Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3166) lev258


lev258
veterán

Sziasztok.
Itthonra a TV és a router mellé szeretnék egy kisebb szervert. Fő cél pár TB-nyi adattárolás lenne, valamint időnként filmnézés TV-n, némi torrent. Valószínűleg nem is mindig lenne bekapcsolva. A házi szerverek és úgy általában a szerverek teljesen új terület számomra, így nem tudom, építeni vagy készen venni lenne-e jobb. Merevlemezeket tekintve is bizonytalan vagyok, vajon egy 4 TB-os elég megbízható-e 4 db 1 TB-oshoz képest. Itt most egyszerűen a technológia kellően kiforrottságára gondolok (RAID nincs tervben jelenleg).
Jövő héten lesz Black Friday, megpróbálnám kihasználni valamelyik webáruházban.
Bármilyen támpontot, javaslatot, útmutatást nagyon köszönök.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#3167) andronymus


andronymus
tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek a beadandómhoz.

A gond a következő. VMware workstation-ban van 3 db windows szerver 2012R2. Az egyik mainserver a másik kettő cluster 1-2. Na most mikor cluster 1 server managerében hozzá szeretném adni a cluster 2 szervert ezt a hiba üzenetet írja ki "kerberos authentication error" és az istenért nem jövök rá mi a baja. Egy domain alatt van mind. A mainserveren tök jól beregisztrált mindekettő és pingelni is tudom ip és név alapján is őket egy lan szegmensben vannak és az idő beállítás is rendben van.
Remélem érthetően fogalmaztam segítségeteket előre is köszönöm :)

(#3168) chemand válasza chesterboy (#3140) üzenetére


chemand
tag

Nekem semennyire, mert külön helyiségben (tárolóban) van. :D Egyébként ha mellettem lenne a közelben, zavarna a hangja, szvsz hangos. Aludni biztos nem tudnék mellette.

(#3169) chesterboy válasza chemand (#3168) üzenetére


chesterboy
aktív tag

htpc-nek gondoltam és csak film nézés közben menne nálam.

(#3170) TonTomika


TonTomika
aktív tag

Sziasztok,

olvasgatom már egy ideje a vonatkozó topikokat, kb 1 hónap és összeépítem én is a szerver vasat.

A hardverkiépítés már megvan a fejemben, GIGABYTE GA-H97N-WIFI alaplap, 8gb ram, Intel Pentium G34xxT processzor, 3x3TB WD red HDD a média és egyéb cuccok tárolásához, + 750gb notebook HDD a torrenthez, a maradék két slotot pedig később tervezem feltölteni HDD-vel. Az internetet pedig egy Mikrotik router adja.

Az egész rendszer pedig egy APC Back-UPS ES 700VA BE700G-GR szünetmentesen ülne. (Ha jól tudom, kvázi-szinuszos). Egyetlen hardverelem nincsen meg a fejemben, ez pedig a tápegység. Szeretnék rendes méretű tápot, de gyanítom, hogy nem működne jó hatásfokkal. Btw elég meglepő, hogy szinte nem létezik a kis teljesítményű minőségi tápegység fogalma.

A lényeg tehát hogy elbírja a fenti kis fogyasztású rendszert, illetve 6db HDD teljesítményfelvételét az indulásnál + 6db sata port. Alkalmazhatok-e erre esetleg egy paneltápot?

Ti milyen tápegységeket használtok? Kivétel nélkül paneltápozik midnenki? Próbáltam a tápos topikban kérdezni, de süket szemekre leltem sajnos. ATX tápból egyelőre ezt néztem ki.
Ebay-es Aliexpresses paneltápot szabad venni?

Szoftver tekintetében még nem döntöttem teljesen, hogy csak Xpenology legyen-e rajta, vagy Ubuntun virtualizáljam, és egy szerver géppel oldjak meg mindent. :)

Amikre használnám:
- fájlmegosztás (VPN-en angliába is)
- VPN
- plex (vagy bármilyen média szerver), 2-3 készülékre parallel transzkódolással
- git szerver (talán webszerver is a munka miatt, bár ez meg van oldva másképp)
- time machine mentés
- ip kamera
- (talán) DNS szerver
- torrent transmissionnel, külön drive-ra.
- vagy 100% Xpenology vagy Ubuntu szerver + virtualizált Xpenology (inkább az utóbbira hajlok)

Szerintetek kell ilyen erős konfig erre a felhasználásra, vagy építsek inkább Intel N3150-es integrált lapra? Itt a legfőbb bajom, hogy nincs ezekben elég SATA port.

Előre is köszönöm a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#3171) Patice válasza TonTomika (#3170) üzenetére


Patice
nagyúr

Én ezt használom, hasonló kiépítésű szerver gépemhez.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#3172) TonTomika válasza Patice (#3171) üzenetére


TonTomika
aktív tag

Köszi, elgondolkodom ezen is, fontos lesz a halkság. :) Előnye, hogy csak 300W-os, meg halk. Kár, hogy nem moduláris és csak 4 SATA van rajta. Node 304-ben lesz, mint neked, szóval kicsit másképpen kéne kialakítanom a kábelezést.

Kettő 3 csatlakozós kábelkorbácsot terveztem készíteni, vagy venni ebayről, az egyik balról a másik jobbról érkezne, pont olyan méretekben, hogy jó legyen a lemezekhez és ne legyen sok felesleg.

Rá akarok menni kicsit a dizájnra is, fekete-fehér lesz a két fő szín. Tudom, hogy ez egy célhardver és szerver, de nincsen mellette PC-m amit lehetne kicsit moddingolni, így ez fogja kielégíteni a modding utáni vágyaimat. :)

(#3173) TonTomika


TonTomika
aktív tag

Tegnap még gondolkodtam egy kicsit tovább.

Nincsen médialejátszó a TV-hez, a beépített smart klienst használom, viszont a kinézett alaplap elég jó HTPC-nek is. Mi lenne ha az alap Ubuntu rendszeren lenne egy virtualizált Xpenology a NAS funkcióknak és egy virtualizált Kodi a tv-nek?!

Ehhez is elég a fenti hardver? Használ valaki hasonló felépítésű virtualizált rendszert?

(#3174) chemand válasza chesterboy (#3169) üzenetére


chemand
tag

Ha telepakolod hdd-vel, akkor azért nagyobb fordulatszámon kell majd a ventit járatni és úgy már zavaró a hangja. Nálam 3 db hdd van benne és zavarna film nézés közben. (Természetesen hangosan nézett film esetében a film hangja úgyis el fogja nyomni a venti hangját :) )

(#3175) norti válasza TonTomika (#3173) üzenetére


norti
addikt

Alul írod a plexet, akkor minek a Kodi még?
Xpenology helyett biztosan jobban jársz egy minimal linuxszal, nem muszáj az Ubuntut erőltetni, maximum kicsit több időt kell eltölteni a konfiggal az elején.

(#3176) sugarforce válasza TonTomika (#3170) üzenetére


sugarforce
őstag

Szerintem felesleges virtualizálgatni egy ekkora rendszerre, meg több oprendszerben gondolkozni. Csak erőforrás pazarlás lenne. Jó persze ennek is megvan az előnye, de egy db linuxról meg tudsz oldani szerintem mindent. Jó, persze a xpenologynak van szép config felülete, de ha ragaszkodsz az ubuntuhoz, az sokkal testreszabhatóbb, több lehetőséged van a későbbiekre. Plusz szerintem nagyobb a support is, mint az xpen-re. Persze kicsit mókolni kell a beállítással, de utána atomstabil és cserébe alig eszik erőforrást.

(#3177) TonTomika válasza sugarforce (#3176) üzenetére


TonTomika
aktív tag

Virtualizálni csak azért akartam, hogy maga a NAS rendszer kvázi izoláltan futhasson és lehessen mellette mással játszani.

Azt tudom, hogy egy linuxszal is meg lehetne oldani az egészet, viszont egyrészt nem tudok ennyire jól linuxul, másrészt a Xpenology azért több, mint egy config felület. Ott van az SHR, ami miatt pl mindenképpen ezt szeretném választani.

Első körben mindenképpen Xpenology kerül egy pendrive-ra, aztán később még meglátom, hogy mi-hogy kényelmes. Alapvetően egy kényelmesen konfigolható rendszert szeretnék, és egy géppel megoldani lehetőleg mindent. Ha lehet, akkor egy TV-n a médialejátszást is, a többire pedig mehet transzkódolva a plexszel.

A héten összeépítem a rendszert, így felszabadul a D945GSEJT alaplap, max azon elkezdek szórakozni a natív linuxos cuccokkal, de kell egy éles rendszer, amit tudunk használni.

[ Szerkesztve ]

(#3178) Brogyi


Brogyi
senior tag

J1900-as headless szervert építenék, de egy kicsit megijedtem. Olyanokat olvasok, hogy monitor nélkül nem bootol. Ebből mi igaz linux alatt? Sőt, csak EFI 32 boot résszel startol. Könnyen fagy. Nagyon nem örülök ezeknek, mert ha igaz akkor sajnos a G szériás Pentium-mal többet értem volna. Valaki pontosítaná ezeket a rémhíreket. Köszönöm.

(#3179) quby válasza Brogyi (#3178) üzenetére


quby
őstag

Már majden nyomtam a rendelésre mikor olvasom a posztod. Ugyanerre kellene. Várom a tapasztalataidat...

A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.

(#3180) Brogyi válasza quby (#3179) üzenetére


Brogyi
senior tag

Nálam a helyzet az, hogy a megrendelés már elment. Itt a prohardveren mintha nem láttam volna panaszt. Egy biztos ftp,ssh,iperf,mc lesz kis terheléssel. No torrent.
Pedig Vargalex is ilyesmin nyomja egy Arch-csal. Ő nem panaszkodott, de Ő profi.
Érdekes, hogy milyen kevés embernek van. Igazából linux tapasztalat érdekelne.

(#3181) quby válasza Brogyi (#3180) üzenetére


quby
őstag

Nálam ugyanerre kéne + samba + tvheadend. De ha be sem bootol monitor nélkül az gáz....

A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.

(#3182) Brogyi válasza quby (#3181) üzenetére


Brogyi
senior tag

Valami trükk van rá, de akkor is na.
Kíváncsi vagyok, hogy pletyka, vagy van igazság benne. Elméletileg 2-6 napot mondtak nekem a beszerzésre.
A tapasztalatok jól jönnének, mert milyen linux, és trükkök kellenek. Majd megírom mire jutottam, de nem hiszem el, hogy nincs tulaj itt. Esetleg mindenki win-t használ. Hát akkor várunk.

(#3183) hemaka válasza Brogyi (#3178) üzenetére


hemaka
nagyúr

Monitor nelkul nem bootol? Ez nekem elegge santit, hiszen az egy kimenet... Szerintem csak valaki szerencsetlen volt, user error szagu a dolog. En hasznaltam ubuntu szervert hasonlo cuccon(nem ezen) monitort csak installnal latott, utana winscp es putty volt a baratom, sajatgepen.
De ha befut, hamarosan megtudod, szerintem menni fog siman.

(#3184) sugarforce válasza Brogyi (#3178) üzenetére


sugarforce
őstag

Hát ha valóban nem bootol be(eléggé meglepő, de elképzelhető, ha a bios ilyen trágya módon van megírva), lehet érdemes lenne kiproóbálni, egy "vakdugót" beledugni. Semmi extra elektronika, csak pár ellenállással átvágod a gpu-t, hogy van -e rákötve kijelző. Találkoztam már hasonlóval több vga-s rendszereknél. Persze kicsit idegenkedek mindenféle ilyen mókolástól, de egy próbát megér.
[link]

[ Szerkesztve ]

(#3185) Brogyi


Brogyi
senior tag

[Ez] lesz a mini szerver.

(#3186) quby válasza Brogyi (#3185) üzenetére


quby
őstag

Nem kevés az a 2 SATA egy szerverbe?

Valami olyasmi volt a masikkal hogy nem lehetett bootolni semmit csak win8at. Úgy vagta át a zárt hogy másik lapban telepitette a redhat et és utána rakta at a lemezt. Ha nem mobilról lennék meg keresném :)

A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.

(#3187) Brogyi válasza quby (#3186) üzenetére


Brogyi
senior tag

Nálunk a két LAN volt a fontos. Ezért ez lett.

(#3188) jimmy1801 válasza Brogyi (#3178) üzenetére


jimmy1801
tag

Szia!
Ez merő hülyeség! A J1900-al nekem semmi probléma nincs. Igaz, nekem Asrock lapba van építve. Ubuntu szerver az opredszer, monitort csak telepítéskor látott. Két torrent kliens, ftp, serviio van 7/24-ben futtatva. A tápegység paneltáp, így szinte zajmentes az egész. Ja igen, két vinyó van usb3-on az adatoknak és egy SSD a rendszernek. Ezekre nekem tökéletesen megfelelő.

[ Szerkesztve ]

(#3189) Brogyi válasza jimmy1801 (#3188) üzenetére


Brogyi
senior tag

Egyetértek. Nem az én tapasztalatom. Holnap talán szívok a Gigabyte-tal.

(#3190) ttower


ttower
aktív tag

Sziasztok

Home server celra szeretnek osszerakni egy gepet ami egyelore fajlmegosztasra, adatbazisnak es ftp letoltesre lenne hasznalva.

Tervezett konfig:
Asus B85M-K
Intel i3-4130T
Adaptec 6805
IPC-G238
Ram 4-8gb ami adodik, valami ssd a rendszernek es 6tb WD Redek az adatoknak es tapnak egy 400w-os passziv FSP.

Van esetleg valami amit elneztem es nem passzolna ossze? Vagy valami amit lehetne cserelni gyengebbre/cserelni kene jobbra? Fogyasztas szempontjabol lehetne valahol faragni meg a rendszeren?

It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.

(#3191) vargalex válasza Brogyi (#3189) üzenetére


vargalex
félisten

Szia!

Nálam szintén Asrock Q1900-ITX szolgál, nincs rajta kijelző.

Egyúttal kérdésem is lenne. Immár több, mint egy éve megy folyamatosan ez a config hibátlanul. Persze azóta SSD-re került a rendszer, de maradt benne a 2 SATA HDD RAID0-ban.

Ma reggelre elkezdett a hálózati adapter furcsa (cicergő) hangot adni. Elég hangos. Most átmenetileg a GoFlex Net 12V 2A-es tápját tettem helyette, de kell valami végleges megoldás. Nézegettem az adaptereket és nem értem, hogy némelyiknél miért írják oda, hogy led tápegység (pl. itt). Nem bírják a folyamatos használatot? Vagy nyugodtan választható ilyen is?

Alex

(#3192) Patice


Patice
nagyúr

Sziasztok!

Nemrég olvastam, hallottam egy új NAS OP rendszerről a Rockstor-ról.

Ami vonzó számomra benne az a btrfs fájlrendszer és a könnyű HDD poolozás.
Ami még kicsit hátráltat, az a még kezdő csapat + OP rendszer és a még kevés plugin ("Rock-on"), amit lehet pluszban felrakni mellé, bár ahog eddig néztem a legfontosabb szolgáltatásokat már sikerült lefedniük.
A Stable release-ekért ugyan minimális pénzt kell fizetni, ha nem akar az ember, akkor a testing release-eket kapja csak, bár egyáltalán nem vészes (15$ 1 évre, vagy 35$ 5 évre). Elgondolkodtam rajta.

Valaki próbálta már esetleg? :B

[ Szerkesztve ]

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#3193) redbiro válasza jimmy1801 (#3188) üzenetére


redbiro
őstag

ez azt jelenti, hogy mondjuk egy hdmi-vel csatlakoztatott tv-vel is végigmegy az install, vagy ilyen csodákat azért ne várjak és szedjek össze egy monitort amiatt a 20 perc miatt. :)

it never gets easier, you just go faster

(#3194) prime_adam válasza ttower (#3190) üzenetére


prime_adam
aktív tag

Helló!

Én is hasonló gépet állítottam össze szervernek (i3, 8gb ram, asus cs-b, wd red + ssd, xfx táp) és nagyon meg vagyok vele elégedve. Viszont én több virtuális gépet is futtatok rajta, lehet neked az i3 csak malmozna. Nekem még a 8gb memó ami kevés, de az ugyancsak a vm-ek miatt. Viszont én nem vagyok szakértő, csak leírtam a tapasztalatom :)

(#3195) jimmy1801 válasza redbiro (#3193) üzenetére


jimmy1801
tag

Amennyiben a BIOS is támogatja, akkor lehetséges. De őszintén megmondom, soha nem próbáltam. Egy próbát megérhet, ha nincs otthon monitor.

(#3196) sugarforce


sugarforce
őstag

Valakinek van tapasztalata ubuntu-val ssd-n? Átfutottam sok fórumot ezügyben, bíztató dolgokat olvastam, igazából csak a plex media server része miatt tartok egy kicsit tőle, mert az folyamatosan írkál a vinyóra.

(#3197) hemaka válasza ttower (#3190) üzenetére


hemaka
nagyúr

Szerintem ez home servernek overkill. J1900-as 4 magos celeron boven eleg ilyen feladatokra. Nekem egy gyengebb procis "konfig" van, de teljesen jo. Bar hozzateszem nalam az egesz halozat csak 100/100-as belso halozaton is es kifele is. 11MB/s kifele feltoltessel 15% korul van a proci terheles, de kozben fut apache, mysql, mumble (2-5 emberkekkel) stb. Szoval, mint latod az i3 csak unatkozna szinte allandoan.

(#3198) ttower válasza hemaka (#3197) üzenetére


ttower
aktív tag

Lehet eleg lenne de sajnos nem talaltam olyan lapot amin van minimum 1*8x + 1*1x pcie csatorna (raid + fw kartya). Esetleg tudnal ajanlani valamit amin van legalabb 2 pcie csati, max 17,5cm szeles es nem kell i3 bele?

prime_adam: koszi az infot, nalam meg egy fw hangkartyat kellene majd vezerelnie de az 0 terheles.

[ Szerkesztve ]

It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.

(#3199) Brogyi válasza vargalex (#3191) üzenetére


Brogyi
senior tag

De jó, hogy benéztél. :DD
Először nézzük a te kérdésed.
Nekem az a gyanúm, hogy ezek a LED szalagok +12V-ra vannak felfűzve. Az olcsókban biztos nincs elektronika. Ha javasolhatok akkor a következő körből válassz FSP, Delta LITEON. Ezek közt van olcsó is. Még egy nagyon egyszerű dolog a kiválasztáshoz. A cimkéjén minnél több minőségellenőrző jele van, annál jobb lehet, de ez nem egyenesarányban van. Röviden, megveheted azt a tápot. :D

Közben nagy nehézségek árán leküzdöttem a Gigabyte-ot, de én olyat még egyszer soha. :W
Úgy kezdődött, hogy EFI shell fogadott, és a BIOS-ba be se tudtam lépni. Megoldás PS2 bill.
Itt már tudtam, hogy nem pletyka amit olvastam. Persze ebben benne van a Gigabyte is a ratyi BIOS-val.
Először Arch. Mondom csináltam én már ilyet. Nem sikerült. Az idő rövidsége miatt Ubuntu lett, mert az volt az elődön. Amikor kész lett akkor látom mi a turpisság. 3 partició. 1. és ez a lényeg egy FAT32 EFI boot
2. swap 3.data. Persze GPT-t csinált.
Arch leírásban még nem találtam csak utaltak rá mint GPT partició. Ez nagyon kevés egy kezdőnek még ha ott az Arch lapján az a leírás. Mindegy rövid volt az idő, és nem az enyém volt. Most megy a rendszer, de mintha a restart-ba belefagyna. Holnap még tesztelem.
Az Ubuntu után már tudom hol, és mit kellene keresnem. Azért még csak piszkálja a csőrömet az a FAT32-es partició. Itthon is van EFI lap, de az simán ment. Holnap teszek egy próbát az Arch-csal. Keresek egy pendrive-ot. A végére járok én ennek.
Tudod a kezdő többször hibázik.

[ Szerkesztve ]

(#3200) hemaka válasza ttower (#3198) üzenetére


hemaka
nagyúr

Biztosan kell a raid kártya otthoni szerverbe? Nem jó a sima szoftveres pl. Xpenology által kreált?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.