Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szavapart
csendes tag
válasz
eszaki0 #3248 üzenetére
Bár nem 1990-ben, hanem előtte, de kb. ugyanúgy. Budapestről Szekszárdra kiképzésre, majd vissza . Nem a Tiszti kórházba, hanem a MNKKK-ba angyalföldre. Általános sebészeti műtő majd másfél évig. Érdekes volt.
Civilben kertészeti gépszerelőnek tanultam, s addig még műtőt sem láttam.
Nemrég voltam Szekszárdon és megnéztem a laktanya helyét. Ahogy néztem, csak a régi kiszolgáló épületek romjai maradtak meg és a kapu az emléktáblákkal. Le is fotóztam, majd hétvégén előkeresem. Viszont a lány kollégium még megvan és üzemel is. -
ócskás
aktív tag
válasz
eszaki0 #3248 üzenetére
Légy üdvözölve 5818-as!
"Biatorbágy jó szar hely volt ott voltam Rádió relé állomás kezelő :-D 6 hónapig amennyi büntetést kaptam ott azt soha nem felejtem. El "
Ezek szerint ciklós voltál? Miért kaptál sok büntetést? Hogy sikerült éppen a HV századhoz kerülni? Ha jól számolok, a G.őrgy. idején voltál 5818-as... -
eszaki0
aktív tag
Nem semmi ez a topik.
1990 vonultam be Szekszárdra. Pestről vittek oda kiképzésre mi voltunk az utolsók akik még nyitva látták ha jól emlékszem utána zárták be.
Utána 6 hónap Tiszti Kórház Déli Pálya udvar mellett. Nőgyógyászati műtőben voltam.Aztán be szóltam egy ezredesnek mert meg védtem magam. Rám akartak verni egy nagy értékű eltűnt tárgyat amit egy ügyeletes orvos vesztett el. Erre Át helyeztek a következő állomáshelyemre az 5818okhoz Biatorbágy jó szar hely volt ott voltam Rádió relé állomás kezelő :-D 6 hónapig amennyi büntetést kaptam ott azt soha nem felejtem. El ki kellett állnom magamért az első lépcsőben mivel hátországinak vonultam. Jó is volt nézni a képeke a Vasváriról is mert ott volt a szálláshelyünk ha nem Bián voltunk. Régi szép idők. 91 ben hál istennek le szereltek mert egészségügyesnek vonultam, és azokat 1 év után le szerelték. A legszebb az egészben nincs is olyan végzettségem :-D
Jó lenne hallani akkor Bián szolgáló katonákról 1990-1991ig
Nyáron ki ugrok a gyerekekkel Biára friss képeket készíteni majd fel teszem őket
De ha valaki 1990 februárban volt Szekszárdon kiképzésen azzal is szívesen el beszélgetnék -
Joschka
újonc
Köszönöm az üdvözlést!
Gyanítom hogy sok újat nem tudnék nektek mondani, bár ne így lenne. Szombathely után hazakerültem Győrbe, mint sofőr. Röviden ennyi.
Tehát a komolyabb haditechnikához én hülye vagyok.
Az meg gondolom nem újdonság itt a fórumon, hogy a győri volt szovjet laktanyáknak már szinte nyomuk sincs, pedig volt belőlük néhány. De lehet hogy csak nagyon jól vannak álcázva.Szóval vagy el lettek pucolva, és más épült a helyükön, vagy felújították. De a Frigyes-laktanya felújításakor megmentettem egy régi ablakpárkánydarabot, magyar és szovjet karcolt írással. A belekarcolt dátum szerint már több mint 100 éves.
Úgyhogy nem tudom, hogy itt a környéken van-e még egyáltalán valami felderíteni való. -
Joschka
újonc
Sziasztok!
Elolvastam az egész fórumot az első bejegyzéstől kezdve az eddigi utolsóig. Hát minden tiszteletem és elismerésem a tiétek a hatalmas kutatómunkáért és ezért a hatalmas információ mennyiségért, amit itt megtaláltam. Engem is nagyon érdekel a téma, részben talán azért is, mert még nekem is jutott a magyar honvédség vendégszeretetéből.
És amit még nagyon fontosnak tartok, és szintén elismerést érdemel, az a fórumozók magatartása, a kommunikáció kulturáltsága. Példaértékű.
Mindent összevetve örülök, hogy megtaláltam ezt a csapatot. Hajrá, csak így tovább! -
ócskás
aktív tag
-
csaszi72
senior tag
Utolsó értesüléseim szerint a Városföldi laktanya az EI Zrt kezelésében volt.
Ennek én hol tudnék utána nézni? -
ArchElf
addikt
Látom a csákvári reptér korábban is szóba került. Vannak még képek / egyéb infók róla (azokon kívül, amik Panoramio-n fent vannak)?
Gyerekkoromban sok időt töltöttünk a környéken, és állítólag nagyfater (sajna már nem él) jóban is volt az ott állomásozókkal...AE
-
5N87
újonc
Sziasztok!
A 11. Duna Légvédelmi Rakétadandár érdi területéről készült képeket keresgélek. Olyanok érdekelnének, amiken a 80-as években ott használt lokátorok láthatóak (Kabina-66 rendszer). A dolog esélytelen, de azért gondoltam rákérdezek.
-
D-peti
csendes tag
Még este sikerült megtalálnom. Azt hiszem. Koordináták: Latitude: 46.877975 Longitude: 19.700246 (Búzakalász u. 26) Az épületekről és a kocka lapokból készült útról fel lehet ismerni. Megnéztem egy régebbi részletes Kecskemét térképen, a színes (sátorlapos) tetős épületek nagy része később épült. Szombaton helyszín szemle.
-
D-peti
csendes tag
Üdv!
Újabb kérdések, első sorban a volt katonáknak címezve: Mit jelenthetnek a következő rövidítések: TJÜ, és a Kecs? (Kecskemét-Szegedi u. szovjet TJÜ, Kecskemét-Korhánközi u. szovjet ?Kecs") Illetve van valakinek sejtése, hogy merre lehet a TJÜ Kecskeméten? Szegedi út nevű út konkrétan nincs ott, csak arra felé vezető út, és elég nehéz úgy keresni valamit, hogy nem tudni mi az.
Továbbá mennyire használták gyakran anno a szovjet laktanyák magyar megnevezéseit? Pl. a kecskeméti szovjet Kossuth Lajos laktanya (mely ma a Kodály iskola) régen Ferenc József laktanya volt, és csak a felsorolásban találkoztam a Kossuth névvel.
D-peti -
ócskás
aktív tag
válasz
huppancs89 #3222 üzenetére
Ez is jól sikerült. Még a végén kedvet kapok a videozáshoz.
-
huppancs89
tag
[link]
A legújabb -
boeing707
csendes tag
Miután megírtam a legutolsó hozzászólásomat, ebben a témában,sajnos nem tudok reflektálni (hű de magyarosch) Ócskás barátom "levelére". Csak annyit tudok hozzátenni, hogy az "orosz embernek" igaza van, nem is kell "leferdíteni". Ezzel részemről lezártnak tekintem a "témát".
-
ócskás
aktív tag
" Полевая почта
В мирное время в бывшем СССР письма и открытки военнослужащих срочной службы и письма, адресованные военнослужащим срочной службы, пересылались бесплатно.Согласно принятой советской системе адресования отправлений полевой почты, в адресной строке делалась сокращённая запись в виде «в/ч xxxxx-„буква“», где «в/ч» означало «войсковая часть» уровня полка (бригады) либо отдельного батальона (дивизиона) и выше, с последующим пятизначным цифровым кодом данной части. Например, Учебный танковый полк Гвардейской Сертоловской мотострелковой дивизии ЛенВО, расквартированный в Сертолово-1, никогда в почтовой корреспонденции так не назывался, а имел в 1960-х — 1990-х годах почтовое обозначение «в/ч 10836»; Шестая армейская ракетная бригада оперативно-тактического назначения Шестой общевойсковой армии, расквартированная у станции Пинозеро, обозначалась как «в/ч 25795» (указанные войсковые части впоследствии были ликвидированы). Буква после номера части означала внутреннее подразделение данной части до уровня роты (батареи) либо отдельного взвода"
"Воинская часть , организационно самостоятельная боевая, административная и хозяйственная единица различных родов войск во всех видах вооружённых сил. В. ч. состоит из органа управления, боевых, специальных и тыловых подразделений, например полк — из батальонов (дивизионов, эскадрилий), отдельный батальон — из рот и т.д. При формировании каждой В. ч. присваивают общеармейское (например, 3-й танковый полк) и условное (например, войсковая часть 55555) наименования. В. ч. могут входить в состав соединений или находиться в подчинении Главного командования."
-
boeing707
csendes tag
Utoljára szólok hozzá a пп és в/ч "kérdéshez", két számjegyű hadrendi számot még Vlagyimir Iljics sem rendszeresített, pedig azóta az egységek száma többszörösére nőtt. Talán el kellene gondolkodni azon az egyszerű tényen, hogy a "szegényes" magyar nyelv, hogyan "ferdíti le" a hadrendi szám, rejtő szám és a posta fiók szám fogalmát, egyenes fordításban. Ezt a feladatot a mi esetünkben, s itt az orosz nyelvterületet értem, talán a következő, oroszul ismét "tudó", generáció fogja megoldani. Mivel ebben a kérdésben nem tudtunk közös nevezőre jutni, a magam részéről megvárom a 2032-es évi hozzászólásokat ebben a témában. S utána döntök hogy hozzá szólok-e, vagy megvárom még a 2052-es évi hozzászólásokat is.
-
BELA123
újonc
SZIASZTOK!
Érdeklődni szeretnék: milyen alakulat állomásozott Kerepesen a rakétásokkal szemben lévő (Budapest irányából nézve a bal oldalon) hegyen? -
boeing707
csendes tag
HADSZ!
a megelőző hozzászólásban említett ciril betűs idézet is azt mutatja, hogy a пп és a в/ч szám, "külhonban" megegyezik. -
vago82
csendes tag
Bár nem hozzám intézted a kérdést, de részemről biztos vagyok benne, hogy a parkerdőben nem volt külön alakulat. Valószínűleg a Heliporthoz tartozott, de a hatalmas lőtér miatt gondolom Homokbányáról gyakorlatozni is oda jártak ki. Az, hogy egy része alá volt aknázva azt mutatja, hogy stratégiailag fontos, védendő területről volt szó. A Heliport melletti légvédelem szinte biztosan használta az erdőt. Viszont, mivel sehol (orosz oldalakon sem) említik az erdőt külön alakulattal (egyébként anélkül sem), valószínűsíthető, hogy csak "őrszolgálat" szinten tartózkodott ott a légvédelem, talán valami raktár is lehetett ott (amire a sínek utalhatnak), amit védeni kellett, valamint Homokbányáról járhattak oda lőtérre.
Ezekre írásos bizonyíték nincs, bennfentesi beszámoló sincs, csak az ott található, még meglévő épületek romjai, talált eszközök és logikai következtetés áll rendelkezésre.
A nagy öregek, akik mindent tudnak, de közben semmit sem és a huszadik szomszéd sógorának a kutyájának az előző gazdájától hallomásból tudni vélik, hogy az erdőben föld alatti bunkerekben szétszerelt helikopterek voltak, nem számítanak biztos forrásnak és a józan észnek is ellentmondanak. -
D-peti
csendes tag
-
leibigabi
csendes tag
D-Peti
Úgy tűnik, hogy az Gépkocsizó Zászlóalj.
A Hadosztály (és a helikopteresek) légvédelmét elláthatta a nem messze, Nagykőrösön települő 1098. Légvédelmi Rakéta Ezred
Kecskemét:
1956
16132-2. Gárda Gépesített Hadosztály Parancsnoksága
73404-159. Légvédelmi Tüzér Ezred ( 1956-tól a 2. Gárda Gépesített Hadosztályalárendeltségében Kecskeméten diszlokált, majd került Komáromba a pc hadosztályhoz / 1945-65 159. Légédelmi Tüzér Ezred / 1965- 159. Légvédelmi Rakéta Ezred)
81154-99. Önálló Gárda Felderítő Zászlóalj (Ez aztán az 50-es évek végén átkerült a 19 pc hadosztályhoz)
?-67. Harckocsi Kiképző Zászlóalj
19626-76. Önálló Gárda Híradó Zászlóalj ( (Ez aztán az 50-es évek végén átkerült a 19 pc hadosztályhoz Esztergomba)
52779-690. Önálló Gépkocsizó Zászlóalj (Ez aztán az 50-es évek végén átkerült a 19 pc hadosztályhoz Esztergomba)
21474-56. Önálló Orvos Zászlóalj
80895-73. Önálló Javító Zászlóalj1956 utántól a 80-as évek végéig:
37311-444. Önálló Rádió és Rádiotechnikai Felderítő Híradó Zászlóalj (70. Rádiótechnikai Ezred egy egysége) (A 60-as évek végén 70-es évek elejéről jegyeznek egy 777. Önálló Rádió és Rádiotechnikai Felderítő Híradó Zászlóaljt Kecskeméten, elképzelhető, hogy ezt számozták át valamikor a 70-es években a 444-re.)
34120-72. Helikopter Raj, majd 1983-tól 347. Önálló Helikopter Század (állomáshelye Kadafalva, a Lövész Hadosztály helikopter alakulata)
39627-36. Önálló Kiképző Gépesített lövész Zászlóalj (Ez a 70-es években megszünt és került a helyére 1979-ben a 902. Önálló Légiszállítású Deszant Roham Zászlóalj)
16286-?
18181-Ez a Hadsereg csoport egy Postázója
28865-198. gárda Önjáró Tüzér Ezred (Korábban Táborfalván, majd a 60-as évek végétől már Kecskeméten diszlokált / 1945-1965: 198. gárda Tüzér Ezred / 1965-től 198. gárda Önjáró Tüzér Ezred
32379-93 gárda Gépesített Lövész Hadosztály Elhelyezési Szolgálat
45261-93 gárda Gépesített Lövész Hadosztály (1957-től Kecskemét / A II. világháborúban 93.gárda Lövész hadosztály / 1946-56: 35. gárda Gépesített Hadosztály (56-ban érkeztek magyarországra) / 1957: 35. gárda Gépesített Lövész Hadosztály / 1965-től 93. gárda Gépesített Lövész Hadosztály)
52266-166. Önálló Híradó Zászlóalj
56664-3. Önálló Gépkocsizó Zászlóalj (később a 80-as évektől 1119. Önálló Logisztikai Zászlóalj)
61607-110. gárda Gépesített Lövész Ezred (1956-ban érkeztek a 35. gárda Gépesített Hadosztály alárendeltségében. Települési hely: Kecskemét / A II. vh-ban 278. gárda Lövész Ezred / 1946-55: 110. gárda Gépesített Ezred / 1957:110. gárda Gépesített Lövész Ezred)
61607-T-902. Önálló Légiszállítású Deszant Roham Zászlóalj (1979-ben érkeztek és a Déli HDSCS alárendeltségében)
80895-73. Önálló Javító Zászlóalj
41633-A Hadosztály Vegyivédelemi Zászlóalja vagy Százada (Ez vagy a 90. vagy a 334. Vegyivédelmi Zászlóalj) -
vago82
csendes tag
válasz
buldog-bódog #3210 üzenetére
Szia!
Az N 46° 53,104' E 19° 36,502' a lőtér déli "bejárata". Északra és északkeletre jól láthatók az említett dombok vonalai. A 10 méteres magasságuk emlékezetem szerint túlzás, bár legutóbb 12 éve jártam arrafelé, sokra nem emlékszem. Az N 46° 53,080' E 19° 35,896' épület google mapson nem látszik, nem is emlékszem a létezésére. (tavasszal megnézem majd) Talán csak a romjaival találkozhattam. Az összes általam ismert épületet lebontották kb 14 éve. Kivéve a régebbi kommentemben említett lekerített, őrzött épületeket. Az aknamentesítés valós sztori, rengeteg aknát és lőszert találtak az erdőben (mi is találtunk a mentesítés után is). Sőt, Homokbányán levő laktanya melletti erdő is tele volt velük, azt is mentesítették akkor. Annak az erdőnek a helyén már csak pusztaság van, pár éve kiirtották. A Nemesis82 alatti részt én írtam, ugyanezeket itt is megírtam már, többet is.
A Csalánosi Erdőről orosz oldalakon sincs információ, csak a kadafalvi helikopterbázisról, onnan is csak néhány fotó. Folyamatosan kutatok én is információk után, ha megtudok valamit, szólok majd. -
buldog-bódog
csendes tag
Sziasztok!
Igaz, én nem vagyok Kecskeméti, sőtt a környéket sem ismerem,de nem csak itt a fórumon, máshol is kutakodom a "kihalt" téma iránt.
Emlékezetem nem is csalt, hogy a http://www.geocaching.hu/ oldalon már találkoztam a Csalános erdővel.
Itt sem sokkal több van leírva, mivel nem a "kihalt" a téma, de azt hiszem, a szerzőkkel érdemes lenne a kapcsolatot felvenni, mivel biztosan többet is tudnak.
Íme:GCCSPE
Megközelítés:
Kecskemétről Dunaföldvár felé az 52-es úton, a várost elhagyva találjátok balról N 46° 53,273' E 19° 37,326' 124 m [GCCSPE+Sasfészek Étterem].
Itt található a Csalánosi-erdő bejárata.
Múlt:
Az erdő nagyobb területén egykoron szovjet csapatok állomásoztak, és a mellette található füves pusztán volt az országban az egyik legnagyobb helikopterbázisuk. Itt azóta ipari park létesült Heliport néven, utalva egykori rendeltetésére.
A N 46° 53,104' E 19° 36,502' 124 m [GCCSPE+Volt laktanyaterület] sokáig nem volt látogatható, de 2002-ben akna- és fegyver mentesítették a területet.
Vannak itt 10 méter magas N 46° 53,057' E 19° 36,351' 146 m [GCCSPE+Mesterséges dombok]. Hogy mit rejthettek? Jó kérdés! És egy N 46° 53,080' E 19° 35,896' 130 m [GCCSPE+Elhagyott épület], benne még medence is volt! Lehet, hogy ez volt a tisztek mulatóhelye? Ha valaki tudja, írja meg! :-)Gyermekként sokat jártunk a tóhoz tavasztól-őszig kerékpározni, télen pedig korcsolyázni, a dombra szánkózni. Iskolák majálisokat, gyermekrendezvényeket - közöttük a sokunk által nagyon kedvelt számháborút - családok, baráti társaságok hétvégi szalonnasütéseket, bográcsozásokat szerveztek.
Különféle rémhírek terjengtek az erdőben garázdálkodó, lányokat megrontó katonákról, de mára már feledésbe merültek.
Mi ezektől még inkább ide vágytunk, még az éj leple alatt is!http://geocaching.hu/caches.geo?id=1909
Felhasználó: MeSa
Egy másik oldalról:
Ha mélyebben bementetek volna
Beküldő: Nemesis82 (nem ellenőrzött). Beküldés időpontja: 2012-02-06 22:55.Ha mélyebben bementetek volna az erdőbe, vagy a Heliport felé az erdősáv túlfelére, igazán meglepő dolgokat találtatok volna. A szovjetek "hagyatéka" sok helyen fellelhető, romok, fura acélszerkezetek, föld alatti bunkerek lejáratai (ahová nem túl nagy munka árán le is lehet jutni), mesterségesen kialakított terepek ahol gyakorlatoztak, több kiló töltényhüvely, stb. Mi az aknátlanítás után is találtunk éles aknát, éles légvédelmi lőszereket. Évekig minden héten lejártam, nagyon sok fotót készítettem is
http://csecsy.hu/boobaa_blogja/gccspe#comment-255
Sok sikert, az eredményt írjátok meg!
-d-
-
D-peti
csendes tag
Én fel vagyok. Nem túlságosan megbízható forrás, az alakulatok sok helyen rossz helyen vannak, az emberekkel se nagyon lehet kommunikálni, mert csak nagyon ritkán járnak fel. Eddig kb. 5 levelet írtam rajta, de csak 2-őre válaszoltak, és kb. fél évvel később. Viszont néhány ember egész sokat leír, hogy milyen alakulatban volt, és minek a keretén belül. Bár ez az eset igencsak ritka.
-
D-peti
csendes tag
-
vago82
csendes tag
válasz
huppancs89 #3203 üzenetére
Ha rakok rá saját lakatot, kártalanítva lesznek
Van köztetek olyan, aki regisztrálva van http://www.odnopolchane.net/ oldalra? -
vago82
csendes tag
válasz
huppancs89 #3201 üzenetére
Ó.. sejtettem, hogy nekem van mocskos fantáziám.
Ez esetben elnézést kérek. Bár, a legtöbb régi laktanyát őrzik, azok meglátogatása is illegális akkor?
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Csomagfeladás Foxpost automataba XS/S/M/L/XL - 2390 Ft egységesen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest