Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3501) huppancs89


huppancs89
tag

szöveg

Valaki le tudja fordítani, mit jelent?

(#3502) Csecsen


Csecsen
újonc

Sziasztok! Ma találtam erre a fórumra! Sokat olvastam és a fórum-keresőt is találtam, de Velem (Kőszeg mellett) közelében nem találtam jegyzett objektumot. Ott voltunk kirándulni egy pár éve és az erdőben eltévedtünk és találtunk egy elhagyatott laktanya szerű elhagyatott területet. Vajon mi lehetett ITT: 47.359977,16.461896 (illeszd be a google-ba)

Nagyon érdekelne.

(#3503) mitulabattyi válasza Csecsen (#3502) üzenetére


mitulabattyi
aktív tag

Üdv!
Vannak fényképek google earth-ön, Hörmann-forrás laktanya.

(#3504) leibigabi válasza D-peti (#3500) üzenetére


leibigabi
csendes tag

в/ч пп 37524 - 108 оисапб – 108. ??? Települési hely: Orgovány

Ez a 108. önálló mérnök-utász zászlóalj

в/ч пп 71820 - 712 гв оредн – 712. gárda ??? Települési hely: Nagykőrös

Ez a 712. gárda önálló reaktív zászlóalj (sorozatvetőrakéta osztály)

в/ч пп 52812 - 87 тп – 87. harckocsi ezred, települési hely: Szeged (de lehet, hogy a végén Szegedről vonultak ki) (Sok alakulatnál azért van keveredés, mert a kivonuláskor még ide-oda helyezték őket)

Tudtommal ők Cegléden voltak és max. csak a kivonulás végefelé kerültek a 93. Lövész Hadosztály állományába.

в/ч пп 20623 – 78 мсп – 78. gép. lövészezred, települési hely: Pápa

Szerintem ők max a végén kerültek a 93-asokhoz.

в/ч пп 86724 - 347 ордн ТР – 347. önálló harcászati rakéta osztály, települési hely: Kiskunmajsa (1987-ben áttelepült Pápára?)

1987-ben Baj-ra települtek, majd feloszlottak és az odatelepült Rakéta osztályokból megalakították a 459. Rakéta Dandárt

[ Szerkesztve ]

(#3505) huppancs89


huppancs89
tag

(#3506) D-peti válasza leibigabi (#3504) üzenetére


D-peti
csendes tag

Köszi a segítséget!
Nincs tipped, hogy miért helyezték ide-oda, illetve az egyik hadosztályból a másikba az alakulatokat? Így talán könnyebb volt kivonni az egységet?

http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3507) Pocee válasza D-peti (#3506) üzenetére


Pocee
senior tag

Íme

Bocs a késésért,és előre elnézést a kezdetleges körberajzolásért,de nem kezelem profin a paintet,némi magyarázat a képhez:
Pirossal van karikázva ahol a laktanya lakóépületei voltak,sárgával a laktanyához tartozó lövészgyakorlópálya,ennek végében voltak (nekem azt mondták dollingernek hívták) ami felcsapódott és arra tüzelt a tank,pirostól balra zöldel van karikázva az a rész ahol átkeltek a kékkel karikázott részre,itt állt a tankos emlékművük is ahol az ünnepélyeket tartották,a kék rész nem tudom,hogy most az már az orgoványi laktanyához tartozott e vagy a pirossal jelzett részhez,de biztosan szorosan összefügött,ha van kedved egyszer kimehetünk bóklászni,van egy két hely amit felderítettünk anno,meg sokat el is felejtettem,de azért vannak még bunkerek amire emlékszem.ősszel ki akarunk menni amikor a lombok lepotyognak, akkor jobban kutathatók a dolgok.

Mr.Brightside

(#3508) huppancs89


huppancs89
tag

Nem tudom, hogy született-e megoldás, de akkor leírom:
Pedig ez a nagyvázsonyi Kis-Moszkva.

Csak az embered nyilván abban az időben volt ott, amikor még nem volt ott ennyi épület, vagy talán nem tudott róla.
magyarázat:
"A lakótelep egészen kicsi volt, 2 db négyemeletes lakótömb, (a magyarok építették)"
1985ben készült el az új, zöld színű panel, addig két 4 emeletes lakótömb volt, szóval az embered az előtt járt itt.

"kettő db. úszó medence (egyik a gyerekeknek a másik a felnőtteknek)"
nagy medence

Amíg nem készült el az új panel, addig annak a helyén volt a gyerekmedence (0:25-)
régimedence

ezután átették a déli részre, a játszótér mögé:
gyerekmedence

kazánház(1:36)
kazán

"Az erdőben a titkosított technika." Stimmel
"A telepet csak a parancsnok engedélyével lehetett elhagyni." stimmel
"A telep természetvédelmi területen volt." szerintem nem természetvédelmi terület, csak egy erdő, itt valószínűleg téved.
"Az iskolába Szabadiba jártunk." Stimmel (1985ben épült panelház alján volt a 4 osztályos iskola és óvoda).

Valószínűleg egy '85 előtt ott szolgált, szovjet katona gyerekének a visszaemlékezését olvastad.
Én is szívesen elolvasnám ha megosztod :)

Szerintem mutasd meg neki a videó elejét, még az is lehet, hogy ő van rajt :)
kismoszkva

[ Szerkesztve ]

(#3509) huppancs89 válasza boeing707 (#2462) üzenetére


huppancs89
tag

Bocs, az egyel fentebb üzenetet neked írtam, csak véletlenül az "új"-ra mentem a "válasz" helyet...

(#3510) huppancs89 válasza hadsz (#2521) üzenetére


huppancs89
tag

Ő Alexander.
Nagyon sok fotót küldött és érdekes történeteket mesélt az ott töltött időről, magyarul! :)

(#3511) D-peti válasza Pocee (#3507) üzenetére


D-peti
csendes tag

Köszönöm a segítséget! Én Bócsától északra képzeltem el az objektumot, azaz rossz helyen keresgéltem. Egyébként apám is sokat mesélt a bunkerekről-harckocsifedezékekről, melyeket Bócsa felé látott, de hogy pontosan merre, arra már nem emlékszik. Ami a levélhullás utáni bejárást illeti jól hangzik, már régóta tervezem, hogy fel kéne térképezni a helyet.
Az orgoványi laktanyát és lakótelepet hogyan és merre felé kell elképzeli? A műholdat nézegetve nem sikerült amolyan tipikus laktanyát találni, bár az se biztos, hogy jó helyen kerestem.

http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3512) leibigabi válasza D-peti (#3506) üzenetére


leibigabi
csendes tag

"Nincs tipped, hogy miért helyezték ide-oda, illetve az egyik hadosztályból a másikba az alakulatokat? Így talán könnyebb volt kivonni az egységet?"

A kivonuláskor gondolom így tudták megoldani. Mikor megkezdték a Hadosztályok kivonását, bizonyos egységeket feloszlattak, kivonták vagy átdobták egy másik Hadosztály kötelékébe, majd már azzal a Hadosztállyal vonták ki. Pl. 89-ben mikor a Kiskunhalasi helyőrség egységei elvonultak, a laktanyájukba települt át a 73. javító zászlóalj. vagy: a 198 gárda önjáró tüzérezred Kecskemétről a már elvonult 6. gépesített lövészezred helyére diszlokált Táborfalvára...(és szerintem ezért is írták a Duna honlapján a 198. tüzérezredet Táborfalvára...vagy, Kecskemét előtt talán lehetett ott is.) Vagy tudtommal a 96. (Szombathelyi) lövészezredük is a kivonáskor először Debrecenbe ment egy kis időre...gondolom a 103. harckocsi kiképzőezred helyére, ami alakulatot az elsők között vonták ki.
Egy lövész Hadosztály alapesetben 3 gépesített lövész ezredből, 1 harckocsi ezredből, 1 légvédelmi tüzérezredből, 1 önjáró tüzérezredből, 1 harckocsi/híradó/felderítő/műszaki/javító/orvos/gépkocsizó-szállító vagy logisztikai önálló zászlóaljból és 1 vegyvédelmi századból, 87 előtt 1 Harcászati Rakéta osztályból, 1 sorozatvető rakéta osztályból, 1 vegyes páncéltörő tüzérosztályból és 1 helikopter századból állt.
Nálad, szerepel a listában a 78.,112.,5.,110. lövész ezredek. Néztem a Duna hadművelet honlapját ott pl. a (Pápai)78. lövészezred a 93. Hadosztály állományába ment ki Csehszlovákiába, de szerintem őket csak arra az időre osztották oda, mivel a 93-asoktól a 110. lövész ezred viszont Magyarországon maradt. 56-ban a 35. gépesített Hadosztály a bevonuláskor a 110. 111 és 112. lövészezredeket foglalta magába. (Ez a Hadosztály lett aztán 93.) A 110. (Kecskemét) és a 112-es (Szeged) megmaradtak, a 111-es "eltűnt". Helyette kaphatták a Kiskunmajsai 5. gépesített lövészezredet hiszen ott települtek még a Hadosztály harcászati rakétaosztálya is (87-ig) A 134. Harckocsi Ezred, ami bár nem a 93-as állományában ment Csehszlovákiába, de utána, a Kiskunhalasi diszlokációja miatt lehetett ez a 93. Hadosztály harckocsi ezrede, mivel itt települt még a Hadosztály önálló harckocsi és orvos zászlóalja és a páncéltörő tüzérosztálya is.
A Hadosztály fentebb sorolt zászlóaljairól nem tudok, hogy keveredtek volna.

[ Szerkesztve ]

(#3513) D-peti válasza leibigabi (#3512) üzenetére


D-peti
csendes tag

Ami a kiskunmajsai 5. ezredet illeti, megfordult a fejemben, hogy esetleg a 111. ezred átnevezve, de eddig még nem találtam rá bizonyítékot. Természetesen volt rá példa, hogy átszerveztek vagy átneveztek egy alakulatot, (a 19. harckocsi hadosztály jó párszor át lett nevezve és szervezve a története során de erről majd később) pl.: a 110. ezred 278-as számmal "futott" a háborúban, akkor szerezte a gárda címet. De, azért majd a katonák körében is körbe kérdezem, mert két ukrán barátom is van az 5. ezredből, hátha emlékszenek valamire az ezredmúzeumból.
Az említett oldalon a helikopteres alakulatok a 36. Légi Hadsereghez vannak írva, de gondolom azok, amelyek a hadosztályok parancsnokságainak városához vannak írva, azok tekinthetőek a hadosztály helikopterszázadnak. Vagy tévedek? És ezek kinek voltak alárendelve?

[ Szerkesztve ]

http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3514) leibigabi válasza D-peti (#3513) üzenetére


leibigabi
csendes tag

Ezek a helikopteres alakulatok úgy tudom, hogy a Hadosztályok alárendeltségébe tartoztak. A 60-as évek elején-közepén rendszeresítették őket, kezdetben helikopter raj-ok voltak, majd a 80-as évek elejétől helikopter századok.
(Kecskeméti Hadosztályé a 72. önálló helikopterraj, majd 1983-ban lett belőle a 347. önálló helikopter század.)
Az oldalon valószínűleg a repülős alakulatokat 1 kalap alá vették és írták az itteni Légi Hadsereg alárendeltségébe. (Vagy azért, mert 89-ben valszeg a kivonás miatt beolvasztották őket egy helikopter ezredbe, ami akkor a Légi Hadsereg alá tartozhatott)

"Ami a kiskunmajsai 5. ezredet illeti, megfordult a fejemben, hogy esetleg a 111. ezred átnevezve, de eddig még nem találtam rá bizonyítékot."

Nem hinném. Úgy tudom, hogy az 5. gárda gépesített lövész ezred anno a háborúban 5. gárda gépesített dandár néven harcolt. Az viszont "biztosnak tűnik", hogy 1949-ben Romániából a 2. gárda Gépesített Hadosztály (a már itt lévő 17. mellé) települt Magyarországra. Az ő kötelékükkel érkezett Kecskemétre az (akkor már) 5. gárda gépesített ezred, ami 57 után lett 5. gárda gépesített lövészezred. Aztán jött az 56-os forradalom ahol megmozdult az egész itteni hadigépezet, egyéb hadosztályok is bejöttek, keveredtek, ide-oda mozogtak. (Az 5. gr. gépesített ezred a 2 gárda gépesített Hadosztály állományában október 24-én Kecskemétről Budapestre jöttek fel. Lehet, hogy a Forradalom után már nem is Kecskemétre, hanem Kiskunmajsára vonultak vissza és foglaltak laktanyát? Nem tudom, én is csak hangosan gondolkodom, de az 5. ezred a 70-es években már Kiskunmajsán állomásozott, az biztos) 57-ben-58-ban aztán a csapatok egy részét kivonták, az itt maradottak elhelyezkedtek. A 60-as évek közepén átszámozások történtek és alakult ki a 93. 254. 13. és 19. hadosztályok "nagyjából végleges" formája. A kivonulás éveiben a feloszlatás, kivonás miatt újbóli ide-oda helyezés és keveredés lett.

[ Szerkesztve ]

(#3515) D-peti válasza leibigabi (#3514) üzenetére


D-peti
csendes tag

Ami azt illeti eddig nem volt semmi infóm az 5. ezredről, de hála neked most már van miből kiindulni! Vajon mi történhetett a 111.-el? Több helyen is átböngésztem a hadosztály történetét, de egy szót nem írnak róla...

http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3516) leibigabi válasza leibigabi (#3514) üzenetére


leibigabi
csendes tag

Közben utánanéztem és ha minden igaz, akkor a következő a helyzet a 111. gépesített ezreddel: A háborúban a 93. hadosztály alárendeltségében harcolt 281. gárda gyalogezred néven, a háború után 1946-tól 111. gárda gépesített ezred lett a 35. Hadosztály alárendeltségében és jöttek Magyarországra 1956-ban. majd 1957-től ők a 78. gárda gépesített lövészezred!... és kerültek elvileg valamikor(valameddig?) a 93-asokhoz. De, mivel ők (jegyzeteim szerint min 1962-től) Pápán állomásoztak, az már eléggé kívül esett a 93-as Hadosztály települési környékéről, így az idejük nagyrészében sztem nem hozzájuk tartoztak...ha viszont igen, akkor viszont érthetetlen, hogy miért nem a Kiskunmajsai lövészezredet rendelték alájuk, ahol a hadosztálynak szintén volt helyőrsége. (Vagy, esetleg időközben ők is helyet cseréltek? passz)

[ Szerkesztve ]

(#3517) D-peti válasza leibigabi (#3516) üzenetére


D-peti
csendes tag

Sejtettem én, hogy valami átnevezéses turpisság áll a háttérben! :-) Biztos van rá magyarázat, hogy miért esett mesze az ezred települési helye a hadosztály környékétől... Megnézek más listákat, hátha kiderül valami.

http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3518) hadsz


hadsz
tag

Olvasnivaló:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#3519) dedike válasza hadsz (#3518) üzenetére


dedike
addikt

Ez valami szélsőséges förmedvény lehet... :(((

Onnantól, hogy részletezi Rákosi és Farkas általa valószínűsített eredeti nevét, nem voltam hajlandó tovább olvasni. :(

Miért nem lehet egy ilyen jellegű cikket "semlegesen", csak tényekre alapozva leírni? Erre van igény? Vagy miért? :F

(Holott a téma érdekelne.) :R

Jó szerencsét!

(#3520) hadsz válasza dedike (#3519) üzenetére


hadsz
tag

Nem az.
Az szerző személyes cimborám,elmondhatom,hogy nagyon messze áll a szélsőségestől.Azt sem nagyon értem,hogy miből jutottál erre a véleményre.Nem gondolom,hogy a két fent említett személy nevei alapján ezt lehetne leszűrni,de ez szubjektív dolog,nekem a cikk abszolút semleges.Ha hiszed,ha nem,a nevek nem "általa valószínűsítettek."
Az,hogy végül mennyit olvastál el a cikkből,a Te dolgod,ezzel senkin nem állsz bosszút. :)

(#3521) dedike válasza hadsz (#3520) üzenetére


dedike
addikt

Olvasva amit írtál, nekiveselkedtem a cikknek, hiszen ilyen ajánlással ez kötelező volt. Igaz kihagytam az általam kifogásolt elejét belőle. (Már csak azért is, mert azt már olvastam reggel.)
Valóban igazad van, egyáltalán nem szélsőséges, hanem -nekem laikusnak mindenképpen- tényszerű a cikk! És köszönet a szerzőnek, illetve neked is érte! :R

ezzel senkin nem állsz bosszút.

De igen, magamon, hogy hagytam magam egy rossz beidegződésnek beugrani... :O

Jó szerencsét!

(#3522) hadsz válasza dedike (#3521) üzenetére


hadsz
tag

Örülök,hogy meggondoltad magad! :)

(#3523) .:Vision:.


.:Vision:.
tag

Hello, pár napja Szentkirályszabadján jártunk és ezt találtuk egy Vodkás üvegben amit széttörtünk... aki el tudja olvasni kérem írja meg mi van a papíron. Köszi :R

EZT

EZT IS

[ Szerkesztve ]

Tel:70/2579992 - 19 éve a Hardveraprón - 100% pozitív értékelés -

(#3524) huppancs89 válasza .:Vision:. (#3523) üzenetére


huppancs89
tag

Ez biztos hogy nem a szovjetek hagyták itt. Valaki mostanában rakhatta bele.

(#3525) .:Vision:. válasza huppancs89 (#3524) üzenetére


.:Vision:.
tag

értem... ezt miből gondolod? Mind az üveg formája, és az állapota is azt mutatta pedig, hogy baromi régi, tiszta penész volt kivül, belül...

Tel:70/2579992 - 19 éve a Hardveraprón - 100% pozitív értékelés -

(#3526) hadsz válasza .:Vision:. (#3523) üzenetére


hadsz
tag

Néhány katonai neve és a leszereléséig hátralevő idő és annak dátuma van a papíron.
дмб = демобилизация = leszerelés
Egykori szovjet laktanyákban,falakra írva,fákba vésve rengeteg ilyet látni.

Alul pedig valami olyasmi van írva,hogy "a honfitársaikkal szolgáltak,ahogy apáik tették..."
Az utolsó mondatrészt nem igazán tudtam lefordítani.

(#3527) huppancs89 válasza .:Vision:. (#3525) üzenetére


huppancs89
tag

Mert rengeteg ilyet láttam már, hogy orosz nyelven belevésnek a falba meg üzeneteket hagynak, mintha a katonák hagyták volna itt.
Biztos unatkozhattak, vagy elfogyott az airsoft töltényük :)

(#3528) dedike


dedike
addikt

S akkor szerintetek ez eredeti vagy valóban "hamisítvány"? :U

Jó szerencsét!

(#3529) hadsz válasza dedike (#3528) üzenetére


hadsz
tag

Szerintem ez eredeti.

(#3530) dedike válasza hadsz (#3529) üzenetére


dedike
addikt

Kár, hogy nem értem, mi van ráírva, (hiába tanították 9 évig), szótárazni meg nem az igazi... :B

Jó szerencsét!

(#3531) huppancs89 válasza dedike (#3528) üzenetére


huppancs89
tag

Nyilván ha látnám, akkor meg tudnám mondani, most hadsz lefordította, az sem bizonyítja hogy valóban ők hagyták itt.
Láttam én már nem egy ilyen riportot a TV-ben, hogy "kicsit" felturbózzák a híreket. Az egyik szovjet laktanyába egy jó snittet akartak felvenni, elvittek oda egy plüss játékot vagy játékbabát(már nem emlékszem), mintha az egyik ott szolgált katona gyereke játéka lett volna. Csak olyan buták voltak, hogy egy nem régen kiadott mesefilm egyik szereplőjét ábrázolta.
Persze ettől függetlenül lehet hogy az a szöveg eredeti, így nem tudom megmondani, de ezek biztosan azok:
levelek

(#3532) KDawe89


KDawe89
újonc

Sziasztok!
Ma találtam meg a fórumot. Tegnap éjjel beszélgettünk haverokkal és hát valahogy ráterelődött a szó ezekre a bunkeres dolgokra.
Én Székesfehérváron voltam gyerek, de sokat voltam Móron.
Exem miatt Csórt is ismerem.
Valahol fehérvár közeli erdőkben vannak tankbeállók, sőt valahol mintha láttam volna egy elásott tankot is. Viszont érdekelne hogy tudtok-e valamit Csór fölött a hegyben van vmi de nem tudom mi. És tudomásom szerint a Vértesben Pusztavám és Mór környékénél, plusz Balinkánál is a Csurgói-tó felé is volt vmi szovjet létesítmény.

Engem is mozgatnak az ilyen dolgok!

Ha tudtok valami listát, fotót bármit hogy a fentebb említett környéken mik vannak szívesen fogadom!
Továbbá hogy meg lehet-e lesni közelebbről és nem lőnek érte agyon.

Dawe

(#3533) hadsz válasza KDawe89 (#3532) üzenetére


hadsz
tag

Szia,

nem biztos,hogy minden esetben egy helyszínre gondolunk,de amiről tudok,Csór felett a Baglyason egy volt KGB-s híradóbunker van/volt.Pusztavámtól néhány km-re északra a császári lőszer- és nukleáris fegyver raktár található.Boeing barátom ennek a területnek az igazi specialistája.
A Csurgói-tótól délre Kincsesbánya mellett egy önjáró és gépvontatású tüzérosztály állomásozott '90-ig.
Mór és Kisbér között egy MH-s lőszerraktár volt,Bakonysárkánytól északra.
Fotókat itt találhatsz /nem csak ezekről/: [link]

(#3534) huppancs89


huppancs89
tag

(#3535) colonel8


colonel8
csendes tag

Sziasztok!
Ha valaki a szekszárdi laktanya korábbi állapotáról tudna fényképeket szívesen látnám.

(#3536) D-peti válasza colonel8 (#3535) üzenetére


D-peti
csendes tag

Ha rendszerváltás előttiekre gondolsz, tudok segíteni. Körülnézek, biztos van egy pár.

http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3537) D-peti válasza colonel8 (#3535) üzenetére


D-peti
csendes tag


A laktanya 1960. környékén.

Az eskü. 1984. dec. 24.


http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3538) colonel8 válasza D-peti (#3536) üzenetére


colonel8
csendes tag

Köszönöm az eddigi infót. Igen a rendszerváltás előtti időre gondolotam. Annó új építésről volt szó, nem dózerról.

(#3539) colonel8 válasza D-peti (#3537) üzenetére


colonel8
csendes tag

Valószínűleg nem nekem küldted a fényképeket, vagy mellényomtál, mert ez biztosan nem Szekszárd.

(#3540) D-peti válasza colonel8 (#3539) üzenetére


D-peti
csendes tag

Ne haragudj, én Szegedet olvastam. Magyar laktanya ügyében sajnos nem tudok segíteni. Viszont a képeket akkor a szögedi, és az ott megfordult fórumtársak figyelmébe ajánlom! :)

http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3541) szavapart


szavapart
csendes tag

Üdv Mindenkinek!

A Recsek-hegyi relé állomás felől érdeklődnék, ha jól tudom magyar volt.
A Kab-hegy közelében miért volt rá szükség?

Szavapart

(#3542) huppancs89


huppancs89
tag

(#3543) hadsz


hadsz
tag

Az elmúlt hétvégén Galgamácsán készült képek:

(#3544) D-peti válasza hadsz (#3543) üzenetére


D-peti
csendes tag

Vajon hová vihették a felszerelést? És mi lehet most vele?

http://www.panoramio.com/user/5471218

(#3545) buldog-bódog válasza D-peti (#3544) üzenetére


buldog-bódog
csendes tag

Hát.... nekem van egy tippem, de félek, egyesek rasszistának minősítenek.
De, azt hiszem Ti is a norvégokra gondoltok.
-d-

Ezeket a dolgokat nem azért írtuk le, hogy elhiggyék, hanem hogy tudják.

(#3546) hadsz


hadsz
tag

Pár napja mutattak egy régebbi fotót,amin láthatóak az épület mellett a kiszerelt dieselgenerátorok /mindhárom/ -akkor még egyben,kapcsolószekrény vázak,szellőzőcsövek,stb. Minden egy kupacba összehányva.

(#3547) hadsz


hadsz
tag

A tegnapi nap termése:
MN 1480 - Tapolca , 5.önálló harcászati és hadműveleti rakétadandár:

(#3548) hadsz


hadsz
tag

Az egykori magyarok,németek majd szovjetek által használt füves repülőtér:

(#3549) L_Jani


L_Jani
csendes tag

Ha érdekel valakit, nemrég raktam fel a Vaterára egy 1983-as kiadású "Háborús időszaki tűzoltási és kárelhárítási szabályzat"-ot. A Belügyminisztérium által "TITKOS!"-nak minősített, egyedileg sorszámozott példány!

Néhány érdekesség a tartalomból:
- Atom és gyújtófegyverek által okozott tüzek jellemzői
- Tűzkörzet sugarai lakott településeken, erdőkben és száraz növényzetű területeken, földi és légi atomrobbanás következtében (táblázat)
- Valószínűleg kialakuló tűzhelyzet lakott területen és objektumokban az atomcsapás után 30 perccel, illetve 1-2 órával (táblázat)

[link]

(#3550) sztanozs válasza L_Jani (#3549) üzenetére


sztanozs
veterán

A vörös padlószőnyeg direkt illik hozzá :DDD

Pff nálunk mennyi ilyen szemét lehet...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.