Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Fotók, videók mobillal (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-06-01 14:02:58

LOGOUT.hu

Ez a topik azért jött létre, hogy legyen lehetőség a telefonok kamerájának minőségét összehasonlítani. Ebből kifolyólag elsősorban az számít, hogy mivel készült az adott kép, mivel így aki esetleg telefont szeretne vásárolni és fontos szerepet tölt be a kamera a választásban, az meg tudja nézni, hogy mégis mire képes egy-egy készülék.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80601) #18001664 válasza kokokka (#80599) üzenetére


#18001664
törölt tag

Elég színhelyesnek tűnnek! A dobozból és a fűből ítélve! Túlélesítést sem látni.

(#80602) kokokka válasza #18001664 (#80601) üzenetére


kokokka
őstag

A színhelyesség igaz, de azt tudjuk hogy nagyon nem mindegy hova fókuszál az ember. Az utolsóból volt olyan, aminél az égre nyomtam a fókuszt, tök sötétek lettek a fák. Na az már ott nem volt túl színhelyes, de hát ez minden készüléknél így van :) Egyébként meg vagyok elégedve a kamerájával, csak a fény eltűnésével a szépség is eltűnik :)

(#80603) w333


w333
félisten

Akkor leírom hogy mi a vélemény és mi történik itt ! :)

Onnan kezdődött az egész hogy a topik átment egy olyan stílusba hogy "kinek jobb a kamerája" versenybe pedig ez nagyon nem erről szólt régen !

Majd jöttek a jobbnál jobb Gcam képek és ez sokaknak nem tetszett pl. a Huawei használóknak mert nekik nem működik, majd elkezdtek olyan emberek is RAW -t készíteni akik azelőtt még soha , hogy miért ? hogy megmutassák nekik mennyivel jobb képeik vannak (gondolom megint csak a versengés miatt)

Ez idáig még oké addig amíg már kicsit átestek a ló túloldalára és a fizikai határokat feszegetve elkezdtek "túlszerkesztett" képeket feltölteni, ez ugye pedig szemet szúrt mindenki másnak és innen indult el az egész vita !

Na most ott tartunk hogy csak gyári kamera alkalmazással lehet ide feltölteni képeket, ezzel szerintem nagyon sokan saját maguk alatt vágták ki a fát, de erre idővel majd ők is rájönnek !

Az a baj hogy sokan nem tudják itt elfogadni a kritikát és teljesen mindegy hogy milyen telefonról beszélünk, én elvagyok a gyári kamera alkalmazással elfogadom hogy nem tökéletes és a kritikát is mert ebből tanul az ember, de akkor kérek mindenkit hogy ez ti is fogadjátok el és ne hisztizzetek !

Köszönöm a közösség nevében is, igazából csak ennyit akartam :R

[ Szerkesztve ]

iPhone 13 Pro Max & iPhone SE

(#80604) Burt1793 válasza #18001664 (#80598) üzenetére


Burt1793
veterán

Én nem értek egyet, szerintem ha a te mobilodra is lenne gcam, te is megváltoztatnád a véleményedet. A hangsúly azon van, hogy mit dob ki a telefon (fotók, videók mobillal), nem azon, hogy milyenre tudod szerkeszteni a dng-t. A gcam képek ugyanúgy azonnal elkészülnek, mint a gyári alkalmazással készülők. Egyetlen érvet tudok elfogadni, az pedig az, hogy nem elérhető a play áruházban, csak az xda-n, de a mobilarena is lehozta, hogy nyilvános lett a google camera, így ez elég sok emberhez eljutott. Én sokáig akartam pixelt venni, de az s7-esemen új dimenziót nyitott a gcam, eszem ágában sincs lecserélni, azzal is fotózok, de nagyrészt csak személyes képek készülnek (véleményem szerint mást fotózni felesleges telefonnal, csak ritkán fotózok személytelen dolgokat: házat, szobrot, tájat...), szóval úgyse szoktam felrakni őket. Egyedül kutyákat fotózok a gyári app-al néha, mert annyira mozognak, nem jó a slow shutter, átállítani meg lusta vagyok. :D Rakok is fel egyet, ha már írtam egy bejegyzést. :)

(#80603) w333: +1, sajnos. Ha aryon nem kezd el tonna számra szétpimpelt színekkel megáldott szerkesztett raw képeket hozni, nincs szükség a szabályzásra. Sebaj, majd lesz huaweire is gcam és akkor megint lesz szabálymódosítás.

A GCam bitang jó, nem tudok eléggé hálás lenni neked érte!

Samsung Galaxy S7 oreo, gyári app, automata, sorozatmód

[ Szerkesztve ]

(#80605) #18001664 válasza w333 (#80603) üzenetére


#18001664
törölt tag

Elég rosszul látod a dolgokat...de hagyjuk is mert megint tiltások lesznek!
Egy dolgot viszont elfelejtesz...a szabályzatot nem "mi Huaweijesek" írjuk, még csak nem is a Samsungosok, hanem az adminisztrátor, topikgazda. Ha Ők így látták jónak akkor annak biztos oka van.

(#80606) w333 válasza Burt1793 (#80604) üzenetére


w333
félisten

Sokan elfelejtik a topik lényegét ... idézet az összefoglalóból :

"Ez a topik azért jött létre, hogy legyen lehetőség a telefonok kamerájának minőségét összehasonlítani. Ebből kifolyólag elsősorban az számít, hogy mivel készült az adott kép, mivel így aki esetleg telefont szeretne vásárolni és fontos szerepet tölt be a kamera a választásban, az meg tudja nézni, hogy mégis mire képes egy-egy készülék."

Tehát teljesen mindegy hogy milyen alkalmazással készült az adott kép vagy hogy mivel volt kidolgozva az aktuális DNG, hiszen ez is a telefon képessége ! :K

Azért a szétszerkesztett kép és a DNG -ből való kidolgozott kép (normál keretek között) óriásisi a különbség, de erről Moz többet tudna írni ! :)

Miért baj az ha valaki tud fényképezni és ezt megmutatja az aktuális vásárlónak hogy ez a telefon ilyen képekre is képes ? hiszen ez a topik lényege, megint összefoglalóból idézve : mivel így aki esetleg telefont szeretne vásárolni és fontos szerepet tölt be a kamera a választásban, az meg tudja nézni, hogy mégis mire képes egy-egy készülék.

Mert 5-10 ember mindig háborog valamiért azért szívjon 1000 másik ?

Jó megoldás ? szavazás kéne ide, döntsék ezt el a topik lakok ez lenne igazságos.

:R

(#80605) YamatoVTEC

Nem fogok vitatkozni, leírtam amit akartam ennyi (ez az én véleményem)

[ Szerkesztve ]

iPhone 13 Pro Max & iPhone SE

(#80607) #18001664 válasza Burt1793 (#80604) üzenetére


#18001664
törölt tag

Nem, én ragaszkodok a gyárihoz, elégedett vagyok vele. Akár hiszed akár nem.

A Gcam 3rd party app, nem gyári algoritmussal, innentől kezdve akár akkor én is betehetnék szerkesztett RAW-ot, sőt szerkesztett JPG-t.

[ Szerkesztve ]

(#80608) Burt1793 válasza #18001664 (#80607) üzenetére


Burt1793
veterán

Persze, ha nem akarod megérteni, nem fogod. Nekem sincs bajom a gyári alkalmazással.
A google camera a nyílt forráskódú algoritmus implementálása. Google termék. Ahogy az android is, mate20proban talán már lesz belőle valami. A végleges kép az exponálást követően azonnal elérhető, míg a raw pacából elő kell teremteni az értéket, amit nem a telefon csinál, hanem egy warez lightroom. :C

[ Szerkesztve ]

(#80609) Quqesz


Quqesz
nagyúr

"Apa, kezdődik....."lépjetek túl a dolgon. ;)

Fotóban nincs gixer, ha van nálad egy Pixel! 7pro

(#80610) #18001664 válasza Burt1793 (#80608) üzenetére


#18001664
törölt tag

Én ezf értem...te meg azt értsd meg, hogy a Gcam soha sem fogja kezelni a monokróm kamerát, nem fogja kezelni a telét sem, nem tud majd a fő szenzorrol egy kattintással átváltani a telére és így tovább. A fő 40mpx-es szenzor meg abszolút jó kepet csinál, ha lenne sem használnék Gcam-et mert FELESLEGES.
Én tiszteletben tartom hogy tiltott a RAW kidolgozás, Ti meg tartsátok tiszteletben a Gcam tiltását. Ennyiről van itt szó.

[ Szerkesztve ]

(#80611) #18001664 válasza Quqesz (#80609) üzenetére


#18001664
törölt tag

Én túlléptem látod...de vannak akik nem tudnak!

[ Szerkesztve ]

(#80612) Aryon87 válasza Burt1793 (#80604) üzenetére


Aryon87
félisten

+w333

Tevedesben vagytok. Semmi koze a versengesre, es nincs szuksegem a gcamra, neg akkir se ha lenne a Huaweire. 2 alkalommal is lett volna lehetosegem annak hasznalatara, az egyik az U11, a masik a Note 8. En a gyari kamera hive vagyok, a topik is errol szolt mindig is, hogy olyan kep legyen ide felrakva, amit a telefon alap kameraszoftvere keszit. Mivel amugy se meltat senki egy szora sem a gyari kepeket illtoen, elkezdtem a RAW kidolgozassal foglalkozni, hogy majd annak kitanulasaval (mert ugye el kell kezdeni valahol) esetleg valaki meltasson arra, hogy legalabb annyit irjon a kepemre hogy jo vagy rossz. Semmi tobbre. De egymas nyalazasan kivul en egy bolha vagyok aki lathatatlan, es csipesem csak akkor erezheto, ha egy rossz megjegyzesem van, megis kitartok itt, es probalok valamit alkotni eredeti modon, es nem mas alkalmazas segitsegere szorulva. Plazmacucci jol megirta a multkor..

Erdekes, mig a Gcam program nem letezett, addig a vilag legjobbjanak volt kikialtva nemelyik telefon (S7edge hype korszak, remlik valami?), most hogy van ez a program, hirtelen mar nem is ilyan jo? Na ezert vannak nekem azok a bizonyos megjegyzesek reszemrol..
Nem celom sem a vita generalas, es bant sem szeretnek senkinek, csak ha mar celozva es megnevezve vagyok, remelem nem gond hogy reagaltam is erre.
Lezarom a temat, igy a tisztesseges, a topiknak ez volt az eredeti indulasa, amit az utobbi idoben szinte csak en tartottam be, es most jo igy hogy vissza lett terelve az eredeti utjara...

[ Szerkesztve ]

Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP

(#80613) Francia91


Francia91
veterán

RAW-ból én eddig is érintetlenül jpg-re alakított képeket tettem be, hogy az látszódjon, mi sül ki abból, ha a telefon jpg algoritmusa nem szól bele a buliba a 1020-as és a 950-es esetén

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#80614) Aryon87 válasza w333 (#80606) üzenetére


Aryon87
félisten

Mert 5-10 ember mindig háborog valamiért azért szívjon 1000 másik ?

Pontosabban azok haborognak akik nem az alap kameraszoftverrel hozzak a kepet...
A leendo tulajt nem az fogja erdekelni hogy milyen mas programmal fog jol fotozni (plane ha nem is ert hozza), hanem az fogja erdekelni, melyik telefon csinal jobbat, ami alapbol hozza tartozik GYARILAG..
Mert az atlagjuzernek fingja sincs mi az a gcam, RAW, lightroom es hasonlo fogalmak.
Telefon elovesz, kamera indit es katt.
Resetnel sem a megnevezett dolgok lesznek alapbol a telefonjan, hanem az ami gyarilag van hozza megirva. Es atlajuzernek az kell, a tobbi nem erdekli. Termeszetesen ha erdekli, kerdez, de addig az a megteveszto.
Vagy nem igy van?

Ha ezekert a sorokert ismet tiltast kapok, akkor nagy baj van a rendszerrel..

Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP

(#80615) #16514048 válasza w333 (#80603) üzenetére


#16514048
törölt tag

Bár én leginkább egy topik egyesítésnek örültem volna, de mindent összevetve szerintem a legjobb döntés született, talán így lesz a legtöbb konfliktus megelőzve.

Nem lehetett csak a "túlszerkesztett" raw-okat tiltani, mert ez mindenkinek mást jelent, sok vita lett volna belőle. Másrészt meg nem is lenne fair a valóságtól elrugaszkodott stílust büntetni, amikor automatában lőtt képeken is sokszor látunk meseszerű színeket, olajfestmény effektet, stb.

A GCam meg ugyanúgy nem a telefon képességét mutatja (vagy ugyanúgy igen), mint a raw, mindkettőnél a telefon hardvere, meg egy 3rd party alkalmazás van használva.

Annyi a különbség, hogy az egyiknél manuálisan kerül kidolgozásra a kép, a másiknál meg gombnyomásra teszi ezt egy utólag telepített, a gyárihoz képest módosított algoritmussal dolgozó szoftver.

Egyik esetben csak a kép módosított, a másikban meg maga a szoftver, ami a képet csinálja. Egyik sem nevezhető gyári, érintetlen megoldásnak.

[ Szerkesztve ]

(#80616) tomboy0013 válasza Aryon87 (#80614) üzenetére


tomboy0013
veterán

"Mert az atlagjuzernek fingja sincs mi az a gcam, RAW, lightroom es hasonlo fogalmak."

Már most komolyan kíváncsi vagyok mi itt Mobilarénán az átlag júzer fogalma mert előszeretettel dobálozik mindenki ezzel. Eléggé úgy tűnik számomra hogy azokra az emberekre gondoltok akik nem foglalkoznak a telefonjukkal csak megveszik és használják, tehát alapvetően nem használják ki az okostelefon adotta lehetőségeket. Már ha ez így van akkor következtetni lehet arra, hogy azt se tudják, hogy ilyen fórumok léteznek vagy csupán tojnak rá mivel nem érdekli őket a téma. De ha nem érdekli őket a téma és tulajdonképpen itt sincsenek akkor itt a topikban miért kell ezen emberek igényeit elsődleges szempontnak venni? :F
Itt pont hogy azok az emberek vannak jelen akik ismerik az általad említett fogalmakat mert idővel bejött az itteni köztudatba. Akkor miért kell visszazuhanni az őskorba mikor még csupán az alap kamera adta lehetőség volt opció a fórumozók 99%-ának? A dolgok változnak és butaság a fejlődés útjába állni és erőltetni azt, hogy aki szeretett ebben a topikban RAW vagy Gcam fotókat feltenni, az visszafejlődjön sok esetben a gyári algoritmust használók szintjére. Mert a telefonok zöme nem rendelkezik olyan gyári algoritmussal mint egy Pixel vagy U11. Egy Gcam mitől olyan nagy tabu? Mert apk-ból kell telepíteni? Egy szakmai fórumon azért kicsit erős ez a hozzáállás. Megérteném a dolgot ha egy index-es cikk alatt lennénk, de itt... :F
A moderátor adott a szarnak egy pofont mert egyrészt méginkább leszűkítette azon emberek körét akik itt posztolnak (a pixelkereslélés miatt nagyjából csak a felső kategória kis százaléka lesz jelen, mert a többiek nulla reakciókat fognak kapni a képeikre), plusz az off hullám nem csak hogy folytatódik de ki is terjedt amint az ábra is mutatja.

[ Szerkesztve ]

(#80617) BigBlackDog válasza Plazmacucci (#80592) üzenetére


BigBlackDog
veterán

"A topikba csak eredeti, a telefon saját alkalmazásával készült képeket lehet linkelni."

Mondjuk hirtelen nem értem, összefoglalót fenti pontját olvasva szerintem az érthető, hogy csak a szerkesztett DNG-t nem lehet feltölteni (gondolom ez változott az elmúlt szűk egy évben, amíg nem követtem a topikot), ami a gyári progival készült és nem szerkesztett, az jöhetne eszerint.

"Tehát tilos a raw, Gcam, és egyéb, külső alkalmazással lőtt, vagy utólag szerkesztett képek linkelese."

Viszont eszerint tilos a (?külső alkalmazással lőtt?) raw feltöltése. :F

Szeretnék némi segítséget kérni, mivel szerintem nem teljesen egyértelmű a leírás. Akkor a nyers rawot, ami a gyári progival készült és nem szerkesztett, szabad feltölteni (gondolom igen, mivel a másik topikba csak szerkesztett kép mehet)? :B

[ Szerkesztve ]

(#80618) modulus válasza BigBlackDog (#80617) üzenetére


modulus
aktív tag

Sőt. Ha ennyire sarkalatosan akarja valaki értelmezni, illetve mondatonként elemezni, akkor a raw szintén egy külső alkalmazás. :DD

(#80619) ShadowLac válasza Burt1793 (#80608) üzenetére


ShadowLac
addikt

+w333 +1
(A versengés visz előre.)

Xperia Neo, S Avance, S 2,3,4,5,6,7,8,9,Xiaomi MI8,Pixel 2XL,MI9,S10plus,Pixel 4A5G,MI11,S21plus,Pixel 6,S20 Fe, S21 Fe, S22 utra

(#80620) BigBlackDog válasza modulus (#80618) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Azért nem kötözködni akarok, csak nem egyértelmű számomra a leírás alapján, hogy a nyers rawok jöhetnek-e? :B

[ Szerkesztve ]

(#80621) Ricardo


Ricardo
félisten

Szép reggelt mindenkinek!

A RAW, DNG azért került át a másik topikba, mert bár nyers képek, általában utólag kidolgozza az ember. ezzel nincs is baj, hiszen ez a lényege. Ennek a kidolgozásnak azonban nem lehet meghatározni a mértékét, nem lehet a határt meghúzni, hogy "nem lehet túlszerkesztve" mert ez mindenkinél mást jelent.
Eddig engedélyezve volt, azzal a feltétellel, hogy mellé kell linkelni az alap képet is. Senki nem tartotta be, így átkerült a másik topikba.

Gcam:

Ez a pixeleken alapból rajta van, a többire azonban külön kell rátenni. Ez viszont nem úgy megy hogy leszedjük a play áruházból, és rábökünk a telepítésre, hanem sajnos "mókolni kell". Ez sajnos akármennyire is egyszerű és alap többeknél, nagyon sokan nem fognak ezzel szórakozni, mert vagy macerás, vagy neegyszerűen nem tudják megoldani.

Ha valaki betér ide készülékvásárlás előtt és rákeres egy adott telefonra akkor feldobja neki azokat a képeket amik azzal készültek.
Mostanság a többségénél ott volt alatta , hogy Raw, DNG ezzel azzal kidolgozva, Gcam....stb.
Ha valaki azt sem tudja hogy ezek mit jelentenek (sokan vannak), akkor rengeteg képet fog találni a topikban, de az nem derül ki számára, hogy ha megveszi az adott készüléket és simán "csak" használja, milyen képet tud vele készíteni.

Aki meg képben van, Tudja mi az a RAW, DNG, ki tudja őket dolgozni, képes/és hajlandó Gcam alkalmazást telepíteni, annak nem okoz problémát a másik topikba átnézni.

Aki ilyen képeket szeretne megosztani, annak csak annyi változott, hogy ezentúl nem ide, hanem a másik topikba kell linkelnie.

Ez így egyértelműbb, átláthatóbb.

(#80622) S e t h válasza Aryon87 (#80612) üzenetére


S e t h
nagyúr

"Mivel amugy se meltat senki egy szora sem a gyari kepeket illtoen, elkezdtem a RAW kidolgozassal foglalkozni, hogy majd annak kitanulasaval (mert ugye el kell kezdeni valahol) esetleg valaki meltasson arra, hogy legalabb annyit irjon a kepemre hogy jo vagy rossz"

És el is érkeztünk a probléma gyökeréhez.
Ezt a topikot sokan összetévesztik a facebookkal és megőrűlnek érte hogy lájkolják a fotóikat.
Ennek érdekében megy az egyre nagyobb számú kép feltöltése per típus, a folyamatos köszöngetés, dícsérgetés( ha az elsődleges cél a kamerák bemutatása akkor most kit dicsérünk, a fotóst vagy a kamerát? ).
Aztán ha elmarad a másik képének méltatása akkor jön a piszkálódás, személyeskedés, mert az egónkat nem tudtuk eléggé fényezni.

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#80623) Francia91 válasza Ricardo (#80621) üzenetére


Francia91
veterán

"Eddig engedélyezve volt, azzal a feltétellel, hogy mellé kell linkelni az alap képet is. Senki nem tartotta be, így átkerült a másik topikba."

Eddig tök érintetlen DNG fotókat toltam fel ide. Semmi belenyúlással

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#80624) Ricardo válasza Francia91 (#80623) üzenetére


Ricardo
félisten

Akkor ezzel kapcsolatban tévedtem :B Mégis volt valaki. Elnézést kérek.
Sajnos ezzel kisebbségben voltál.

(#80625) BigBlackDog válasza Ricardo (#80621) üzenetére


BigBlackDog
veterán

:R Értettem, nincs több kérdés. :R

[ Szerkesztve ]

(#80626) Aryon87 válasza S e t h (#80622) üzenetére


Aryon87
félisten

Nem. Nem lajkokat akarok, hanem visszaigazolast, hogy min kellene javitani. Ha lajkokat akatok, akkor arra ott a face es instagram.. nem mindegy.

Nem mindegy hogy normlisan le van irva hogy ez igy vagy ugy van, mint 0 reakcio, vagy ha van, kedvszego stilusban van leirva. Masnal meg lucsogos pozitivummal van jellemezve a kep.

Ricardo: hasznos ismertető:R

Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP

(#80627) Francia91


Francia91
veterán

Reggel buszmegállóba séta közben lőttem gyorsan, csak úgy

Lumia 950 8 Mpixel JPG

"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/

(#80630) S e t h válasza Aryon87 (#80626) üzenetére


S e t h
nagyúr

Van egy oldal a neten, aminek az egyik topikjában fotózással is foglalkoznak.Van ott egy kifejezetten tehetséges srác, elképesztő képeket készít, a média is többször lehozta már.
Aztán az oldal egyik moderátora gondolt egyet és különböző témákkal háziversenyt hirdetett, sőt még ajándékot is ajánlott fel az első helyezettnek.
Aztán történt egyszer, hogy nem a srác lett az első helyezett, már nem tudom, hogy második vagy harmadik lett-e, de amit utána produkált, az vmi döbbenetes volt. Mint egy hisztis kislány próbálta igazolni, hogy már pedig az ő képére kellett volna érkeznie a legtöbb szavazatnak, sértően nyilvánult meg többekkel szemben.
A srác jó időre el is hagyta az oldalt, mert annyira megsérült az egója.
Aztán amikor visszatért utána is hozta azt a magas színvonalat, de már nem érkezett annyi elismerés, dicséret, mert vmi megváltozott.
És a konklúziót most nem vonnám le.

Amíg vki ezt a topikot is az önkifejezés egyik helyszínének tekinti és egyre inkább belelovalja magát egy képzelt versengésbe, addig nála ez a téma nem az eredeti célját fogja betölteni.

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#80631) Drakmusz válasza S e t h (#80630) üzenetére


Drakmusz
őstag

Van igazság abban amit írsz,de véleményed szerint ezt hogyan lehetne itt visszanyesni?
Új tagok nincsenek.
234 ezer kép van fent,mindenféle mobiltól.
Szerintem az új szabályok jót fognak tenni,a másik oldalon máris felpezsdült az élet!
Oda pedig csak néhányan töltöttünk fel eddig.
Az általad említett esetet ismerem,a szereplőkkel együtt.
Sajnálatos,de ez van.

https://fototrend.hu/fotok/fotos/drakmusz/index.html

(#80632) Ricardo


Ricardo
félisten

Akkor még egyszer.

A topikban csak olyan képek kerülhetnek megosztásra amelyek megfelelnek a két feltételnek.

1. Az adott készülék saját gyári alkalmazásával készültek.

2. Utólagos módosítás nincs rajtuk.

Ez lehet DNG fájl is, de csak, és kizárólag abban az esetben ha azt az adott telefon alapból tudja, és nem történik rajta semmi módosítás.

Külső alkalmazással készült, utólag módosított/kidolozott képek a Szerkesztett és makrofotók mobillal topikba mehetnek.

(#80633) Aryon87 válasza S e t h (#80630) üzenetére


Aryon87
félisten

Az szep. Na nekem olyanra nincs igenyem, csupan visszajelzes, hogy legalabb van ertelme a faradozasomnak vagy nincs. Igaz magamnak (is) csinalom a kepeket, valamint azokat megosztom a kulvilaggal is, igy kulfoldiek is lathatjak azokat, ezaltal lathatjak szep hazankat.
Legalabbis ez lenne a celom.

Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP

(#80636) Plazmacucci


Plazmacucci
félisten

Nincs itt gond csak nem volt egyértelmű a leírás. Ha a telefonom tud gyárilag dng-be menteni, feltölthetem, világos. Ezt ütötte az a sor, hogy dng-t a másik topikba kell feltenni (nem volt kikötés). Én nagyon szívesen felnyomom ide az érintetlen harminc megás képeket :)
Jól tévedek?

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#80637) akooos válasza Ricardo (#80632) üzenetére


akooos
veterán

és Bodrik.

"Ez lehet DNG fájl is, de csak, és kizárólag abban az esetben ha azt az adott telefon alapból tudja, és nem történik rajta semmi módosítás."

A DNG fájlt nem tudom a telefon saját fényképező alkalmazásával jpg-re konvertálni. Ha egy másik appban jpg-ként mentem el, akkor azzal mi a helyzet? Nem magam miatt kérdezem elsősorban, mert a note érintetlen rawban elég tré, de van olyan telefon ami viszont erősebb ebben.

(#80638) BigBlackDog válasza akooos (#80637) üzenetére


BigBlackDog
veterán

A rawnak pont az a lényege, hogy a fizikai "kamera hardver" (tehát az érzékelő és az optika) képességeit és hibáit prezentálja. Ha a DNG fájl az egyik telefonnál jobb, a másiknál rosszabb, akkor az egyik telefon kamerájának képességei jobbak. :)

És akkor kicsit ON is legyen. Próbálgatom a napokban az S8+ kameráját. Hát, G4 után rohadtul nem vagyok elragadtatva. :( Ok, persze a képek sokkal élettel telibb a G4-hez képest (hála a Samus színvilágnak), illetve végre a HDR is érdemben növeli a dinamikatartományt és elég kis időtartam alatt képes a HDR kép alapjául szolgáló képeket megcsinálni (emiatt nincs szellemkép, homályosodás, ami a G4-nél elég gyakori volt HDR esetén). De valahogy az élesség és a részletek tekintetében elsírom magam, ha összehasonlítok az S8+-al és egy pl. G4-el, vagy 5x-el készült képet (nem beszélve pl. a P20-ról). Persze, nem rossz az S8+ képe sem, de árkategóriájában azért ilyen téren hátul van szvsz, viszont összességében, telefonként egész jó választás. :K Na mindegy, majd 2 év múlva jobban átnyálazom a céges kínálatban szereplő készülékeket, hogy ne kelljen csalódnom. :D

Rawokat is próbálgattam időközben, de sajnos azokkal sem vagyok túlzottan előrébb. Kicsit árnyékosabb helyszín esetén már megjelenik erősen a zaj és eléggé mosottnak is tűnnek a részletek. G4 szerintem ilyen téren is jobb volt, de ezzel még nagy tapasztalatom nincs.

[ Szerkesztve ]

(#80639) S e t h válasza Drakmusz (#80631) üzenetére


S e t h
nagyúr

Nem egyszerű kérdés, üdvözítő megoldást sem tudnék én sem írni.
Én is sokszor gondoltam arra, hogy nem felesleges-e a több téma a mobilos fotóknak, mert nagyon vékony a határvonal a topikok között, mint látható annyira el is mosódott, hogy nagyjából ez szülte a legtöbb konfliktust.
Közelítsük meg onnan, hogy mekkora létjogosultsága van ennek a témának? Hányan vannak olyanok akik valóban az itteni képek alapján döntettek egy telefon mellett, avagy ellene?

Sokan szidják a tesztereket, legyen akár mobilarénás, vagy dxomark és valóban userek tudják legjobban kitapasztalni a használat során, hogy mit tud a masina, de valljuk be ez erősen szubjektív.
Innen a topikból is vannak olyanok, akik gyengébb készülékkel csodát művelnek és van akinek egy 3-400 ezres készülék sem tud csodát tenni a kezében.

Számomra erősen szubjektív a tartalom ami itt megjelenik, azóta meg pláne, hogy mindenki zsonglőrködött a nyers képek feldolgozásával. Bevallom én is szoktam és utána megnézem monitoron aztán elhűlök, hogy mi a jó francot műveltem én a telefonon szerkesztés címén.

Én üdvözlöm az új szabályozást, de vásárlás előtt továbbra is átböngészem a külföldi oldalakat is és igen, ott is azzal szembesülök, hogy mindenki hazabeszél, mindenkinek a sajátja a legjobb és megy egymás oltogatása, szóval ez nem itteni sajátosság.

Ha van időm és átfutom a szerkesztett mobilos fotók támáját, ott rendszeresen koppan az állam, itt viszont sajnos nem sok teret ad a kreativitásnak a szabályozás, amivel nincs is baj, csak sajnos elértünk oda, hogy a 2-3-400 ezres telefonok között nüansznyi eltérések vannak, de a tulajok még így is igazolni akarják, hogy ők döntöttek a legjobban és megy a másik gyártó becsmérlése, piszkálódás, aztán a sértődés.

Sokat írtam és megoldás sem lett, szerintem maradhat ez így, a fotózás szerelmesei eddig is megtalálták a témát, ezután is megfogják, talán a személyeskedő hangnemmel szemben kell határozottabban fellépni, mert engem továbbra sem érdekel, hogy kinek milyen telefonja van, ki gyártotta, hanem mire képes a benne lévő kamera és nem mellékesen a használója.

Tegnap óta akartam ezt ide linkelni, talán illik is egy kicsit a témához.

[link]

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#80640) akooos válasza BigBlackDog (#80638) üzenetére


akooos
veterán

Én ezt értem, arra irányult a kérdés, hogy tegyem-e ide be a dng fájlt, amit itt ugye nem lehet megnézni vagy konvertáljam külső appal jpg-be, amivel elvesznek a dng előnyei.

(#80641) Aryon87 válasza akooos (#80640) üzenetére


Aryon87
félisten

Azt csak lightroommal vagy snapseeddel es Photoshoppal (ha jol tudom) tudod megtenni ugy hogy nem nyulsz hozza, igy se szatutalas, se elesites stb nincs rajta.
Es elvileg jobbnak kellene lennie mint a gyari kepzol.
Nalam Matenal legalabbis igy van..
Es ertelmezesem szerint ez meg lehetseges, ha egyaltalan nincs hozzanyulva.

[ Szerkesztve ]

Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP

(#80642) Plazmacucci válasza Aryon87 (#80641) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Photobunch-ra fel lehet tölteni dng-t? Mert szerintem elég lehet ha linkeljük, nem kell konvertálni, nem is szabad.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#80643) #18001664 válasza Plazmacucci (#80642) üzenetére


#18001664
törölt tag

Nem lehet.

(#80644) Plazmacucci válasza #18001664 (#80643) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Ohh.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#80645) Ricardo válasza akooos (#80640) üzenetére


Ricardo
félisten

A topikba nem lehet képként nagy felbontást betenni, így a kép mérete nem lényeges, hiszen az egy külső képmegosztóra kerül, ide maximum a linkje kerül, képként maximum egy csökkentett méretű miniatür kerülhet.

Hogy hova lehet nagy méretű DNG képeket feltölteni, azt nem tudom. Nem szoktam DNG-ben fotózni.

(#80646) Z.É.T. válasza Ricardo (#80645) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Felhőszolgáltatásokba, mint Drive, Dropbox, stb

(#80647) #18001664


#18001664
törölt tag

Lehet, hogy a Huawei DNG fájlja nem tartalmaz semmi élesítést, ugyanis mindig utólag kellett azt módosítanom...Samsung DNG-je, illetve más gyártók DNG-je meg lehet pakol a DNG-be eredetileg is élesítést. Ráadásul nekem P20 Pro esetén a DNG 73Mb méretű, így kétlem, hogy bármely fotómegosztó oldal fogadná ezt a méretet, de sosem tudni.
A Drivera fel lehet tölteni DNG-t és onnan linkelni, esetleg talán a Flickr is engedi.
Az első soromhoz visszatérve...megnyitottam most egy DNG-t ( nálam mind homályos, nincs élesítés ) aztán bármiféle módosítás nélkül exportáltam JPG-be és ott is ugyanolyan homályos, tehát az élesség beállítása is a userre van bízva, de az meg már belepiszkálas így biztos a Szerkesztett topikba fognak menni.

(#80648) akooos válasza Ricardo (#80645) üzenetére


akooos
veterán

DNG linkelés teszt

[link]

Note 8 DNG, csak a megtekintés miatt.

szerk:

Na hát úgy látszik megy driveról a dng direkt linkelése jpg konvertálás nélkül is. Csak onnan nem tudom, hogy lehet direkt linkelni. Na de részemről mindegy, csak érdeklődés szempontjából volt "fontos", hogy lehet-e ilyet.

[ Szerkesztve ]

(#80649) Ricardo válasza #18001664 (#80647) üzenetére


Ricardo
félisten

Hogy mennyi értelme van a nyers DNG képet megosztani azt nem tudom megítélni.

A lényeg az, hogy ebbe a topikba a saját alkalmazással készült, módosítás nélküli képek jöhetnek.

A mérettel kapcsolatos fenntartásokkal kapcsolatban "Én nagyon szívesen felnyomom ide az érintetlen harminc megás képeket" [link], (csak akooos
hozzászólására nyomtam a választ véletlenül) írtam, hogy lényegtelen.
Ezt arra értettem, hogy a topik szempontjából lényegtelen, hiszen nem lehet ide ekkora képeket feltölteni közvetlenül. Ide maximum a máshova feltöltött nagyméretű kép linkje kerülhet.

Alapból azért is írtam hogy DNG másik topik, mert az említett okok (homályos, nincs élesítés) miatt ritka, hogy valaki nyers DNG-t hozzon.

De mivel felmerült a kérdés, hogy mi van akkor ha a telefon alapból tudja és nincs módosítva (ezzel megfelel az itteni feltételeknek), jeleztem, hogy abban az esetben lehet ide linkelni.

Azt viszont nem tudom van e értelme, és hogy ekkora képeket hova lehet, és hova nem feltölteni.

(#80650) kokokka válasza Francia91 (#80627) üzenetére


kokokka
őstag

Jók. Ami picit furcsa, ahogy kicsit olyan "ködösek" a képek. Javítva szerintem nagyon jót is ki lehet hozni belőlük.

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Fotók, videók mobillal (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.