Hirdetés

2020. augusztus 9., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-10-16 07:43:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29) FEDman válasza Stauffenberg (#26) üzenetére


FEDman
(addikt)

Ezt csak azért kérdeztem, mert mikor filmes tükrösről crop-os DSLR-re váltottam én is vágytam piszkosul az FF vázra. Ennek azonban 2 fő oka volt. Az egyik maga crop, megőrjített, hogy minden obi karaktere megváltozik. Sokszor nem egyszerűen csak a szűkebb látószög miatt, de sokszor az is fájt hogy az obi egyedi karaktere is odaveszett. Példáúl egy kis vignetta, egy kicsit a szélek felé körkörös bokeh... Tudom ezek legtöbb ember számára simán képi hibák, de számomra sokszor pont ezek adták meg egy kép igazi ízét, zamatát. :D
Crop-os vázon viszont többnyire pont ezek az elemek leestek.
A másik gondom pedig az általad is említett mélységélesség.

Nos, ezek közül az első probléma ma már nem is igazán probléma. Ma már a van nem egy direkt APS-C-re tervezett DSLR obi, ahol a crop miatti problémák már nem problémák. Vagy még inkább a most induló mirrorless-ek, ezek gyakorlatilag mind full frame rendszerek, értsd az összes hozzátervezett obit eleve az adott rendszerben használt szenzormérethez tervezik. Itt igazából crop nincs is, az ekv. értékeket itt csak azért szoktuk átszámolni mert ilyen szempontból a kisfilm vált szenderré, ehhez tudunk egyszerűen viszonyítani.
De itt már az eredetileg nagylátónak tervezett obi nagylátó marad és az objektívek által vetített kép karakteresebb széle se esik le. Lehet ezzel egyedül vagyok, de filmes képi világhoz szokott lelkemet pl. kis mFT-s Lumix 20/1,7-es finom átmenetes vignettája is teljesen elvarázsolja. :DDD

A másik pont a mélységélesség kérdése. Ez meg egy olyan terület ami nem csak a szenzortól, de az objektívtől is igen erősen függ. Ilyen szempontból tehát adott esetben egy APS-C szenzor is bőven elég lehet. Persze csak ha az extrém fényerős FF obiktól eltekintünk, na azokra tényleg nincs igazán válasz.

Ugyanakkor felteszem a kérdést kinek mi az a kis mélységélesség ami már elég?
Ez persze egyénenként eltérhet, nem vagyunk egyformák. Mindenesetre a kicsit hosszúra nyúlt mondandóm lényege, hogy számomra a Fuji rendszere lassan a fent említetteknek minden szempontból bőven megfelel. Mindezt olyan szinten, hogy egy ilyen APS-C Fuji rendszer birtokában azt is elfelejteném, hogy vannak FF gépek is. :DDD

Itt van például a már kapható Fuji XF 35/1,4. Gyorsan kotortam két vele készült képet a neten, ezek gépből kipottyanó érintetlen Jpeg képek nyitott rekeszen. Ezen a képen még csak az látszik, milyen durván jó üveg már nyitott rekeszen is, ezen pedig az is látszik, hogy még nagyobb tárgytávon is egész szépen térbe lehet helyezni vele az alanyt. :))

Ehhez hozzájárul, hogy nem csak egyre jobb obikat gyártanak, de a mirrorless-ek lényegesen pontosabb kontraszt AF-e is igen jó jön. DSLR-ektől teljesen szokatlan pontossággal használhatóak még az ilyen obik is full nyitott rekeszen.

Aztán nemsokára érkezik a Fuji által már beígért XF 56/1,2 is. Na ez az obi meg látószögben, mélységélességben azonos lesz egy FF 85/1,8-al. Na szerintem ez is több mint elég lesz. Legalábbis nekem mindenképpen, főleg ha ez is ilyen gyilkos lesz nyitott rekeszen. :)

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.