Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• karib

addikt

Aki unja az F1-et, nézzen bele a WRC világába egy kicsit, itt egy video (145 MB MPEG, azé tessék vigyázni...):

[L]http://w1.movies.taner.net/Mitsubishi-WRC_2000.mpeg[/L]

Friss WRC csütörtöktől az Eurosporton, Rally Finland :)

[L]http://www.wrc.com[/L] [L]http://www.eurosport.com[/L]

Amúgy van ezen az oldalon még sok más jó autós anyag is.

[L]http://w1.movies.taner.net[/L]

Másnak esetleg hasonló témájú linkje? (McLaren F1 végsebességtesztet pl. ajánlom.)

• karib

addikt

válasz Panther #127 üzenetére

Nemtom te hogy tudtad volna lekezelni röpke pár másodperc alatt, ha azt mondják neked a cél előtt párszáz méterrel, épp a gázt taposva és a befutóra koncentrálva, hogy figyi, mert a csapattársad félre fog állni neked. Korrekt vagy sem, etikus, normális? Végül győzött a csapat rendje: a versenyző követte az utasítást. Állítólag a telemetria kimutatta, hogy Schumi habozott, mert visszavette a gázt, amire Rubens tovább lassított, végül MS belelépett és elsőként futott be. Mint korábban említettem, ez egy csapat, van egy hierarchia, és részben azért van ott a Ferrari, ahol van, mert nem mindenki maga okoskodik, hanem a csapat együtt dolgozik. Ebbe beletartozik az, hogy követed a felettesed utasítását, akkor is, ha hülyeséget mond, mert az az ő felelőssége, sőt még akkor is, ha van annyi szavad, hogy akár ellent is mondhass neki. És ilyen tekintetben mindkét versenyző tökéletesen járt el, bár biztos érezték, hogy igazságtalan és hülye dolog, de ráadásul valszeg nem is volt túl sok idejük ezt alaposan átgondolni. Elcseszett dolog volt az osztrák helycsere, de kár ezen lovagolni. Inkább azt kéne firtatni, hogy miért nem a többi ásznak okozott az problémát, hogy variáljon a befutóival...

Nem vagyok Ferrari-drukker, de ennyi ellenszenvvel találkozva kezdek úgy hangzani.

• karib

addikt

válasz [amne] #111 üzenetére

Már sok helyen minden a sw-ről szól: haditechnika, technikai sportok, stb. Így vagy úgy. Persze azért egy-két tehetséges ember elkél, lásd a vezető konstruktőrök az F1-ben pölö - volt már nem egyszer, hogy főkonst elment, csapat csuklott egy nagyot, oszt annyi...

• karib

addikt

Néhány gondolat az alább felvetettekre:

Bernie bácsit lehet nem szeretni, de tény, hogy ő csinálta az F1-et olyan világméretűvé, amilyen. Többek között a pénz is az F1 fontos paramétere, sőt legfontosabb tényezője. Ezt sokan nem értik, tán még Leo Kirch sem teljesen, aki ugye fizetős tévékre akarta-akarja vinni az F1-et, amivel valszeg ki is nyírná. Bernie koncepciója zseniális, marketing szempontból mindenképp: a versenyhez a tévénéző ingyen jut hozzá, ezért irgalmatlanul sokan nézik. Finanszírozni meg finanszírozzák azok, akik szeretnék, ha ez az óriási rajongótömeg őket is látja a ''száguldó cirkusz''-ban vagy a körül. Az F1 egyik legfontosabb ereje, hogy tv-ben ingyen van, lévén nagy nézettségű, ingyenes csatornákon nyomják, azaz nem áll fenn az a veszély, hogy a néző úgy gondolja, hogy megunta és nem fizet elő a következő versenyre, vagy pl. csak az F1-ért elég kevesen fizetnének elő egy csatornára. Szóval az F1 elég jól ki van találva, bár a műszaki szabályokon lehetne csámcsogni, azokat nem ismerem eléggé. De nekem az az érzésem, hogy ennél sokkal izgalmasabbra nem nagyon lehet csinálni a versenyeket. Legalábbis én nem vélek felfedezni markáns difit az elmúlt másfél évtized futamai között, jellegre ugyanaz, árnyalatnyi különbségekkel. Ezt kell szeretni.

Vagy tessék motorokat, túraautókat (oké, laposodtak az ős-DTM óta), kamionokat, ralit nézni :) Ott van akció!

F1-nek talán az egész hangulata a legizgalmasabb, no meg a háttérinfók. A közvetítések rendszerint untatnak, sokkal érdekesebb a csapatok felkészüléseiről, tesztekről, fejlesztésekről, stb. hallani-olvasni.

Én egyik csapatot sem imádom kimondottan, bár Eddie Jordant jópofának tartom és Sir Williams is nagyon szimpatikus, mégis nem sörözéshez vagy golfozáshoz keresek haverokat, amikor a csapatvezetőket, versenyzőket, stb. nézem, és valszeg ők sem. Maximálisan becsülöm és nagyra értékelem a Ferrarit, de nem drukkolok nekik (inkább annak, hogy jöjjön már a következő WRC forduló :D ). Nem hinném, hogy a Ferrarinál jobban a pénz körül forogna bármi is, mint más csapatnál. Több nagyon jól eleresztett csapat nem vitte semmire/sokra, tehát a pénz csupán egy lehetőség. Igazából kíváncsi vagyok, hogy meddig képesek az élen (nem feltétlen az 1. helyen) maradni, mert sok csapat hullott el szinte villámgyorsan, és nem csak lecsúsztak a 2. helyre. Tény, vannak a Ferrarinak ''microsoftos'' húzásai, de valszeg ők sem gondolták, hogy Schumi most világbajnok lesz. Mert az, hogy ők most jók még nem jelent semmit - a többiek is dolgoznak, nagyon keményen. Arra nem lehet építeni, hogy ''ekkora előny már tutira elég lesz''. Ez jól hangzik, de ezzel tervezni nem lehet, a csapat pedig nem egyik napról a másikra él! Egyenként a Ferrari és MS is a maguk területén jelenleg a legjobbak, együtt pedig, mint látjuk, erősen verhetetlenek. Erre mégsem lehet építeni, és ahol lehet, biztosra kell menni. Ezért ''politikailag'' elhibázott volt pl. az ausztriai helycsere, de szerintem az F1 is ma már annyira csapatsport és kevésbé egyéni teljesítmény, hogy meg tudom érteni. Ráadásul tanultak belőle, sőt a valszeg a csapatvezetés is az utolsó pillanatig több lehetőségben gondolkodott, ezért sikerült ilyen otrombára a megoldás. Ahogy asszem Jean Todt mondta, azt is megtehették volna, hogy a boxkiállásokkal varázsolnak egy kicsit, hagyják Michaelt egy kicsit többet gyorsan futni kinn és úgy is át lehetett volna rendezni a két versenyzőt. A helyzet firtatásakor pedig azt sem árt figyelembe venni, hogy a múltban hány csapat engedhette volna egyáltalán meg magának, hogy ilyen trükköt bevessen (azaz két egymás után befutó pilótájuk volt) - mert ez lényegesen kevesebb, mint az összes versenyek száma. Ráadásul pl. a WRC-ben ennél cifrább dolgokat is műveltek már, lásd tavaly a Fordnál a tán 4-5. helyen befutó Duval kényszerpihenőjét a pontokon kívülre, hogy az amúgy hetedikként futó McRae begurulhasson a hatodik helyre... Mellesleg meg tényleg le a kalappal a csapat előtt, ha olyan fölényt tudnak kialakítani az egész mezőnnyel szemben, hogy ők koreografálják a saját befutójukat - ez szerintem legkevésbé őket, inkább a többiek lemaradását (és nem butaságát, életképtelenségét, stb., pusztán lemaradását!) minősíti.

• karib

addikt

Azt ne feledjük, hogy a gyorsaság csak egy, és nem is feltétlen a legfontosabb tulajdonsága a pilótának. Szerintem a kiegyensúlyozott (jó) teljesítmény és a jó csapatmunka fontos. Mint korábban említette valaki, MS-nek nagy szerepe volt abban, hogy a Ferrari talpra tudott állni (asszem hivogatta is a Toyota, hogy csinálja meg ezt nekik is, nem kevés zséért, de végül maradt a Ferrarinál - a toyotások pedig nem hülyék, a sport részlegük pedig pláne). Szóval Schumi nem csupán gyors, hanem kiegyensúlyozott, precíz, jól együttműködik a csapattal, a mérnökökkel-szerelőkkel is (!), lát és ért, azaz a csapattaktikákat gyorsan tudja iktatni, s mindezek mellett érzi az autót, ami nem csak a kezelését jelenti, hanem azt is, hogy nem hajtja széjjel. Sokáig nem kedveltem Schumit, de most már becsülöm. Nincs hozzá fogható pilóta jelenleg, és valszeg max az újoncok közül kerülhet ki (Raikkonen pl. érdekes lehet) hozzá fogható. Montoya pl. jó, ahogy Hill és Villeneuve is tudott világbajnok lenni, akár neki is kijárhat egyszer, de nincsenek egy szinten összességében Schumival. Kis Schumi tavaly sokkal jobban szerepelt, és benne is van annyi érzék, hogy kevésbé hajtja széjjel a technikát, mint pl. Montoya (tavaly). Nem hinném, hogy egy csapaton belül olyan nagy difi lenne a két autó között, és általában meg lehet figyelni, hogy egyik pilóta gyakrabban hullik el szétesett autó miatt...

Amúgy pont a WRC-ben lehet megfigyelni azt, hogy pl. a Ford milyen okosan ''termeszti'' az új pilótagenerációját (Martin és Duval), akik most már nem egyszer a legnagyobb ászoknak (akár a házon belüli McRae és Sainz duónak is) odapörkölnek...

Mocis versenyek tényleg nagyon izgalmasak, annak ellenére, hogy nem vagyok motoros ember. Időnként nézegetem és tényleg pörgős, de nekem egy idő után leül, mert túl sok a motor és az ismeretlen név :) Anno az eredeti DTM nagyon ott volt, no meg a kamionversenyek! Az aztán duuurva :D

• karib

addikt

Nemtom, szerintem pedig éppen hogy mostanában érdekesebbek a versenyek. Legalábbis eseménydúsabbak, mint pár évvel ez előtt, bár én csak amolyan koca-F1-es vagyok :) Oké, a bajnokság ellapult, mert gyorsan vége lett, de a szabálymódosítások által tényleg látványosabb lett az F1, mint pár évvel ezelőtt volt. Már rég leszoktam a nézésükről, mert rendszeresen elalszom rajtuk :), de mindig elolvasom az összefoglalókat. Úgyis a háttérinfók a legérdekesebbek, azt pedig nem kapod meg menet közben - igaz mára sokat javultak a közvetítések is (a Magny Cours-i célegyenes bejárati kanyarnál lévő mozgó kamera nagggyon tuti!).

A Ferrarit pedig lehet szidni, de leginkább talán tanulni lehet(ne) tőlük. Ez a csapat maga a kőkemény profizmus. Ne feledjük, hogy nem is olyan rég SEHOL sem voltak jóformán. Ma pedig szinte minden téren ők az etalon. Szerintem a legjobb bennük az, hogy taktikailag brutálisan jók, köszönhetően részben Ross Brawnnak, de méginkább az egész csapat együttműködésének. Mellesleg az autók is gyorsak, egész megbízhatóak (khm... Rubensnek ez mostanában nem jön be...), tehát minden ott van.

Montoya sokban hasonlít Villeneuve-re. Szeretem is a burájukat :) Mindketten egész veszett gyorsak (főleg, ha jó autójuk van), de talán túlságosan hangulatemberek, még ha Montoya ezt nem is nagyon akarja mutatni a bohókás-szórakozott megnyilvánulásaival. Tehetséges gyerek, de nem érzem benne azt a harmonikus tudást, ami pl. Michaelben megvan. Tény, hogy tökös srác, és nem sokan tudják feltartani vagy meglepni Schumint (Raikkonen is brillírozott most de nagyon), de ez akkor is kevés, amíg nem ül egy kategóriával jobb autóban. Érdekes volt nézni, ahogy vonatozott egymás mögött J-P és Michael, látszott, hogy a Schumi sokkal jobban érzi a pályát.

Szóval leginkább az a szomorú, hogy a többi csapatnál a Ferrarinál látható összhang töredéke lelhető fel, és ezért szenvednek. Ezért nem nagyon értettem, mit fújtak az osztrák nagydíj után - oké, kicsit durva húzás volt a direkt helycsere, de az F1 is inkább csapatjáték, mint egyéni erőpróba. Az akkor egy (politikailag) hibás csapatdöntés volt, de részben ezért is van ott a Ferrari, ahol van, mert bár Schumi minden további nélkül ellenszegülhetett volna az utasításnak (van annyi szava, az tuti), mégsem tette, mert a csapatnak a meghatározott rend szerint kell működnie, ha mindenki maga okoskodik, szétesik a csapat. De tanultak belőle, és máskor majd bonyolultabb koreográfiával rendezik el a befutót...

Addig is, inkább nézem a rali összefoglalókat :D Na az aztán autósport, meg egyértelmű csapatjáték! WRC rulez... (na jó, minden rali szintnek megvan a maga érdeme).

• karib

addikt

válasz Yutani #11 üzenetére

Hát, attól függ, hogy Schumi miben ülne...

Aktív témák