- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rez_Grof
őstag
válasz
Azazello- #20 üzenetére
A képletet egy kicsit rosszul irtam, a helyes számítási módszer itt van leirva:
Bővebben: link -
Rez_Grof
őstag
válasz
Azazello- #18 üzenetére
Gyakorlatilag a maximálisan megjeleníthető szinek számat egy adott képernyő méreten Pl.: 1024*768-as felbontásban 16bit színmélység megjelenítéséhez kell 3145728byte memória, hogy megtudja jeleníteni a képet..
A mostani kártyák, pedig főleg a texturákat tartják a memóriában, amivel éppen dolgoznak, mert nagyon lassú lenne, ha minden esetben a vinyóhoz kellene nyúlni a texturákért.
[Szerkesztve] -
Azazello-
senior tag
meg tudna nekem mondani valaki fogalmazni, hogy a VGA-kon levo memoria merete mit befolyasol? de 1-2 kerek egesz mondatra volna szuksegem
-
ALI_G
veterán
bocsi, de a DDR2-vel már nem vagyok tisztában, ez még eddig kimaradt az életemből (DDR3 még ugye nem jött ki
)
Ha vki talál hibát, akkor bátran. Ezekről tavaly tanultam, de a biztonság kedvéért megnéztem a könyvben is, amire nem emlékeztem (A. W. Tanenbaum - Számítógép architektúrák, alias The Bible- A könyvet csak segítségként használtam, semmit sem másoltam szó szerint [már amit könvyből néztem] - ezt azért írtam, mert nem kívánok megsérteni semmilyen hatályos jogszabályt).
[Szerkesztve] -
ALI_G
veterán
DIMM (Dual Inline Memory Module)
Kétsoros memóriamodul. 168 érintkezős csatlakozót használ, és képes 64 bitet kiadni egyszerre. A SIMM modullal ellentétben, ez egyenként is használható. -
ALI_G
veterán
SIMM (Single Inline Memory Module)
Egyszeres belső memóriamodul. 72 érintkezős, 32 bites sínt használ. Mivel a Pentium processzor sínje 64 bit széles, a SIMM-eket párosával kell telepíteni, mindkettő a szükséges bitek felét adta.
[Szerkesztve] -
ALI_G
veterán
RAM (Random Access Memories-véletlen hozzáférésű memória)
Írható, olvasható memória, ha lekapcsolják az áramot, akkor nem őrzi meg tovább a benne tárolt adatot. Létezik statikus (SRAM - erről most nem írnék. ld: Gyorsítótárak) és dinamikus (DRAM).
A dinamikus RAM cellák egy tömbje, mindegyik cella egy tranzisztort és egy kondenzátort tartalmaz. A kondenzátor feltöltődik, vagy kisül, annak megfelelően, hogy 0-t vagy 1-et tárol. Mivel az elektromos töltés hajlamos a szivárgásra, minden egyes bitet a dinamikus RAM-ban frissíteni kell pár ezred másodpercenként.
A DRAM-oknak számos típusa van. Időrendben előrehaladva a következők voltak:
FPM (Fast Page Mode-gyors lapkezelésű) DRAM:
Belseje egy bimátrix (sor és oszlopcímzéssel azonosít egy bit-et)
EDO (Extended Data Output - kiterjesztett adatkimenetű) DRAM:
Megengedi, hogy második memória hivatkozás kezdődjön el, mielőtt az első memóriahivatkozás befejeződött volna. Ezzel azt érték el, hogy több szót (1 szó=több byte) ad másodpercenként.
Mind az FPM, mind az EDO memórák aszinkron módon működtek (cím és adatvonalakat nem egyetlen órajel vezérli).
SDRAM (Synchronus DRAM):
A Statikus és a Dinamikus RAM-ok keveréke és egyetlen szinkron órajel vezérli.
A DDR SDRAM (Double Data Rate) és az RDRAM (Direct Rambus DRAM) hasonló elven működik:
A jel mindkét oldalát adathordozóként használja, így megduplázódik az adatátvitel.
A memóriamodulok foglalatai nem tetszőlegesen tölthetők fel: A SIMM memóriamodulokra volt érvényes az, hogy általában csak párosával és egyforma nagyságú memóriamodulokat tehettünk be. A DIMM moduloknál már nincs ilyen megkötés. -
ALI_G
veterán
válasz
SPDeluxe1.0 #9 üzenetére
akár fel is lehetne éleszteni Parci topicját! még eddig nem láttam, h van ilyen. Majd teszek én is hozzá...vmikor, de azt könyvből (nehogy bármit is elrontsak), kicsit átfogalmazom.
[Szerkesztve] -
PumukliM
csendes tag
válasz
SPDeluxe1.0 #9 üzenetére
.. és lenne is értelme!
-
Felvettem a listámra....
-
HYPERTHREADING
A HyperTreading technológia a 90'es évek végén kifejlesztett, először az Intel Pentium 4 processzorokban alkalmazott architekturális fejlesztés. A ~ -el felvértezett processzor két teljesértékű processzorként tud megjelenni a külvilág felé, azonban a két, teljesértékűen programozható logikai processzor fizikailag közös erőforrásokon osztozik. Lehetővé teszi az operációs rendszer számára, hogy két, egymástól független szálat futtasson egyszerre, a processzoron belüli taszkműveletek transzparensek a külvilág felé. A technológia célja a rendelkezésre álló végrehajtóegységek optimális kihasználása.
A ~ nem valódi multiprocesszoros rendszer, a végrehajtóegységek összteljesítménye nem nagyobb, mint az egyprocesszoros rendszereké, de megfelelő compilerekkel és programozási módszerekkel a különböző végrehajtóegységek párhuzamos használata az időegységre jutó elvégzett műveletek számát jelentős mértékben emelheti. -
Ahhoj
aktív tag
DMA (Direct Memory Access)
A DMA a Direct Memory Access angol szósor rövidítése. Jelentése: közvetlen memóriahozzáférés.
Minden PC-ben található egy speciális elem, amely a tároló és a perifériák közti gyors adatátvitelt szolgálja a processzor ''megkerülésével''. Ezt a működést nevezzük közvetlen memóriahozzáférésnek. Ilyenkor nem a processzor, hanem a DMA vezérlő tartja kézben az adat-, cím- és vezérlővezetéket. Így az adatmozgás sebessége körülbelül hatszor akkora, mintha a processzor végezné ezt a műveletet. A mai PC-kben 2 db 8237 típusú DMA vezérlő található, aminek köszönhetően hét csatornát képes vezérelni. -
CsendPenge
őstag
SZOFTVER
A SZOFTVER az eredeti angol szó (SOFTWARE) fonetikus kiejtése. A szoftver a számítógép által végrehajtható műveleteket leíró utasítások együttese, részei a programok. A kifejezés bevezetésének alapvető célja, hogy megkülönböztethető legyen a hardver (fizikai rész), illetve az azt vezérlő utasítások halmaza.
Két főbb típusát különböztetjük meg: a rendszer- illetve az alkalmazásiszoftvert. A rendszerszoftver vezérli a hardvert, (számítógép, perifériák) és interfészt biztosít a hardver erőforrásokhoz az alkalmazási szoftvertek részére valamilyen operációs rendszer révén. Az alkalmazási szoftver a felhasználó részére biztosít interfészt a hardver erőforrások kihasználására, vagyis a felhasználó által adott parancsok végrehajtására biztosít lehetőséget. Pl.: szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbáziskezelő, grafikai és játékprogramok Harmadik típus a hálózati szoftver, amely az egymással összeköttetésben lévő gépek közötti kommunikációt biztosítja, vezérli. -
KovacsUr
addikt
HARDVER
A ~ a számítógép (vagy más rendszer) fizikai, megfogható része. A kifejezést általában a ~ által tárolt, végrehajtott vagy szállított szoftver összetevőkkel állítják szembe.
A számítógép hardvere rendszerint főként elektronikus eszközökből áll (processzor, memória, stb.) néhány elektromechanikus eszközzel kiegészítve (billentyűzet, nyomtató, lemezmeghajtók, hangszórók, stb.)
A szó az angol 'hardware' magyar kiejtés szerinti változata. -
Ide várjuk tehát az egyes számítástechnikai fogalmakat és azok részletezését. Egy fogalom, egy üzenet. Legyetek tömörek, világosak, szájbarágósak (ne csak a hardver guruk, hanem a lehető legkevésbé hozzáértők is megértsék, miről van szó)! Ha bárkinek bármi észrevétele, javaslata van, ne itt, hanem a másik topikban jelezze azt: http://prohardver.hu/rios2_uzenetek.php?from=6790
Figyeljetek a helyesírásra és a magyar nyelv szépségeire. Sok sikert!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Futás, futópályák
- Temu
- Milyen házat vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Eladó egy 34" GIGABYTE M34WQ Ultrawide 144hz gaming monitor!
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest