- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lacixtal: Laci XTAL - Emlékproffil
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Arc összefoglaló szerkesztés
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #58724 üzenetére
A szines ellenellasokat kell kicserelni mas ertekre. Ez csak egyszeru, nem?
Amugy ezek az ellenallasok, meg kondenzatorok hol vannak? Az nem latszik a kepen.
Ezeket az elketreszeket kozel kell rakni az Arduino-hoz.(#58726) Ribi válasza tvamos (#58723) üzenetére
Minel kisebb az aram, anal erzekenyebb lesz a zajokra. Biztosan eleg az 1k, de a szovegben meg 4k7 van. Biztos eled a 4k7 is persze. Csak eleg feszultseget kell ra kotni. -
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #58722 üzenetére
Mennyi a pull-up? En kicserelnem kisebbre probabol, mondjuk olyan 470 Ohm korulie. (5V/10mA)
Meg lehetne tenni a bemenetre szuro kondit, mondjuk 100nF-es keramiat. (Mondjuk az Arduino pcb aljara, kozvetlen az ic abaira.) -
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #58671 üzenetére
Oke. Ha jol emlekszem, van puffer kond, aram csak addig folyik, amig eleri a feszultseg csucserteket. A terhelo arambol, meg a kondibol ki lehet szamolni a feszultseg erteket, amikor nyit a dioda.
Itt, a 15. oldalon van, ami neked a jelalak lesz, ha jol latom, meg jol emlekszem arra, ami a te kapcsolasod: [link]
Ne zavarjon meg, hogy nem dioda hidat latsz, a jelalak (majdnem) ugyan az, ket dioda nyito fesz. esik, meg ket dioda disszipal.Ez meg Dr. Nemes szuper irasa, nem tul hosszu: [link]
(#58667) Ribi válasza Kernel (#58664) üzenetére
Latod, ott rendesen meg van csinalva a rele meghajtasa. Ok meg nem ugy voltak vele, hogy majdcsak jo lesz, nem baj, ha fel, vagy egy ev mulva osszeeg benne a rele. -
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #58658 üzenetére
Meg csak nem is hasonlit.
Rajzold mar oda, hogy szerinted hogy alakul az egyeniranyito kimeneti feszultsege legyszives!Arra, ami a valosagban tortenik.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #58654 üzenetére
Nincsen igazad, mert nem a kozepertek, vagy a csucsertek szamit, hanem az RMS, amikor melegedest szamolunk, a kimeneteden meg kozepertek az aram. A masik meg, hogy PWM-nel van kitoltesi tenyezo, szinusznal meg nincs. Szinusznal felhullam van. Raadasul, a kimeneti kondi miatt nem is ugy fog folyni az aram, hogy a teljes felszinuszban folyik az aram. Szoval gondolkozzal el azon, hogy mi tortenik ott!
Valtoaram troll vagyok, ugyhogy amit irni akarsz, az VALTAKOZO. A valto aram a vasutnal a valtot hajtja! Azt meg kifejezetten lesz@rom, hogy muszaki egyetemes jegyzetben is szerepel ez a kifejezes, (meg a Windowsban,) elmennek a p..csaba mind!
-
tvamos
nagyúr
En egy 230V-os Schneider bekapcsolas-keslelteto idorelet vettem, annak a bekoteses benne van a doksijaban, vettem egy 230V-os magneskapcsolot, meg vettem 2db 100Ohm 100W ellenallast, amiket parhuzamosan kotottem. Az idorelet beallitottam 2s-ra, es mukodott. Ha jol emlekszem, az ellenallasokkal sorba bekotottem egy 2.5A-es lomha uvegcsovest, ami nem oldott le soha. (Akkor oldott volna le, ha a trafo rovidzar, a magneskapcsolo meg behuzva maradt.) A villanyszerelo meg bekototte a muhelyben. Soha nem szoltak, hogy gond van vele. (Most kapcsolasi rajzot nem tudok adni, meg a 20 eves anyaglistaval se mennel sokra.) Ez kerul most vagy 20 ezer forintba.
Ha barkacsolni akarod a kesleltetest, akkor annyi, hogy amiket linkeltel, azok a kapcsolasok nincsenek korrektul megcsinalva. Lehet, hogy mukodnek, de az ugy nem fasza vezerelni egy relet.
Itt megtanulhatod, hogy kell csinalni kondenzatoros tapot: [link]
Idozitot meg inkabb epitenek 555-tel, comparatorral, esetleg tranzisztorokbol egy Schmitt triggert [link]Lehet, hogy Triac-kal egyszerubb a dolog, nem tudom, mit akarsz. Olcsot, vagy osszedobni valamit gyorsan, otthonra, vagy barkacsolni, vagy mit.
Megszamlalhatatlanul vegtelen sok a variaciok szama, nem tudom, melyiket akarod.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58594 üzenetére
Gyorsan vegyel egyet!
Nem halhatok meg, amig nem volt egy LeCroy-om!
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58583 üzenetére
Nem vicces a gnd-t így össze-vissza húzni, mert átláthatatlanná teszti a kapcsolást!
Ötletes a komparátor + visszacsatolását a tranzisztoros invertáló kimenetére rakni... érdekes megoldás, hogy a LED feszültségével állítod be a hiszterézist, így nem függ a táptól.
A második fokozat adja a cc-t, ez működhet, csak nem tudom, milyen gyors belül a kapcsoló üzemű táp, ez a fokozat lehet lengő, szkóppal ki kell menni szerintem.
Látom már, hogy a TL432 adja a cv-t. Azt nem értem, minek a 10n? Ezzel elég sokat gyorsítasz az áramkörön. Nem tudom, ebben az alkalmazásban hogyan fog viselkedni.Szerintem dudgdosós panelon rakd össze!
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #58581 üzenetére
Elmagyaráznád, hogy a második (jobb oldali) TL431-et miért így kötötted?
-
tvamos
nagyúr
válasz
bandi0000 #58574 üzenetére
Azt megadja a feladat, hogy mennyi az R1, R2, R3, R4, R5, esetleg R6. Lehet mind különböző érték.
Az van, hogy r1=R4, ezt vette fel az 1. ponthoz tartozó ellenállásnak. Az r2=R3-mal, mert az tartozik a 2. ponthoz. A 3. ponthoz meg r3=R5.
És itt sikerült az 1/10+1/10+1/20=1/4 is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bandi0000 #58567 üzenetére
Ott van elszurva, ha jol latom, hogy az atalakitast az R1-R2-R2 csillagkapcolasra szamoltad ki, es igy lett R12-R23-R31 delta kapcsolas. De a rajzon meg ugy rajzoltad, mintha az R3-R4-R5 csillag kapcsolast akarnad helyettesiteni. Szoval nem valami faja ez igy.
Sajnos az R1-R2-R3 ellenallasok nincsenek csillagba kotve. Vagy az R1-R2-R5, vagy az R3-R4-R5 csillagot tudod deltaba kotni, vagy lehet azt is csinalni, hogy az R1-R3-R5, esetleg az R2-R4-R5 deltakat tudod atalakitani csillagga. Mindegy melyiket csinalod a 4 kozul, jo lesz. Szerintem... -
tvamos
nagyúr
válasz
Trebor0522 #58403 üzenetére
Minek az aksi? Ha nem sut a nap, akkor nem kell menjen a ventilator.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Trebor0522 #58396 üzenetére
Boost konverternek hívják, amit keresel.
De miért pont egy darab celláról akarod hajtani? Lehet kapni telepített is, ami nagyobb feszültségű. -
tvamos
nagyúr
válasz
moha21 #58374 üzenetére
Hát szerintem csak jobb lenne megérteni, mert egyszerű!
Szóval: Nincs olyan, hogy Ukia, meg Ukib. Ezek "képzetes" feszültségek. Mivel ezek lineáris rendszerek, ezért érvényes a szuperpozíció. Van két "képzetes" kimenő feszültség, Ukia, amit az erősítő akkor adna, ha csak az A bemenetet gerjesztjük, (mintha B GND-re lenne kötve,) arra van egy erősítése, ki lehet számolni. Ha csak a B bemenetet gerjesztjük, akor arra is lenne erősítése, akkor adná az Ukib-t. A kettőt előjelesen összeadva lesz Uki. De külön, fizikailag nincs olyan pont az áramkörben, hogy Ukia, meg Ukib. -
tvamos
nagyúr
válasz
Kernel #58351 üzenetére
De, a piros keplet jo, csak te gondolod rosszul.
Az egyik felperiodusban:
Ukia=2*Ube
Ukib=-Ube
Uki= UbeA masikban:
Ukia=0
Ukib=-Ube
Uki=-UbeOke-oke, nem figyeltem, amikor eloszor irtal... A piros keretben nem valos feszultsegek vannak, hanem szuperpozicios dolog ez a Ukia, Ukib.
-
tvamos
nagyúr
válasz
darvinya #58347 üzenetére
A konnyebb erthetoseg kedveert ugy fogalmaznek, hogy az egyutas egyeniranyito kimeneten van az R/2.
Ez azert jo, mert az egyik periodusban az egyutas kimenete fold. Ilyenkor a bemenet invertalva "atmegy" ez aramkoron, a bemenetre vonatkoztatott feszultsegerosites -1, a masik felperiodusban meg az tortenik, hogy az egyeniranyiton fazist forditva megy at a bemenet, amire viszont a masodik fokozat erositesi tenyezoje -2, ami az agyaniranyito fazisforditasa miatt 2 lesz, de ebbol a bemenetre vonatkoztatott -1 lejon, igy 1 marad.
Tehat, a negativ felpercsit fazisforditva kiteszi a kimenetre a masodik fokozat, a pozitiv felpercsinel meg nem fordit fazist az aramkor, mert belepofazik az egyeniranyito, es mindenki orul.
Egyszeru, mint a lejto. -
tvamos
nagyúr
válasz
moha21 #58342 üzenetére
Az a baj, hogy akkor nem erted, hogyan mukodik.
Ez valami iskolai feladat? Mert akkor azert csak meg kene erteni! Nem mehet be helyetted Kernel vizsgazni.Szerinem rajzold be egy ltspice-ba, vagy mas szimulatorba, es 10 perc mulva mar erted is.
(#58343) Kernel válasza moha21 (#58342) üzenetére
Szerintem az jol van ugy! (Nezd meg amit linkeltem, a 3. oldalon. -
tvamos
nagyúr
válasz
sketchifun #58284 üzenetére
Nekem ennek az elodje van otthon: [link]
(Amikor jott ez, akkor vettem, bemutato darab volt. Oszinten szolva, ez majdnem kevesebb penzembe kerult, mint az a 8-10 kinai vacak, amit az evek alatt elhasznaltam. Sajnos egy jo eszkoz tenyleg sokba kerul.)
Aksit forrasztani van egy 4.8mm-es pakahegyem.Ammi nagyon jol jon, ha van valami erosen savas fluxod, (en pakahegy tisztitot hasznalok,) attol sokminden "megadja" magat, viszont fontos, hogy jol letakarits mindent utana, mert ha ott marad, megesz rezet, vasat, pakahegyet, mindent.
-
tvamos
nagyúr
válasz
sketchifun #58282 üzenetére
Nekem sikerult mar ilyet a 100 ezres JBC-vel is, nem figyelsz egy kicsit, es kesz a baj. (Szerencsere van sok...)
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyáliSanyi #58236 üzenetére
Ha szep megoldast akarsz, akkor egy buck-boost konvertert kell odakotni. Az tud 11, meg 14V-bol is csinalni 12-t.
(#58239) PHM válasza gyáliSanyi (#58236) üzenetére
Az eleg kemeny elvaras, hogy mondjuk 0 legyen a dropout 2A-nel, mert azert csak jo lenne 2V cellafesz ala sutni! (Mondjuk 1.95V, vagy valami ilyesmi.) -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #58227 üzenetére
Ubuntun, ha jól emlékszem, benne van a repoban.
Használd azt!
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #58225 üzenetére
Három?
Válts Eagle-re, akkor nem kell megcsinálni, ha jól tudom azt le lehet tölteni. Jobb is az! -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #58223 üzenetére
Nem tudom, mi az az arduino mega, de nem két tüskesor?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #58216 üzenetére
Van nagyon sokféle, pl. az lm1117-nem is van 3.3V-os változata.
(#58214) DrojDtroll
Nem, azok általában nem kompatibilisek. Meggyel újra, nem egy nagy dolog. Vagy sok kell? -
tvamos
nagyúr
Tudtok valami megoldast arra, hogy a szamitogepem USB3 portjan kapcsoljam a tapfeszt, hogy nagyobb terhelest ki tudjak venni? Valam MCU, vagy speci IC jo lenne.
-
tvamos
nagyúr
Nem fog nagyon vibralni?
En feltennek egy olcso kinai ip kamerat, es neznem a telefonomon.
Pl: [link](#57736) rostiron
En ezt vettem: [link]
Azert vettem kit-et, mert szeretem osszerakni a dolgokat.
Szerintem jol mukodik, es eleg pontos is. (Osszehasonliasi alapnak van a cegnel egy Fluke, ahoz hasonlitottam.)
Annyit csinaltam, hogy fura volt a felirat a referencian, azt kicsereltem eredeti Texas-os, vagy ST-sre, mar nem emlekszem. Meg vannak benne referencia ellenallasok, azokat tervezem kicserelni 0.1%-osra. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #57593 üzenetére
Visszavonom. Valójában azt írja, hogy tudd 4.5V-ból 3.3V-ot csinálni. Akkor meg 5-ből biztos tud 3.8-at. Az meg jó.
-
tvamos
nagyúr
Tudnék én valahogy házilag lakatfogós Ampermérőt készíteni az oszcilloszkópomhoz? Jó lenne úgy DC..50-100kHz tartomány.
Van valami jó ötletetek? -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
sketchifun #57389 üzenetére
Nincs benne védelem, ha rövidre zárom vezetékkel, akkor szépen szétnyílik, és kifújja a beltartalmát. Nagyon vicces, csak meleg. Nem szabad megfogni. (Sony cella.) Én azért vettem védőszemüveget, amikor "játszottam" vele.
-
tvamos
nagyúr
Szeretnek otthonra epiteni egy akku hegesztot, 18650-es Lipo-khoz. Talaltam nehany projektet a neten, arduinoval, de ott mindenhol sok parhuzamosan kotott MOSFET-tel probalkoznak. Nem akarnek annyir forasztgatni, meg nyakot maratni hozza, arra gondoltam, veszek egy ilyet: IXTN660N04T4. Szerintetek ez eleg lenne? A masik otletem, hogy jo lenne figyelni az aramot. Ez a szenzor szerintetek elegendo lenne: ACS758LCB-100B? Most gondolkodom amugy azon is, hogy rendelek belole 200A-eset az ebay-en. Szeretnem, ha kihagyhatnam a tapegyseg rendelest, es azt latom, hogy az emberek 12V-os olomakkuval hegesztenek, de olyanom nekem nincs, viszont van par Lipo aksim, arra gondoltam, hogy mondjuk egy 2S4P akkupakkrol etetnem a hegesztot. Ez jo otlet lehet?
-
tvamos
nagyúr
válasz
// Chaka // #57195 üzenetére
Mindig közbejön valami. Ez alap.
-
tvamos
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #57167 üzenetére
Ez valoban igy van, de egy 800W-os is felvesz tobb, mint 4A-t, indulaskor az lehet akar 20-40A is, ami meg siman lenyomja a regi 10A-es kismegszakitokat. Az ujakat mar nem...
Persze, egy 1600W-os meg 7A, ami indulaskor siman felvesz vagy 60A-t.Ezert kell bele a lagyindito elektronika. Ne jarjon a szervizbe mar a kedves felhasznalo.
De a fenti szamokbol latszik, lehet, hogy eleg, ha ujfajta kismegszakitora valt az ember a regifajtarol.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #57149 üzenetére
Szép munka! Gratulálok!
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #57146 üzenetére
Miért nem teszel ide egy fényképet róla? Több szem, többet lát alapon.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #57139 üzenetére
Csak az elko volt valamennyire hülyeség, a többi jogos kérdés, nem mindenki alkatrészes szaki!
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #57127 üzenetére
Ha van rá lehetőség inkább fólia kondi. Ha az nem megy, akkor jó a kerámia, ha lehet NP0.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #57031 üzenetére
Nem, ha fordítva kötöd, általában nem működik rendesen. Figyelj oda a megfelelő lezárásra is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #56962 üzenetére
Egyszeru az egesz.
Epitesz egy arduinos rpm merot, es az arduino egyik pwm kimenetere kotod a muszert, amit vettel.
[link] [link]
En annak idejen pic16C84-gyel, meg egy tl074-gyel csinaltam, ahogy mar irtak, en is a gyujtokabelre tekertem par menetet, es azzal erzekeltem a gyujto jelet. (Mondjuk en 10 led-del.) -
tvamos
nagyúr
válasz
gyenesmartin #56957 üzenetére
Szerintem cseréld ki azt az ic-t.
[link] -
tvamos
nagyúr
válasz
DonThomasino #56937 üzenetére
Minden képpen építsd meg! Ha elakadsz, majd segítünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Xbox Series X|S
- Battlefield 6
- Hobby elektronika
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Musk feloszlatta a Tesla Dojo szuperszámítógépes részlegét
- Autós topik
- További aktív témák...
- LG 55QNED87T 139 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- LG 65QNED87T 165 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- MacSzerez.com - 2022 MacBook Pro 13" Retina M2 / 8GB RAM / 256GB SSD / Asztro / Garancia / Magyar
- 3x ASUS Turbo RTX 2080 Ti (11 GB) / Frissen pasztázva / Igény esetén + EKWB vízesblokk.
- LG 75QNED87T 190 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest