Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• freddirty

senior tag

válasz Cifu #8163 üzenetére

Ha csak file szerverben felhasználásban gondolkodunk (+torrent) akkor teljesen igazad van, és jó a hatodik generációs intel is erre a célra. Amik mindenképp legyenek újak azok inkább a HDDk mögé.
    Fogyasztásban is teljesen egyetértek, 80-100w alatti fogyasztás mindegy is a jelenlegi árak mellett.
    De ha már kicsit szeretnénk hobbizni, homelab-et építeni, videót transzkódolni, biztonsági kamera képét AI-al feldolgoztatni akkor már kell az újabb generációs intel és a GPU.
    Alapvetően szerintem ez a legfontosabb kérdés, ha home szervert akar valaki építeni: mire akarom ma a rendszeremet használni és mire akarom holnap. Minden egyéb csak technikai kérdés, hogy hogyan érem el az adott célt. 20 éve én is egy custom oleg firmware-es asus routert használtam NAS-nak, de azóta nyilván sok minden változott beleértve az igényeket és lehetőségeket is.
    Jelenleg szerintem ha olcsón gyorsan kell hálózati tárhely, akkor egy használt 6th gen i3 megteszi, multifunkci szerverre már inkább 10-12th gen i3, softrouterre vmi aliexpress-es N100/J6413 egybemasina 6 ethernet porttal.
    Pl én otthon multifunkcionális homelab-et használok, mellé még egy külön softroutert, hétvégi házban pedig egy gyengébb kis homelab amin csak homeassistant és AI NVR funkciók futnak egy mikrotik 4G router mellett. Ezeket a funkciókat jelenleg egy 10th gen i3, és két J6412/3 aliexpress passzív masina szolgálja ki. Ha ma kellene összerakni ugyanezt akkor vszleg egy 12th gen i3 és két N100 mellett döntenék.
    Egyébként a fogyasztás mellé még ami szokott számítani az a hang. Nyilván ha valaki házban lakik és a garázsban van helye egy rack szekrényre akkor oda rakhat valami hangos levetett szerver cuccost. Ha viszont lakásban kell lerakni a szervert valahova akkor már a minél alacsonyabb fogyasztás a cél a passzív közeli működés miatt, hogy ne zúgjon hangosan.

Új hozzászólás Aktív témák