- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
LukE
veterán
A notivinyo nem hasznal 12V-ot, es meg kisebb osztasu tuskesor kell neki, mint a rendes vinyonak, ezert var az asztalomon ket olyan tuskesor
CF foglalatot lehet kapni (mscbp.hu), de draga, majdnem annyi, mint egy 26-in-1 kartya olvaso(ami ~3kHUF).
Kepek:
papiron HP Laserjet 1012 (bal), Laserjet IIIP (jobb) (ez csak random nyak volt, megis mit lehet megcsinalni alapon): Bővebben: link
festek (balra SOIC, jobbra QSOP a legkisebb: Bővebben: link (jo szar, de legalabb kontrasztos a kep)
kimarva (vasalot nagyon ranyomtam, es kapirgalnom kellett): Bővebben: link
beforrasztva (az az IC ~5mm szeles):Bővebben: link
nyomdabol? nem, a ket link, amit irtam ''papir'' bolt, ahol arulnak nagy ivben, es fel is szeletelik pontosan A/4 mereture a munyomot.
UV-> nemtom, nalam okosabb szerint: ''harom-negy kis PHILIPS UV fenycso
pluszz gyujtok, fojtok, vezetek, biztositek
plussz fadoboz, fenyveto alufolival belelve,
pluszz ez+az.......
Anyagban 6-8 eFt lehet kb.'' -
And
veterán
Az UV-s levilágításhoz: többféle lámpa is szóbajöhet, pl. UV(A)-fénycső, higanygőz (Hgli), vagy speckó, nagy UV-tartalmú izzóval (C*nradban kapható ilyesmi) is lehet kísérletezni. Én először 3db. 6W-os csővel próbáltam levilágítani a filmet, de aztán átlátszó fólia után áttértem a sima pauszra (erre szebb nyomat készíthető, a hőálló fólián a lézernyomtatók nem tudnak nagyobb, egybefüggő fekete rajzolatot csinálni, a vonalak között néha apró kihagyások, szakadások léphetnek fel), ahhoz ez gyenge volt. Azóta higanygőz lámpát használok (80W), ehhez is kell viszont előtét fojtótekercs. A lámpa buráját leszedtem, ami nem kötelező, de az én levilágító dobozomba csak így fért bele. Így viszont veszélyes, mert elég nagy a fényének az UV-C tartalma, ami sterilizáló (germicid) hatású, veszélyes a szemre, bőrre, de a szobanövények se nagyon szeretik
. Ezért jól zárható dobozt kell használni. Fotolakk: kapható magyar gyártmány is (TN-valami), de én csak szívtam vele, ezért maradt a Positiv20. A lakkot felhordás után kb 75 °C-on 15 percig kell szárítani, vagy szobahőmérsékleten egy napig. Utána jöhet a tényleges levilágítás, a hordozó (pausz, fólia) azon oldalával a lakkal kezelt nyák felé, amelyiken a rajzolat van. A levilágítás először körülményes lehet, többször kell eljátszani, hogy a megfelelő világítási időt megtaláld. Utána ugyanolyan körülmények között már könnyen ismételhető. Előhívás: kell hozzá Na-hidroxid (NaOH, szilárd formában szerezhető be), ebből 7g/l vizes oldatot kell csinálni. Lehet kicsit töményebb is az oldat, ha a lakk régi, vagy a megvilágítási idő kicsit alacsonyra sikeredett. Ez az oldat jó expozíció után max. egy perc alatt leszedi a megvilágított fotolakkréteget, a fényt nem kapott részeket viszont meghagyja a nyákon. Utána a nyákot a szokásos módszerekkel lehet maratni (vasklorid-III, sósav / hidrogén-peroxid). Kis gyakorlattal nagyon szép, finom rajzolatú nyákokat lehet így gyártani, akár smd-szereléshez is.
Csak végre sikerülne végleges formába önteni a levilágítómat: hűtőventi (ez azért 80W-os HgLI-lámpához már kell), időzítő, üveg rögzítése a dobozban, úgy már full extrás lenne..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Macbook Air M2 8/256 100% akku
- Iphone 14 Pro fehér-ezüst 128GB nagyon szép
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest