Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Egy egzotikusabb problémát próbálok létrehozni otthon és kéne némi infó hogy létezhet e megoldása. Adott egy pc ami a hang/képforrás a házimozihoz. Ez jelen pillanatban S/PDIF (optikai) kapcsolatot létesít az erősítővel és megvannak a maguk boldog házasságában. Szintén ebben a helyiségben vagyok én a géppel amit egy Focusrite Saffire pro40-en át használok és rendelkezik fel nem használt ADAT porttal. A kérdésem a következő lenne: van arra valami mód hogy a htpc-ből kijövő S/PDIF jelet vagy a HDMI hangsávját egy doboz segítségével max 8 csatornás ADAT jellé konvertáljam majd az egész DAC funkciót rábízzam a Focusrite kártyára? Amiket eddig neten találtam dobozok csak S/PDIF -> RCA (analóg) vagy ADAT -> 6.3Jack (szintén analóg) megoldások voltak. Ha valaki tudna bármit azt megköszönném.Üdv,
ttowerIt's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Létezik olyan eszköz amivel a hdmi jelforrását meg tudom csapolni és 6(8) csatornányi kódolatlan jelet ki tudjak nyerni amit ADAT bemenet számára emészthető formátumban tovább tudnék küldeni? Ha az ADAT nem megoldható, előrébb lennék 3(4) sztereó spdif-el is.
It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
ttower
aktív tag
válasz #09634560 #50256 üzenetére
Ez sem jó. Elmondom az egész elképzelést hátha akkor könnyebb. Jelenleg egy Focusrite Saffire pro40 kártya van a munkagépemre kötve és erre vannak kötve az asztali hangfalaim. A szoba másik felében TV+HTPC+Hifi. A terv hogy a HTPC hangját belevarázsoljam a Focus kártyába. Mivel az analóg bemeneteket már használom így marad az spdif vagy ADAT bemenet. Az spdif nem játszik mivel max 2 csatorna így valójában marad az ADAT bemenet. Itt jön be a fentebbi kérdésem hogy HDMI hangsávot ADAT hangsávvá lehet e és ha igen akkor mivel? Amennyiben csak HDMI -> 3(4) sztereó spdif konverter létezne már előrébb lennék, mert sztereó spdif -> ADAT konvenrter tudom hogy létezik csak +1 doboz és nem ingyen adják.
Peak: Pontosan erre gondoltam.
[ Szerkesztve ]
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Tudnatok ajanlani olyan eszkozt HDMI ARC kimeneterol jovo jelbol a hangot ki tudnam nyerni digitalis formaban? Optikai illetve koax kimenet is jo lehet viszont csak PCM kodolas amit tudok fogadni (kulonbozo Dolby es tarsai nem). Eddig ezt talaltam ami opcio lehet de nem tudom hogy van e olcsobban valami mukodo alternativa.
Udv,
ttower[ Szerkesztve ]
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Létezik külsõ (lehetõleg rack-be szerelhetõ) Dolby dekóder? Egy Sony tv-bõl hdmi arc-n keresztul tudok csak többcsatornás hangot kinyerni, viszont a mostani rendszerem csak ATAD(8 csatorna)/SPDIF(sztereo)/analóg(8 csatorna) jelet fogad viszont szeretném valahogy a tv 5.1 hangját is használni. Van valami ötletetek mivel lehetne megoldani a problémát?
Üdv,
ttowerIt's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
ttower
aktív tag
Sziasztok!
Tudnatok ajanlani egy eszkozt amit egy beerkezo HDMI jelbol csinalna 6/8 analog hangjelet +HDMI out a kepnek? Eddig az Emotiva umc-200 tudja azt amit szeretnek csak nem tudom hogy milyen alternativak vannak meg. Raszant keret ~500-700 euro (ez inkabb iranyszam mint fix osszeg). ARC illetve a rackbeszerelhetoseg (akar csavarozva, akar rack polcra) elonyt jelent.
Koszi. Udv, ttower
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Sztereo rendszerrol 2.1 vagy 3.0 iranyaba erdemes tovabblepni vagy celszeru meg varni inkabb kicsit es egyszerre megvenni a centert es a szubot?
-
ttower
aktív tag
válasz fehér_ember #114390 üzenetére
Aktiv hangfalak es egy hangkartyarol beszelunk
Frontok nem mennek tul melyre viszont a fobb problemam hogy neha nem ertem a beszedet a filmek alatt, ezert gondolkodtam el az elobb center, kesobb melyek otleten. Sajnos mar nem lehet kapni ugyanazokat amik most vannak igy a terv hogy frontok+center lenne uj beszerzes az ujabb generaciobol, a jelenlegi ketto meg menne hatra. Csak a sorrend nem tiszta meg hogy hogyIt's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Focal Alpha aktiv hangfalakhoz van ertelme jobb tapkabelt nezni vagy a hozzaadotthoz kepest nem lenne valtozas?
-
ttower
aktív tag
Suboknal mi az also freki hatar ami mar elfogadhatonak mondhato? 25-30-35hz?
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Polcsugarzok ala mekkora allvanyt erdemes valasztani (front hangfalak eseten)? A magassugarzo keruljon nagyjabol fulmagassagba?
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Tudnátok ajánlani ~65-70cm magas hangfalállványt ami elég stabil 13kg-os monitorok alá? ~200 euroból jó lenne megoldani a párt de ha lehetetlen akkor 350-400-ig fel tudok menni.
Elnézést ha topikot tévesztett a kérdés de nem találtam jobbat.
-
ttower
aktív tag
Hi
Házimozihoz keresnék proci/előfok kombót ami rackbe szerelhető, xlr kijárata van és legalább 3 hdmi bemenete. Eddig egyet találtam csak: Denon DJ DN-500AV. Ismeri valaki az előbb említettet vagy mást ami megfelel a fentebbi kritériumoknak? Egyelőre 5.1 érdekel csak (7.1 előny, atmos irreleváns).
-
ttower
aktív tag
válasz alphamooncam #130915 üzenetére
Én is ilyen irányban építem a rendszerem. Nem tudom jó irány e, a lényeg most, hogy nekem tetszik a hangja és olyan komponensekből áll amit szerettem volna egyszer birtokolni.
Ha van esetleg fölös usb portod akkor akár többcsatornás usb hangkártyát is kereshetsz és nem feltétlen kell a hdmi bemenet. Nálam már több mint egy éve egy Saffire pro40 van bekötve és teszi a dolgát. Annak ellenére , hogy firewire, linux és windows alatt is kijött rajta az 5.1.
Szimmetrikus kimenethez ragaszkodás megéri. Nálam anélkül a tv tápja zajossá tette a centert nem is kicsit.
Igény esetén van komolyabb hm proci is xlr kimenettel: [link]It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
ttower
aktív tag
Amazon.de-n egész jó árúnak tűnik ma éjfélig az Onkyo TX-NR646 (fekete). Szállításban tudok segíteni.
-
ttower
aktív tag
válasz alphamooncam #133728 üzenetére
Én úgy érzem, hogy a lehetőségekhez képest meg lett válaszolva a kérdés. Én is stúdió monitorokból csinálok/csináltam mozit itthon, de egyet kell értsek, hogy ezek a ládák kevesek. A probléma amit előttem is már többen írtak, hogy a stúdió ládák és hozzávalóik (pl dac) nem fog neked térhangzást csinálni (tudom, mert próbáltam). Ha normális térhangzást akarsz kihozni a rendszerből, elé kell tenned valamit ami szoftveresen képes rá ami viszont extra pénz és jó eséllyel olyan dologra is költened kell amit nem fogsz használni (pl avr esetében az erősítő rész neked fölösleges lesz).
Amiért érdemi választ nem kapsz mert a ládáid mellé nem éri meg felsőbb kategóriában mozgó procit/avr-t venni mert úgy járnál, hogy vettél egy Ferrarit falura...Jelenleg nálam egy DN-500AV a proci és mögötte Focal Alpha 80-asok vannak, de még kellene egy Dirac Live box, hogy azt merjem mondani be tudom állítani a rendszert. Szóval van rá mód, hogy megcsináld amit szeretnél, de az nem a 40e ft/db ládák szintjén van ha jó minőségben akarod. Lehet, hogy van valami szoftveres csoda ami megoldja a problémád, de tapasztalatból mondom, hogy ha nem vagy nagyon ráfeszülve a monitor vonalra, inkább engedd el és válaszd a könnyebb utat.
#133735: Mert nem fogod a hátulról jövő robbanást az első hangszóróból helyén hallani...
[ Szerkesztve ]
-
ttower
aktív tag
válasz Tamoo #133748 üzenetére
Igen, szimmetrikus kábelezés van az egész rendszerben. Én amondó vagyok ha tudod még a legrövidebb kábeleknél is használj szimmetrikus vezetékeket mert hallható különbség lesz. A másik amire figyelni kell, hogy a csatlakozók is szimmetrikusan legyenek bekötve, mert néhány eszközön ott az XLR/TRS de a negatív láb a földre van kötve, úgy meg nem vagy sokkal beljebb.
-
ttower
aktív tag
válasz alphamooncam #133771 üzenetére
Nem teljesen értek egyet. Az öt monitor nem is feltétlen a teljesítménytöbblet (pedig hidd el az extra ott sem lenne baj), hanem a térhangzás létrehozásához kell. Egy sztereó párból a legnagyobb varázslással sem lesz még olyan élményed sem mintha 3.0 vagy 5.0 lenne a felállás.
A szimmetrikus kábelezést pedig alapnak tartom ha már monitorokra esett a választás. 3-5 méter sima jelkábelen már brutálisan sok zajt össze tud és fog szedni.It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
ttower
aktív tag
válasz Csabroncka #133773 üzenetére
Ezt nem vitatom, én viszont 5/7.1 forrásra gondoltam lévén mozitopikban vagyunk. És nem mondom, hogy a 3.x igazi élményt nyújt, de ha választani kéne inkább azt mint sztereót mozira.
-
ttower
aktív tag
válasz alphamooncam #133787 üzenetére
Az a max teljesítményfelvétel a konnektorból. A spec 2*41W/ládát ír erősítő teljesítménynek (41 a magas és 41 a woofer).
Amúgy fölösleges a teljesítményt nézned, inkább nézd a hangnyomást amit a láda tud produkálni. Simán lehet, hogy egy fele ilyen erős ládából dupla hang jön ki mert érzékenyebbek a hangszórók benne.
[ Szerkesztve ]
-
ttower
aktív tag
válasz alphamooncam #133790 üzenetére
Teljesítmény nem baj ha van tartalékban, ha nagyobb a forrás dinamikája jól jöhet. Bár nem lepne meg ha a mély idő előtt kifogyna a szusszból.
Egy szóval nem mondtam, hogy Te találtad ki, csak azt, hogy rossz értéket néztél.
-
ttower
aktív tag
válasz alphamooncam #133793 üzenetére
Egy stúdió monitor specifikációjának hihetsz. Amúgy az is jó párszor le lett írva, hogy a puszta teljesítmény semmit nem mond. A hangszóró érzékenysége is fontos és így jön ki egy max hangnyomás amit el tudsz érni.
Értsd: egyik hangszóró 1W teljesítményre tud 100dB-t, a másik 2W-ra tud ugyanennyit. Melyik fog hangosabban szólni 15W esetén?Az, hogy elég lesz e attól függ, hogy mozizni vagy csak filmet nézni szeretnél. Utóbbira elég, előbbire kevésbé.
[ Szerkesztve ]
-
ttower
aktív tag
válasz Patice #134152 üzenetére
Én is hasonlón rágódok pár hete mert tavasztól el akarom kezdeni a cserét de még nem állt össze az egész. Nálam aktív ládákról lenne szó, inkább a kérdés, hogy egy három utas front alá érdemes e még berakni egy subot? Csak sztereóról lenne szó, az LFE csatorna kapna egy harmadik dedikált subot.
Front 40-20khz +- 1dB (35-40khz +- 3dB)-t tud, a sub ami passzolna a szettben hozzá pedig csak 30hz-ig menne le, viszont a kapta az a tartomány még 200w/oldalt.
Egyelőre úgy érzem csak pénzkidobás lenne, mert ár-érték arányban nem hozna annyit, hogy megérje.A másik kérdés, hogy ilyen ládáknál hol érdemes vágni a mélyet. Maradjon 80hz vagy mehet lejjebb egész akár 40-ig?
-
ttower
aktív tag
válasz Patice #134155 üzenetére
Ilyen ládákról lenne szó (a speckót itt hihetőnek tartom).
A jó sub filmre nem kérdés, bár ott még nagyobb a homály egyelőre. Eseteg van valami ajánlás 27nm-es (kb 87 légköbméter) szobába ~750e Ft árig?
Zenére semmiképp nem vágnám, viszont filmnél sem vagyok biztos benne, hogy kellene. A ládában a mély váltója kb 90hz-nél van így ha 80-nál már vágnám, gyakorlatilag alig lenne infó ami rákerülne. A másik a három dedikált erősítő. Ha jól sejtem ilyen esetben kevésbé szól bele a középbe/magasba a mély vágása mert mindegyik hangszórónak megvan a maga vágott jele és abból főznek.
dhcodoki: Erre nem gondoltam eddig. Szerencsére még alakulóban a szoba így mind az üléspozícióval, mind a vászon/frontokkal tudok még játszani. Köszi a tippet.
-
ttower
aktív tag
válasz rottenbull #134170 üzenetére
Csak a subra vonatkozott.
Jól néz ki, viszont nálam negatívum hogy nincs rajta szimmetrikus bemenet.dunkel: Köszi, megnézem. A sub kérdés egyértelmű mozira, az első kérdésem inkább arra vonatkozott, sztereó esetén megéri e a frontok alá rakni 1-1 kiegészítést.
Két tipp után általános kérdés: Sub esetén mennyit számít, hogy szimmetrikus/asszimetrikus a kábelezés?
[ Szerkesztve ]
-
ttower
aktív tag
válasz xtremetuning #134207 üzenetére
Köszi a tippet, f113 egy fokkal szimpatikusabb.
-
ttower
aktív tag
válasz bajnokpityu #134211 üzenetére
Abszolút nem zavar a száraz hang. Csak stúdió monitorok vannak már egy jó ideje és nagyon szeretem a színezetlen hangzást (már amennyiben a száraz ugyanazt jelenti).
Lehet végül 2-3 fajta kipróbálása lesz a vége és megnézzük melyik jön be legjobban.
-
ttower
aktív tag
-
ttower
aktív tag
válasz nobeige #135369 üzenetére
Nálam egy feltekert előfok és egy kábel okozott már meglepő hangokat. Tompa koppanás hallatszódott amikor a kábelt megkopogtattam vagy hozzáütődött valamihez. Ha nincs teljesen feltekerve az előfok akkor értelemszerűen nem jön ennyire elő, de a jelenség létezik.
-
ttower
aktív tag
A napokban raktam össze egy raspberry-t a tv mögé saját épített táppal. Tesztelésre egy jobb anker kábelt használok mert hosszú és ez van az asztalomnál. Raspi tökéletesen működött, hiba nincs, bekerült a helyére. Viszont a tápellátást egy méretben oda jobban illő 80cm hosszú kommersz kábel vette át mondván tápnak mindegy. Raspi indít, egyből üvölt, hogy power problem. Mint kiderült a kommersz kábel egyszerűen képtelen volt átvinni annyi delejt, hogy a raspinak elég legyen míg a helyére került másfél méteres anker tökéletesen funkcionál azóta is.
Ekkor felvetődik a kérdés, hogy ha 80 centin tud ilyen szar lenni a kábel, akkor 12m-en mi jönne ki a végén?(még mindig csak tápról van szó, szóba sem jött, hogy ezen bármi adat fusson)Persze, digitális átvitel meg minden, de a digitálisnak is tudnia kell, hogy most 1 vagy 0. És ha ez sérül akkor onnantól máris nem ugyanaz az input mint output. Az lehet megint hitvitai kérdés, hogy ezt látod e vagy sem, megéri e vagy sem.
A konklúzió levonását és a példám félreértését az olvasóra bízom.
A torkom védelmében: az usb kábeleket többszörös AB tesztnek vetettem alá és az ereményt egy független vizsgálóbizotssággal hitelesítettem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs