- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Az x360 notik stylus-án van két gomb. Sohasem használtam még semmire a ceruzát, nagyon béna vagyok a digitalizálópadokkal is, mikor valakinél csak az van egér helyett.
Rá lehet valahogy programozni erre a két gombra, hogy előre-hátra lépjen vele a PowerPoint prezentáció módban akkor is, ha távol van a ceruza a kijelzőtől? Vagy mire jók ezek a gombok? Csak mert egérklikkel is lehet navigálni a PowerPoint-ot, de ha belépek prezentáció módba és nyomkodom ezeket közel tartva a kijelzőhöz, de nem a kijelzőt érintve, semmi sem történik. (Firkálni lehet vele toll módba a kép tetejére, de ennyi.) -
janos666
nagyúr
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Ha magáncélra használnám és rendszeresen meríteném/tölteném, akkor fel sem tűnne ez, mert 2 év alatt összeszedne annyi ciklust, hogy rá lehetne fogni, egyszerűen elfogyott a várható ciklusok száma (legalább is alsó hangon) és azért cserés már.
A másik gond ezzel, amit a tartalék, öreg mobilokkal kínlódok, hogy hiába rendelek "új, gyári" akksit hozzá, mert korlátozott ideig gyártották őket, tehát pl. ha egy 2013-as mobilhoz levadászhatok egy "eredeti, gyári"-nak mondott és kinéző (matricán korrekt sorozatszám, QR kód, stb, nem kínai feliratok), akkor is max 2015-ös gyártmány (ami korrektül rá is van írva, nem hazudik a matrica/gyártó/eladó, hogy mikori), mikor még piacon és gariban volt a készülék, így már hihetően is van számottevő önkisülése, az pont a tartalék eszköznél gáz, amit nem töltök rendszeresen, hanem egy táskában/kesztyűtartóban van hónapokig kikapcsolva, aztán ha véletlenül kéne (pl. leesik és összetörik a telefonom) már be sem akar kapcsolni (mondjuk szerencsére rég törtem össze telefont, de pár havonta előveszem a tartalékot feltölteni, és nulláról indul...).
Szóval nehéz garantáltan jó akksit venni. Akár jobb is lehet egy friss utángyártott, mint egy régi eredeti (ha az már 5+ éves gyártmány), csak ott az eladónak/matricának nem lehet hini, hogy mikori gyártmány. -
janos666
nagyúr
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Új korában az utángyártott is jó volt egy darabig. Inkább nagyon úgy fest, mint ha "tervezett elavulás" lenne az akksikon és kb. 2 év után kukázni kell őket cikluzsszámlálótól függetlenül (ami nem is hazudik, az enyémre ~100 körül írta, mikor legutóbb néztem).
Tudom, ez "összeesküvés elmélet", de nagyon így néz ki. Nem is úgy, hogy tönkreteszi a töltésvezérlés, mert akkor a kényszermerítés és visszatöltés sem rángatná átmenetileg helyre, ha fizikailag tönkre lenne menve (akkor lehetne még magas önkisülése a kora miatt, de tapasztalatból inkább akkor van gáz, ha altatástól merül le lassan, vagy akkor, ha tényleg pl. egy hónapig sincs bekapcsolva, mert az is előfordult már, random hogy mikor mennyit használom).
2018-as notik (a saját, német piacra szánt gépemet egyébként még tőled vettem
, a húgomét mástól, és az picit más modell, UK-be szánták, de nagyon hasonlók, a CPU pl. ugyan az és Envy x360 mindkettő, 2018-asak). -
janos666
nagyúr
válasz
Pyttawrx
üzenetére
Igaz, hogy utángyártott akksi van benne, de az Envy x360-ban ~100 ciklusnál jár az akksi, általában töltőn lóg, ha használom, és állandóan "elkalibrálódik" az akksi. Annyira, hogy ~10 perc után hibernál a windows akksira váltáskor és csak ~60%-ig tölti fel, ha töltőre dugom. Ezt átmenetileg orvosolja, hogy alaposan lemerítem az UEFI Hardware Test-el (ez még fut 1-2 órát, miután hibernált a Windows) és teljesen feltöltöm kikapcsolt állapotban. Utána egy ideig bír 2-3 órát akksiról, de pár hét múlva ismét eltéved, és megint értékelhetetlen az akksis izemidő és trükközős merítés nélkül nem tölt sokat.
Most arra gyanakszom, hogy alvó módban nem naplózza, hogy mennyit merül, és ha alva merül le az akksi, akkor azt hiszi, hogy önkisüléssel merült le, ergó "kuka" az akksi.
Az első, gyári akksi is hasonlóan kezdett tönkremenni, csak az még fel is fújódott. Az is valami 200 ciklus körül lehetett (nem néztem, de hasonlóan használtam: többnyire töltőről és ritkán), mikor már görbült a váz körülötte.
A húgom hasonló gépében, ami többet üzemel mind töltőről, mind akksiról (neki nincs privát asztalija is, de céges van), abban is kezd már felfújódni az első gyári akksi és hasonlóan irreálisan rövid az akksis üzemidő, ha nem volt UEFI Test-el lemerítve és egy menetben teletöltve a közelmúltban.
Ez így nagyon kellemetlen, mert gyakorlatilag sohasem lehet bízni benne, hogy ha kell, akkor ott van az akksi. Max annyit lehet várni tőle, hogy egy rövid áramszünetet áthidal. -
janos666
nagyúr
válasz
Pyttawrx
üzenetére
Ha hozzám került egy ismeretlen RAM, akkor azt persze, inkább 10 óráig, mint 10 percig tesztelem, még alaplapi firmware frissítés után is tolok több órát, de ahogy kivettem, itt az volt a gond, hogy kb. addig nem jutott elk a gép, hogy bármi megjelenjen a kijelzőn. Szóval, ha lefut 1 órát egy teszt, akkor másfelé nézelődnék. Mert valami egyértelműen nagyon rossz volt, de a RAM legfeljebb határeset, ha ennyi tesztelést már túlélt (ha rossz az is, az szerintem kb. véletlen egybeesés).
-
janos666
nagyúr
válasz
zsoltip
üzenetére
Én másféle gépbe nézegettem mostanában, de Ebay-en közel egy árban van az "eredeti" (na hogy az most tényleg az-e, vagy csak annak hazudott, és a képek alapján is annak kinéző "hamisítvány"-e, azt persze nem tudom) és az utánygyártott.
Legutóbb utángyártottat vettem, mikor az első felfújódott (érdekes módon még 50% felett volt a mért kapacitása, de már domborodott tőle a váz), valami Green márkást. Ez most érte el kb. 2 éven belül az 50%-ot (először hirtelen leesett "azonnali csere" szintre, de pár töltés/merítés visszahozta 50% köré), de legalább nem fújódott még fel láthatóan.
Az benne az érdekes, hogy a 2018-as gépbe már a 3. akksi kéne (lassan meg is rendelem majd, csak most mindenen spórolok), hogy alig használom az akkumulátort (itthon alig kapcsolom be, "terepen" pedig 95%-ban tápra dugom már bekapcsolás előtt).
Az előző HP notimban, amit szintén alig hajtottam akksiról, tovább bírták az akksik (emlékeim szerint 4-4 évet bírt 1-1, míg nálam volt). -
janos666
nagyúr
válasz
tvamos
üzenetére
Mindkét adattárolónak van saját EFI Boot partíciója, és egyik OS sem piszkálja a másikét?
Ez a szebb megoldás, ha enged az UEFI firmware választani gombnyomogatással boot alatt. De ha nem enged, akkor passz, mert nem tudom melyik boot manager tudja SecureBoot-al chanload-olni a Windows-t és a Linux-ot is (de ilyet kéne keresned - én Linux-hoz nem is használok boot manager-t, csak EFI Stub kernelt). -
janos666
nagyúr
válasz
tvamos
üzenetére
1: Mikorra esetleg használni akarod, elavult lesz, és érdemesebb friss ISO-t letölteni az MS-től (manapság már kb. havonta frissítik).
2: Hiányzik bármi gyártói "bloatware", ami esetleg benne van...? Szerintem mind letölthető a gyártó oldaláról PN/serial alapján (csak frisebb, és kiválogathatod, hogy mi kell és mi nem). -
janos666
nagyúr
Most cseréltem benne kijelző fedlapot és LCD+touch panelt, úgyhogy gondoltam már mindent megcsinálok rajta, amit lehet, mielőtt visszaadom.
Nem én használom, hanem a húgom, és azt mondja, hogy időnként lefagy. Én futtattam rajta több óra Prime95-öt és FurMark-ot egymás mellett alacsony CPU prioritással és közben hagytam a böngészőt Youtube-ot pörgetni, illetve stessztesztek nélkül is netezgettem vele idle közeli terheléssel, és egyszer sem fagyott meg se a gép, se az OS, se bármi program. Ő pedig semmi extrém dologra nem használja.
A HP UEFI Diag féle CPU és memória teszt is ment pár órát hibátlanul.
Tehát gondoltam mepróbálok mindent. Nem mai gép már.#55057Pyttawrx
Szerintem a Windows telepítette ezt még amikor aktuális volt.
A HP Support Assist is az alaplapról olvassa le a serial-t és modellkódot, nem a vázra lézergravírozott feliratról.
De amúgy igen, "refurbished" szerű vásárlás volt (de még a rajta lévő BIOS dátuma előtt).---
De mindentől függetlenül szerintem gáz, hogy az F23 és F24 telepítők el sem jutnak a GUI-ig, mindegy hogy mit mondanának (nem kompatibilis gép, aktuális dátum alapján visszavont frissítés, stb). Mindig el kéne indulniuk nem csak HP kompatibilis gépen, hisz így tudsz csak USB frissítő lemezt létrehozni, ha mondjuk egy félresiklott rutin frissítés miatt nem POST-ol a gép, vagy "Ne adj' |sten!" Linux-ot használsz rajta, és akár csak a biztonsági frissítések miatt szeretnéd telepíteni (márpedig a HP oldalán az van a changelog-ban, hogy ez fontos biztonsági frissítés).
Itt is írja a HP, hogy Linux-osoknak ki kéne tudniuk csomagolni a .bin file-okat a Windows-os EXE-jükből. Ez a két nyomorék exe viszont Win-en sem jut el addig, hogy ezeket a féltve őrzött file-okat kicsomagolja (és nehogy már egy 7Zip-el hozzá lehessen jutni az első önkibontó exe file-ból).
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Hát ez már nem igaz...
Erről az oldalról letöltöttem az F22, F23, F24 verziókat.
Az F22 exe elindul bárhol, csinál pendrive-ot, tudok vele F22-ről ismét F22-re frissíteni a gépen.
Az F23 és F24 exe nem indul el se natívan Win11 22H2 alól a kérdéses notin, se másik gépen natív Win11 22H2 alól, se virtuális gépen Win10 LTS 2021 alól, se virtuális gépen Win 8.1 alól.
Próbáltam 7Zip-el megszerezni a bin és sig file-okat, de nem sikerült.
Valaki megpróbálná nekem kibányászni az F24-es .bin és .s12 file-okat?
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Egy másik hasonló géphez listáz a HP oldala F24 verziót is, de ez el sem indul rendesen (kicsomagolja magát a C\SWSetup mappába és alindul a 083C6F24.exe, TaskManager szerint fut is, de semmiféle hibaüzenet vagy ablak nem jön elő - neten azt olvastam, hogy talán amiatt, mert lejárt a cryptográfiai tanústványa, vagy ilyesmi).
-
janos666
nagyúr
Van egy HP Envy x360 noti: 15-bq000no
HWInfo szerint HP 83C6 alaplap van benne, F22 UEFI-vel, 06/22/2020 dátummal.
A HP Support Assistant nem talál frissítést.
A HP weboldal szerint a legújabb UEFI F13, 221.05.26-os dátummal, de az nem települ se normál frissítéssel (se Windows alól, se pendrive-ról indítva a frissítőt), se rollback-el (UEFI Hardware Diagnostic-ból indítva).
Tippre valahogy felkerülhetett rá egy beta, vagy igazából más alaplaphoz szánt firmware. De nem akar felmenni a dátumra frisebb / és vagy ehhez szánt, dátumra újabb verzió.
Azt is próbáltam, hogy átmásoltam a frissítővel készített pendrive-on a Current mappából a .bin és sig file-okat a pendrive gyökerébe és nyomkodtam a Win+B gombokat. Ez is azt mondta, hogy nem talált megfelelő verziót a recovery flash.Mit lehetne még kipróbálni? Át kell nevezni a pendrive gyökerébe másolt file-okat valami általános névre? Most 08311.bin, 08311.s12 és 08312.bin 08312.s12 a file-ok neve.
-
janos666
nagyúr
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Egy triviális opció: Windows eszközkezelőben letiltod a video adaptert.
De igen, új Windows-okban be tudod állítani alkalmazásonként, hogy melyik GPU-t használja.
Ha két évet állt, megérheti frissíteni a driver-eket is az opcionális windows frissítések alatt (lehet, hogy a pl. a webböngésző frissült automatikusan, és nem szereti a régi driver-t). -
janos666
nagyúr
-
janos666
nagyúr
Van valahol lista arról, hogy X360 15-BQ000NO notival milyen kijelző fedlap kompatibilis?
Az Ebay erre a kódra csak egyetlen találatot ad, az szállítással együtt 30k. Innen kiderült az is, hogy ez UK modell lehet (onnan jönne). A kínai oldalakon EU modelleket találok 13k körül, de azokon fénykép alapján látni, hogy máshol vannak a csavarmenetes tartók. -
janos666
nagyúr
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Hát, az fordítva van, hogy az USB és/vagy TB port az, ami DP-t is tud(hat). Ami pl. egy diszkrét VGA kártya hátán van akármilyen DP port, az semmi másra nem jó, csak DP-re. Ami viszont Type-C port, az elméletben ezer dolgot tudhat (USB, TB, DP, HDMI, "egyéb gyártói egyedi akármi"). Annyi kis csavar van benne, hogy a TB 1-2 az mini-DP csatit használt, de pusztán fizikai értelemben. A kábel (minőség) követelmény is más volt, ahogy a Type-C csatis TB3 esetén is (nem jó TB3-hoz egy akármilyen USB 3.x Type-C kábel).
Ezt a leírást én is láttam, beleértve, hogy nincs feltüntetve a TB, csak azt nem értem, hogy akkor a Windows hogy tudta felismerni a kütyüt TB eszköznek (ha maga a dobozka USB kompatibilis is TB mellett, akkor szerintem USB eszközt kellett volna detektálnia, ha a port csak USB-t ismer).
-
janos666
nagyúr
A Google nem sokat segített: A "15-cp0001ng" Type-C portja vajon tud ThunderBolt3-at?
Egyszer rákötöttem egy TB3-s eszközt [link], és a Windows 11 kiírta, hogy ThunderBolt eszköz csatlakoztatva, de sajnos nem próbáltam ki, hogy valóban működik is, vagy csak fel lett ismerve (akár USB kompatibilitási módban). Ténylegesen csak 3G sávszél kéne (közel sem a 40G, ami a TB3 csúcsa), de az ilyen dobozok csatija Type-C, szóval az TB3-as port (sajnos nincs most lehetőségem kipróbálni egy ilyen dobozt azelőtt, hogy esetleg vennék egyet magamnak is - vagy máshol rá kéne kötnöm a saját gépem más hasonló dobozára, mikor már késő szerencsére bízni). -
janos666
nagyúr
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Tudom, hogy csak akkor pontos a kapacitás mérés(/becslés), ha időnként lemerül 100% környékéről 10% környékére, de erre úgy tudom elég, ha 2-3 havonta lemerül egyszer (pár nap alatt semmit nem degradálódik, ha nem töltődik/merül, csak pihen). Illetve azt hittem, hogy ez a másik irányba működik, vagyis hogy nem regisztrálja a degradáció mértékét, míg ki nem derül egy ilyen kalibrálásból, vagyis felfelé, és nem lefelé téved.
-
janos666
nagyúr
válasz
SeniorTilla
üzenetére
A második kényszermerítéssel felmászott 56%-ra a kondíció, így nem panaszkodik semmi, de közel van a kritikus ponthoz. Majd kiderül, hogy tovább "gyógyul"-e. Kár érte, mert max 2 éves az akksi, és legtöbbször AC-ről megy.
-
janos666
nagyúr
Azzal lehet kezdeni valamit, ha a noti szerint már csak 49%-os az akku valós/névleges kapacitása, és nem is nagyon akar töltődni, míg fut a Windows (két különböző HP adapterrel is próbáltam tölteni), de ha miután 8% körül hibernál a Win11, pár másodpercre bedugom a töltőt, bekapcsolom, kihúzom a töltőt, belépek az UEFI HW Diag-ba, csekkoltatom az akkut-t, ott azt írja ki, hogy az akku már kuka, és fel sem kínálja a "kalibrálást" a teszt végén, csak hogy beszéljek a HP-val. Viszont, ha itt elindítok egy CPU tesztet időkorlát nélkül, akkor még legalább 90 percen át (kb. ennyin állt, mikor utoljára ránéztem, de nem bámultam folyamatosan) fut a teszt, világító képernyővel. (Szóval bőségesen van még ott kraft az akkuban!) Miután itt is kikapcsolt, rádugtam a töltőre egy bő ~12 órára, és feltöltött 100%-ra, de most is azt mondja, hogy csak 49%-os az akku. A kalibrálást most sem kínálja fel, csak a cserét szorgalmazza.
Van értelme többször is úgy kézileg trükkösen lemeríteni, ahogy fent írtam? Vagy ha nincs elindítva a kalibrálás, akkor nem veszi figyeleme? Illetve amúgy is mindegy lenne akkor is, ha lehetne futtatni a kalibrálást? -
janos666
nagyúr
válasz
Grande Ale
üzenetére
Próbáltad az összes USB portot, vagy csak egyet?
-
janos666
nagyúr
Egy "HP ENVY x360 15-cp0001ng" gépen elkezdett tönkremenni a Ctrl/strg gomb.
Néha reagál a legfinomabb nyomásra is, máskor arra sem, ha izomból lepréselem.
Ez egyformán ilyen Windows és Linux alatt is.
Ki tudom ezt valahogy cserélni itthon is, ha rendelek egy billentyűzetet, vagy túl bonyolult?
Vagy ha itthon is szét tudom szedni eléggé, akkor lehet, hogy az is elég lenne, ha csak letakarítanám az érintkezőjét? (Bár semmit nem szórtam/öntöttem bele.)
(Kicsit frusztráló, hogy egy ilyen drága gépen ilyen hamar tönkremegy a billentyűzet úgy, hogy alig használom. Ez inkább csak munkára van, és kb. a hét 6 napján a táskában pihen.) -
janos666
nagyúr
válasz
üzenetére
Manapság már a Win10 is le szokott húzni mindent, aminek van értelme, beleértve még a kezelőpultos programot (pl. ventilláto-szabályzás) is a Store-ból, sőt az UEFI firmware frissítőt is. (Néha kíváncsiságból megnézem ezeket a gyártói frissítéskezelő progikat, és inkább öregebb drivert kínál, ha nem ugyan azt, mint amit a Win10 feltett). Ergo inkább bloatware.
-
janos666
nagyúr
Egy használtan, "bolti" garanciával vett Envy x360-on széthullott mindkét USB Type-A csatlakozó. (Egy pendrive is tönkrement miatta, mert nem jött ki belőle egyben a benn ragadt műanyag hulladék.) Lehet ezeken a PCB-ken USB foglalatot cserélni (forrasztással). Vállal ilyesmit valaki hardeverapro-n értelmes áron, ha nem lehet / sikerül "leverni" a "bolton" (azt hiszem inkább csak apró bazáros, mint komolyabb üzlet).
A gyári garancia érvényes lenne erre? (Hogy normál használat mellett szétszakadt az USB port. Kitört a műanyag vezetősín, és ott lóg az érintkező.)
U.i.: Ez nem az enyém, ami ST-től van. Ez a húgomé, de én ajánlottam neki a gépet apróról.
-
janos666
nagyúr
válasz
Pyttawrx
üzenetére
A Green Cell kb. féláron volt (ebay-en és árukeresőn néztem szét), úgyhogy azt vettem.
Láthatóan az eredeti HP sem bírta tovább ~3 évnél, és viszonylag ritkán használom a gépet akksiról, úgyhogy nem nagyon számít, ha kicsit gyengébb lesz a névleges kapacitástól, vagy kevesebb töltési cíklusnál kopik el. -
janos666
nagyúr
Ez egy elég abnormálisan felpuffadt akksi, ugye? [kép] [kép]
Milyenre érdemes cserélni, gyári vagy utángyártott? (Lehet venni jó áron gyárit?)
Abból vettem észre, hogy azt hittem én voltam hülye, és ráültem / rosszul pakoltam táskába a notit, mert nem záródik jól a fedél és alig lehet kattintani a touchpad-on. a HWInfo szerint még kapacitív az akksi, így először nem gondoltam erre, csak mikor levettem a hátlapot, hogy kiporszívózzam a hűtőventit. -
janos666
nagyúr
Javítható valahogy (szoftveresen, otthon) az a probléma, ha egy Linux OS teleszemetelte naplózással az alaplapi firmware pstore-t (csak feltételezem, hogy ez a gond, de elég sokat nyomoztam és törtem a fejem), és ennek hatására most semmilyen OS nem tud EFI módban boot-olni a Windows 10 telepítőt kivéve? A régi, és a másik gépen a noti SSD-jére előtelepített üres Win10 sem indul, ahogy egyik Live! Linux disztró sem USB-ről, amit próbáltam. CMS-el BIOS boot módban elindul minden, csak az a gond, hogy ilyenkor nem férek hozzá a kérdéses tárhelyhez, amit ki kéne pucolni (tehát valahogy EFI módban kéne boot-olni Linux-al, hogy helyre tudjam hozni a problémát, ami miatt ez lehetetlen
). Nem ismerek semmi Windows programot, ami hozzáférést adna, de Win-ből is csak a telepítő indul el (abban próbáltam manuálisan telepíteni a Win-t DISM-el és BCD* eszközökkel, akkor is látszott, hogy a firmware konfigurálásnál hasal el, ahol hozzáadná magát a boot listához, de ezzel a progival nem tudom kipucolni a tárhelyet).Egyszer belefutottam már ebbe, és megoldotta egy firmware update, mert volt újabb verzió, a frissítés pedig auto reset-elt. De most nincs már frissebb erre a gépre, a jelenlegit pedig nem tudom újraflash-elni, vagyis a frissítő progiban is lenne reset opció, de azt sem sikerül futtatni.
Ez egy régi 4535s.
-
janos666
nagyúr
válasz
proximus
üzenetére
Nagyon OFF, de: https://support.microsoft.com/en-us/help/4482887/windows-10-update-kb4482887
Enables “Retpoline" for Windows on certain devices, which may improve performance of Spectre variant 2 mitigations [....]
(A Spectre 2 vitte el a legtöbb teljesítményt és Linux-ra jött elsők közt -- azt hiszem a Google-től -- a Retpoline alternatíva. Ugyanakkor már akkoriban fejtegették, hogy nem minden CPU-ra elég, gondolom ezért írja most az MS is, hogy "certain devices".) -
janos666
nagyúr
válasz
NorbertoEco
üzenetére
Többféle notin látom, hogy eltűnik néha a fényerőszabályzó gyorsgomb a tálcáról felnyíló ablakból, de az Fn gyorsgombokkal (persze ha vannak, illetve ha funkcionálnak maguk az Fn gombok), vagy a Vezérlőpultban elásva az Energiaséma beállításaiban a fényerőig (százalékban akksi/táp módokra az alapérték) működik a szabályzás (szóval nem driver hiányzik és nem maga a szabályzás halott, csak a kis lámpás gomb nincs kint, ahol keresed). Azt hiszem Win10 1809 óta szokott eltűnni, de talán már a 1803-ban is csinálta. Biztos vissza lehet hozni valahogy, de még nem néztem utána.
Mondjuk még jobb lenne, ha ezek a gépek is kaptak volna dedikált szenzort (vagy a kamera tudna akként funkcionálni alacsony fogyasztású módban).
-
janos666
nagyúr
válasz
proximus
üzenetére
Nagyon hamar voltak erről cikkek, mérésekkel is, miután megjelentek a javítások, hogy kb. mi mennyit lassul (de tömören minél régebbi generáció, annál többet, és nyilván minél lassabb volt előtte, relatívan annál jobban érzékelhető).
Nekem a legelső spectre-s microcode verzióval a 8600K asztali gép és használhatatlanra lassult, aztán (mikor kijött a visszavonások utáni újabb hivatalos) jobb lett. Szóval ha már felraktál egy spectre-s microcode-ot, akkor érdemes tovább nézegetni van-e még újabb alaplapi UEFI firmware, hátha javul a helyzet a legelső, korai spectre-shez képest.
Biztos össze kellett raknia egy jelentést a Microsoft-nak is arról, hogy mit látott.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
janos666
nagyúr
válasz
redband
üzenetére
A legutóbbi egyéni tapasztalatom, hogy a szerviz tolakodóan kedves (hatszor felhívnak, hogy elégedett vagy-e), a javítás gyors volt (még aznap vissza is küldték, hogy beérkezett hozzájuk, bár csak egy egyértelmű ventilátorhiba volt) és nem hagyott semmi nyomot (pl. karcot a csavarfej körül).
Csak a futár volt idióta (napokat csúszott, mert nem talált meg --- A UPS felől azt mondták nem kapták meg a telefonszámom, de a HP szerint ők továbbküldték a UPS-nek, aztán napokkal később jött csak ki újra, mert közben a fuvarlevéllel szarakodtak --- és annak ellenére, hogy mindkétszer kapott egy kevés borravalót, mégis gúnyosan viccelődött velem az arc, mikor már "ismert"). -
janos666
nagyúr
válasz
Tocika
üzenetére
Annak az értéknek ideális esetben kb. 2/3-a szokott összejönni, de életszerűbb körülmények közt és főleg AC esetén inkább csak 1/2-e. Van egy "throughput booster", vagy hasonló nevű opció a driver beállításainál (Windows eszközkezelő), ami néha segít (csodát nem tesz, de néha félig szintre hozza a dolgokat, mikor "nem szeretik egymást" az AP és kliens).
-
janos666
nagyúr
válasz
Pyttawrx
üzenetére
Driver -> ugyan erre (mint a Type-C kérdés). Egyszer már behozta, és sikerült letöltenem egy driver csomagot, de aztán újraindítottam a gépet (next-next-finish...) és azóta nem volt többször sikerem.
Pár napja írtam a ventilátor hibáról. Nem nagy ügy, csak megfázásos-szerű fertőzött lettem + pihenés közben átcsúsztam éjszakai ébrenlétbe, ezért nem intéztem még el a dolgot (majd legariztatom jövőhéten).
Kösz, mondtam, hogy erősen kopott a németem.
Akkor ezek szerint ilyen csak az Intel kivitelnél van.
(De egyéb szempontból sokkal jobbnak tűnt nekem az AMD kivitel.)
Ezt amúgy nem értem, hogy "egyirányú". Úgy rémlett, hogy a 3.1-es Type-C minden tekintetben kétirányú (forgatható a kábel is, és tud host/client módban üzemelni minden vezérlő). -
janos666
nagyúr
válasz
Pyttawrx
üzenetére
A flash util alapértelmezésben (úgymond normál módban) sokszor érintetlenül hagy egy szakaszt, amivel később be tud tölteni a gép addig, hogy így pendrive-ról (régen floppy-ról, CD-ről, stb) felülírható (visszaállítható) a többi rész.
De olyat is láttam már, hogy miután átírta és sikeresen vissza is ellenőrizte a már felülírt területet, akkor ezt a blokkot is frissíti a progi egy külön lépésben (amivel elveszhet az a biztosíték jelleg, ha mégsem működik a képfileban lévő verzió az adott hardware-en, hiába mindenféle automatikus ellenőrzés, hogy tényleg hozzá való-e hardware ID-k alapján, bár ilyenkor talán kicsi az esély, hogy maga ez a rescue mód se működik legalább "vakon" [nem látod, nem hallod, de mégis csinál valamit]).A file-nak nem mindig kell a konkrét gépre szólnia, akár a normál frissítőcsomagban lévő is jó lehet (ha van benne bin file, vagy valami parancssor kapcsolóval le tudja generálni azt az exe). Talán akkor kell mégis saját file, ha a flash util normál módban kiolvas, és a képfile-ba behelyettesít visszaíráshoz olyasmi egyedi adatokat, mint pl. a hálókártya MAC címe (vagy Windows license adatok, gyári sorszám, más OEM adatok, stb) és áramszünet miatt ez elveszett a gépről (mert először végigtörölte a flash-t a util, aztán sohasem jutott addig, hogy felírja, de le se mentette sehova az eredeti tartalmat neked, hogy legyen mit visszaállítani). De az is inkább külön olyan blokkban szokott lenni, amit nem piszkál a flash util.
Ez most nem HP / notebook specifikus, én asztali alaplappal kínlódtam egyszer sokat ilyesmin, akkor olvasgattam erről.
--- Más ---
Azt le lehet valahogy ellenőrizni, hogy a HP Recovery partíció tartalma eredeti (van pl. egy hivatalos hash összeg a partícióról)? Vagy be lehet szerezni valahogy a HP oldaláról a képfile-t (vagy a partícióhoz, vagy egy Revocery Disk-hez, ami ezt is visszaállítja, ha nem találja [mert pl. direkt letörlöm előtte])?
Soha nem bízom senkiben (ne vegye személyes sértésnek, akit esetleg érint), úgyhogy egy futáskész előtelepített Windows-t nem szívesen használnék (főleg ilyen refurbished gép esetén, ki tudja mikor ki fért hozzá, még azon se lepődnék meg ha egy futárcéges melósnak jutna eszébe zsarolóvírust telepítetni, mikor egy csomagon látni hogy notebook
). Ugyanakkor nagyon zötyögősen megy a szűz Windows-ról felállás (lementettem bit-bit az SSD teljes eredeti tartalmát, aztán végig TRIM-eltem az egészet, és felhúztam frissen MS-től letöltött ISO-ból a Win10-et).A HP oldalán az istennek nem töltődik be az illesztőprogram lista (30 perc után is "akár 3 percig is tarthat", akár a notin Edge-ből, vagy másik gépen Firefox alatt próbálva) és a Support Assist progi is töketlen a notin (semmit nem csinál, csak fut a csík lassan a semmibe, CPU és lemezhasználat ~0, aztán 30 perc után se települt fel egyetlen driver frissítés se, amit kijelöltem).
Bár ettől még működik a gép (a ventit leszámítva), gyakorlatilag a Windows Update is beszerzett mindent, ami kellett, legfeljebb nem a legfrissebbet. De talán még feltennék egy-két HP szoftvert, ami releváns a géphez (a komplett "bloatware" biztos nem hiányzik, ha nem muszáj nem kell nekem, de némelyik hasznos lehet, pl. valami contol panel, amin az akku gyorstöltési mód, vagy ilyesmik állíthatóak...).
Amúgy ezt a 15-cp0001ng gépet lehetne elvileg Type-C csatin keresztüli tölteni?
Mikor még csak nézelődtem (hogy mit vegyek), először az Intel-es x360-ról néztem bemutató videót, amiben azt mondták lehet, később pedig csak német brosúrát találtam erről a konkrét AMD-s modellről (de alig emlékszem már a német szavakra) és gondoltam a Stromversorgung lehet a PowerDelivery, és ha az van, talán mindkét irányba működik (miután az Intel-es gép biztos tölthető így, ezek után ez miért ne...?).
De ha összekötöm a PC és noti Type-C csatiját egy USB 3.1-es kábellel, akkor nem történik semmi. Ugyanakkor ezen kívül semmi más Type-C eszköz nincs itthon, csak még egy USB 2.0-ás telefon (ami nem PowerDelivery-s, csak a formátuma Type-C) és azzal sem történik semmi (se lassú adat, se lassú töltés nincs, nem látják egymást a gépek), szóval gyanús, hogy az asztali PC port, vagy a kábel a hibás (még semmire nem tudtam használni egyiket se, csak nem is nagyon volt mivel, mert a telefont is felesleges ilyen portra dugni ilyen vastag kábellel a semmiért).
Mondjuk megleszek enélkül, csak hasznos, praktikus extra lett volna (de nem változott volna, hogy mit veszek, ha előre tudom, hogy nem tölt így). -
janos666
nagyúr
(#48699) Pyttawrx - A lapáthiány jó tipp, hogy miért játszik vibrátort.
(#48700) wreakz - Legfeljebb kíváncsiságból érdekelne, de szerintem hagyom.
Kösz.
Viszont akárhogy bóklászom a HP oldalán, nem jövök rá hogy miként kéne elindítani a gariztatást. A termékkód és sorozatszám alapján azt mondja az oldal, hogy érvényes a garancia, viszont "A HP már nem nyújt szervizszogláltatásokat ehhez a termékhez." Hívjam fel a HP központi számát, vagy valamelyik "támogatási központot", amit listáz a weboldal?
-
janos666
nagyúr
Egy ilyen ventilátorzaj "normális" Envy x360 15-cp0001ng gépnél (ennyire hülyén lenne kitalálva), vagy selejtest fogtam ki? (Lehet, hogy halk a videó hangja, de egyenletes, szóval ha nagyon felhangosítod, akkor sem fogja kidurrantani a hangszórót egy pattanás a végén,vagy hasonló.)
"refurbished" gép (hardverapro), úgyhogy a "vissza a webshopnak" szerintem nem játszik. Garanciába cserélik a ventit (ingyen, belátható időn belül)? Vagy ez ilyen, és kezdhetek hozzászokni?Ha üresjáratban megy a Windows, akkor leáll a hűtőventi, de ha csinál valamit (pl. most nekilátott Windows-t frissíteni) és elkezd kicsit langyosodni, akkor több fokozatban kapcsolgat felfelé. A leglassabb még csak szélzaj, de utána a kettő (amit már halloottam, lehet hogy van még egy a maxig) már így búg/duruzsol és reszket az egész gép (a magasabb fordulatnál már az asztallapon is érezni a rezgést, a lassabbiknál még csak a gép csuklótámaszán).
A hang arra emlékeztet, mint ha egy papír vagy műanyag lap szorult volna a ventilátorlapát elé, de lehet hogy csak magában "kocog" a csapágy/tengely/akármi.
Az alján a csavar teljesen karcmentes (ahogy végig az egész gép, se egy ujjlenyomat, se egy hajszálkarc), szóval tényleg úgy néz ki, hogy ha volt egyáltalán szétszedve, akkor szakember szerelte (szóval nem hiszem, hogy nekinyomott egy szalagkábelt a ventilátornak, vagy benne hagyott egy zacskót). -
janos666
nagyúr
válasz
GabN73
üzenetére
Van olyan, hogy egyes alaplapi chipsetek nincsenek jóban bizonyos SSD vezérlőkkel. De felismerni szerintem még fel foga, a kompatibilitási problémákkal pedig segíthet, ha frissíted az alaplapi BIOS-t, az SSD firmware-t és friss Windows drivert használsz az alaplapi vezérlőhöz.
Ja, és persze nehogy IDE módra állítsd be a SATA vezérlőt a BIOS-ban, legyen ACHI (csak ezzel vigyázz, hogy még Windows install előtt, egyébként trükközni kell a registry-ben).
-
janos666
nagyúr
Ezeknél a notiknál van valami vásárlástól számított x napos periódus, amiben javítás helyett rögtön cserélik a terméket?
Közben találtam egy USB-s kártyaolvasót, amiről feltelepült a Windows 8, de Linux-hoz hasonlóan itt sincs nyoma DVD írónak. Pedig bekapcsoláskor villan egyet a kis LED indikátor a tálcáján, szóval áramot azt kap...
-
janos666
nagyúr
Az itthon fellelhető 2Gb-os pendrive-ra Win8 telepítő nem, de Ubuntu elfért.
Bootoltam mint LiveCD, és meglepetésemre nincs DVD íróm (újra ki akartam írni a Win8 képfilet ezzel az íróval, mert a saját lemezeit talán könnyebben olvassa, ha ez a gond). -
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Beledugtam a FreeDos-os BIOS frissítős pendrive-ot és most elkezdett működni minden... kivéve a CD-ROM boot.
Most hogy be tudtam lépni a configba (csak amíg bent van egy akármilyen USB pendrive, ez fontos! LOL
), ellenőriztem és engedélyezve van a CD-ROM Boot. 
Mi lehet a gond? A lemezt a hivatalosan letölthető Windows 8 RP ISO-ból írtam ki és az asztali gépre is erről telepítettem. De meg se villan a DVD olvasó LED-je és nem hallom azt sem, hogy felpörgetné a lemezt.Sajnos nincs kéznél 4Gb-os pendrive, csak kisebbek. De állítólag SD kártyáról is bootol, amiből van többféle 8-16Gb közt. Azt még megnézem, ha fel tudom rá varázsolni valamivel a Win8 telepítőt.
-
janos666
nagyúr
Máris kiakasztottam a gépet.

Beállítgattam a BIOS configot, ahogy jónak éreztem, beleértve egy HDD jelszót is, ha már tud hardware-es ASE-128 titkosítást az SSD is, amit beletettem.
És bepötyögtem a boot sorrendet is, de talán figyelmen kívül hagyja úgy, hogy engedélyeztem az EFI compatible boot-olást is, aminek külön listája van. (Ezen első az OS bootloader, második a HP bay akármi.)
Aztán reboot után kérte is a DriveLock jelszót, beírtam, de nem kapott rá a Windows DVD-re, csak kiírta, hogy telepítsek OS-t vagy F2-vel futtassak diagnosztikát.Azóta próbálok visszajutni a BIOS Setup-ba, de sehogy sem megy!
Bekapcsolás után DriveLock jelszót kér, majd ha nyomkodtam az ESC-t, akkor felkínálja a BIOS Setup-ot és a Boot menüt is dorban az F9, F10 billentyűkre, de bármit nyomok, csak a System Diagnostics jön elő, ahol teszteket futtathatok, de semmi mást nem tehetek.Magyarul képtelen vagyok Windows-t telepíteni, vagy bármi mást csinálni tesztelésen kívül.
-
janos666
nagyúr
Ez az Enterprise kidás is? Mert itt 60 napos trial-t emleget, és első induláskor netre akart csatlakozni a licens aktiváláshoz.

Nekem nem fontos. Windows mindenképp kell rá, de ha dual-boot lesz, akkor inkább Ubuntu (nightly build, mert úgyis experimental jelleggel használom a Linuxot bármikor is
), mint SUSE Enterprise.Csak nem ilyeneken akarom elbukni azt a 3 év garanciát.

Főleg hogy SSD-re cserélem majd a HDD-t és 1x4Gb helyett 2x4 lesz benne...
-> Na, ez meginc cumi kérdés. Mert 1600-as kit-et rendeltem, de most jobban belegondolva talán mégis többet ért volna egy szem 4Gb-os 1333-ast betenni az eredeti mellé, ha azt úgysem adhatom el.
Vagy ragasszam át a sorozatszámos matricát és senkinek nem fog feltűnni, hogy Hynix ment a Samsung RAM helyére?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
janos666
nagyúr
válasz
sisi900
üzenetére
4535s-en már belebotlottam véletlenül egy olyn opcióba (az EFI configban, ami indítás után ESC nyomkodásra jön elő), hogy "BIOS roll back". Ez talán egy fail-safe ROM-ot állít vissza, de utána arra frissítesz, amire aarsz, ha a Widwos-os tool nem enged downgrade-elni. (Persze ha nálad is van ilyen, csak tippnek írom, mert épp most mentem el mellette.)
-
janos666
nagyúr
Most bontottam ki a 4535s-t.
Kell valamit backupolnom, mielőtt felhúzok rá egy Windows 8 RP-t?
Fizetős ez a SUSE Linux Enterpise 11? Van valahol kulcsom hozzá papíron is, vagy csak "beégetve"? -
janos666
nagyúr
(#26555) pethYeti és (#26556) asound
Ja, hogy a díszpanel lepattan és feltehető a rack-re is. Ok.

Akkor először elkezdem használni szingli 160Gb-os SSD-vel, és ha nem férek el rajta, majd kitalálom, hogy egy kis külső USB3-as mobil házat vagy ilyet ODD caddy-t vegyek a winyónak.
Van már valakinek tapasztalata erről, hogy HDD csere miatt kötözködik-e a szerviz, ha egyéb hardware-es hiba miatt köt ki náluk a gép (például elhasal az alaplap, vagy CPU...)?
Mert nem rajongok azért az 5400RPM-em winyóért, ami ebből kijön. Abban a verzióban, amiben külső hordozható házba teszem, abban is szívesebben elcserélném először egy 7200RPM-esre. (Mondjuk fogyasztás miatt jobb az 5400RPM-es, mert azt tápolhatja az USB is, míg 7200-esnél már nem biztos, max a 3.0-ás, de akkor csak olyanba lehet majd dugni.)
Legjobb lenne egy olyan megoldás, hogy beépül a notiba egy keret, amiből ki-be csúsztatható a HDD, mint egy lemez. De maga a HDD is benne van már egy vékony keretben, amin van egy USB3-as csati is. Tehát nyugodtan ellenne a gépben, de igény szerint előállna, mint hordozható winyó.

-
janos666
nagyúr
HP ProBook 4535s-hez van olyan ODD helyére csusszanú rekesz, ami nem olcsó műanyag, hanem megtévesztésig imitálja az eredeti ODD külső fedelét?
Úgy megtetszett ez a gép, hogy nem akarom orrbavágni egy fekete máanyag vacakkal. Akkor inkább 120/160Gb-os SSD-t veszek és külső winyót csinálok az eredetiből, nem 60Gb-ost SSD-t tolok a 750Gb-os HDD mellé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mesterséges intelligencia topik
- Linux Mint
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Google Pixel topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Lenovo G500,Core i3-3110M,256 GB Patriot P210 SSD,8 GB DDR3,
- Acer Predator I7 RTX 3070
- Lenovo ThinkPad P1 Gen5 16" i7-12800H, 32GB RAM, RTX A3000 12GB GPU, 1TB SSD, Számlaképes, garanciás
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G27F 27 FHD IPS 144Hz Gaming monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraWide UltraGear 34GN850P-B Monitor! 3440x1440 / 160Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thermalright Phantom Spirit 120 SE
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, a húgomét mástól, és az picit más modell, UK-be szánták, de nagyon hasonlók, a CPU pl. ugyan az és Envy x360 mindkettő, 2018-asak).
Láthatóan az eredeti HP sem bírta tovább ~3 évnél, és viszonylag ritkán használom a gépet akksiról, úgyhogy nem nagyon számít, ha kicsit gyengébb lesz a névleges kapacitástól, vagy kevesebb töltési cíklusnál kopik el.
). Nem ismerek semmi Windows programot, ami hozzáférést adna, de Win-ből is csak a telepítő indul el (abban próbáltam manuálisan telepíteni a Win-t DISM-el és BCD* eszközökkel, akkor is látszott, hogy a firmware konfigurálásnál hasal el, ahol hozzáadná magát a boot listához, de ezzel a progival nem tudom kipucolni a tárhelyet).
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Akkor ezek szerint ilyen csak az Intel kivitelnél van.
(De egyéb szempontból sokkal jobbnak tűnt nekem az AMD kivitel.)
), ellenőriztem és engedélyezve van a CD-ROM Boot.