Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tim82

félisten

válasz GeryG19 #46438 üzenetére

Beférhet. Azt hiszem, olvastam külföldi fórumon, hogy 2007-2008 körül ilyesféle átalakítóval a Lenovo-nál is ZIF-esekre cserélték a még garanciális X40/X41/X41 tableteknél a HDD-ket az eredeti vinyó elhalálozása esetén.

44pin-es HDD-ben 60 GB-nál nagyobbról nem tudok (nem kizárt, de nem túl valószínű, hogy esetleg létezik 80 GB-os is), viszont vannak ilyen csatlakozóval SSD-k is. Amúgy nem éri meg Lenovo-branded SSD-t vásárolni (nekem a napokban eladott X41 tabletemben olyan volt, a Kingspec SSD-k jóval olcsóbbak és gyorsabbak, viszont a Lenovo SSD javára annyit érdemes leszögezni, hogy cirka 2,5-3 évi használat után ugyanúgy 100%-os állapotú volt, mint amikor megkaptam bontatlan csomagolásban, míg a Kingspec/Kingfast SSD-k nagyobb arányban hajlamosak elhullani a külföldi fórumokon olvasható panaszok szerint).

Én mai fejjel ejteném mind a 44pin-es, mind a ZIF-es HDD/SSD-kben való gondolkodást és inkább egy ilyen átalakítóval mini PCI-e, lánykori nevén mSATA SSD-t tennék a gépbe (ami gépfejlesztés után egy mai, korszerű notiba, ahol van alkalmas mini PCI-e slot - ha jól rémlik, X201-től felfelé már igen - simán áttehető). Ráadásul nekem ez tűnik a leginkább költséghatékony megoldásnak is, kisebb mSATA SSD-k a Hardveraprón is elő szoktak fordulni tűrhető áron, ha megfelelő modellt választasz, azzal a TRIM-nek is működnie kell.

Új hozzászólás Aktív témák