Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Tabletek, E-bookok  »  Amazon Kindle (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-05-11 12:53:49

LOGOUT.hu

Figyelem! Ez az összefoglaló már elavult! Ha valami nem világos, kérdezz a topikban.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18951) Heavyrain válasza Watcher45 (#18949) üzenetére


Heavyrain
őstag

Az olvasás élményét azonban az egyszerű 7th gen. Kindle is megadja

A majdnem dupla pixelsűrűség és a háttérvilágítás miatt én inkább a Paperwhite 3-at ajánlanám minimumnak.
Persze drágább,mint a Kindle 7th gen, de ha tényleges, könyvolvasáshoz közeli élményt szeretne valaki, akkor a Paperwhite 3-at vegye.
A Voyage-t és Oasis-t venni pedig fölösleges pénzkidobás.

[ Szerkesztve ]

(#18952) Watcher45 válasza Heavyrain (#18951) üzenetére


Watcher45
tag

Degeczi és Compass nem vitatom amit írtok, pusztán arra céloztam, hogy a kisebb tudású verziók is éppúgy használhatóak, természetesen az ártöbblet egy bizonyos szintig minőségi javulást is jelent. A hőskorban én még egy LCD TFT Anti Glare kijelzős gagyi készülékkel kezdtem (és akkoriban itthoni beszerzésből az sem számított olcsónak) és élvezettel olvastam arról is, igaz a szemem nem köszönte meg azt az időszakot. Középkategóriaként én is a paperwhite készüléket értelmeztem.

(#18953) Renok válasza Heavyrain (#18948) üzenetére


Renok
senior tag

És ilyen esetben hogy megy a gariztatás?

(#18954) Heavyrain


Heavyrain
őstag

Amikor én vettem akkor "1 év Amazon garanciával" kaptam. Felhasználását nem ismerem,mert szerencsére nem volt még szükségem rá.

Szerk.: Nem reklámnak szánom, de most nézem,hogy van olyan eladó Hardveraprón, aki 1 év magyar garancival árulja.

[ Szerkesztve ]

(#18955) Peddy789


Peddy789
őstag

Bementem ma a mediamarkrba es ugyan itt picit dragabb de megvettem 140ert a peprwhiteot. Eddig nagyon tetszik, en azthittem nagyon lassu lesz, nem bartam sokat, kellemesen csalodtam! A word wise is tok jo, meg hogy minden szora kapok magyarazatot. Ez az e ink kijelzo is allati szuper. Vegre nemfogom magam halalra unni a vonaton repulon meg autozas kozben!

Tokot erdemes hozza venni? Mennyire strapabiro a kijelzo? Par apro karc nemerdekel a szeleken.

(#18956) cocka válasza Peddy789 (#18955) üzenetére


cocka
veterán

Mennyire strapabiro a kijelzo?

Kétszer is sikerült leejtenem kb. 180 centi magasról, semmi baja nem lett. Nagy ritkán begolyózik és összekuszálódik a kép, de alapvetően nincs vele gond. Szóval a kettő közt nem vonnék párhuzamot.

(#18957) ollie válasza Peddy789 (#18955) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

A kijelző miatt vegyél egy kemény tokot, mert egy vékony üveglap van benne, ami nagyon könnyen törik, elég ha valami megnyomja egy kicsit a kijelzőt, pl. táskában. Karcolódni nem fog.

[ Szerkesztve ]

***

(#18958) cocka válasza ollie (#18957) üzenetére


cocka
veterán

Tok nélkül esett le kétszer, bár nem egymás után, hanem két különböző alkalommal, de semmi baja nem lett. Szóval nem értem a problémát. Más kérdés, ha szándékosan teszed tönkre, akkor lehet hogy a kijelzőnek rövid úton kaput.

(#18959) Watcher45 válasza Peddy789 (#18955) üzenetére


Watcher45
tag

Én is egy mágneses kemény tokban tartom, ami kiváltja a kapcsoló nyomkodást, nyitáskor egyből aktív állapotba kerül. Az utolsó hozzászólásokban ugyan lehúzzák a kínai tokokat, én biztosan jó minőséget fogtam ki, mert az enyém jól bírja a strapát.

(#18960) ollie válasza cocka (#18958) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

Itt a topikban nem egyszer szó volt róla, hogy eltörött a kijelzője a Kindle-nek (nyilván nem a külső réteg), mert megnyomódott valamitől. Akkor már kitárgyaltuk, hogy célszerű kemény tokba tenni. De nem muszáj rám hallgatni, ez csak egy javaslat.

***

(#18961) Degeczi válasza Peddy789 (#18955) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ahogy elhangzott már: ha hurcolászod, kötelező a tok!
Nagyon könnyen sérül a kijelző, és nem karcra kell gondolni, hanem végzetes működésképtelenségre.
Tipikusan attól, ha vmi megnyomja, ahogy mellékerül a táskában (vagy az asztalon ráesnek pl. kulcsok)

(#18962) donjohnson válasza Misi1979 (#12664) üzenetére


donjohnson
addikt

ezt meg tudom erősíteni, hogy paperwhite 1-en a twitter regisztrálós / belépős oldalán keresztül majd egy tweetre kattintva ki lehet jutni a google.com-ra vagy az m.facebook.com-ra 5.3.9-es szoftveren csak 3g kapcsolattal. :D
köszi a tippet!

ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q

(#18963) szildavid90


szildavid90
aktív tag

Hogy működik a könyv vásárlás? Van egy olyan mint pl. Az app store vagy google play csak kindle store és onnan lehet könyveket rá vásárolni? Vagy hogy van ez az egész pontosan? Honnan lehet rá könyveket beszerezni?

(#18964) fravik válasza szildavid90 (#18963) üzenetére


fravik
tag

Szia!
Az Amazon saját könyvesboltjában tudsz angol nyelvű könyveket vásárolni:
Amazon Ebook Store

Magyar nyelvű könyveket már több helyen is találhatsz, pl:
Dibook

Bookline

Líra

Polc.hu

Én személy szerint magyar könyvet eddig csak a Dibook-ról vásároltam, megbízható cég, jelenleg pont akcióznak is, érdemes körbenézni. Epub és Mobi formátumban is letölthetőek a könyvek bármikor + ha megadod a @kinde.com-os e-mail címedet, rá is küldik a Kindle-ödre.

Amazonnál ha megveszed, fel is töltődik a Kindle-re, szerintem nem kell extra beállítás hozzá, ha már regisztráltad a Kindlet.

"Always remember that you are absolutely unique. Just like everyone else."

(#18965) 8nemesis8


8nemesis8
veterán

Sziasztok!

PaperWhite tényleg jobb annyival. hogy megérje a különbözetet?
Ahogyan néztem felbontás + háttérvilágítás az előnye, ami nem is kicsi előny, pláne utóbbi, mert ahogyan olvastam nem nagyon lehet csak úgy megvilágítani az ebookot vagyis jobban elnyeli a fényt talán!?

Tokot mit ajánlotok hozzá?
Feleségemnek venném :)

(#18966) insyde5 válasza 8nemesis8 (#18965) üzenetére


insyde5
aktív tag

Hali!

Lassan 13 hónapja használom megelégedéssel a pw3 at. Nekem ez az első e-book olvasóm, tabletet cseréltem erre. Nem tudom milyen világítás nélkül olvasni, Ez igy tökéletes. Aki látta már a pw3 mamat, és neki nincs benne világítás mindenki azt mondja, amint elérkezik a váltás nála is, csak háttérvilágításosat fog venni, Ebből arra következtetek, hogy JOBB! Akku idő hetekben/hónapokban mérhető. Wifi müködik, még a böngésző is, bár szerintem ez már olyan extra amire nem hiszem, hogy valaha szükségem lesz. Jött rá nemrég egy upgrade is! talán jobb is lett :).

Összegezve:
-csak háttérvilágítással veszek ezek után is.
-bekapcsolom, olvasom, kikapcsolom. Mi kell még?!

Tok:
- én ebay röl rendeltem. Azóta is rajta van, ha utazik az ember SZÜKSÉGES!!!! Van eredeti is 10e. környékén. Nem tudom mennyivel tud többet, de nekem a majd 10x es ár nem érte volna meg :).

[link]

[ Szerkesztve ]

(#18967) ollie válasza 8nemesis8 (#18965) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

Nekem van alapváltozatom, és PW-m is. Olvasási élményben ég és föld a különbség, az utóbbi javára. Erős napfénynél, amikor közvetlenül éri a fény a kijelzőt, persze nincs értelme a háttér világításnak, de ez azért ritka. Jellemzően beltérben vagy utazás közben olvas az ember, úgy meg elég jelentős a különbség.

***

(#18968) cocka válasza insyde5 (#18966) üzenetére


cocka
veterán

Nem tudom milyen világítás nélkül olvasni,

Nem kifejezetten kellemes. Annál is inkább nem, mert a világítás nélküli ebook olvasóknál általában a "papír" nem fehér hanem szürkés, a kontraszt is rosszabb. Mert engem nem kifejezetten zavarna az alacsonyabb felbontás sem, ha a két fenti dolgot sikerült volna javítaniuk. De gyanítom, hogy a legújabb alap Kindle 8-on is ugyanolyan szar olvasni, mint a többi világítás nélküli verzión.

A világítással kapcsolatban azt meg végképp nem értem, hogy pl. a régebbi 5.6.5-ös fwben miért az volt az ajánlás, hogy sötétben kevés fényerő, világosban meg sok.

Szerintem nagyjából pont fordítva kéne. Sötétben melyik ökör veszi le a minimumra a fényerőt? Azt írták, hogy az 5-ös a max. ami ajánlott. Hát ilyenkor pont a sötétség miatt marad homályos a szöveg. Hosszú távon ez rohadtul szemrontó. Nekem kb. a 11-es az aminél már nem kell erőlködni a szememnek az olvasással.

Világosnál meg attól függ, hogy hol vagy. Természetes fénynél, pl. napfénynél gyakorlatilag tök mindegy, meg ilyenkor a fényerőt akár le is lehet venni minimumra. Max.-on is csak a fehérséget fokozza.

Mesterséges fénynél lehet értelme a max. fényerőnek, mert gyengébb fényerőnél a sziluettek itt-ott látszanak a "papíron". Max. fényerőnél pedig ezek a sziluettek is eltűnnek.

(#18969) Geripapa válasza cocka (#18968) üzenetére


Geripapa
aktív tag

Sötétben melyik ökör veszi le a minimumra a fényerőt?

pl:én is leveszem, mert mig nappal jobb a 15 addig este sötétben kisüti a szemem, igy leveszem 7-8-9 környékére....

Szóval azért van úgy mert úgy van értelme.

Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;

(#18970) Degeczi válasza Geripapa (#18969) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Így van, tényleg zavaró töksötétben a túl erős világítás.

(#18971) HuMarc válasza cocka (#18968) üzenetére


HuMarc
addikt

Nem tudom, milyen lehet PW-n olvasni, mert még sose próbáltam, Kindle 5-öm van (előtte Kindle 3-on olvastam). Most már egyre kíváncsibb vagyok a PW-re, tekintve hogy több tízezer oldalt olvastam már ebookon, alacsonyabb felbontással, rosszabb kontraszttal és háttérvilágítás nélkül, ráadásul tipikusan olvasólámpánál, éjszaka, azaz félhomályban és legkisebb betűmérettel.

A sötétben kevés - világosban sok fényerő meg teljesen érthető, sötétben a magas fényerő süti a retinádat (telefonon is az automatikus leveszi a fényerőt sötétben, világosban meg feltolja).

(#18972) cocka válasza Degeczi (#18970) üzenetére


cocka
veterán

túl erős

Igen a 24-es skálán a 11-es az kifejezetten erős. :W

(#18973) ollie válasza cocka (#18972) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

Igen, teljesen sötétben a 11-es nagyon erős, legalábbis PW2-n.

[ Szerkesztve ]

***

(#18974) 8nemesis8 válasza insyde5 (#18966) üzenetére


8nemesis8
veterán

Nah, köszi, ez most eldöntötte nálam.
Igaz tényleg nem nekem lesz, hanem ajándékba.
De ha mindenki így nyilatkozik nyilván jobb.
Az komoly az akkuidő és mennyi, milyen használat mellett ekkora?

Tokban nagyon nagy az ár differencia. Gondolom ennyivel nem jobb, hogy 5-6-8-10szer annyiba kerüljön!

ollie: Beltérben, délután/estefelé, amikor még sok fény van, akkor sem árt már a háttérvilágítás?
Ergo a világítás nélkülihez már hamar kellene valamilyen lámpa, hogy kényelmes jó legyen?

[ Szerkesztve ]

(#18975) ollie válasza 8nemesis8 (#18974) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

Még nappal is jobb beltérben háttérvilágítással, mert jelentősen emeli a kontrasztot.

Ja, és én is kb havonta töltöm a PW2-t úgy, hogy naponta olvasok 1-2 órát.

[ Szerkesztve ]

***

(#18976) insyde5 válasza 8nemesis8 (#18974) üzenetére


insyde5
aktív tag

Pontos adatot nem tudok mondani.
2 Frei Tamás könyvet olvastam el rajta ami kb 1100 oldal papíron. De még igy sem volt lemerülve, csak tettem fel új könyveket, így fel is töltött. Föleg sötétben olvasok kb 6-7 világítással. Nappal utazás közben kikapcsolom a háttérfényt, igaz ha árnyékos/felhős kint akkor persze visszakapcsolom. Kontraszotsabb a kijelző. Vannak akik beállítják 10 re éjjel nappal :).

(#18977) Degeczi válasza cocka (#18972) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ezért ugyan ne verd a fejed falba, PW2-n tényleg az. Nappali, beltéri körülmények között használom 12-13 körül...

(#18978) Degeczi válasza 8nemesis8 (#18974) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Beltérben nincs sok fény, legföljebb dedikált, erős olvasólámpa alatt, vagy közvetlenül egy ablak mellett.
Egyébként elkél a világítás, mert az e-ink nem veri vissza úgy a fényt, mint egy papírkönyv, több fényt igényel.

(#18979) 8nemesis8 válasza ollie (#18975) üzenetére


8nemesis8
veterán

Az nagyon jó, feleségem is olvas esténként átlagosan szerintem ennyit, akkor nagyon jó.
Tableten olvas, de így naponta-kétnaponta kell töltenie.

(#18980) 8nemesis8 válasza insyde5 (#18976) üzenetére


8nemesis8
veterán

Ezek is korrekt adatok, meg lett rendelve a PW3 kíváncsian várom. :)
Jövő hétre érkezik meg Ausztriába, ahonnan egy barátom áthozza majd nekünk!

Degeczi, köszi! A háttérvilágításos PW modell mellett tettem le a voksom, mindenki pozitívan írt róla :)

[ Szerkesztve ]

(#18981) escsé válasza 8nemesis8 (#18980) üzenetére


escsé
tag

Volt egy világítás nélkülim és jött egy jó ár a német médiamarktban és vettem egy pw3-at. Sokkal tökéletesebb az olvasási élmény (mint azt már írták az előttem szólók). Az előzményeket tekintve, én is innen a fórumól győződtem meg és döntöttem el, hogy veszek egy pw3-t.

(#18982) HoryThePooh válasza escsé (#18981) üzenetére


HoryThePooh
aktív tag

+1
Ugyanez a story-m. Nem bántam meg az upgrade-t.

Télen nyáron éjjel nappal 14 a fényerő. Nekem ez vált be, Uff :DDD

The one who has a true friend doesn't need a mirror :)

(#18983) cocka válasza HoryThePooh (#18982) üzenetére


cocka
veterán

Hmm.. nekem is nonstop 11-esen van a fényerő. De talán a 14 már túl sok.

Egyszer vettem le sötétben 10-esre, de már erőltetni kellett a szemem.

Ha nem a legsötétebbtől haladsz felfelé, hanem a legvilágosabbtól a sötétig, akkor sok lesz az 14. (legalábbis nálam így volt)

(#18984) pjen válasza cocka (#18983) üzenetére


pjen
félisten

Nálam is a 11 a nyerő,de nem vagyunk egyformák.

(#18985) Degeczi válasza pjen (#18984) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Sőt, a készülékek sem egyformák, így nincs is értelme kissé eltérő számértékeket említeni...

(#18986) DQ


DQ
tag

Én februártól voyage-t használok. Ebben van fényérzékelő. Az automata, ahol és ahogy én olvasok, gyakorlatilag két értékkel dolgozik: szobában nappal és este éjjeli lámpa alatt (szemkímélő, ha nem tök sötétben bámul az ember egy világító akármit: tv, tab, szgép, kindle, bármi), akkor 10-13-as szintre áll be, kint napos időben lehúzza 0-ra. A max., ha jól rémlik 24? Ilyet még nem állított a szenzor soha sehol, kézzel felhúzva eddig, este kifejezetten zavaró a fényerő.

(#18987) cocka válasza DQ (#18986) üzenetére


cocka
veterán

És tök sötétben mire áll?

(#18988) szekzol


szekzol
tag

Sziasztok,
Érdemes a PW3-at felfrissíteni a legfrissebb FW-re? Most talán 5.6.5-ön vagyok. JB egyenlőre nem érdekel. Miben nyújt többet a legfrissebb szoftver?

(#18989) cocka válasza szekzol (#18988) üzenetére


cocka
veterán

Teljesen új felületet kapsz. Eltüntették a böngésző 90 fokos elforgatását.

(#18990) szekzol válasza cocka (#18989) üzenetére


szekzol
tag

Köszi. Böngészni mondjuk nem böngészek rajta. Egyszer próbáltam, de elég nagy kínlódás. Olyasmire gondoltam, mint pl. keskenyebb margó. Nem is értem a 3 margó beállítási lehetőséget. Ki használja a 2 legnagyobbat?

[ Szerkesztve ]

(#18991) ollie válasza szekzol (#18990) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

Sajnos nincs keskenyebb margó. Csak jailbreakkel vagy a könyvek kézi szerkesztésével lehet megoldani. Negatív margót kell beállítani a könyvekhez (Calibre-vel meg lehet csinálni, bizonyos könyvformátumoknál), és akkor keskenyebb lesz.

***

(#18992) cocka válasza ollie (#18991) üzenetére


cocka
veterán

Nem értem ezt a margómizériát. A gyári legkisebb miért nem jó? Nekem soha nem tűnt fel, hogy hú de nagyon széles lenne. Vagy egyesek szeretnek a káva pereméig olvasni? :D

(#18993) ollie válasza cocka (#18992) üzenetére


ollie
MODERÁTOR

Nekem is nagy. Minél több infó van a kijelzőn, annál kevesebbet kell lapoznod, ami az üzemidőre is pozitív hatással van.

***

(#18994) Degeczi válasza cocka (#18992) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Aki nem csak végletekben tud gondolkozni, valószínűleg észreveszi, h akadna némi mozgástér a "káva széléig" és a "9 cm széles kijelzőből 1 centit hagyjunk üresen" fokozatok között.

(#18995) cocka válasza Degeczi (#18994) üzenetére


cocka
veterán

Jó, lemértem. 0.5 centi és 0 közt okoskodsz. Kibaszott 5 milliméterről beszélünk. Nektek mennyi az ideális margó? 2-3 milliméter?

Fekvőben még több is a margó 1-1 milliméterrel. Nem fogok belehalni. Viszont állóban biztosan nem olvasnék semmit.

Nézd meg, hogy arányaiban mennyit foglal el a teljes képernyőhosszból a margó.

Álló: kb. 11.1%
Fekvő: kb. 9.8%

[ Szerkesztve ]

(#18996) Degeczi válasza cocka (#18995) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha meglepő is, de nem vagyunk egyformák, és a többség számára praktikusabb a jelenlegi minimum fele körüli margó.

Értelmetlen ezen fönnakadni, pláne ilyen stílusban.

(#18997) cocka


cocka
veterán

Ha már itt tartunk, hogy fekete és szürke betűszín váltakozik itt a fórumban, akkor esetleg azt meg tudja nekem valaki mondani, hogy egy dokumentumon belül hogyan lehet a betűszíneket csak fekete-fehérre korlátozni? Mert ha a webről küldök egy-egy doksit, ott néha zavaróan világosszürkék bizonyos bekezdések, ami nyilván rontja az olvas hatóságot.

(#18998) escsé


escsé
tag

Képernyőkép készítés: [link]

USB csatlakozás után a gyökérben található.

[ Szerkesztve ]

(#18999) GrandS válasza escsé (#18998) üzenetére


GrandS
senior tag

Érdekes...

(#19000) cocka válasza GrandS (#18999) üzenetére


cocka
veterán

Ja, csak nem mindig működik. Mert olyan jó minőségű az érintőképernyő, hogy bár ne is lenne. Szótárazáson kívül meg görgetésen kívül (illetve ez utóbbira kevésbé alkalmas) semmi értelme.

Azaz mondjuk üdvös lenne egy olyasmi billentyűzet, mint a kindle keyboardon és mellé egy olyan funkció, amivel ki-be kapcsolható az érintőképernyő, mert sokszor akkor is ellapoz, ha nem is akarom.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Tabletek, E-bookok  »  Amazon Kindle (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.