- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- gerner1
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
snupsnika
újonc
4,5kW-al Nóbel díjat osztanának és mindenki ezt használná. Aki beveszi ezt a dumát, annak úgy kell. Mindent az üzletért, a fizika meg smafu. Infrapanelből ugyanannyi watt kell mint radiátorból. Ami hő a falon elmegy azt pótolni kell, vagy megfagysz.
Egy jó ügyvéd ebből igazán jó pert csinálhatna. Aki akarja vegye meg tőlük és ha fázik, perelje ki belőlük a különbözetet. Így megéri. -
Ganéházi
újonc
Bármilyen fűtésre is akarsz áttérni legelőször végeztess el egy hőtechnikai számítást. Ez a számítás a bármilyen fűtésednek az alapja. Ugyan is ez alapján lehet megmondani, hogy az általad fűteni kívánt helyiségekbe mekkora fűtési teljesítmény kell. Ha ezt ne végezteted el két dologgal találod szembe magad.
1: Vagy alúlméretezett lesz a fűtésed és akkor fázni fogsz és kidobtál egy valag lóvét a semmiért.
2: Túl méretezett fűtésed lesz és ismét kidobtál egy valag lóvét csak most a beruházásra. De mondjuk nem fox fázni.
Eggyik se jó. Egy korrekt számítás után tudni fodog hogy mennyi teljesítmény kell és utánna törheted a fejed a fűtésen.
A hőtárolós kályha tökéletes megoldás. Viszonylag nagy beruházás de ha hosszútávra tervezel akkor minden féle képpen megéri mivel éjszakai áramot használsz. És mint tudjuk az éjszakai áram fele a nappali áramnak úgy hogy jó megoldás. Ma már az éjszakai áram nem azt jelenti, hogy csak éjszaka van hanem ezt bekapcsolják nap közben is tehát a neve vezérel áram. Ezt használja a hőtárolós kályha. Hogy pontosan mikor van vezérelt áram arról az illetékes áramszolgáltatódnál tudsz érdeklődni. A beruházás az áramszolgáltatónál is viszonylag nagy mert ha komplett házat akarsz fűteni (3-4 kályhával) általában szükség lesz a 3fázisra úgy nevezett ipari áramra. Szerintem jó fűtés és megbízható főleg az új típusú kályhákkal. A [link] oldalon különben korrekten le van irva. Én tőlük vettem a kályhát 4db-ot és nem panaszkodom. A készülékek jók csendesek és megbízhatóan működnek. Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt.
Az infrapanel is jó megoldás a lakásba. De a beruházási költsége kb. 2x nagyobb mint a hőtárolósé. Ráadásúl nem az éjszakai áramot használja mert nem hőtárolós jellegű így a villányszámlád elmászhat rendesen.Viszont nem foglal helyet mert fenn van a plafonon. Nekem volt ez is van az is. Én az infrát cseréltem le hőtárra nekem a hőtár jobban bejött. A villanyszámlám 120m2 családi háznál hőtárral 16.000Ft. De egy dolgot ne feledj el. Valamit valamiért senki nevárjon 5000 ft-os villanyszámlát és közbe 25-26 fok meleget. Ezt egyik fűtés sem tudja. Egyébként a [link] oldalon találsz infót a infrapanelról is.
Na csumi. -
biga
őstag
''A szénnél valóban tisztább a fa, csakhogy itt a hőtárolós kályhákról, ill. az infrapanelekről lenne szó ugyebár...
Azoknál meg egyik sem tisztább''
Ezzel azért vitatkoznék. Mo.-on egyenlőre nagyon kevés az alternatív, megújuló energiával fűtött erőmű. Márpedig addig, amíg ezeket is olaggal, gázzal, szénnel, uránnal fűtik, addig bizony az elektromos áram csak neked tűnik tisztának, de az erőmű biza nyomja a környezetbe az ilyen-olyan hulladékot. Szóval az elektromos áram egyenlőre (remélem tényleg csak egyenlőre) nem számít tiszta fűtőanyagnak.
A fa fűtéshez: fát nem ősszel illik venni, a fűtési szezon előtt, megjegyzem, nedvesen sem károsabb, csak nem ég olyan jól (a co2 mellé vízgőz is távozik). De nem ezért nem veszek nedves fát, hanem azért, mert drága! (nedves fa nehezebb, -> többet fizetek ugyanannyi fűtőértékért, szóval vizet minek vegyek? ) Itt azonban én pelletkazánrol beszéltem, ahová kifejezetten szárított, összepréselt fa kerül, nagy hatásfokkal elégetve. Ezt meg kapsz nagyon sok helyen (szerencsére egyre többen ismerik fel a benne rejlő lehetőségeket). Az meg nagyon tiszta fűtést eredményez. -
pojakcs
senior tag
Fát nem akkor kell venni amikor fűteni akarsz.
Én múlt évben nyáron vettem meg azt amivel a következő télen fogok fűteni. Most vettem még egy télre valót, mert olcsó volt (15kFt), amit majd valamikor 2007-8 telén rakok a központi erőműbe. Ennél tisztább, környezetbarátabb, és olcsóbb nem igazán van. Jó, némi munka is párosul mellé, de az sportnak is felfogható.
-
biga
őstag
Fával nagyon tisztán lehet fűteni. Nézz meg pl egy pelletkazánt. Tiszta, szárított fa, nagyon kevés károsanyagkibocsátással (lényegében csak az a co2 mennyiség távozik belőle, amit életében elraktározott, szinte semmi más). És a szárított fa után egy hatékony kazánban hamu is alig marad. Ja, és tökéletesen megújuló energia, mert erdőt annyit ültetsz, amennyit nem szégyellsz (persze szabályos keretek között). És míg növöget, addig hasznos is, mert tisztítja a levegőt, és a szemnek is szép
-
pojakcs
senior tag
Nem vagyok hőtecnikai szakértő, csak simán építkeztem már. Hasonló méretű családi házakba legalább 15-20kW teljesítményű gázkazánt szokás beípíteni. Ugyebár gondolni kell arra is, amikor -17 van ,és kellemes északi szél. Ilyenkor hiába járatod folyamatosan a 4.5kW infrapanelokat, meleg nem lesz a lakásodban. Ha pedig nagyobb teljesítményt építessz be, akkor ing gatya rámegy az üzemeltetésre. Itt nem csak a villanyszámlára gondolok, hanem a teljesítmény bővítés költsége az áramszolgáltató felé, az esetleges teljesítmény lekötés díjja, az elektromos hálózatod kiépítése a megfelelő teljesítmény igényei szerint.
Egy elrettentő példa! Itt ahol élek, a helyi nyugdíjjasklubban volt elektromos fűtés, 2db hőtárolós kályhával. Heti egy napon működött teljes teljesítménnyel, egyébként csak temperáló fokozaton ment. Kb. 70m2 méretű épület, mondjuk nem a legkorszerűbb hőszigeteléssel. Havi 100kFt volt a villanyszámla telejsítménydíjjal a fűtési időszakban !!!!Be lett kötettve a gáz, egy év alatt megtérült.
-
pojakcs
senior tag
Nincs tapasztalatom az infrapanellel, csak a villanyos fűtéssel. Csodák viszont nincsenek, a fizika törvényi azonosan vonatkoznak bármilyen fűtőtestre.
Van nekem is egy kisteljesítményű elektromos fűtésem a központi fűtés vízrendszerébe beépítve. Ezt kizárólag az ''átmeneti'' őszi - tavaszi időszakban használjuk, amikor csak este kell egy kis enyheség a lakásban. Meggondolom hogy mikor, meddig kapcsolom be, mert iszonyatosan pörgeti az órát. -
e=mc²
őstag
Nagyok voltak, kb fel meter magas egy meter hosszu es 30-40 cm szeles ha jol emlexem...
az igaz, hogy mi nem napi 3 orat hasznaltuk, hanem szinte egesz nap ment.
Mind1, ha kapsz jo ajanlatot, akkor gondolkozz el rajta... az biztos, hogy en nem fogok meg1x hotarkalyhas modszert alkalmazni. -
lapa
veterán
nekünk régen nagy hőtárolós kályhák (elekthermax?) voltak 4 meg 6 kw-osak asszem. én nagyon szerettem, mert rá lehetett ülni akár, nem volt tűzforró. én azt választanám. meg nemtom az infra hőérzetre milyen, de a hőtárolós kellemes.
upd: persze ahhoz több fázis, csillió forint ha nincs stb.
meg akkor is éjszakai áramon, ha nincs mégcsillió a másik óra beszerelése.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Battlefield 7
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Microsoft Excel topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB AeroCool Shard Zalman 600W
- Prémium! Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RTX 4060 / 32Gb DDR4 / 1TB SSD
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- AKCIÓ! ASUS TUF Gaming FX707VI GAMER notebook - i7 13620H 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest