Hirdetés

Aktív témák

• Protoss

senior tag

Hali!

Mindenki a reálbér csökkentéssel van elfoglalva látom :(
    Azért vannak más módszerek is. Pl.: befektetési kamatlábak növelése.
    Munkanélküliség csökkentésére jó lépés, ha növeled a GDP-t.

Közgazdaságtan mindenkinek, az elképzelés nem rossz, csak akkor az a gond, hogy kitolsz a gazdasági végzettségüekkel. Lásd: mérlegképes könyvelő lehetett bárki, (egészen 2001-ig) és bizony jöttek a problémák (ők baromira nem a komcsiban tanulták, de nagyon nem értenek hozzá). Hiába magyarázom az egyetemi gazdasági végzettségemet (és a szakközepes pü. ügyintéző képesítésemet), nem kell. De igen tanári fősuli+ mérlegképes az kell. Aztán két hónap múlva meg sírnak, hogy az apeh megvágta őket.

Szerintem még mindig a ''hozzáállással'' van a gond. Lopni, csalni, hazudni és a a friss diplomás, a kis ember, meg a pályakezdő különben is fulladjon meg.
    Pl: minisztériumi álláshírdetés:
    Feltételek:
    - 30 évnél fiatalabb
    - angol, német nyelvizsgával
    - államigazgatási területen szerzett 5 éves gyakorlat
    - gazdasági diploma
    ....
    (további szűrők is vannak, de én már itt meguntam)
    Számoljunk csak: 25 évesen végzel egy egyetemmel (ha minden jól megy és pl nem csinálsz technikumot szakközépben vagy 0. évet, nem voltál katona...stb) + 5év gyakorlat és éppen meg van. Feltéve, hogy mindkét nyelvvizsgát simán vetted.
    Hozzátenném lassan már a wc-s néninek is lesz diplomája. (Szóval adigra neked min 2-vel rá kell verned.)

Magyar szaktudásról: annyit, hogy aki a régi rendszerből még megmaradt a cégével most sincs gond -> hiszen a kapcsolatai most is kihúzza őt.
    A másik, a szemlélet miatt tetek tönkre nagyon sok termelő szövetkezetet. (Magyarán eljátszottuk ugyan azt amit a kommunizmus elején, megfontolt átalakulás helyett szétverni mindent, azt a szevasz.) Mert az embereket nem érdekli a szaktudás, csak hogy ki vagy mi ellen lehet utálkozni!
    Az is a gond, hogy nem tudtuk átlépni a piacgazdaság kezdő lépcsőjét.

Egy tollvonással nem lehet ezt megoldani, hogy csökkentjük a reálbéreket, meg közgázt mindenkinek.
    Érdekes a feketén dolgozó kőmüvest senki nem akarja megadóztatni? De akinek a bére láttszik és leadózik utánna ott még csökkentjük a reálbéreket? (mert a kőmüvesét nem tudod államilag)

Aktív témák