Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MrSealRD

    veterán

    válasz #49155328 #5930 üzenetére

    Tészta:
    2 tojás (L-es méretű)
    80g cukor
    120 g liszt(királybúza, manitoba, kamut(csak 1 ek))
    50ml olívaolaj
    50ml tej
    5-6g sütőpor
    1 csomag boubon vaníliás cukor( vagy aroma)
    1 csipet só

    Tojásokat szétválasztom. A sárgáját először elkeverem a cukorral. Majd az olajjal és a tejjel. Végül jöhet a liszt és a sütőpor. Ezt alaposan elkeverem, homogén állagúra.
    A tojásfehérjéből habot verek a só, vaníliás cukor és néhány csepp citromlé hozzáadása után. Utóbbi legyen jó kemény. Ezután hozzáadom a tészta részhez. Fontos! Összeforgatom a tojáshabbal, nem keverem el durván. Különben összetörik a hab...
    150fokra előmelegített sütőbe teszem, majd 130-140 fokon 30-40 percig sütöm. Többször tűpróbázom. Én szeretem lassan sütni.

    Pisztácia krém:
    500g pörkölt sótlan pisztáciát megpucolom a kemény héjtól.
    Ebből kiveszem egy kisebb marékkal, a dekorációhoz. A többit megtisztítom a barnás héjrétegtől. Ez fontos lépés különben nem zöld lesz a krém, hanem barna. Ehhez 2-4 dl vizet forralok fel, majd félreteszem és beleöntöm a pisztáciát. Kb 1-2 percig állni hagyom...néha kevergetem. Ezután leszűröm, és amint tudom elkezdem kézzel lefejteni a barna puha burkot.
    Eddig a részig csak a pisztácia elvisz 2 órát simán. :DDD

    Ha ez megvan, akkor aprítóba teszem, majd 1 ek szőlőmag olaj(semleges íze miatt), + 1ek tejjel és kb 3-4 dkg olvasztott (rendes) vajjal elkezdem ledarálni. Ízlés szerint mézzel édesítem. A kíván állag eléréséhez én még 3 ek mascarpone-s tejszínt tettem hozzá....mert elég beton massza lett belőle.

    Gyümölcs dzsem:
    Bármilyen fanyar gyümölcsöt felforralok, turmixolom, enyhén édesítem mézzel és esetleg pektinnel fixelem.

    Mascarpone-s krém:
    500g mascarpone-t elkeverem 4-5 ek mézzel.(egyéni ízlés kérdése) majd 200g tejszínt keverek hozzá óvatosan. Keményre kell verni. Ha a fodrozódás megmarad akkor már bőven jó. Nem szabad túlverni.

    Fehér csokis krém:
    2x100g fehércsoki + 200g tejszínt gőz fölött megolvasztok. Ezután simára keverem. Ha szobahőmérséklet alá hűlt akkor lassan elkezdem felverni (kvázi trüffel krémet kezdek csinálni) De nem habosítom ki teljesen csak addig keményítem ameddig még képes magától terülni...

    Ezután a fenti lego elemeket összerakom tetszőleges sorrendben. De arra figyelni kell, hogy a krémek sorrendjében alulról felfelé haladva a keményebbtől a lágyabb felé haladunk...
    Legvégül a marék félretett pisztáciát aprítóban durvára darálom és megszórom a tetejét.

Új hozzászólás Aktív témák