 üzenetére
A lusta ezt mondjuk javítóhabarccsal oldja meg. Kitesz egy tojásnyit a rácspontokra és talpas méterrudat finoman lenyomva a lézer mentén szintez.
Zola007: tüskés henger hosszabb tüskékkel is szépen terít, esetleg fogas glettvas, csiszolni is szabad, ragasztott vinylnél szinte kötelező is. Ha sokat kell önteni, akkor a vakolásnál is használt fém profilokat pogácsára ragasztva lehet használni.
-
föccer
nagyúr
válasz
Zola007 #146668 üzenetére
Ha pontosan kell önteni, akkor én térképet készítek előző nap. Lézerrel kimérek kb 1-1x méteres raszterben a leendő magasságot és a raszter pontokra leragasztok a megfelelő magassábő xps darabot. Másnapra ez megmutatja a pontos szintet és ezeknek a magasságában lehúzva a kiegyenlítőt tartani lehet +/- 0,5-1 mm-es szintet egy 20 nm-es szobában. Utána ha megkötött, akkor fel lehet csiszolni.
Igen a térképszésés több órába is beletelhet, viszont ha kell, akkor kell.
üdv, föccer
-
Zola007
veterán
válasz
macilaci78 #146523 üzenetére
Hogyan tudják ilyen egyenletes önteni /simitani az aljzat kiegyenlítőt?
Hozzám március elején jönnek burkolni, 4e forintos lamináltat lerakom, de 12 ezres SPC + alátét+kiegyenlítő rétegrendet nem mertem saját kezűleg bevállalni nulla SPC tapasztalattal.
Murexin aljzatkiegyenlitok jó minőségűek?
-
csemberlen
őstag
válasz
tothjozsi96 #146666 üzenetére
Mérőhelyet nem telepitünk, de amit láttam azt simán elásták.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
csemberlen #146665 üzenetére
Szia!
Egy kérdés, ilyen földre telepíthető mérőszekrényt Ti szoktatok betonkockára/lapra ültetni? A mérőszekrény lábán vannak furatok, gondolom azért találták azt oda ki, hogy le lehessen fúrni hogy később ne tudjon elbillenni semerre. Ti hogy csináljátok?
-
csemberlen
őstag
válasz
bbsofficial #146664 üzenetére
Szia. Bal alul a kisebb szekrény nincs leplombálva, ( Normál, és H tarifa elmenő kábeleinek) onnan le lehet ágazni.
-
bbsofficial
aktív tag
Sziasztok,
Kert végébe szeretnék kisházat, ahhoz húznék oda villanyt. (Kisház építéshez majd később lesz még kérdésem
)
Villanyszekrényben benn van a 3 fázis, H-tarifás óra, de sajnos minden le van plombálva:Csak regisztrált villanyszerelő tudna idetenni egy konnektort és egy 16A-s kismegszakítót (és esetleg egy FI-relét)? Amiről aztán elhúzhatnék egy kábelt a kerítés tövében a kert végébe és a kerítés felé. Ez kb. mennyibe kerül?
Másik opció a padlásvilágításról leágaztatni a házban, de az nagy kerülő lenne.
Köszi!
-
Gabesz87
veterán
válasz
6030D #146662 üzenetére
Rainwater 18 HF Plug&Play
Igen, mondjuk nekem is eszembe jutott, hogy talán a vizes megoldja másképp a gyári bekötő szett nélkül, de ebben az esetben akkor majd visszaküldöm elállási joggal élve. Csak gondoltam, megveszem, nehogy ez legyen a hiányzó láncszem, és emiatt kelljen várni. Olvastam erről, hogy ívóvíznek nem jó a lágyított víz (bár azt sehol sem olvastam, hogy miért nem), és ez a legjobb megoldás, hogyha le van választva az ivóvíz ág. Nálunk ez nem kivitekezhető már szerintem, de emiatt nem is aggódom, mert van a mosogató alatt fordított ozmózis víztisztítónk. Fogok bele venni még egy visszasózó egységet, szerintem így már OK a víz ivás célra. Jelenleg még ez a betét hiányzik belőle. -
6030D
addikt
válasz
Gabesz87 #146660 üzenetére
Melyik gépet vetted? Nekünk nem kell montázs blokk, mert van egy ivóvíz ág, ami marad lágyítatlan, amit a gép csinál az meg megy a főágon. A lefolyóbekötésre meg azt mondta a vizes, hogy csinál jobbat, olcsóbban.
50-es szűrő adott volt.
-
ggeleven
őstag
Srácok vett valaki mostanában Velux tetőablakot? Valami ajánlás jó boltra?
-
Gabesz87
veterán
válasz
6030D #146659 üzenetére
Igen, az Euro-Clear ügyfélszolgálattal nekem is nagyon pozitív tapasuzalatom van, még tavaly dec. elején hívtam fel, hogy melyik gépet is vegyem. A fickó fél órás előadást tartott, mindent részletesen elmondott, minden krédésben segített, szóval tényleg le a kalappal előttük. Ezért is, na meg az 5 év gari miatt választottam ezt a gépet. A BWT Perla BIO, ami hasonló, nem mellesleg sokkal többe kerül. Nálam még a bekötés nagy kérdés, ugyanis át kell alakítani valahogy a csatornát, mert a régi gépből felfelé ment a túlfolyó és szennyvíz cső, ami hát...nem valami jó, de legalább xar. Lévén, hogy pincében (szuterén) van, talajszint alatt, padló összefolyó nincs. Úgyhogy kíváncsi vagyok hogy oldja meg majd a vizes. Nekem a montázsblokk jár hozzá, a szennyvíz bekötő szettet vettem meg külön, ill. a meglévő 100mikronos mechanikus előszűrőbe vettem egy 50-es szűrőt.
-
6030D
addikt
válasz
Gabesz87 #146657 üzenetére
Melyik fajta? Nekünk az van, a Blue Soft Eco, annak a "sisakja" csak simán leemelhető. Nem emlékszem, hogy bármi ragasztó fogta volna. Kocsiban hoztam, fektetve, nem mondták a boltban, hogy nem lehet. Ma köti be a vizes, a héten elvileg kap már áramot is, szóval azt nem tudom egyelőre, hogy ez gondot okozott-e.
De hívd fel az euroclear központi számát (visszahív, ha nem veszi fel) +36703646360. Pénteken beszéltem vele, hogy kell-e nekünk montázsblokk, vagy sem, mindent elmondott, fejből nyomja az összes alkatrészt, mit hova kell kötni, hogy néz ki, mit keress... le a kalappal előttük, ilyen tech support kéne minden vonal végére.
-
XPS lapot ragasztanék betonra (vízszintes felület)
jó lehet ez a legolcsóbb megoldás: AkFix 960P ez 1760 forint plusz posta, 900 ml, 14 m2 lerakására elég. vagy a következők közül válasszak inkább:
- TekaPur TKK Pu Fix 2490 Ft, 750 ml, 8-12 m2
- Penosil Polystyrol FixFoam 877, 2430 Ft, 750 ml, 5-8 m2
- Fisher PUP P 750 B2, 2890 Ft, 750 ml, 13 m2 -
Gabesz87
veterán
Használ valaki közületek Euro-Clear (RainWater) vízlágyítót? Nemrég hozta meg a futár, és egyszerűen nem tudom levenni a tetejét. Belül vannak a szerelvények egy dobozban, de nem jön le a teteje, pedig elvielg szimplán csak le kéne emelni
Tiszta röhej hogy ezzel küzdök. Megnéztem, de nincs leragasztva sehol.
No meg aggódok kicsit, mert segítettem a futárnak behozni, el akarta dönteni, de montam neki hogy azt inkább ne. Elmondása alapján ők is már úgy vették át, hogy döntve volt. Na mondom faxa. Ott van a dobozon hogy hogy áll, meg hogy ne döntse a dobozt. Remélem ettől nem lett baja. Bár a használatiban ez áll:HA TÚL NAGY NYOMÁSESÉST TAPASZTAL A BERENDEZÉS HASZNÁLATBA VÉTELÉT KÖVETŐEN, AKKOR AZT MINDEN BIZONNYAL A SZÁLLÍTÁS SORÁN TÖRTÉNT ELDÖNTÉS, OLDALÁRA FEKTETÉS OKOZTA. AMENNYIBEN EZ TÖRTÉNT, AKKOR EGY VISSZAMOSATÁS ELINDÍTÁSÁVAL A GYANTATÖLTET VISSZARENDEZŐDHET.
Akkor tönkre ettől még csak nem ment a gép -
tyielow
aktív tag
válasz
macilaci78 #146653 üzenetére
Ezeket mi csináljuk. Nekem csak estrich terítés kell
-
macilaci78
nagyúr
válasz
föccer #146652 üzenetére
Drótkerítés, nádszövet, meg ültetsz valamit a kerítés tövébe. Mire a nádszövet lerohad, addigra a kúszónövény belepi a kerítést. A kapura meg szélezetlen deszkaborítás fedésben, használt motorolajjal lekenve. Kap egy sötét barnás-zöldes színt és örök, mint a nyomorúság.
-
föccer
nagyúr
Sziatok!
Kicsi kerítést kellene csinálnom. 8,5-9 méter. Kapuval.
Mi lehet most az olcsójános, egyszerű, házi megoldás? 3-5 év tartóssággal már kiegyezek és lehetőleg ne lehessen belátni rajta.
Nem nagyon akarnék sok időt rászánni.
-
tyielow
aktív tag
Egy kis infó: kaptam ajánlatot estrich betonozásra (normális, adózó cég, weboldallal stb., nem kókány Bt.). 130 m2, 6,5 cm: anyagdíj: br. 370k, munkadíj nettó 273k. Nagyon jónak tűnik. Milyen plusz költségek merülhetnek fel? Nyílván a kötésgyorsító adalék, de az nem hiszem hogy tétel. Anyagot ők hozzák.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Milyen autót vegyek?
- Diablo IV
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Abus Viantor sisak
- PS3 Slim 4.92 HEN, Telepített játékokkal - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest