Hirdetés
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Őskoczka
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
DDL
őstag
válasz
TrollBalint #248 üzenetére
Még rosszabb, mert a két kimenet síma összekötésnél gyakorlatilag rövidre zárják egymást (50-100 ohm a kimeneti ellenállás!).
Üdv: DDL -
Bigya
őstag
Szóval egyszerre kellene szólniuk.
Erre a célra megfelelő összegző erősítőt fillérekért lehet csinálni. Ez elvégzi az impedancia illesztést, illetve a bemeneti impedanciája olyan nagy, hogy talán még kevésbé terheli le a kártyát mit egy aktív hangfal szett bemenete.
De sztem próbáld ki egyszerűen közösíteni a kábeleket, elvileg még úgy is bírnia kell, de félő ám, hogy a hangkártya nem bírkózik meg a nagyjából fele akkora terheléssel, tudni kellene a kártya kimenetére vonatkozó adatokat, dehát...
Szerk: Lehet, hogy félrecímeztem?
[Szerkesztve] -
pweisz
senior tag
válasz
TrollBalint #243 üzenetére
Hmm az akkor érdekes lessz. Keverőt építeni kicsit drágább mulatság
-
Bigya
őstag
válasz
TrollBalint #243 üzenetére
Ezért jó a két csatorna, csak összekötöm a kártyákat és kész, minden ott szól ahol akarom...
-
TrollBalint
addikt
ezek szerint még mindig nem értetted meg...
szól egyszerre a kettő. Úgyanis, miközbe zenét hallgatok (sound blaster), addig kapok üzenetet icq-n vagy msn-en (alaplapi), és az alapértelmezett hangkártya amúgy is az alaplapi, és néhány média lejátszó is az alaplapit használja (ha esetleg egyszerre néznék valami filmet meg zenét hallgatnék) -
PapaMaci
őstag
Valaki legyen szives vázolja fel nekem, hogy hogyan müködnek ezek az 5.1-es kártyák! Milyen kivezetésen pl.
Van annyi kimenet, vagy utána kell még valami dekoder? -
Bigya
őstag
válasz
TrollBalint #238 üzenetére
TDA1028, TDA1029 analóg kapcsolók ilyenre pont megfelelnek, és elmarad a mechanikus kapcsolók hátránya.
-
Bigya
őstag
válasz
TrollBalint #236 üzenetére
Egészségedre...
Sajna nincs ilyen, vagy veszel egy keverőt amin legalább 12 út van (és drága), vagy csinálsz / csináltatsz egy átkapcsolót, amivel Te tudod váltani, hogy éppen melyik cumó szoljon. -
TrollBalint
addikt
közben aludtam egyet
de talán még nem késő írnom
Szóval. Van egy soundblaster 5.1-em. Ehhez a kx drivert használom, mert azzal jobban szólnak a filmek, meg a zenék. Viszont ez a driver nem támogatja az EAX-ot. (Régebben felvetettem azt, hogy lehetne két drivert használni hozzá egyszerre, de senki nem válaszolt) Viszont az alaplapi hangkártyám is 5.1-es, az ahhoz való driverrel meg megy is szépen a játék. na most. Vannak bizonyos programok amikbe ne lehet beállitani melyik hangkártyát használják, pl. icq, néhány játék...
Ezért nekem az alaplapi az alapértelmezett.
Naponta többször szoktam játszani, meg zenét hallgatni, és kényelmetlen mindig átdugdozni a hangfala dugóit (főleg most, hogy kicsit átrendeztem a gépet). Ha lenne olyan csatlakozó, hogy egyszerre van beledugva mindkét hangkáryába, és ebbe a csatlakozóba dugom bele a hangfalat az jó lenne. -
Bigya
őstag
válasz
TrollBalint #234 üzenetére
Nekem a Terratec kelt hangot, és ez át van kötve az alaplapi kártyára, amin füles szokott szólni. Ha akarom ezen csak játék szól, míg ''kint'' zene, de alaphelyzetben, minden mindenhol szól.
mod: éppen szerkeztettél, amikor válaszoltam, igen, nem teljesen tiszta...
[Szerkesztve] -
TrollBalint
addikt
az az igazság, hogy nem kapcsolgatni akarom, mert már nagyjából megvan, hogy mi min szól (ahol be lehetett állítani). Pl. a winamp, meg a bsplayer, ilyenek, az a hangkártyámon szólnak. A játékok, meg az alaplapin. meg az icq és msn is. Tehát ezek egyszerre szólnának, (ill. egyszerre müködnének)
szerk. nem tudom mennyire érthető amit szeretnék... de ha nem akkor megprobálok érthetőbben fogalmazni
[Szerkesztve] -
Bigya
őstag
válasz
TrollBalint #232 üzenetére
HI!
Tehát egy aktív hangfal szettet akarsz hajtani, hol az egyik, hol a másik hangkártyádról? ühüm... Analóg kimenetre sztem nem tudsz ilyet venni, mert 6 dolgot kellene kapcsolni, és az babra dolog. Optikai mókában már láttam ilyen mechanikus átkapcsolót.
Lényeg: sztem nem lehet kapni, én a helyedben csinálnék egyet. -
TrollBalint
addikt
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e kapni olyan elosztót, amit egyszerre két hangkártyába (5.1-esbe) be tudod dugni, és ebbe az elosztóba dugnám bele a hangfalat? -
Bigya
őstag
Nézd, nem tudom, hogy neked milyen igényeid vannak, de a Sound Forge progi elég sok mindent megold, és ahhoz is van mindenféle plugin... Na persze, hogy fizetős. Steinberg-nek is van egy jópofa szerkesztője. Linket nem tudok adni fejből, nekem is a keresőt kellene használnom.
Többiek is biztos tudnak még mondani valamit. -
Side_
aktív tag
Hi!
Pc-re van ilyen DSP-jellegű progi?
Konkrétan kb olyan dolgok érdekelnének, hogy soksávos eq, tér-idő korrekció, fázisfordítós dolgok.
Az lenne a lényeg, hogy legalább azt tudja, mint egy autó-hifis fázisproci.
Elképzelhető, h van ilyen? -
Bigya
őstag
SACD előnyeit ki lehet használni gépen? Van valami tapaszatalatotok?
-
Bigya
őstag
NNah, mindenki dolgozik? És nincs semmi említésre méltó?
Oder vizsgaidőszak?
Igaz ererrfele sincs semmi, épp a Sound Wave Storban ülök... és nagyon dolgozok...
[Szerkesztve] -
Kbkoko
csendes tag
Én is ugy gomdoltam az ujat, hogy keritek egy hasznáétat, de ez inkább akkor jöhet szóba, ha nem találok, lyan kapcs. rajzot, amit én is meg tudok csinálni(nehéz lesz...)
Vagy keresek egy használt boltban egy használt hifit, és azt megpropálom megbuherálni.
Csak a vizsgaidöszak...nincs mese...
Kösz! -
PapaMaci
őstag
Nem feltétlen ujra gondoltam
Azt is csak azért kérdeztem, mert nálam az elsö számu fontos dolog, hogy a lemezek éppségben maradjanak! Ezt sajnos néhány ''gagyisztikus'' gyártmány nem tudja megoldani.
A REVOX A78 korrektorának elméletileg szabadlábon van a rajza. Ha lesz egy kis idöm utánanézek, mert állitolag egyszerü, és jo.
A motorthoz meg inkább épits egy jo stabil tápot! -
Kbkoko
csendes tag
Öööö.
A tipusa vmi Aiwa.De olyat nemlehet, hogy ujat veszek...És mi lesz a bütykoléssel?Meg ''ujat'' venni azért nem 2 fillér.Meg mennyivel jobb a saját készitésü kütyüted hallgatni.
Amugy köszönöm a sok hasznos infot, de még légyszives abban segitsetek, hogy RIAA korrektort lehet-e kapni magában, ha nem tudtok-e vmi EGYSZERŰ kapcsolási rajzot hozzá?
És egy off topic:
Villanymotor fordulatszámát potm-rel lehet szabályozni-e, ha igen, soros, vagy párhuzamosan?
Köszönöm a sol hasznos infót! -
_mt_
csendes tag
Olvasgattam egy ideje...
Vizsgaidőszak lévén a sok fölös szabadidőmben racket gyártottam: -
DDL
őstag
válasz
PapaMaci #211 üzenetére
Az, hogy fizikailag hogyan néz ki a barázda az egy más kérdés, de a függőleges mozgás nem tartalmaz információt. Ugyanis nincs referenciapont a függőleges elmozduláshoz. A vízszintes elmozdulás referenciája az ''árok'' középvonala. Ha úgy tetszik a barázdák menetemelkedése.
Üdv: DDL -
PapaMaci
őstag
A fonográfnál volt ''hegy-völgy'' barázda, a hanglemeznél meg ''folyó'' barázda. A sztereo jeltárolást a kettö kombinálásával tudták elérni.
(Pl.: ha a két csatorna pont ellenfázisban van modulálva, akkor egy szabályos ''hegy-völgy'' barázdát kapunk)
A mélyvágást pedig valoban a miatt alkamazzák, hogy kissebb barázdaszélességet tudjanak elérni. (A magasemelést pedig a zajcsökkentés miatt.) -
Bigya
őstag
[Szerkesztve] -
DDL
őstag
A barázdamélység az LP esetében nem hordoz hasznos információt. Az a CD. Csak a barázdaszélesség. De tényleg azért csinálják ezt a hókuszpókuszt mert a barázda túl széles lenne. Na meg enélkül kb. 8-10 perc férne egy LP oldalra (az mondjuk most is igaz, hogy jó dinamikájú lemezre most sem fér 15 percél több /oldal).
Üdv: DDL.
[Szerkesztve] -
Kagylo
tag
válasz
Motion_Blur #205 üzenetére
Egy jópofa Jamo hangfalpár 30000 körül van, egy erősítő is kb annyi lehet, szerintem.
De egy ismerős vett 600K-ért 1 pár hangfalat, valami specko fábol van. Ennyiből már autot lehet venni....
-
Motion_Blur
félisten
Szerintetek mennyiből lehetne kihozni egy 2*100-150W-os erősítő-hangfalak ''kombót''
Lehet használt is -
Bigya
őstag
Bővebben: link Ajánlom ezt is figyelmetekbe.
Na én erre emlékeztem, a különbség annyi, hogy inkább magas hangokat emelnek ki. Így a gyártás során keletkező zajokat - amik főként a mély tartományba esnek -
elnyomják.
Máshonnan:
''A hanglemeztechnika kezdetén az akkori lemezanyagok erős alapzaját a magas hangok vágáskor történő előkiemelésével igyekeztek háttérbe szorítani. Erre a zenei amplitúdóstatisztika ugyancsak módot nyújt. E magashang-kiemelés azonban nem történt egységesen, a BBC 25 µs-nál kezdődő, a DIN 45 533 szabvány 50 µs-nál kezdődő, az újabb keletű DIN 45 536 szabvány, valamint a NAB és az RIAA előírások pedig 75 µs-nál kezdődő magashang-kiemelést írnak elő. Mérési célokra kiemelés nélküli, azaz 0 µs töréspontú karakterisztikát is bevezettek. Ezeket a 2.6. ábrán láthatjuk.
Ez a viszonylag rendezetlen állapot azonban csak a mono hanglemezeknél fordult elő, a sztereo hanglemezeken egységesen az IEC által javasolt 3180/318/75 µs jelleggörbét kell használni. A tényleges vágási jelleggörbe eltérése a névlegestől legfeljebb ±2 dB lehet 50 Hz és 10 kHz között. Lejátszáskor természetesen megfelelő frekvenciamenetű előerősítővel kell kiegyenlíteni a vágási jelleggörbe kiemeléseit.'' -
Bigya
őstag
Hogy miért kell RIAA korekció?
A lemezeken (vinyl, már nem bakelit), a hangfrekvenciás rezgések barázdákon vannak rögzítve. A körkörös barázda mélysége felel meg az amplitúdónak, és a rajta található merrőleges bevágások sűrűsége adja meg a frekvenciát.
Namármost az köztudott, hogy a mélyebb frekvenciák ''leképezéséhez'' nagyobb amplítúdó szükséges. Naja, csakhogy ez olyan mély barázda vágását igényli ami már nem egészséges.
Tehát ha lemezre elkezdik bevésni az anyagot, akkor a jel útjába, egy anti RIAA korrektort iktatnak. Ez módosítja a jelet, meglepő módon egy RIAA karakterisztikával. Gyakorlatilag az a lényege, hogy a mély frekiket csökkentik.
Így a lemez karcolásakor nem kell olyan mély barázdákat vágni.
Visszajátszásnál az ellenkezője történik, a korrekcióval vágott lemez ''nyers'' hangjele befut az előerősítőbe, ami a pár mV-os jelszintet felerősíti, és végrehajtja a korrekciót.
Tehát csak Phono bemenetre lehet kötni LP játszót, mert ott van RIAA. Régebben nem volt mindegy milyen hangszedő (pickup) van a lemezjátszó karján, ma már csak egyfélét használnak.
Jah és ezt az egészet a RIAA szövetség, azaz lemezgyártók amerikai szövetsége találta ki. Hurrá.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elden Ring
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PlayStation 5
- Kuponkunyeráló
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest