Hirdetés

Aktív témák

• Slax

senior tag

Előző bejegyzésem óta még kétszer, vasárnap és hétfőn, kellett a havat eltolni az udvarról és az útról. A fene se számított ennyi hóra, mindkétszer éjszaka esett, reggel meg csak lestem. De sebaj, száguldoztam a kistrakival. Addig kell eltolni, ameddig meg nem olvad, mert akkor elkezd tapadni, és a tolólapot se nagyon akarja elengedni. Aztán irány a zsilipekhez, mert a főnök időnként benéz a zsilipekre, hogy van e gazdájuk (szal hogy jártam e ott). Bár most csak azokat takarítottam ki, amelyekről az elmúlt év tapasztalatai alapján tudom, hogy olvadás esetén üzemelni fognak, vagy lehet, hogy fognak. Mára ki is derült, hogy bizony kell őket ellenőrizni, gondozni, mert tegnap előtt elkezdett olvadni. A talaj elég mélyen át van fagyva, tehát a víz nem tud beszivárogni a földbe, a tetején folyik, amerre tud, ez jó esetben a csatornákat jelenti, amiknek a szájánál zsilipek vannak. Tegnap elkezdett már esni az eső is, ami tesz még egy lapáttal a dolgokra, így aztán már három csapóajtós zsilipem ereszti a befogadóba a belvizeket. Amiből van bőven, és még lesz is. A vízfolyások (csatornák, folyók) vízszintjei is emelkednek lassan, mert az itthoni vízgyűjtőn kívül az országhatáron túli vízgyűjtőkön is esik és olvad. Bár mivel szinte az összes vízfolyás hosszabb rövidebb részének a teteje 5-25 centi vastagon be van fagyva, nem lehetetlen, hogy lesz a jégzajláson kívül egy-két nagyobb jégtorlasz is, bár a jégtörősök alig várják, hogy elinduljanak a hajókkal. Mondjuk ez csak a Tiszán jelent valamit, mert a többin nem férnek el (a Duna nem hozzánk tartozik :D ). Lassan kiderül, lesz e valamilyen mértékű védelmi fokozat elrendelve. Ám a megszorításokat elnézve, ki tudja miképpen alakul ez is az eddigi gyakorlathoz képest.

Aktív témák

Hirdetés