Keresés

Aktív témák

• nethy

csendes tag

válasz fero02 #677 üzenetére

Vegyünk egy példát... Van egy 8 Ohmos hangsugárzó... 6dB-t szeretnék csökkenteni rajta... Párhuzamosan 8Ohmos ellenállás, sorosan 4 Ohmos. Így az eredő 8 Ohm lesz. Azt tudjuk, hogy egy 8 Ohmos hangsugárzó nem minden frekvencián 8 Ohm. Rezonancia frekvencián nagyon nagy és felfelé a frekiben szinté nő. Nézzük mi lesz ha csökken vagy nő az impedancia:
    Csökken:
    Kisebb csökkenésnél a párhuzamos 8 Ohm miatt jelentősebb lesz a csökkenés, majd kis impedanciánál minimális a csökkenés. A soros 4 Ohm miatt, tehát az eredő kisebb csökkenésnél 7-8 Ohm körül fog alakulni. Nagyobb csökkenés esetén 4 Ohm körül alakulna, de ilyen ha jól tudom nem jellemző a hangsugárzókra (itt 2-3 Ohmra való csökkenésre gondolok egy 8 Ohmos hangsugárzónál).
    Nő:
    A párhuzamos 8 Ohm még mindig ott van... Kis emelkedésnél kb. 4 Ohmra csökkene le, nagyobb értéknél pedig 8hoz közeledne (50Ohmos impedanciánál se érné el a 7Ohmot). Ehhez hozzávéve a soros 4 Ohmot durván 8 és 12 Ohm között alakulna az eredő impedancia.
    Igazából belegondolva, nekem úgy tűnik, hogy az ellenállások kicsit kordában tartanák az impedanicát.
    Meglehet, hogy rossz úton közelítem a dologot... Csak mostanában ismerkedem az audióvilággal. A fenti dolgot az elektronikai tudományomra alapoztam. Amúgy ha valaki mondana konkrét értékeket, amik előfordulnak egy sugárzó impedancia-karakterisztikáján, akkor pontosabb számításokat lehetne végezni... Itt szélsőségek felé próbáltam elmászni, ami lehet, hogy sikerült is :)
    Bocsánat, ha kicsit hosszú lett. Szívesen várom a hozzászólásokat, szeretném elsajátítani a hangsugárzó csillapítását ellenállásokkal :)

Ui.: Nem figyeltem, hogy mikor milyen esetben mekkora áram folyik a hangsugárzón, de azt nem lenne egyszerű megoldani, hogy minden frekin azonosan csillapítsunk... Most csak az eredő Ohmot figyeltem.

Aktív témák