Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Capella
senior tag
Magát a sort nem törölted, csak a cellából a képletet, ott van üresen a 3, 6 és 9 sor. Azokat el kellett volna eltávoltani. Akkor tökéletes.
Nem igazán értem, hogy mit szeretnél. A képen a 4. sornak szándékod szerint át kellett volna változnia 3-ra? Mert így nem sok értelmét látom, de az én vagyok.
A 4. sor az a 4. sor, de rakhatsz olyan feltételt a képletbe, hogy ha az előző sor cellája üres, akkor sor()-1 legyen, és akkor 3 lesz az értéke. De mi van, ha 2 vagy 3 egymás alatti cella lesz üres? -
Capella
senior tag
válasz
fricc_
üzenetére
Nem a formátumra gondoltam, hanem hogy tényleg szám-e, vagy csak úgy néz ki a tartalom.
Egy felesleges szóköz, vagy tizedesvessző helyett pont, és már nem érték. Igaz az meg feltűnhet alapesetben, hogy merre igazítja a cellában. Vagy ha az ezres elválasztót begépelték, és nem a cellaformátum képzi.
Persze látatlanban csak egy tipp volt.
A szövegformátum is meg tudja bolondítani, de ezek szerint az rendben. -
Capella
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Még annyit a dologhoz, hogy ha egy olyan a cellára állunk, amelyben tizedespontot tartalmazó szám van, majd egy Entert nyomunk, akkor a 10 annyiadik hatványával szorzott számot ad vissza a magyar Excel, ahány számjegy eredetileg az angol tizedespont után volt.
Ugyanezt csinálta az eredeti makró is, még mielőtt a pont helyett a vesszőt becserélte volna. Így utólag mondva.
Jó, hogy megtaláltad ezt a trükkös pont-pont csere megoldást, mert őszintén szólva a segédoszlopos makró helyett inkább maradtam volna a hagyományos menüből történő cserénél. Talán úgy egyszerűbb lett volna. -
Capella
senior tag
Időnként szoktam a letöltött fájlokban lévő angol jellegű tizedespontot tizedesvesszőre cserélni. Semmi gond, ha a csere funkcióval magam cserélem le.
Gondoltam picit gyorsítok, egyszerűsítek egy makrórögzítéssel, de ott az eredmény nem lesz megfelelő. Egymilliószoros vagy akár E+11 szeres értéket ad vissza a cellákban az eredeti értékhez képest. Cellánként csak egy pont van az eredeti cellákban persze.
Mi a hiba a rögzített makróban, vagy hogyan lehetne megszerkeszteni?
Talán az eleje, hogy a meglévő kijelöléssel indul?Sub ChangePoint()
'
' ChangePoint Makró
' Pont cseréje tizedesvesszőre
'
' Billentyűparancs: Ctrl+y
'
Selection.Replace What:=".", Replacement:=",", LookAt:=xlPart, _
SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
ReplaceFormat:=False
End Sub -
Capella
senior tag
válasz
dm1970
üzenetére
Vagy még az, hogy megnyitod az érintett érvényes fájlokat. Ezután az összes hivatkozott munkalapot ideiglenesen áthelyezed a problémás munkafüzetbe.
Ezután az érvényes fájlhivatkozásoknak el kell tűnnie. Most ismét rákeresel az .xls-re, és már csak a problémás, megváltozottaknak kellene benne maradnia a listában.Fájl átnevezés, .xls helyett .xlsx-be, .xlsm-be mentés, mentés másként, ha nincs minden érinett fájl megnyitva,hiba esetén automatikus mentés (version1) is okozhat ilyen problémát.
Az érdekes, hogy a fájlbeli hivatkozásokat nem piszkáltad. -
Capella
senior tag
válasz
üzenetére
Ha az egyik cellába írt képlettel megváltoztatod egy másik cellába írt képlet eredményét, attól még mindkét cellában képlet lesz. A MA() függvény értéke pedig változni fog, ha egy másik napon nyitod meg a munkafüzetet.
Akkor a pedig a képlet, ha lenne egyáltalán a célodnak megfelelő, a MA() függvény aktuális értékével számolna.
Olyan képletet, hogy egy változó értékből, képletből fixet csinálna, én nem tudok. Ami neked kellene, az az irányított beillesztés érték beillesztése, ami nem képlet. Ha nem tudsz makrót használni, az gáz, mert automatizálni nem tudod, csak magad elvégezni.A másik felvetésre, az egy dolog, hogy mi jelenik meg egy cellában, ezen lehet változtatni, a lényeg a cella tartalmának a valódi értéke.
A dátum számolása a 0 értéktől indul, megjelenítve 1900.01.00-tól kezdődik, tehát a mai nap 2019.04.27 értéke 43582.
Ha egy éééé.hh.nn formátumú cellába 190427-et írsz, akkor a cella értéke pont ennyi lesz, megjeleníteni viszont a 2421.05.14 dátumot fogja.
Ha a billentyűzetről a 19-4-27 vagy a 19.4.27 adatot viszed be, akkor lesz a megjelenítés a mai dátum 2019.04.27, és a cella értéke is 43582. Az Excel kitalálta, hogy dátumot akartál beírni, és eszerint korrigált. -
Capella
senior tag
válasz
üzenetére
Ezzel, illetve a függvénnyel az a gond, hogy az változó értéket ad. Mondjuk automatikus dátumozásnál meg pont ez lenne a jó.

Tehát ha nem kézzel akarod beírni fixen a mai dátumot, hanem függvénnyel, akkor magadnak kellene elvégezni majd a cellába az érték beillesztését.
A makróm pont ezt csinálta, és simán makrórögzítéssel készült.
Ha nem tudsz makrót használni, az gáz, mert így egyszerűbbnek tűnik simán és direktben bepötyögni. -
Capella
senior tag
válasz
üzenetére
Én ezt a makrót használom a mai dátum beszúrására. Csináltam hozzá egy ikont a gyorselérési eszköztárra, így egérrel is gyorsan beszúrható a kívánt cellába.
Sub Ma()
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=TODAY()"
Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
:=False, Transpose:=False
Application.CutCopyMode = False
End Sub -
Capella
senior tag
Szeretnék egy táblázat legutolsó vagy az általam megadott cellájába ugrani egy makróval. Hogy mi az utolsó, azt én határozom meg egy képlettel a J2 cellában.
Gondoltam az F5 ugrás gombot használva és bemásolva ide a cellatartalmat makrórögzítéssel megoldom.
Azonban nem működik rendesen a makró, mert fixen bedrótozva mindig a rögzítéskor bemásolt értékhez ugrik, vagy ezt mindig nekem kell kézzel átírnom a makróban, ha változtatni akarok.
Azt látom, hogy a Application.Goto Reference:="R3135C6" sorral van baj.
Hogyan lehetne rávenni a makrót átszerkesztve, hogy mindig a J2 cellatartalomra ugorjon?Sub GotoLastCell()
'
' GotoLastCell Makró
'
' Billentyűparancs: Ctrl+n
'
Range("J2").Select
Selection.Copy
Application.Goto Reference:="R3135C6"
ActiveCell.Select
Application.CutCopyMode = False
End Sub
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Gyermek PC játékok
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Újévi áron! :)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460 i7 10700 32GB DDR4 512GB SSD ASUS TUF RTX 3070TI 8GB Lian Li LANCOOL 207 750W
- Samsung Galaxy A33 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- HP EliteBook 640 G10 - 14" FullHD IPS - i5-1335U - 8GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 12 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Jó, hogy megtaláltad ezt a trükkös pont-pont csere megoldást, mert őszintén szólva a segédoszlopos makró helyett inkább maradtam volna a hagyományos menüből történő cserénél. Talán úgy egyszerűbb lett volna.