- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GAI: 150k+
- votlage71: Kábel menedzsment
- Balázs2: Gmail
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
Hirdetés
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winner_hun
félisten
Namsot a szkájpom majdnem a nikkem, mert ez a köcsög nem enged nagybetűt, szal a nikkem csak kisbetűkkel
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
Szori, de nagyon nem értek az elektronikához
. Gondolom észrevetted. Ezeket nem vágom:
A dióda anódja (HDD led+) és a GND (0V) között, _vagy_ a két HDD-led tüske között mérhető feszültségek (ugyanis nálam az egyiken sincs fix fesz. érték)? a vastagbetűset tök nem értem, bocs. Itt a két hdd led tüske között úgy, hgoy a led nincs rákötve, mérek 4,95V-ot. Ha a ledet rákötöm, akkor az nem világít. Miért?De azt sem értem, hgy az miért van, hogy ha a hdd ledkivezetését megmérem, akkor ha a + a hdd tüske + kivezetéséhez ér a mérőműszer - drótja a hdd tüske végéhez ér, akkor 1,45V-ot mérek, de ha negatív részét a műszernek a házhoz rakom közben beraktam a lapot a házba, akor meg 4,95V-ot. A lapodon meg vagy azért ingadozik a fesz, mert a tápon is ingadozik, vagy talán vmelyik kondi nem egyenletesen aggya a feszt.
mert az én lapomnál mindkét tüske feszültsége lecsökkent a GND-hez képest, itt milyen mindkét tüskéről beszélsz? mert maximum a + kivezetésnek van feszültsége, ha jól tom. És a ledkivezetésénél 1 pozitív és egy negatív van.
Ha olyan szerencséd van, a led anódja fixen rá van kötve a +5V-ra, oszt akkó' lesheted, hogy mikor esik az lejjebb. akkor folyamatosan világítanaide van még egy tippem de nem írom le egyenlőre, de ne kérdezd, hgoy mi az
mod: ha van msn-ed esetleg felvehetnél hátha ott könnyebb megbeszélniICQ-m van csak azt se tom hgoy kell felvenni partnert
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
#1146, #1147?
-
Winner_hun
félisten
És csak a rajzon megadott tranzisztorok jók? mert van pl ilyen:
BC184
BC109B
BC182B -
Winner_hun
félisten
Beraktam a 20 tűs ntápot a 24 tűs alaőlapba, de semmit se raktam a deszkába, szal csak úgy egymagában megy
ilyen értékeket kaptam:
Táp kikapcsolva, de az alaplapra dugva: 0,48V*****
Gép bekapcsolva, LED nincs rákötve: 1,31V gyanús -----> hozzáértem a negatív részhez és lett belőle 5,7, 5,8V ez között ugrált, gondolom az elégtelen földelés miatt, mert szőnyegen van a deszka--->***** ekkor jutott eszembe, hogy lehet, hogy az első mért érték is helytelen, így megtapogattam a katód
kivezetést, így felugrott 5V-ra. Namondom kikapcsolt állapotban ez nem kéne
amikor a LED-et hozzáraktam kikapcsolt állapotban, akkor visszaugrott 0,5V-ra, de nem világított kondi lenne benne?
Gép bekapcsolva 2: LED nincs rajta, de 6,3V-ig felment a mérőműszer, ha tapogattam a negatív kivezetést
Gép bekapcsolva, LED-et rárakom de úgy, hogy fogom a negatív kivezetést, akkor a LED nem világítde a fesz visszaesik1,15V-ra.
Naén ezt nemértem, kéne segítség
ui: ha ugyanezt a ledet az alaplap power kivezettéséhez rakom, akkor az világít -
Winner_hun
félisten
Hát lehet egy kicsit félreértetted, ott van feljebb az ábra a 12V helyett 5V-ot képzelj oda és akkro talán érthetőbb
sokadszorra elolvasva lehet megértem hgoy mit is akarsz hogy mérjekha kapok a táphoz átalakítót mérek mindent
Remélem holnap sikerül szereznem.
Szóal akkor azt mérjem, amikor az alaplap hdd ledkivezetésén nincs rajta a LED, nem is dolgozik a vinyó vagyis nem világítanan a LED meg amikor dolgozik és úgy nincs rajta a led és amikor dolgozik és fogyasztó is van -
Winner_hun
félisten
lemértem, és igaz, amit írsz, vagyis az alaplap alapból 4,89 V-ot ad le, amikor a LED-et rákötöttem, akkor a fesz vissazesett 1,74V-ra. Namost ezt én nem is gondoltam volna
A tápot most nem mérem ki, mert az biztos marad 5V-on, hiszen különben a vinyó nemigen menne
Szóval akor ha 5V-os tápot rákötöm soros kötésben, akkor 1,25V-ot kapnak a ledek lehet, hgoy mégis világítanának, ha 1,74-en világítanakmajd kipróbálom és ha még kap 1,74/4V-ot, akkor összesen kapnak 1,685V-ot ledenként, ami ezexerint kevés, mert még gyengébb, szval a 12V-al kell ügyeskedni
Akkor majd abban kéne a segítséged, hogyha kimérek mindent, hgoy hova miylen ellenállást egm tranzisztort meg diódát forrasszak -
Winner_hun
félisten
Tom hgoy miaza párhuzamos meg soros kapcsolás csak már kezdek belebonyolódni
Az uccsó mondat ha erre gondolsz: ha nem 12 hanem csak 5 voltot kap akkor még ne világíccson csak ha az alaplapról is kapja az áramot Itt arra gondoltam, hgoy ha sorosan kötöm be a 4 LED-et, akkor azok ugyebár 1,25V-ot kapnak tegyük fel hgo a táp leadja az 5 voltot és pont annyit ad le és nem ingadozik namost nemtom hgoy a led 1,25 V-on ad-e fényt vagy sem. Arra gondoltam, hgoy nem, vagy ha igen, akkor annyit, hogy az nem látható. Namost ha ezt az 1,25 voltot az alaplap is megküldni 5V-al, akkor mindegyikhez megy még 1,25 volt, akkor az már 2,5 volt, úgy csakvilágítmár. Máshogy nemtom elmagyarázni, sry
Eztmeg most én nem értem: Azért nem tudok konkrét rajzot dobni, mert ahhoz meg kéne mérni az eredeti led kivezetéseinek (azaz az alaplapi csatlakozópontok) feszültségét pl. a GND-hez (akár a fémházhoz) viszonyítva annak ki- ill. a bekapcsolt állapotában is miaz hgoy ahhoz viszonyítvaa házban is van áram?
Ha majd a táphjoz kapok átalakítót, akkor kimérek neked mindent, ami kell
Amúgy az alaplap egy MSI K8N SLI Platinum
A LED-ekról azt eddig is tudtam, hgoy nem a burkolatától függ a színe, mert a kék ledjeim átlátszóak, és ha pl egy eld több áramot kap, akkor kicsit más színben tündököl -
Winner_hun
félisten
Aklkor most írok eg érdekességet, csak neked, csak most
Miután az 5 voltos tompább fényről levettem és újra 3 voltot kapott, ismét erősen világított a piros led, sőt, 5 volton nem is melegedett mert ugye akkor kezd kinyiffanni, ha melegszig, vagyis ez egy előjel. Vagy nem?
-
Winner_hun
félisten
És ha nem sorba, hanem párhuztamosan kötöm és csak 5 voltot adok neki? A rajzon úgy sikerült, az csak egy szimuláció akart lenni. Hogy az utolsó mondatomon mit nem lehet érteni?
Unokatesóm is valamilyen tranzisztort mondott vagy IC-t?
hgoy azt kéne belerakni, de milyet? Azért kérdezem itt, mert nem igen értek hozzá
jaés a ledeket hgoy csinájják hogy másmilyen színe van? -
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #1112 üzenetére
itt egy kép, hátha érthetőbb
mod: bár lehet a piros az 5 violt és nem 12 nemtom nem ugrik be, ha otthon lennék megmondanám
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
Akkor másik kérdés, remélem érthető leszek.
Alaplapról a power és a hdd használatának van ledkivezetése. Namost egy ágra 4 ledet akarok kötni, csakugye akkor gyengül az áramerősség és a ledek ins nagyon gyengén világíranak. Namost arra gondoltam, hgoy az egyik tápcsatiról adok neki kraftot de úgy, hgoy ne világítsanak a ledek, csak akkor, amikor a hdd dolgozik. Ez megoldható? -
Winner_hun
félisten
Miértr van az, hogyha egy 3V-os gomelemmel üzemeltetek egy LED-et, akor világít, mint állat, de 5 Volton sokkal tompább a fénye
-
Winner_hun
félisten
Tud valaki olyan ragasztót, ami vezeti az áramot száradás után is? Naggyon fontos lenne, és ha lehet, ne legyen drága és erős legyen. De az a legfontosabb, hogy az áramot vezesse!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Motoros topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Hegesztés topic
- Linux kezdőknek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3700X/GeForce RTX 3080/16GB DDR4 RAM/1.25TB SSD+ 2.5TB HDD konfig eladó
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 15,6" -30% Bivaly i5-12500H 12Mag 16/512 RTX 4050 4GB FHD 144Hz
- FBT - 5x VIVE Tracker 3.0 + 3x SteamVR Base Station 2.0 Komplett csomag
- PS 5 kontroller // Számla // Garancia //
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- MacBook Pro 16 2021 M1 Max 32GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest