Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Turbina33
senior tag
Boldog új évet nektek!
"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
-
Turbina33
senior tag
Oksa,köszi nektek a válaszokat!
Maradok az olcsóbbnál,egyelőre jó lesz. Mozihoz kell,amig nincs másik. Ha megjött közlöm a mért adatait,meglátjuk mennyit hazudnak.
Vagyok,figyelek,csak nincs még mit mondanom.
"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Egy olcsó alternatíva. Nem kell csodát várni tőle,de ezt az ára tükrözi. Logotech is forgalmazza Sony 134 néven.
-
Turbina33
senior tag
Sajnos hiába keresed a konkrét választ kérdésedre,mert az általad választott hangszóró megadott paraméterei is zsákbamacska kategóriát képviselnek. Giot Monacor szórói is kissé mást mutattak mérés után mint a gyári adatok,és ha ezt vesszük alapul,akkor a kérdésedre nem lehet normális választ adni.Én ezt venném meg a helyedben,illetve a hangszóróit.Meglepően jó a hangjuk,nem fogsz bennük csalódni.
Nem hinném,hogy shalafit fel tudnád piszkálni
[ Szerkesztve ]
-
Turbina33
senior tag
Sziasztok skacok!
A múltkor érdeklődtem itt két JBL szóró után,mozihoz akartam valamelyiket szubnak használni.Kissé drága mindkettő,ezért inkább csináltam magamnak szemétből egy igazi szub szórót. Az adatok még nem véglegesek,járatós a kicsike! Rakok fel képet is hamarosan. Vélemény? Milyen és mekkora dobozba tennétek?
Thiele-Small parameters:Fs = 27.37 Hz
Re = 3.30 ohms[dc]
Qt = 0.43
Qes = 0.48
Qms = 3.61
Mms = 129.80 grams
Rms = 6.176613 kg/s
Cms = 0.000260 m/N
Vas = 74.87 liters
Sd= 452.39 cm^2
Bl = 12.341317 Tm
ETA = 0.31 %
Lp(2.83V/1m) = 90.80 dB"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
válasz fero02 #18595 üzenetére
A kosár egy mac audio 12"-os szóró maradványa,az egészet telenyomta valaki palmatex ragasztóval amikor "javította".Ki kellett égetni,másként nem jött le róla.Persze utána festés.A mágneskör szintén ezé a szóróé volt,kissé megviselték az élet viszontagságai.Szétesett,pillanat ragasztóval rakták össze,ezért szétszedtem az egészet,takarítás,központosítás,epoxi ragasztó. A csévét én csináltam,a régi zárlatos volt.4 rétegű,20 mm magas,40 gramm lett.A membránt,porvédőt,pillét vettem,nem volt 3 ezer az egész.Kicsit trükközni kellett,mert a mozgó tömeg kevesebb volt a vártnál,és a Bl sem volt annyi,mint kellett volna.Azért egészen jól sikerült,nem sokat tér el a tervtől. És azért "igazi",mert nagyjából sikerült azokat a tulajdonságokat egybegyúrni amik szerintem jellemeznek egy igazi szub hangszórót. Persze ez az én véleményem,és minden szentnek maga felé...
-
Turbina33
senior tag
válasz #10726912 #18597 üzenetére
Köszönöm szépen! Van is miért,nem semmi munka volt,bele is izzadtam kissé...
Ha mán hozod a kedvenc filmed,akkor a kedvenc sörödet nehogy otthon hagyd! Talán adok mellé a kedvenc pálinkámból!"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Üdv neked is!
Örömmel jöttem,jó látni a régi bandát! Viszont azt is látom,hogy nem változott semmi az elmúlt egy év alatt,még mindig nyomják a keleti bölcsességet! Sebaj,a hét törpének mindenhol meg kell lenni,ettől lesz kerekebb a világ.
Köszi a dicséretet,tényleg szép a szóró,de milyen is lehetne,hiszen én csináltam A lényeg az,hogy jó legyen,a szimulációk elég biztatóak.Még nem döntöttem el,hogy mekkora dobozba rakom,egyszerűen nem tudom.Majd kiderül a vallatásnál mit szeret a nappali.
Tényleg,kárpitozni akarom a dobozt valami szép fekete színűre,nem tudod véletlenül,hogy honnan lehetne venni normális anyagot? Egyszer vettem SAL-os kárpitot,azzal kissé megszívtam."Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Az volt a gond,hogy nem tudtam felragasztani.Nem értek hozzá,valszínű ez a gond. Azt mondod,hogy vehetek bátran SAL-os kárpitot? Segítesz majd nekem szakmai tanácsokkal ha szükségem lenne rá?
Kedves Mester! Valami nagyon hiányzott az életemből az elmúlt egy év alatt,eddig nem tudtam mi az.Most már tudom. Jó újra itt lenni!
-
Turbina33
senior tag
Láttam ezt a Ponalt a multkor az OBI-ban,nem is volt olyan húzós az ára asszem.Még nem dőlt el,hogy milyen dobozban lesz,lehet,hogy nem kárpitozva lesz.Majd a főnök eldönti. Nekem tetszik ez a fekete bútorlap is,csak azt meg vasalgatni kell.Köszi mindent!
Csináltam egy próbadobozt a szórónak,45 liter lett,ennyi anyagom volt. Bruttó~40 liter 35Hz-re hangolva,egészen jól szól.Néztünk egy mozit este,kicsit megküldtem,be lesz lassan járatva. Rázza rendesen a kanapét!"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Van egy Panasonic SA-HE 70-es használaton kívül,annak az egyik csatornája van rákötve. Nemtom mennyi a Watt,pont elég.
Szépen lefóliáztad,ez is egy lehetőség. Majd lefotózom a készterméket ha egyszer elkészül,most élvezem munkám gyümölcsét!"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Hááát...Nem semmi meló lesz egy háromutast beváltózni fórumon keresztül! Nem tudom,hogy az én tudásom elegendő lenne-e,valószínűleg nem.Nemigen foglalkoztam az elmúlt egy évben hangszórókkal,egészen más dolog kötött le.Maradjunk annyiban,hogy nagyon szívesen segítek amiben tudok,sokat ne várj tőlem! Jó móka lenne,sokat tanulnánk és végre lenne valami téma is.
Már nem emlékszem,mértünk a szórókon frekimenetet és impedanciát annó? Az legyen az első,mindegyik szórón impet és frekimenetet mérj.Arta nevű progicsomag kell hozzá. Asszem letöltötted már,adtam is hozzá kódot.
Egyébként én is valami hasonlón töröm a buksim,ugyanis szétkaptam a múltkor az egyik frontot (Yamaha NS-G40MKII) és érdekes dolgokat mértem rajta. Megbeszélhetnénk itt ezt is,esetleg egy váltót is csinálhatnánk hozzá."Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Ha tetszik,akkor hagyd úgy. Legfeljebb annyit lehetne megnézni,hogy nincsenek e szarvashibák,pl. fázis fordítva,vagy rezonancia körüli váltás. Ezekkel nagyon el lehet cseszni a hangképet,mint nálam a Yamahán.Mindig zavart valami a hangjában,aztán kiderült,hogy a váltási freki 1,5KHz-en van,és pont ott rezonál szerencsétlen magas.
Megoldjuk,kimérjük őket,viszont időm az nekem se sok van."Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Nemtom,hogy milyen magas van benne,nincs tipusa. Nincs ráírva semmi,ahogy a mélyközepekre sem.Nagyon hasonlít kinézetre A Monacor DT-99-re,de ez nem jelent semmit. Hát ja,én 3K környékére tenném a váltást,biztosan nem 1,5 K-ra.16-os mélyközepet azért nem szoktunk ennyire lent váltani,de a fene tudja.Ki kellene mérni a szórókat,azután lehetne tervezgetni.Az is érdekes,hogy a 16-os szórók 55Hz-en rezonálnak,a doboz mégis 43Hz-re van hangolva. Igy elsőre azért ezek elég rémisztőnek tűnnek egy Yamahától,de mérések nélkül nincs elég infó a szőrszálhasogatáshoz...Azt majd később!
-
-
Turbina33
senior tag
Tényleg nem gyenge,de a lényeg benne van.Nagyon jól leír mindent részletesen és szájbarágósan.Főként azért linkeltem,mert az Arta-val foglalkozik,te pedig azt fogod használni. Ha mérni akarsz,akkor előszeded majd ezt a linket és ott több segítséget fogsz kapni,mint itt a fórumon bárkitől.
Miki nélkül nehéz lesz mérni! Alaplapon sincs bemenet?
Nem akarom szidni ezt a Yamaha dobozt,mert viszonylag jól szól és nem a csúcskategória egyik darabja. Teszi a dolgát,mozihoz tervezték,arra meg jó. Mérések nélkül meg pláne nem mondok semmit,majd utána lehet szidni vagy dicsérni.
Hirek vannak a szubládámmal kapcsolatban is! Kiderült,hogy a +-20mm-es mechanikai limit kevés,ugyanis az egyik filmezés alatt "lekoppant",vagyis gondolom,hogy az volt.Jó,nem kíméltem az biztos,de ez igy nem jó. Vagy zárt dobozt kap,vagy korlátozom a wattokat,vagy csinálok másik szórót.Egyik sem tetszik igazán...(#18647) axwel18: Lényegében mindegy,ezeket doboz nélkül is használhatod.
[ Szerkesztve ]
-
Turbina33
senior tag
Ha valakit érdekel,most mértem meg egy SRP 4050-et:
Thiele-Small parameters:Fs = 23.07 Hz
Re = 7.80 ohms[dc]
Qt = 0.70
Qes = 0.92
Qms = 2.93
Mms = 168.43 grams
Rms = 8.323108 kg/s
Cms = 0.000283 m/N
Vas = 273.09 liters
Sd= 829.58 cm^2
Bl = 14.426208 Tm
ETA = 0.35 %
Lp(2.83V/1m) = 87.68 dB"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
válasz fero02 #18665 üzenetére
Véleményt nem akartam mondani,én csak megmértem,mert megkértek rá.Egyébként eléggé egyezik a megadott adatokkal. Sok mindenre nem jó,refi dobozba biztosan nem tenném. 60-80 lityis zárt doboz,vagy egy sávszűrős.Abban viszont elég jó lenne.
-
Turbina33
senior tag
válasz ThodEE #19205 üzenetére
Az oldal közli az ajánlott doboztérfogatokat:
Recommended Sealed Box Volume: The sealed box volume range recommended by Rockford Fosgate is 0.8 cu/ft to 4.0 cu/ft. Within this range, the ideal size recommended by Rockford Fosgate is 1.25 cu/ft, so this is the enclosure recommended by Crutchfield.
Recommended Ported Box Volume: The ported box volume range recommended by Rockford Fosgate is 1.75 cu/ft to 4.0 cu/ft. Within this range, the ideal size recommended by Rockford Fosgate is 2.0 cu/ft, so this is the enclosure recommended by Crutchfield. One 4" diameter x 10-3/4" long port, tuned at 35Hz, should be used with a 2.0 cu/ft enclosure.
Vagyis zárt dobozhoz 0,8-4 köbláb,reflexhez 1,75-4 köbláb. 1 köbláb ~28 liter. Véleményem szerint max 60 liter 35Hz-re hangolva bőven elégséges.A hangolás 100mm-es 25 centi hosszú csővel. Ezt meg kell mérned vagy méretned,a programok sem tudnak mindent.
-
Turbina33
senior tag
válasz ThodEE #19208 üzenetére
Nem kell lentebb hangolni,főleg kocsiba. A megadott adatok egy darab szóróhoz érvényesek,vagyis egy szórót max 60 literbe tedd a megadott csőmérettel. Szerintem ez az egy is elég a kocsiba,de ha te mégis mind a két szórót bele akarod tenni,akkor teheted a kettőt egy nagy(100-120liter) dobozba,egy légtérbe,vagy elválasztva egymástól két 60 literesbe.Az utóbbihoz leírtam a hangolócső méretét,értelemszerűen dobozonként egy darab kell.Az előbbihez pedig találd ki,hogy mit szeretnél.Tehetsz egy nagy csövet,tehetsz kettő vagy több kisebbet.Mindenképpen mérned/méretned kell majd a hangolást,a program ezt nem tudja pontosan megmondani.
Nagyobb doboz alacsonyabb f3 pontot ad,vagyis mélyebbre megy,viszont lomhább,lustább lesz.Kisebb dobozban gyorsabb,pontosabb lesz,viszont nem megy olyan mélyre.Az említett ~60 literben 35Hz-es hangolással 32Hz az f3 pont,az már elég mély.
Persze ezek csak akkor igazak,ha a megadott adatok jók...
A csövet valszínű az oldalára fogod tenni,mert máshol nem fog elférni.[ Szerkesztve ]
-
Turbina33
senior tag
válasz darvinya #19211 üzenetére
Azt én nem tudhatom.Elmondtam neki azt amire kiváncsi volt,a többi az ő dolga. Én biztosan nem tennék a puttonyba egy 100 literes ládát két 12"-os szóróval. Egyszer volt benne egy 120 literes 15"-os szóróval...Egy élmény!
-
Turbina33
senior tag
válasz sambfan #19242 üzenetére
Mindenképpen csörögj meg valakit A H2000-nél. Ha az eredeti állapotot akarod visszaállítani,akkor a javítás miatt,ha pedig új hangszórókat akarsz bele,akkor meg azért,hogy megmondják melyik tipus hasonlít paramétereiben az eredetiekre. Ha tudod,akkor Pázmándit keresd. Vagy kérdezz a H2000 fórumán.[link]
[ Szerkesztve ]
-
Turbina33
senior tag
Bár én úgy tudom,hogy jelenleg külföldön oktat...[link]
[ Szerkesztve ]
-
-
Turbina33
senior tag
12"-os PA szórót csináltam.Készen van,elcsesztem.Bontott mágnest tettem bele,nem kellett volna. 0,9-es Qts az nem valami frankó egy PA szórónak. Viszont még igy is 92dB ! Mindegy,sokat tanultam az elkészítése alatt,ez volt a cél.Majd dobok fel mingyá egy fotót róla!
A fickó nagyon ügyes,nagylábujj ide vagy oda. Én is kézzel tekerek,nekem egy kicsit nehezebben megy.
[ Szerkesztve ]
-
Turbina33
senior tag
válasz #10726912 #19256 üzenetére
Nem,nem akarok semmit.Csak szórakozásból csinálom.Régebben a fiamnak kellett volna,de már 15"-os kell neki.Az lesz a következő. Neo mágnessel,nem kínlódok ezzel a rengeteg vassal.
-
Turbina33
senior tag
Köszi,de nem olyan jó ez azért. Új minden,a kosár meg az a szutyok SAL mágnes a régi.
Soha nem hallottam még NAD-ot szólni,biztosan jó lehet ha megtartod!
-
Turbina33
senior tag
Innen van a membrán a széllel,a porvédő és a pille is. A szub alkatrészeit is tőle vettem.Nagyon segítőkész,korrekt ember.Köszönet neki!
Én már azt sem tudom,hogy mikor hallgattam CD-t utóljára! Ügyes munka,grat hozzá!
-
Turbina33
senior tag
Amilyen sűrűn járok erre,nem csoda,hogy nem emlékszel! Pedig tőled kértem tanácsokat a láda beburkolásához Adós vagyok még azzal is,azóta be lett járatva,itt-ott változott kicsit.Ha lesz időm teszek fel róla méréseket,arra már lehetek egy picikét büszke! A láda változott,most~55 liter,viszont még mindig nincs beburkolva...
Apropó hangkártya! Terratech-ről van valami véleményed? Kaptam ingyé,most azzal mérek.A régi elpukkant."Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Teszek majd mindent,csak legyen rá időm. A T/S igy alakult:
Fs:26,2
Qt:0,374
Qe:0,406
Qm:4,8
Vas:93
Sd:491
Xmax:6mm
Xmech:20mm
SPL:88,2dB/1W
Re:3,2
Említettem,hogy lekoppant egyszer,de hála az égnek a dobozban a merevítés zörgött.Nem koppan le,alig mozdul, szépen dolgozik.52 literben van 35Hz-re hangolva.(#19267) paye: Hát,én sem számoltam a meneteket.Kicsit többet tekertem mint kellett,aztán leszedtem a felesleget.Re-t néztem.
-
-
Turbina33
senior tag
válasz Vasinger! #19282 üzenetére
Az én véleményem az,hogy csak tisztázni kellene mi a hibás.Ezt egy bekötés cserével lehetne a legegyszerűbben megtenni. A tünetek hibás bevezetőszál gyanúsak. Csak a mély hallgat el,vagy a többi hangszóró is a dobozban?
-
Turbina33
senior tag
válasz Vasinger! #19286 üzenetére
Cseréld meg a jobb oldali szatelitet a ballal.Magyarul az erősítőn cseréld meg a drótokat.Ha a hiba továbbra is ugyanazon az oldalon jelentkezik,akkor az erősítő,ha a másikon,akkor a hangszóró a hibás nagy valószínűséggel.
A bevezetőszál repedése szokta ezt csinálni,nem szól,vagy nagyon halkan,mozgatásra megjavul.
Csak a mélyközép szól halkan a hibás szatelitben,vagy a dóm is?"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
-
Turbina33
senior tag
válasz Vasinger! #19297 üzenetére
5.1-et vegyél,majd meglátod,hogy jó lesz! A mostanit csináltasd meg,5k környékén cserélik benne az IC-t.Ha az a 20 centis szub neked full extra,akkor még nem hallottál igazit,mozihoz és 2.1-hez 30 centi alatt nem szabad beájulni. Nálam a nappali ~ 7,5X5m-es,és gondolkodom a 15"-os szubon.Illetve nem gondolkodom,csinálom.
-
Turbina33
senior tag
válasz Vasinger! #19299 üzenetére
Bocsi,csak jót akartam.Tapasztalat beszélt belőlem,nekem is 3X3-as szobám volt 20 évig,ott tényleg elég volt a kis láda. "Változik a világ,vele változom én is..."
Honnan szedtek 5.1-es zenét? Én azt hittem,hogy csak mozihoz van ilyen!"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
Turbina33
senior tag
Mindent 5.1-ben hallgatok,de van csak sztereo is. Egyszer hallgattam egy koncertet 5.1-ben,(Tiesto) azóta nemigen szól másként a cucc. Már régen volt,hogy az ütő csúszását meghallottam a cintányéron,már nem olyan a fülem.
-
Turbina33
senior tag
Örülök neki,hogy élvezed a sztereot,talán még irigy is vagyok egy kicsit! Én már csak mozizom,azt is csak néha,nem sok időm van ezekre. Azért tervben van a Yamaha szett kivizsgálása,mert a magasaival nem vagyok kibékülve,meg igazán az egésszel sem.Szól meg minden,de...Viszont ha belegondolok,hogy mi munka kiméregetni a szórókat,váltót szimulálni,megépíteni,megmérni és megint megmérni,az egésztől elmegy a kedvem. Inkább hallgatom igy,aztán majd egyszer elkap a harcikedv!
Addig meg csak irigykedem olyanokra,akik még élvezik a részleteket!"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Építő/felújító topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Tőzsde és gazdaság
- Crypto Trade
- Milyen egeret válasszak?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
- Eladó 23.8" MSI PRO MP243X
- Lenovo Legion 5 Pro - 16" 2K IPS 240Hz, i7-13700HX, nVidia GeForce RTX 4060, 16GB, 512GB SSD - GARI
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest