Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• axioma

veterán

válasz biker #16462 üzenetére

Bocs, nem kotekedes hanem tenyleg erdekel. A hsz elso feleben ugy szamolsz, hogy a toltesi sebessegtol fgtl 500W a veszteseg, a Zoenal meg ugy hogy tisztan %-os. Felteszem az igazsag valahol a ketto kozott van, de melyikhez kozelebb?
    Amugy valoszinutlen h 2 kocsi 230-rol toltesekor 1kW futest kapjon a garazsunk, az mar durvan meglatszana [egyik 6A masik 10A, vagy ugy mondom a ketto egyutt 80-90km varosi gurulast, es persze az elejen tolt maxon, a vegen nincs mibol kivonjam az 500W-ot]

• biga

őstag

válasz biker #16462 üzenetére

Es ehhez felhoztad a létezö legextrémebb, legrosszabb példat. Igen, van ilyen is. Tehat akkor - feltételezve az extrém 40%-os veszteséget, mondjuk 15kWh/100 fogyasztas esetén egy évi 20e km hasznalat esetén akkor ~3000kWh-nyi energiara van szükségünk. Ehhez adjuk hozza azt a plusz 40%-ot (1200kWh plusz). Na ennek az ara (€-ban szamolok, az itteni atlag 0.2€ atlaggal, var én pl ennél olcsobban töltök otthon) 240€ per év. Ez mondjuk most kb 100e Ft. Ami nem kevés, ennyiért mar van nalatok is töltö szerintem, bar ebben még nincs benne a 3f többlet költsége. De mindez azt mutatja, hogy extrém esetben is kell tehat mondjuk minimum 30-40e km, hogy egyaltalan gazdasagi megtérülésröl beszéljünk pusztan csak a töltö fel vagy nem szerelését tekintve. Persze legyünk igazsagosak, azért minimum egy ellenörzésre igy is érdemes költeni, hogy a garazsban lévö konnektor birni fogja-e a dolgot, de ennek a költsége elenyészö a 3f fejlesztés+fali töltö ara mellett.
    De azért a legtöbb modell nem olyan elb@szott konstrukcio a töltést tekintve, mint a Zoe. Nalam is joval kevesebb ez a veszteség, gondolom nalad is (bar nem tudom mid van).
    Nem az üzletet akarom rontani, nekem is fali töltö van felszerelve (Wallbox), de ha valaki eleinte sima fali csatira akarja alapozni az EV vasarlast, siman megteheti, egyszerüen egy EV esetén sokaig lehet még akar racionalis döntés is elhalasztani a nagyobb 1f/3f fali töltöt felszerelését.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés