Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Bubu79

addikt

válasz golyani #2172 üzenetére

Hi!

Nem csak élesztésnél ennyi a tápfesz, hanem folyamatosan - üzem közben is.
    Ahogyan már korábban írtam a 35V a 40W-os erősítő tápfeszültsége, az 50V-os pedig a 100W-osé.
    50V fölé nem mehet a tápfesz, legfeljebb üresjárásban ( vezérlés nélkül ), mert ha terhelten a tranzisztorokra 100V-nál nagyobb jut ( ez abban az esetben fordulhaelő, hogyha a maximális a kivezérlés, mert ilyenkor az egyik tranzisztor teljesen kinyit / a C-E átmenetén 1V környéki feszültség jelenik meg /, amásik pedig lezár ).
    A zárásba kerülő tranzisztoron kis különbségtől eltekintve megjelenik a két tápfeszültség összege ( 60V esetén majdnem 120V ). ami nagy valószínűséggel a tranyó azonnali tönkremenetelét okozza ( a BD249C maximális C-E feszültsége 100V, ez felett a gyártó nem garantálja a helyes működést )

A tápodat tehát úgy kell kialakítanod, hogy az üresjárási feszültsége ne haladja meg az ágankénti 50V-ot.
    A szükséges transzformátornak 2X36V AC-t kell tudnia és legalább 300VA-esnek kell lennie, de inkább több a 2X100W-hoz !
    Lehet használni sima EI, vagy M magos típust is, de ekkora teljesítménynél sokkal jobb a toroid , vagy hyperszil magos transzformátor - a keletkező mágneses és esetleges mechanikus zajok szempontjából ( mindenképpen nagy lesz a trafó, de talán a toroid a legkissebb közülük )

Amint már írtam, célszerű lehet külön Graetz hidat használni végfokonként, és külön pufferkondikat, hogy a különböző vezérlésből adódóan a végfokok ne fullasszák le egymást.

A készülék összeszerelésekor különösen kell figyelni arra, hogy az egyes részegységeket hogyan helyezed el egymáshoz képest, tekintve, hogy a nagy érzékenység és teljesítmény miatt könnyen zajos lehet a kapcsolás - és akkor a földhurokról még nem is beszéltünk.

Ha elfogadsz egy jótanácsot, ne csapj kezdőként egyből a dolgok közepébe - célszerű lenne egy kicsit jobban elmélyülni az erősítő építés elméletében és kissebb kapcsolásokkal kezdeni, különben előfordulhat, hogy csalódás ér és kidobsz egy csomó pénzt az ablakon alkatrészekre... ( Arról nem beszálve, hogy figyelmetlenségből adódóan előfordulhat, hogy egyszerűen kezet rázol 100V DC-vel - hidd el, nem nagy élmény :DDD )

Szerk.: a Ja no által említett trafo pont tökéletes lenne ;)

[Szerkesztve]

• Ja no

aktív tag

válasz golyani #2172 üzenetére

hi,
    Ha érdekel nekem, nekem van 450VA-es toroidom. 2x32V bivaly szekunderrel, meg van még rajta egy 2x6V és egy 2x13Vos külön kiállás a segédtápfeszekhez.
    (Egy 2x100W-os végfokhoz vettem vagy 4 éve, azóta a polcomon kallódik, gyak. 0km-es)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés