2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Fotózás mobiltelefonnal

Szeretnél élvezhetőbb fotókat csinálni mobiltelefonoddal? Kattints és a cikkből kiderül minden!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sokadik mobilos fotózással kapcsolatos cikkemet közlöm veletek, ez nem véletlen. Rengeteg kérdés merült fel a fórumban, és egyre több személyes megkeresést is kapok. "Hogyan csináljak jobb képeket? Mire kell odafigyelni? Mit kell állítgatni?" stb. kérdésekkel. Örömmel látom, hogy a lapcsalád két mobilfotós fórumában (Fotók, videók mobillal, Szerkesztett és makrófotók mobillal) is egyre nagyobb az érdeklődés. Ezért is, és mert jómagam is terveztem már egy ideje, összeállítottam egy még emészthető mennyiségű, amatőr nyelven megírt ismertetőt, melyben kitérek a mobiltelefonnal való fotózás minden részletére. Továbbá igyekszem megosztani tapasztalataimat, észrevételeimet és pár tippet/trükköt is veletek.

Természetesen, mindezeket a megfelelő képernyőmentésekkel (screenshotokkal) és fotókkal együtt tálalva, melyeket én készítettem egy Samsung Galaxy Ace 2-vel. Kezdjük is egy kis alapismerettel.

Hogyan jön létre a kép?

A fénykép a környezetből vagy más tárgyak által, közvetlen fényforrásból származó fény visszaverődése a telefon kamerájában. A színek kialakulása a fény hullámhosszától függ. Minden hullámhossz más színt produkál, melyet szintén megőriz nekünk a fénykép, ezáltal válik színessé. A fény a mobiltelefon kamerájának lencséjén vagy lencserendszerén jut be, ez gyűjti össze, majd akkorára sűríti, amekkora az adott telefon érzékelőlapkája. Ezek elektromos jelek alapján valamilyen számítógépes fájlba tömörülnek (általában jpeg formátumban) és megszületik a kép. Ennyire egyszerű, persze ehhez kicsit több idő kellett az emberiségnek.

A következőkben még a kép elkészülte előtti dolgokról, funkciókról, fogalmakról, beállításokról fogok bővebben írni, melyek nagyon hasznos információk lehetnek a még kezdőknek, de lehet, hogy tartalmaznak új dolgokat a már tapasztaltabb mobilos fotósoknak is. Aki úgy érzi, hogy ezeket az alapfogalmakat már ismeri, nyugodtan ugorjon a 10. oldalra, ahol pár tippet és trükköt talál, melyekről talán még nem hallott vagy nem tudott.

Vágjunk is bele!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.