Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Batman2

őstag

válasz Lompos48 #11537 üzenetére

Egy műveleti erősitő beiktatása szerintem nem lenne nagy probléma, mármint kapcsolásilag, a nyákot persze újra kellene tervezni hozzá.

A márkatársnak az eredti, csak benzinesben működött mérő van beépitve, ami minden bizonnyal tranzisztoros kapcsolás lehet, rajzom sajnos nincsen róla.
    Az igaz, hogy eredetileg azt is a gyujtó impulzus számlálására tervezték és nem a generetátor fázis szinusz hullámjára, de valahogy mégis megy vele, még hozzá úgy, hogy a bemeneten levő átvezető (szűrő) kondi 100nF, vagy 220nF-os (ezt kellett cserélnie, hogy a dizelhez, a generátoros megoldással jó legyen) !
    Igaz, ott nem a trigger jel előállitása a dolga, hanem csak a szürésés, ennek a jele van RC taggal közvetlen, vagy közvetetten (tranyós fokozat) összegezve, ami egy mutatós műszert hajt meg.

Üdv.

• Batman2

őstag

válasz Lompos48 #11537 üzenetére

Szevasz

No, estefelé megint volt alkalmam próbálgatni a mérőt !

Kicseréltem benne a 47nF-os átvezető kondit 10nF-ra próbaképpen és vittem műszert is, hogy mérjem közben a jelet, már amit tudok belőle mérni !

A tapasztalatom pedig az volt, hogy ameddig felpörgettem a motort, addig rendben volt a kijelzés, az kb. 16LEDet jelentett, tehát úgy tűnik, hogy ezzel megoldódott a problléma és nem kapcsoltam fel semmi fogyasztót ! :K

Azért még majd menet közben is ki kell próbálni, hogy mindig rendben jelez e, meg majd olyan helyen, ahol nem zavarok senkit felpörgetni max. körülre a motort, hogy megy e a kijelzés végig, illetve hogy a fordulatszámnak körülbelülre megfelel e, illetve biztos kell állitani rajta, és akkor derül majd ki, hogy bele fér e az egész tartomány !

Műszerrel feszültséget mérve közben folyamatosan a jelnek használt fázis és a föld (váz) között, gakorlatilag állandó érték volt.
    Kezdetben 16V, pörgetve 16.2V, majd kicsi idő elteltével 15,9V, pörgetve 16V és teljesen stabil volt az érték, tehát a digitális műszer semmi eltérést, oszcillációt sem vett észre, tehát ebből sokat nem tudtam meg, csak annyit, hogy természetesen az áramtelmelés nem szünik meg akkor sem, ha a fesz. szab. leszabályozza a gerjesztést, mitőbb a feszültség gyakorlatilag nem változik !

Egy oszcilloszkóppal biztos többet megtudtam volna és jobban megértettem volna, mi történik, akár jó, akár nem jó.

Holnap valszeg meg lesz majd a menet közbeni próba is, akkor tudok egészen biztosat mondani !

Köszi az összes segitséget ! :K :R

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák